Як зварити холодець зі свинячих ніжок і рульки

Холодець зі свинячих ніжок і рульки - класична закуска для новорічного столу. У численні зимові свята у багатьох на столі буде красуватися холодець. Традиційно він робиться зі свинячих ніжок і рульки, але ось способів його приготування господині придумали дуже багато. Думаю, що холодець із рулькою і ніжками за своїми смаковими якостями нічим не поступається наймоднішим закускам.
Смачний холодець зі свинячих ніжок і рульки в домашніх умовах
Вашій увазі пропонується рецепт домашнього холодцю з рульки та свинячих ніжок. Готується він тільки з м'яса і без зайвих продуктів. Страва смачна, ситна, підходить як для свята, так і для повсякденного меню. Для його приготування, потрібно лише терпіння і час.

Інгредієнти
- Свинячі ноги 4 шт.
- Свиняча рулька 800 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Перець духмяний ½ ч.л.
- Перець чорний мелений ½ ч.л.
- Часник за смаком
- Сіль за смаком
Приготування
- Свинячі ніжки та рульку для холодцю замочіть у холодній воді на ніч або на кілька годин . Потім ретельно і за допомогою металевої мочалки видаліть із них увесь бруд і добре помийте. Підготовлені ніжки та рульку помістіть у велику, до 7 літрів, каструлю і залийте повністю холодною водою. Каструлю поставте на великий вогонь і доведіть вміст до кипіння.
- Пінку, що з'являється на поверхні, постійно знімайте, щоб бульйон вийшов прозорим. Можна бульйон, що закипів, злити, промити м'ясо, залити холодною водою і продовжувати варити. Варіть холодець на маленькому вогні під закритою кришкою протягом 5 годин.
- Після закінчення цього часу додайте в холодець очищені морквину і цибулину, насипте за своїм смаком сіль, перці та покладіть кілька листків лавра. Поваріть холодець зі спеціями ще 1 годину.
- За цей час ніжки і рулька добре розварилися і м'ясо легко можна відокремити від кісточок. Весь вміст каструлі перекладіть у велику миску.
- Бульйон процідіть на друшляк, щоб видалити дрібні кісточки та спеції. Приберіть ополоником або ложкою жир із поверхні бульйону.
- Зі звареного м'яса видаліть усі кісточки. Великі шматочки наріжте ножем або розділіть руками.
- Усе м'ясо помістіть у каструлю з бульйоном і перемішайте.
- Почистіть головку (можна взяти й більше) часнику та подрібніть його на часничниці або дрібно наріжте, попередньо розчавивши ножем. Часник покладіть у каструлю і ще раз розмішайте.
- Зварену моркву поріжте на красиві фігурки та викладіть у посуд, у який будете наливати холодець. Покладіть також 4-5 листків зеленої петрушки, щоб було красиво.
- Холодець розлийте за допомогою ополоника, рівномірно розподіляючи по всіх тарілках.
- Холодець остудіть за звичайної домашньої температури, а потім на ніч поставте в холодильник. Готовий холодець наріжте на порційні шматочки і подайте до нього тертий хрін або гірчицю.
Їжте на здоров'я!
Простий рецепт холодцю зі свинячих ніжок і рульки з желатином
У цьому рецепті вам пропонується приготувати смачний холодець із додаванням желатину. Такий холодець швидко застигне, буде чудово тримати будь-яку форму, а часу для варіння потрібно менше. Розрахунок желатину такий: на 1 л бульйону береться 20 г желатину.
Інгредієнти:
- Свинячі ніжки - 4 шт.
- Рулька середніх розмірів - 1 шт.
- Желатин - 50 г (або 3 ст. л.).
- Цибуля - 1 шт.
- Чорний перець - 1 ч. л. л.
- Часник і сіль - за смаком.
Процес приготування:
1. Ніжки та рульку для холодцю вимочіть протягом кількох годин у холодній воді. Потім ретельно їх вимийте за допомогою кухонної губки.

2. Усі шматочки м'яса покладіть у велику каструлю, і повністю залийте холодною водою.

