Варення з абрикосів із кісточками на зиму

Варення з абрикосів із кісточками - дуже смачна і проста заготівля на зиму. Літо радує нас великою кількістю овочів і фруктів. Ми намагаємося з'їсти їх якомога більше, щоб зарядитися здоров'ям і вітамінами на цілий рік. Солодкість фруктів дарує гарний настрій. І щоб зберегти його протягом року, можна приготувати варення з абрикосів, яке нагадуватиме про літо в холодну зиму.
Королівське варення з абрикосів із кісточками на зиму
Абрикоси в солодкому бурштинового кольору варенні, наче маленькі сонечка в банці, нагадуватимуть про теплу та яскраву літню пору. Королівським воно називається тому, що готується з кісточками, які надають мигдалевого смаку. Таке варення подавали в палацах, і ним можна сміливо пригощати гостей.

Інгредієнти
- Абрикос 1 кг
- Цукор-пісок ½ кг
- Вода 1 ст.
Приготування
- Як зварити варення з абрикосів із кісточками на зиму? Добре вимийте та просушіть абрикоси. Плоди краще брати ті, що твердіші та не переспілі. В іншому разі, при натисканні вони розваляться і перетворяться на кашу.
- Почніть витягувати кісточки з плодів. Усі не знадобляться, потрібно максимум 100 грамів. Щоб зробити це акуратно і не розламати абрикос, візьміть олівець або дерев'яну паличку для їжі. Тупим боком повільно натисніть на те місце, де розташовується плодоніжка і видавіть кісточку. Її гострий кінчик легко розріже протилежний бік фрукта і її буде легко дістати. Висушіть кісточки, оскільки очистити вологі вельми проблематично. Коричнева скоринка надає ту саму мигдалеву нотку, але й виділяє невелику гіркоту. Якщо вам це подобається, залиште її. Якщо ні, зніміть шкірку, розколовши суху кісточку молотком, часникодавкою або дробаркою для горіхів.
- Вставте частину кісточок назад в абрикоси через отримані отвори. У великий посуд висипте цукор і залийте його склянкою води. Багато рідини брати не потрібно, щоб не вийшов компот. Що стосується кількості цукру, класичний рецепт говорить про пропорцію 1:1, але так виходить дуже солодко. Якщо вам це не подобається, додайте 500 грам або більше, на свій смак. Закип'ятіть отриманий сироп і зніміть із вогню. Перекладіть фрукти в посуд із гарячою рідиною. Залиште настоюватися на 10 годин, щоб фрукти пустили сік і ввібрали цукор.
- Після закінчення цього часу дістаньте з ємності абрикоси за допомогою ложки або шумівки. Сироп, що утворився, знову доведіть до кипіння й акуратно зніміть піну, що утворилася, ложкою. Перемішувати варення не можна! Поверніть у посуд абрикоси, вимкніть вогонь і залиште насичуватися ще на 6 годин. Після цього прокип'ятіть варення протягом 20 хвилин.
- У цей час простерилізуйте півлітрові банки. Зробити це можна в духовці або опустивши банки в киплячу воду на 4-5 хвилин. Приготоване гаряче варення розлийте по банках і закатайте. Укрийте заготовки щільною тканиною і дайте охолонути. Зберігайте в темному прохолодному місці.
Смачного!
Як зварити варення з абрикосів із кісточками та апельсином
Літо асоціюється із соковитими та стиглими фруктами. Збережіть собі свій шматочок тепла і літа, приготувавши приголомшливе варення з абрикосів. А щоб зробити смак ще цікавішим, додайте соковитість іншого яскравого плоду - апельсина. Кісточки додадуть легкої горіхової нотки, і ви отримаєте чудовий десерт.
Час приготування - 16 годин
Час готування - 1 година
Порції - 5
Інгредієнти:
- Абрикоси - 2.5 кг.
- Цукор-пісок - 2 кг.
- Апельсин - 3 шт.
Процес приготування:
1. Ретельно вимийте абрикоси й апельсини. Абрикоси у варення підуть разом зі шкіркою, тому мийте їх добре. Можна готувати варення з цілих плодів, але це не завжди зручно їсти. Тому довільно розріжте абрикоси, прибираючи кісточки. Складіть їх у велику миску або глибокий таз. Накрийте харчовою плівкою і відставте в сторону.

