Варення з вікторії

Варення з вікторії - спосіб тішити себе чимось літнім навіть у холодні зимові вечори. Існує досить багато способів приготування варення, починаючи від класичного, густого і нудотно солодкого, і закінчуючи легким, злегка кислуватим і здатним перетворитися на десерт у вигляді желе.
Класичний рецепт варення з вікторії з цілими ягодами
Рецепт для тих, хто любить найкласичніше і найзнайоміше кожному варення: густе, нудотно солодке, з м'якими ягодами. Завдяки лимонній кислоті може зберігатися досить довго і радувати вас до наступного літнього сезону.

Інгредієнти
- Полуниця 1 кг
- Цукор-пісок 1 кг
- Лимонна кислота 2 гр.
Приготування
- Як приготувати просте варення з вікторії на зиму? Переберіть ягоди, відокремте від чашолистків і акуратно промийте, щоб полуниця не пом'ялася. Ягоди помістіть у глибоку тару, засипте половиною цукру і залиште на 2-3 години.
- Відкиньте полуницю на друшляк і злийте сік у глибоку каструлю. До нього додайте другу половину цукру і томіть на маленькому вогні до повного його розчинення. До отриманого сиропу закиньте полуницю.
- Доведіть вміст каструлі до кипіння і варіть на середньому вогні протягом 5 хвилин, за необхідності знімаючи піну. Після закінчення часу вимкніть вогонь і залиште варення на 3 години до повного охолодження. Потім знову закип'ятіть, поваріть 5 хвилин і залиште остигати. Повторюйте ці дії від трьох до шести разів.
- Востаннє варіть суміш протягом 15 хвилин і з додаванням лимонної кислоти, розведеної водою у співвідношенні 1:1.
- Розлийте готове варення по стерилізованих банках, щільно закрутіть кришкою, переверніть догори дном і залиште остигати. Щоб не обпектися, можете спершу дочекатися, поки варення охолоне, це не має великого значення.
Смачного!
Як приготувати варення-п'ятихвилинку з вікторії
Варення, приготоване таким способом, не тільки робиться набагато швидше за класичний варіант, а й виходить менш нудотним і густим, а також більш корисним.
Час готування: 180 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій - 8
Інгредієнти:
- Полуниця - 1 кг.
- Цукор-пісок - 400 гр.
Процес приготування:
1. Банки для варення потрібно попередньо підготувати. Промийте їх спочатку з мийним засобом або содою, а потім пастеризуйте найбільш зручним для вас способом. Дайте охолонути і висохнути.

2. Полуницю переберіть, обірвіть чашолистки, промийте під проточною водою і розкладіть на паперовому рушнику, щоб вбралася основна волога. Промокніть ягоди другим рушником і перекладіть їх у глибоку миску або каструлю.

3. Присипте полуницю рівним шаром цукру і приберіть у холодильник на 4-5 годин.

4. Ягоди, що настоялися, разом із соком, що виділився, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть упродовж 5 хвилин, знімаючи піну, що утворювалася на поверхні.

5. Готове варення розлийте по банках, щільно закрийте кришкою, переверніть догори дном і поставте на складений у кілька шарів рушник. Дочекайтеся охолодження варення.

Смачного!
Густе варення з вікторії з желатином
Таке варення дещо відрізнятиметься від звичного, густого та нудотно солодкого. Воно буде більше схоже на натуральне фруктове желе, яке, до того ж, зможе застигнути, якщо залишити відкриту банку в холодильнику.
Час готування: 100 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій - 8
Інгредієнти:
- Полуниця - 1,5 кг.
- Цукор-пісок - 700 гр.
- Желатин - 50 гр.
- Вода - 300 мл.
Процес приготування:
1. Заздалегідь промийте і простерилізуйте тару, в якій будете закочувати варення. Це можна зробити, наприклад, за допомогою окропу або духовки. Потім можна приступати до приготування варення. Для цього переберіть ягоди, промийте, відокремте від плодоніжок і перекладіть у каструлю.

2. Зверху засипте полуницю рівним шаром цукру і поставте на середній вогонь.

3. У міру виділення соку з ягід акуратно перемішуйте вміст каструлі до повного розчинення цукру. Якщо каструля неширока і глибока, постійно піднімайте ягоди знизу наверх, щоб вони не пригоріли.

4. Через 5 хвилин цукор із соком перетворяться на сироп, який тепер потрібно довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин. Не забувайте постійно помішувати ягоди. У міру кипіння на поверхні почне утворюватися піна, знімати її необхідно тільки в тому разі, якщо ви хочете отримати прозоре варення.