3. Каструлю поставте на великий вогонь і доведіть до кипіння.
4. Потім цей перший бульйон із пінкою вилийте, ніжки та рульку промийте і, заливши водою, продовжуйте варити.

5. Варіть холодець на маленькому вогні під закритою кришкою протягом 4-х годин. Цього часу достатньо, щоб м'ясо добре розварилося.
6. За годину до закінчення готування покладіть у холодець неочищену цибулину, горошки чорного перцю і посоліть страву на свій смак.

7. Замочіть на 50 хвилин у склянці холодної води потрібну кількість желатину.

8. Зварене м'ясо дістаньте з бульйону, видаліть усі кісточки та наріжте його на невеликі шматочки поперек волокон. М'ясо з ніжок розділіть на шматочки руками.

9. Бульйон процідіть через сито.

10. Замочений желатин перекладіть у бульйон і добре перемішайте, щоб він повністю розчинився. Для кращого розчинення, бульйон поставте на маленький вогонь, тільки не кип'ятіть.

11. Помістіть у бульйон із желатином подрібнене м'ясо і додайте дрібно нарізаний часник.
12. Приготований холодець розлийте по формах або тарілках і остудіть при домашній температурі. Можете прикрасити його кружальцями відвареного яйця, і свіжою зеленню.

13. Потім поставте холодець на ніч у холодильник. Перед подачею до столу акуратно зніміть із поверхні холодцю жир.

Смачного!
Як зварити смачний холодець без додавання желатину
Щоб холодець із рульки і ніжок добре застиг без додавання желатину, важливо варити його в невеликій кількості води і не додавати воду в процесі варіння. Нехай бульйону вийде менше, зате холодець буде відмінний.
Інгредієнти:
- Свинячі ніжки - 2 шт.
- Рулька - 1 шт.
- Морква та цибуля - по 1 шт.
- Лист лавра - 3 шт.
- Чорний перець горошок, сіль і часник - за смаком.
Процес приготування:
1. Ніжки та рульку ретельно промийте водою за допомогою щіточки, щоб видалити весь бруд.

2. Складіть їх у велику каструлю і повністю залийте водою.

3. На великому вогні доведіть бульйон до кипіння, зніміть з його поверхні пінку і варіть холодець на мінімальному вогні протягом 5 годин під прикритою кришкою, щоб частина води випарувалася.

4. Ніжки та рульку можна періодично перевертати, щоб краще розварилися.
5. Через 5 годин покладіть у холодець очищені цибулину, моркву, листочки лавра, посоліть за своїм смаком і поваріть ще 1 годину.

6. Приготоване м'ясо дістаньте з бульйону в окремий посуд. Трохи охолодіть його та виберіть усі кісточки. Великі шматочки м'яса наріжте ножем, а м'ясо з ніжок розділіть руками.

7. Бульйон процідіть через сито, щоб видалити дрібні кісточки, перець і лавр.

8. З поверхні бульйону зніміть ложкою або ополоником шар жиру, адже він псує вигляд і смак холодцю. Залишки жиру добре видаляються паперовим рушником.

9. Нарізане м'ясо перекладіть у бульйон.
10. Додайте до нього за своїм смаком подрібнений на часничниці або дрібно нарізаний часник.

11. Холодець перемішайте та розлийте по тарілках. Можете декорувати холодець, свіжою зеленню або вареним яйцем.

12. Охолодіть страву спочатку за звичайної температури, потім поставте на кілька годин у холодильник.

Смачного!
Холодець зі свинячих ніжок, рульки та яловичини
З безлічі рецептів холодцю вам пропонується варіант його приготування з додаванням яловичини. М'ясо яловичини візьміть без кісточки, адже у нас є і ніжки, і свиняча рулька. У вас вийде ситна і смачна страва для святкового столу.
Інгредієнти:
- Свинячі ніжки - 4 шт.
- Яловичина - 0.5 кг.
- Свиняча рулька невелика - 1 шт.
- Цибуля та морква - по 2 шт.
- Сіль, перець, часник - за смаком.
- Свіжа зелень для декору.
Процес приготування:
1. Свинячі ніжки замочіть на одну годину в теплій воді з додаванням оцту. Це допоможе краще прибрати бруд.

