Грецький салат
Сподіваюся, багато пробували грецький салат хоча б раз у житті. Існує безліч його варіантів — з маслинами і без, з соком лимона, соєвим соусом і т. д. Я був у Греції і їв справжній грецький салат, автентично приготований. Смачно. Яскраво. Але в теж час гранично просто: огірки, помідори, солодкий болгарський перець, оливки з кісточкою, цибулю кільцями, олія оливкова. Відчуття сонця і приємної домашньої атмосфери! Пропоную свій адаптований варіант грецького салату, не претендуючи на оригінальність.
Нехай це буде такий варіант грецького салату по-домашньому. Приготувати його нескладно — він легкий і гостям зазвичай подобається.
Для приготування грецького салату ми візьмемо:
- Листя салату — 150−200 г
- Огірок свіжий — 200 г (2−3 шт., середні)
- Перець болгарський солодкий — 2−3 шт.
- Помідори свіжі— 200 г (можна використовувати помідори черрі)
- Сир м'який солоний — 1 упаковка (підійдуть «Фета», «Фетакса», можна використовувати бринзу, «Паризьку корівку»)
- Маслини — 1 банку (грецькі, чорні, без кісточок)
- Для соусу: Олія оливкова — 2 ст. ложки (можна використовувати для грецького салату і соняшникову олію, але все ж краще оливкова)
- Мед — 1 ст. ложка
- Сік лимона — 1 ст. ложка
- Соєвий соус — 1 ст. ложка
Невеликий коментар щодо того, як подавати салат. Якщо планується, що гостей буде більше 4-х чоловік, готувати салат краще в загальній чашці — прозорою, так салат виглядає ефектно і апетитно. Якщо ж гостей 2−3 людини, то грецький салат краще сервірувати в тарілках порційно для кожної людини, укладаючи все шарами і не перемішуючи після додавання соусу.
Як приготувати грецький салат
- Готуємо листя салату для грецького салату (вибачте за тавтологію) — моєму і рвемо на невеликі шматочки. Рвати листя салат вручну краще, ніж різати — доведено практикою. Так вони краще зберігають свіжість, не жухнут і чудово виглядають в загальній масі.
- Ріжемо огірки. Крупно. Насправді, греки ріжуть їх навіть не на чотири частини, а навпіл. Так і зробимо!
- Настав час порізати болгарський перець. Чим більше квітів — тим яскравіше і краще! Ріжемо теж крупно.
Додаємо в миску з салатом і огірками.
- Помідоркі черрі в грецький салат краще порізати навпіл. Так з них не витече вміст, дозволяючи насолодитися смаком.
- Додаємо м'який сир, порізаний кубиками пропорційно іншим компонентам грецького салату.
- Тепер додаємо порізані навпіл чорні маслини без кісточки. Все-таки маслини з кісточкою в оригінальному салаті, приготованому грецькими кухарями, хоч і були смачні, але було незручно випльовувати кісточки, так що скористаємося маслинами без кісточок. Навпіл їх можна різати як завгодно: повдоль чи поперек — вирішуйте самі.
- Залишилося заправити салат соусом. Ретельно змішуємо всі компоненти. Починаємо з масла і соєвого соусу, потім додаємо мед і сік лимона. У підсумку соус повинен вийти рівномірним і злегка загуслим. Поливаємо наш грецький салат. Додаємо суміш приправ для грецького салату. Якщо їх немає — не впадайте у відчай, салат і так вийде дуже смачним. Наш грецький салат готовий! Перемішуємо салат вже безпосередньо на столі, щоб помідори не почали виділяти сік завчасно.
І ось наш грецький салатик готовий!
Коли я був у Греції на о. Крит, я не раз пробував оригінальний грецький салат, як кажуть на батьківщині. Насправді, навіть греки готують його по-різному. Хтось з цибулею, хтось без листя салату. Основа, мабуть, це помідори, перець, маслини. Так само традиційна заправка з висушених ароматних трав і оливкове масло.
Так що в моєму варіанті рецепта грецького салату дійсно все найкраще з Греції і російська нотка
Приємного апетиту!
Готуйте в прекрасному настрої, подавайте з сонячною посмішкою!
За фото до даного рецептом дякую Pol-linkу