5. Поки ягоди варяться, в окремій мисці замочіть у воді желатин і залиште на 15 хвилин, щоб він набряк. Потім додайте його в каструлю до готового варення, що трохи охололо, і активно розмішайте, щоб желатин розтопився і рівномірно розподілився в суміші. Важливо не додавати желатин одразу в варення, яке щойно зварилося, бо за надто високих температур він може втратити свої властивості.

6. Розлийте варення по банках, щільно закрутіть кришками і залиште вистигати, після чого можете прибрати в прохолодне місце на зберігання.

Смачного!
Смачне та корисне варення з вікторії без варіння
Таке варення корисніше, ніж класичне, оскільки ягоди зберігаються максимально свіжими і з великим вмістом вітамінів. Також воно більш ароматне, має легку кислинку і не таке нудотне.
Час готування: 6 годин
Час приготування: 10 хвилин
Порцій - 4
Інгредієнти:
- Полуниця - 500 гр.
- Цукор-пісок - 400 гр.
- Вода - 70 мл.
Процес приготування:
1. Ягоди ретельно переберіть, промийте під проточною водою, викладіть на паперові рушники, промокніть від надлишків вологи і обірвіть листя.

2. Для сиропу в каструлі змішайте воду і цукор, поставте на середній вогонь і варіть до повного розчинення цукру.

3. Ягоди перекладіть у глибоку миску та залийте гарячим сиропом. Краще готувати таке варення невеликими порціями, до 1 кілограма ягід, щоб було зручніше і всі плоди рівномірно просочилися сиропом. Залиште полуницю в такому вигляді на 2 години, щоб із неї виділився сік.

4. Після зазначеного часу злийте з ягід рідину назад у каструлю і на середньому вогні доведіть до кипіння. Варіть сироп 5 хвилин, знімаючи пінку, що утворюється.

5. Знову залийте гарячим сиропом ягоди і залиште до повного охолодження.

6. Повторіть цю процедуру ще 1-3 рази. Після останнього кип'ятіння сиропу розкладіть ягоди по банках і залийте їх уже там. Щільно закатайте банки, укутайте в ковдру і залиште до ранку.

Смачного!
Смажене варення з вікторії з пектином
Пектин - натуральний загущувач, якого в ягодах полуниці від природи не так багато. Залежно від доданої кількості можна зробити варення густим, а можна перетворити на желе.
Час готування: 120 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій - 6
Інгредієнти:
- Полуниця - 1,5 кг.
- Цукор-пісок - 330 гр.
- Пектин - 10 гр.
- Чебрець - 6 гілок;
- Сік лимона - 2 ч.л.
Процес приготування:
1. Полуницю уважно переберіть, промийте під проточною водою і обірвіть листочки. Якщо плоди досить великі, їх можна розрізати на дві або чотири частини.

2. Перекладіть полуницю в глибоку каструлю або сковороду з високим бортом, додайте до неї пектин і ретельно перемішайте.

3. Посуд приберіть на середній вогонь і томіть ягоди протягом 10 хвилин, регулярно помішуючи, щоб активніше виділявся сік.

4. Додайте до полуниці чебрець, половину лимонного соку та цукор і варіть до повного його розчинення в рідині. Регулярно перемішуйте вміст каструлі.

5. Приблизно через десять хвилин на поверхні варення утвориться щільна піна, а сама рідина стане густішою. Це означає, що воно готове.

6. Розлийте гаряче варення по заздалегідь стерилізованих банках, закатайте і залиште до повного охолодження при кімнатній температурі.

Смачного!
Як зварити густе варення з вікторії з агар-агаром
Варення з агар-агаром за консистенцією і властивостями дуже схоже на варення з желатином, просто агар набагато зручніший і простіший у використанні. Наприклад, він не втрачає своїх желюючих властивостей при закипанні.
Час готування: 120 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій - 5
Інгредієнти:
- Полуниця - 800 гр.
- Цукор-пісок - 350 гр.
- Агар-агар - 8 гр.
- Вода - 1,5 л.
- Сік лимона - 20 мл.
Процес приготування:
1. Перед тим, як відважити потрібну кількість полуниці, її необхідно перебрати, щоб чисту вагу становили тільки цілі й не зіпсовані ягоди.

2. Промийте її під проточною водою, видаліть плодоніжки і чашолистки, злегка обсушіть паперовими рушниками, поріжте на 2-4 частини і складіть у глибоку каструлю.

3. Засипте полуницю зверху рівним шаром цукру, злегка потрясіть каструлю, щоб він провалився між ягід, і залиште на 3-4 години.

4. Після зазначеного часу ягоди мають пустити достатньо соку, а цукру практично не буде видно. Поставте каструлю на плиту і нагрівайте полуницю на маленькому вогні.

5. Тим часом в окремій мисці розведіть агар-агар у лимонному соку з водою і дайте йому набрякнути.