2. Потім ніжки і рульку промийте і ножем видаліть залишки бруду. Промийте шматок яловичини. Свинячі ніжки надріжте вздовж, щоб краще проварилися, а рульку розрубайте на шматочки.
3. У велику каструлю складіть усе підготовлене м'ясо та повністю залийте його холодною водою.

4. Каструлю помістіть на великий вогонь і доведіть до кипіння.
5. Потім гарячий каламутний бульйон із пінкою злийте, шматочки м'яса промийте холодною водою і складіть назад у каструлю.

6. Повторно залийте м'ясо холодною водою і варіть на маленькому вогні під закритою кришкою протягом 5 годин.
7. Потім покладіть у холодець очищені цибулини та моркву, додайте горошки чорного перцю та листки лавра, посоліть за своїм смаком і поваріть холодець ще одну годину. У готовому холодці хрящі та м'ясо мають вільно відділятися від кісточок.

8. Зварене м'ясо дістаньте з каструлі та перекладіть в окрему миску.

9. Потім його переберіть, видаляючи всі кісточки. Ніжки розділіть на шматочки руками, а яловичину і м'ясо з рульки, наріжте ножем поперек волокон.

10. Гарячий бульйон процідіть через сито для видалення залишків кісток і перцю, а потім за допомогою ополоника або ложки зніміть увесь жир із поверхні.

11. Подрібнене м'ясо перекладіть у бульйон, і додайте дрібно нарізаний часник. Усе добре перемішайте та спробуйте на смак.

12. Холодець розлийте в обраний вами посуд, декоруйте його на свій смак і залиште для застигання: спочатку за кімнатної температури, потім у холодильнику.

Смачного!
Покроковий рецепт холодцю зі свинячих ніжок, рульки та курки
Холодець, приготований за цим рецептом зі свинячих продуктів з додаванням курячого м'яса, вийде у вас дуже ніжним і смачним і не розтане при домашній температурі. Єдиний недолік - його приготування вимагає багато часу, хоча процес зовсім простий.
Інгредієнти:
- Ніжки свинячі - 2-4 шт.
- Свиняча рулька - 1 шт.
- Курка - 1 або ½ шт.
- Цибулю - 1 шт.
- Часник - 1-2 головки.
- Лист лавра - 4 шт.
- Сіль - за смаком.
Процес приготування:
1. Свинячі ніжки, попередньо вимочені впродовж кількох годин у холодній воді, і рульку ретельно промийте та ножем видаліть увесь бруд. Ніжки надріжте посередині, рульку розрубайте навпіл, курку розріжте на дві частини.

2. У велику каструлю покладіть ніжки, рульку, курку і повністю залийте їх водою.

3. На великому вогні доведіть холодець до кипіння і зніміть усю пінку з поверхні.
4. Варіть холодець протягом 5-6 годин на дуже маленькому вогні та під закритою кришкою, щоб він ледь кипів, тобто томився.

5. Холодець посоліть на свій смак.
6. Через годину-півтори від початку кипіння дістаньте з бульйону курку. Вона має розваритися, і м'ясо має добре відділятися від кісточок.

7. За 1 годину до закінчення готування покладіть у холодець очищену цибулю та листочки лавра.
8. Після закінчення 5-6 годин усе м'ясо з каструлі дістаньте і виберіть із нього кісточки. Свинину та курку подрібніть ножем або розділіть руками.

9. У бульйон покладіть подрібнений на часничниці часник і добре перемішайте.

10. З поверхні бульйону ретельно зніміть весь жир. Можна бульйон охолодити, щоб жир застиг, потім його акуратно зняти. На ньому потім можна посмажити картоплю.

11. Подрібнене м'ясо покладіть у бульйон і розмішайте.

12. Холодець розлийте по тарілках або інших формочках і помістіть у холодильник для застигання. За своїм смаком можете прикрасити яйцем або свіжою зеленню.