2. Апельсини очистіть від шкірки, вона буде давати непотрібну гіркоту. Так само довільно розріжте цитрус на шматочки. Якщо трапляються кісточки, викиньте їх. Покладіть апельсин у посуд із нарізаним абрикосом.

3. За допомогою молотка розколіть кісточки та витягніть ядерця. Будьте обережні, щоб не розламати нутрощі, ядро має бути цілим. Зніміть прозору плівку.

4. У великій каструлі зваріть цукровий сироп. Багато води додавати не потрібно, достатньо пари столових ложок. Доведіть суміш до кипіння. Перекладіть у сироп подрібнені фрукти. Варіть 7 хвилин, не перемішуючи. Якщо з'являється піна, акуратно прибирайте її ложкою.

5. Зніміть варення з вогню. Зверху викладіть підготовлені ядерця. Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися щонайменше на ніч.

6. Вранці розлийте готове варення по стерилізованих банках і закатайте. Зберігайте закатки в прохолодному підвалі або холодильнику.

Смачного!
Простий і смачний рецепт абрикосового варення з кісточками та лимоном
Цитруси в варенні з абрикосів відмінно доповнюють основний фрукт. Крім приголомшливого смаку лимон може похвалитися іншими якостями, які він передає варенню. По-перше, цитрус сповнений вітамінів, і навіть у консервації не втрачає їх. Лимон робить варення красивим на вигляд і приголомшливим на смак.
Час приготування - 7 годин
Час готування - 1 година 30 хвилин
Порції - 4
Інгредієнти:
- Абрикос - 1.5 кг.
- Цукор - 0.8-1 кг.
- Лимон - 1 шт.
Процес приготування:
1. Ретельно помийте абрикоси, щоб уникнути потрапляння бруду та пилу у варення. Розріжте їх навпіл або на чотири частини. Кісточки витягніть і відправте сушитися. Саме в сухому вигляді їх буде найлегше очистити. Відокремте ядерця від коричневого шару, якщо вам не подобається гірчинка в солодкому. Але разом із тим піде і нотка мигдалю.

2. Гарненько вимийте лимон. Щоб напевно видалити віск, яким покриваються цитруси, обдайте його гарячою водою, після чого відразу ж перекладіть у холодну. Протріть фрукт губкою. Наріжте лимон довільними шматочками разом зі шкіркою. Кісточки, що попалися, викиньте. Складіть цитрус у чашу блендера і подрібніть до кашоподібного стану.

3. У глибоку каструлю перекладіть підготовлені абрикоси, очищені ядра кісточок і подрібнений лимон. Засипте фрукти цукром. Залиште на 2 години, щоб фрукти пустили сік і ввібрали цукор. Час від часу струшуйте каструлю, щоб злегка перемішати вміст.

4. Після цього часу поставте посуд на вогонь і доведіть до кипіння. За допомогою ложки видаліть пінку. Варіть 10-15 хвилин при слабкому кипінні.

5. Вимкніть вогонь і залиште фруктову суміш настоятися на 2-3 години. Після знову прокип'ятіть варення і залиште настоюватися. Повторіть дію ще два рази.

6. Після того, як закип'ятите суміш востаннє, залиште її варитися на невеликому вогні близько 5 хвилин. Гаряче варення розлийте по заздалегідь простерилізованих банках. Підготувати банки можна в духовці. Для цього розігрійте її до 120 градусів і відправте туди банки на 10 хвилин. Кришки прокип'ятіть. Не нехтуйте цими діями, вони допоможуть зберегти варення свіжим на довший термін.

