Домашній васабі-майонез
Популярність майонезу не знає кордонів, а його особливі шанувальники можуть насолоджуватися ним навіть просто намазав на хліб. Багато хто погодиться, що соус цей не найкорисніший. Це особливо стосується того майонезу, який продається в магазинах, тому що в ньому міститься багато всіляких консервантів, емульгаторів, покращувачів і замінників.
Зовсім по-іншому йдуть справи, якщо готувати майонез будинку. Найбільшої шкоди від такого майонезу буде в разі, якщо є його в непомірних кількостях - через високий вміст жиру. А ось урізноманітнити свої страви завдяки самостійному приготуванню майонезу ви зможете просто неймовірним чином! Приготуйте класичний провансаль або знаменитий Тартар, додайте часник - і отримаєте ароматний Айолі. А любителям японської кухні до душі доведеться особливий фьюжн-соус - майонез з «японським хріном» васабі.
Васабі-майонез відмінно підійде для ролів та інших страв японської кухні, але можна поекспериментувати, додаючи цей соус в звичні страви - це додасть їм пікантності і гостроти, освіжить смак.
складові
- 200 мл рослинного масла без запаху
- 1 яйце
- 1-2 ст. ложки порошку васабі
- 1-2 ст. ложки кип'яченої води кімнатної температури
- 1,5 ст. ложки лимонного соку
- сіль і перець - за смаком
Кількість васабі може варіюватися - все залежить від того, наскільки гострий ви хочете отримати соус.
Як приготувати васабі-майонез
У високу ємність влийте рослинне масло і додайте туди яйце.
Приготуйте пасту васабі: для цього в порошок потроху додавайте воду, ретельно розтираючи масу, щоб не було грудочок.
Зазвичай порошок розводять в пропорції 1: 1. У результаті повинна вийти гладка кашка яскравого салатового кольору.
Васабі-пасту додайте до масла з яйцем. Крім додання соусу яскравого смаку, васабі грає роль емульгатора, допомагаючи маслу і яйцю перетворитися на ніжний густий соус. Таку ж функцію виконує гірчиця в класичному майонезі.
За допомогою погружного блендера збийте масу. Загусне майонез дуже швидко - на це піде 20-30 секунд.
Додайте в соус лимонний сік, сіль і перець за смаком. Ретельно перемішайте майонез.
Зберігається такий соус в холодильнику 3-4 дні - як і простий домашній майонез. Тому готувати його краще невеликими порціями на 1-2 рази.