Їжте на здоров'я!
Як приготувати смачний холодець у мультиварці
Мультиварка значно спрощує процес варіння холодцю. Приготований у ній холодець завжди виходить дуже міцним і ароматним.
Інгредієнти:
- Свинячі ніжки - 2 шт.
- Свиняча рулька - 1 шт.
- Цибуля та морква - по 1 шт.
- Сіль - 1 ст. л.
- Лист лавра та чорний перець - за смаком.
Процес приготування:
1. Свинячу рульку та ніжки ретельно помийте водою за допомогою щіточки та ножем зішкребіть увесь бруд.

2. Почистіть і промийте цибулину та моркву.

3. У чашу мультиварки покладіть усі вимиті продукти та залийте холодною водою до рівня верхньої позначки чаші.

4. На режимі «Варка» під закритою кришкою доведіть холодець до кипіння. Зніміть із поверхні всю пінку та посоліть страву.
5. Потім закрийте кришку і встановіть режим «Тушкування» на 4,5 години.

6. За цей час почистіть і подрібніть часник і можете займатися іншими справами.

7. За одну годину до закінчення програми додайте в холодець горошки чорного перцю та листочки лавра.

8. За 10 хвилин до дзвінка таймера з холодцю шумівкою витягніть усе м'ясо з кісточками.

9. У бульйон покладіть подрібнений часник і доведіть бульйон до кипіння. Прилад вимкніть.

10. М'ясо трохи остудіть, виберіть із нього кісточки і розберіть м'ясо на довільні шматочки.

11. Отриману м'ясну нарізку розкладіть у будь-які формочки.

12. Додайте у формочки для декору варену моркву, яйце та консервовану кукурудзу.
13. Розлийте по формочках приготований бульйон.

14. Остудіть холодець за кімнатної температури та помістіть на кілька годин у холодильник.

Смачного!
Варимо холодець зі свинячих ніжок і рульки в скороварці
Це рецепт приготування холодцю за допомогою скороварки. Про час готування думка господинь розходиться: можна варити від години до трьох годин. Визначте час за власним досвідом. За цим рецептом вам пропонується поварити холодець протягом 2-х годин. Набір м'яса для холодцю можете змінити на свій смак.
Інгредієнти:
- Свинячі ніжки - 4 шт.
- Свиняча рулька - 1 шт.
- Цибуля та морква - по 1 шт.
- Сіль, запашний і чорний перець - за смаком.
- Часник - 1 головка.
Процес приготування:
1. Ніжки та рульку добре промийте і ножем ретельно видаліть увесь бруд, особливо на ніжках.

2. Складіть ці продукти в просту каструлю, залийте водою і закип'ятіть.

3. Потім воду разом із пінкою злийте, ніжки та рульку ще раз промийте і покладіть у скороварку.
4. Покладіть до м'яса цибулину з лушпинням і очищену моркву. Додайте туди ж горошки чорного і запашного перцю та за своїм смаком посоліть.

5. М'ясо залийте водою, щоб воно було повністю покрите.
6. Скороварку щільно закрийте та поставте на плиту на великий вогонь.

7. Після появи пари та шиплячого звуку вогонь зробіть мінімальним. Варіть холодець протягом 2-х годин.

8. Після закінчення цього часу вогонь вимкніть, кришку відкривайте згідно з інструкцією - охолодивши каструлю або випустивши пару через клапан.
9. Шумівкою дістаньте з бульйону все м'ясо з кісточками і покладіть його на тарілку.

10. Бульйон процідіть на друшляк.

11. Остигле м'ясо розділіть на довільні шматочки, видаливши всі кісточки.

12. Розкладіть м'ясо в будь-які формочки або тарілки.

13. Варену моркву поріжте на кружечки та додайте до м'яса. Також покладіть у кожну тарілку подрібнений часник, і свіжу петрушку.

14. Приготованим бульйоном залийте м'ясо.

15. Формочки з холодцем остудіть при домашній температурі, потім поставте на ніч у холодильник.
16. Подайте до цієї смачної страви хрін, аджику або часниковий соус та відварну картоплю.

Смачного!