7. Закрийте банки з варенням кришками і поставте їх догори дном. Накрийте консервацію рушником або щільною тканиною, дочекайтеся охолодження. Після цього тримайте варення в темному прохолодному місці. Не зберігайте його довше року.

Смачного!
Варення-п'ятихвилинка з абрикосів із кісточками
Цей варіант варення не вимагає тривалого приготування, тому зберегти літні вітаміни на цілий рік як ніколи просто. Мінімальна термічна обробка дозволяє зберегти максимум натурального смаку та максимум користі. Радуйте своїх домочадців приголомшливим десертом, що нагадує про літні дні.
Час приготування - 15 хвилин
Час готування - 45 хвилин
Порції - 3
Інгредієнти:
- Абрикоси - 1 кг.
- Цукор-пісок - 500 гр.
- Вода - 2 л.
Процес приготування:
1. Гарненько вимийте абрикоси, щоб ніякий бруд або пісок не потрапили у варення. Особливо, якщо ви їх купили. Вибирайте стиглі, але пружні плоди. Такі не втратять форму, і варення буде красивим. Промокніть абрикоси паперовим рушником. Розрізати плоди чи діставати кісточку не потрібно, готуватимуться вони цілими.

2. За допомогою зубочистки або виделки зробіть на всій поверхні фрукта кілька дірочок. Вони також допоможуть зберегти круглу форму, а крім того через них плоди швидше і більше наситяться цукром і віддадуть сік.

3. У глибоку каструлю вилийте воду і насипте цукор. Відправте на середній вогонь. Час від часу помішуючи нагрівайте рідину доти, доки весь цукор не розчиниться. Доведіть до кипіння.

4. У сироп перемістіть підготовлені фрукти. Збільште нагрів і знову доведіть до кипіння. Після цього варіть абрикоси в сиропі на повільному вогні протягом 5 хвилин. Пінку, яка з'являється на поверхні, акуратно приберіть ложкою.

5. Вимийте і простерилізуйте банки, прокип'ятіть кришки. Гаряче варення розлийте по підготовлених посудинах і законсервуйте. Поставте банки в прохолодне місце і переверніть кришками вниз. Дочекайтеся повного охолодження і ласощі готові. Насолоджуйтеся варенням одразу ж або залиште на зиму, переставивши банки в холодильник, льох або на балкон.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування абрикосового варення з кісточками в мультиварці
Мультиварка стала незамінною помічницею і справжнім порятунком господині. У ній можна готувати не тільки супи та другі страви, а й варення. Особливо в спекотний літній день, коли довге варіння на плиті нагріває і без того гаряче повітря. Мультиварка заощадить час, а варення вийде нітрохи не гіршим.
Час приготування - 1 година
Час готування - 1 година 20 хвилин
Порції - 3
Інгредієнти:
- Абрикоси - 1 кг.
- Цукор-пісок - 1 кг.
- Лимон - ½ шт.
- Вода - ½ ст.
Процес приготування:
1. Помийте абрикоси, поклавши їх у прохолодну воду на 5-10 хвилин. Важливо простежити за тим, щоб фрукти були чисті, оскільки вони у варенні будуть разом зі шкіркою. Розріжте плоди на половинки і дістаньте кісточки. Якщо невелика гіркота у варенні вам не подобається, очистіть ядра від коричневого шару і плівки. Найлегше це зробити з сухих кісточок, тому повністю висушіть їх. Так внутрішнє ядерце відійде від зовнішньої шкірки і не розламається.

2. У чашу мультиварки вилийте воду. Викладіть туди підготовлені фрукти і кісточки упереміш. Засипте вміст чаші цукровим піском. З половинки лимона отримайте сік. Якщо немає соковижималки для цитрусів, це легко зробити за допомогою виделки. Насадіть половинку лимона на столовий прилад і проверніть. Кісточки, що трапляються, викиньте. Вилийте сік лимона поверх цукру. Він не дасть варенню зацукруватися і додасть гарного кольору та консистенції. До того ж, лимон запобіжить появі цвілі.