6. Коли полуничний сік у каструлі закипить, зніміть піну, що утворилася на поверхні, додайте агар-агар і активно перемішуйте варення впродовж кількох хвилин, щоб він розтопився і рівномірно розподілився в рідині.

7. Варіть вміст каструлі на повільному вогні протягом 25 хвилин, регулярно помішуючи.

8. Готове варення розкладіть по заздалегідь пастеризованих банках, щільно закрутіть кришкою, переверніть догори дном і залиште при кімнатній температурі до повного охолодження.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування варення з вікторії в мультиварці
Мультиварка значно зменшує час приготування варення, прибирає необхідність постійно стояти над каструлею і слідкувати, щоб нічого не пригоріло і не википіло. Також з її допомогою зручно пастеризувати банки для варення.
Час готування: 90 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій - 12
Інгредієнти:
- Полуниця - 1 кг.
- Цукор-пісок - 1 кг.
- Вода - 80-100 мл.
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте банки для варення. Ретельно промийте їх із содою або мийним засобом, потім у чашу мультиварки залийте воду, викладіть туди ж кришки і помістіть зверху решітку для приготування на пару. На цю решітку виставте банки шийкою вниз. Увімкніть режим роботи «Варіння на пару» тривалістю в 30 хвилин.

2. Через деякий час акуратно витягніть гарячі банки і кришки та розкладіть їх на рушнику до повного охолодження і висихання.

3. Полуницю переберіть, відокремте від листя і промийте. Можете залишити ягоди в друшляку на деякий час, щоб стекла вода, а можете розкласти на рушник і просушити.

4. Підсохлі ягоди відправте в чашу мультиварки та засипте їх зверху цукром, можна це робити шарами. Перед приготуванням варення клапан, через який проходить повітря, краще за можливості витягти, щоб він не засмітився, або можна просто готувати з прочиненою кришкою. Виставте на панелі управління режим «Тушкування» на 60 хвилин.

5. У середині варіння перевірте варення і зніміть за необхідності піну, що утворилася на поверхні. Цього можна не робити, якщо вам не потрібно, щоб готове варення було максимально прозорим.

6. Готове варення розлийте по сухих банках, щільно закрийте кришками і залиште до повного охолодження. Рекомендується виставити їх догори дном на складений у кілька разів рушник.

Смачного!
Варення з вікторії з лимонною кислотою на зиму
Лимонна кислота приховує нудотну солодкість варення, виступає як консервант, що сприяє тривалішому зберіганню, а також допомагає зберегти кольору варення яскравість і насиченість.
Час готування: 8 годин
Час приготування: 40 хвилин
Порцій - 12
Інгредієнти:
- Полуниця - 1 кг.
- Цукор-пісок - 1 кг.
- Лимонна кислота - 1 щіпка;
Процес приготування:
1. Ретельно переберіть ягоди, відбираючи зіпсовані та пом'яті. Відібрану полуницю відокремте від листя, покладіть у посудину з прохолодною водою і дайте поплавати кілька хвилин, періодично помішуючи руками. Потім виловіть полуницю ситом або шумівкою, розкладіть на паперовому рушнику і промокніть від зайвої вологи.

2. Просушену полуницю перекладіть у глибоку каструлю і засипте цукром. Злегка потрясіть ємність, щоб він провалився між ягід.

3. Прикрийте посуд марлею або вафельним рушником і залиште на 3-4 години, щоб ягоди пустили сік. За можливості краще залишити полуницю на ніч.

4. За 4 години цукор повністю не розчиниться, але соку для варення буде цілком достатньо, він має покривати ягоди десь наполовину.

5. Поставте каструлю на маленький вогонь, накрийте кришкою і потримайте так 5-10 хвилин, щоб цукор повністю розтопився і перетворився на сироп. Не бажано мішати варення ложкою або лопаткою, щоб не пошкодити ягоди, тому просто періодично злегка збовтуйте вміст каструлі. Доведіть сироп до кипіння і варіть на середньому вогні протягом 5 хвилин, знімаючи з поверхні піну, що утворюється. Потім зніміть каструлю з вогню і дайте варенню повністю охолонути при кімнатній температурі, на це знадобиться кілька годин.

6. Варення, що повністю охололо, знову поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть протягом 5 хвилин, зніміть із вогню, додайте лимонну кислоту й акуратно все перемішайте.

7. Доведіть варення до кипіння втретє, попередньо повністю його остудивши. Варіть 5 хвилин, знімаючи з поверхні піну.

8. Дайте варенню трохи охолонути і розлийте його по попередньо пастеризованих банках. Залишайте ємність незаповненою приблизно на 1-1,5 сантиметра. Щільно закрутіть кришки, переверніть банки догори дном, укутайте в ковдру або плед і дайте охолонути. Потім їх можна зберігати довгий час у сухому і прохолодному місці.

Смачного!