3. Виберіть на мультиварці режим «Тушкування» і виставте таймер на 30 хвилин. Через півгодини відкрийте кришку і готуйте далі саме так. Якщо мультиварку закрити, під час варіння піна, що утворюється, буде підніматися і піде через краї.

4. Варіть ще 30 хвилин у тому ж режимі, спостерігаючи за тим, як тане цукор і абрикоси пускають сік. Перемішуйте варення кожні 10 хвилин. Вийде солодкість красивого бурштинового кольору.

5. Підготуйте тару для консервації. Банки промийте і простерилізуйте, опустивши їх шийкою вниз на кілька хвилин у каструлю з киплячою водою. Таким же чином обробіть кришки. Тепле варення розлийте по півлітрівках і закрийте. Дайте повністю охолонути в темному місці. Варення з абрикосів із кісточками готове! Подавайте його відразу ж із млинцями або білим хлібом, або залиште консервацію на зиму. В останньому випадку, зберігайте банки з варенням у прохолодному місці.

Смачного!
Густе варення з абрикосів із ядерцями від кісточок
Цей рецепт варення досить клопіткий і з приготуванням доведеться повозитися. Тож кличте всю сім'ю на допомогу і перетворіть приготування приголомшливого абрикосового десерту на сімейне проведення часу і навіть традицію. Усі будуть у захваті не тільки від процесу, а й від результату.
Час приготування - 12 годин 20 хвилин
Час готування - 1 година 30 хвилин
Порції - 5
Інгредієнти:
- Абрикоси - 3 кг.
- Цукор-пісок - 1.7-2 кг.
- Кориця - 5 паличок
- Вода - 3-4 ст.л.
Процес приготування:
1. Почніть із підготовки фруктів. Ретельно промийте плоди, особливо якщо ви їх купили. Можете замочити їх у прохолодній воді приблизно на 10 хвилин. Просушіть рушником. Використовуйте більш тверді плоди, щоб випадково не розчавити їх у процесі готування. Акуратно, щоб не пошкодити форму плода, видавіть кісточки. Для зручності використовуйте круглу паличку, наприклад, кінчик дерев'яної ложки або азіатські столові прилади.

2. Кісточки промийте і висушіть. Позбавтеся від коричневого шару і зніміть плівку з ядерець. Білий горішок має залишитися цілим, тому краще розбирати саме висохлі кісточки. З них темна шкірка знімається легше, а внутрішність не ламається.

3. Щоб абрикос у варенні зберіг красиву круглу форму, проткніть його зубочисткою щонайменше 3 рази. Проколи мають бути в різних місцях, робіть їх довільно. Вставте очищені ядерця назад в абрикоси.

4. У глибоку каструлю насипте цукор. Варіюйте її кількість залежно від того, наскільки солодке варення вам подобається. Додайте пару столових ложок води. Зваріть сироп, повністю розчинивши цукор. Якщо хочете, щоб варення вийшло більш однорідним і не зацукрувалося, додайте трохи лимонного соку.

5. Акуратно, так, щоб ядерця не випали, перекладіть у каструлю абрикоси. Пізніше, коли фрукти трохи зваряться, отвори стягнуться, і кісточки нікуди не подінуться. Зробіть вогонь мінімальним і варіть плоди 7-8 хвилин. Якщо з'являється піна, акуратно знімайте її ложкою. Але в жодному разі не помішуйте майбутнє варення.

6. Вимкніть вогонь і занурте в сироп палички кориці. Накрийте каструлю кришкою і залиште варення настоюватися на 12 годин. Після закінчення цього часу варення готове і його більше не потрібно варити. Розлийте частування по стерилізованих півлітрових банках так, щоб у кожну потрапило по паличці кориці. Закрийте кришками. Варення готове до вживання. Щоб ласувати ним до зими, зберігайте закачування в темному прохолодному місці.

Смачного!