Заливне з риби з желатином

Заливне з риби з желатином - справжня прикраса святкового столу. Цю смачну страву за простими рецептами може освоїти будь-хто охочий.
Смачна заливна риба з судака з желатином
Заливний судак у желе з бульйону має дуже апетитний вигляд, особливо якщо прикрасити страву композицією з варених овочів. Кількість желатину, що додається, залежатиме від того, наскільки міцний бульйон.

Інгредієнти
- Судак 1 шт. (1 кг)
- Желатин 30 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Сіль по оцту
- Вода 1.5 л.
Приготування
- Для приготування заливного з риби з желатином необхідно підготувати велику каструлю. У неї скласти очищену моркву та цибулину, порізану на четвертинки. Залити все водою, посолити і додати лавровий лист.
- Тушку судака без голови порізати на частини: якщо купувалося філе, його не ріжуть. У тому разі, якщо риба куплена з головою, її варто відрізати і теж покласти в бульйон, так він буде більш наваристим. Через 20 хвилин після того, як бульйон закипів, відправити в нього шматочки риби і варити їх до готовності (якщо м'ясо судака втратило свою прозорість, значить, воно готове). Дістати рибу шумівкою з бульйону і перекласти на блюдо, дотримуючись дистанції між шматочками. Укрити шматки судака вологою тканиною і поставити в холодильник.
- Бульйон, який вийшов, злити через марлю, складену в 2 шари. Заздалегідь замочити в холодній воді желатин протягом 10 хв. Додати набряклий желатин до процідженого бульйону і довести його до кипіння, проте не кип'ятити. Отриману суміш остудити.
- На шматочки риби можна розкласти гілочки вимитої зелені, шматочки лимона, варених яєць, можна нарізати моркву, що варилася в бульйоні, у формі зірочок або квіточок...
- Отриману композицію залити бульйоном, краще навіть застиглим наполовину у вигляді желе. Для цього можна використовувати невеликий черпак або столову ложку, і діяти потрібно акуратно, щоб не порушити порядок на блюді. Прибрати заливне в холодильник до повного схоплювання приблизно на 1 годину.
- Подавати на святковий стіл у вигляді яскравої холодної страви.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування заливного з горбуші з желатином
Таку страву можна подати не тільки до святкового столу, а й просто до вечері, якщо набридла звичайна смажена риба. При варінні бульйон злегка темніє, але це можна виправити, додавши курячий білок.
Час готування: 5 годин 45 хв..
Порцій: 4
Інгредієнти:
- Горбуша - 800 г;
- Цибуля ріпчаста - 110 г;
- Вода - 820 мл;
- Сіль - за смаком;
- Лист лавровий - 2 шт.;
- Желатин - 14 г;
- Білок яєчний - 1,5 шт.;
- Яйце варене - 1,5 шт.;
- Цибуля зелена - 25 г.
Процес приготування:
1. У маленьку мисочку всипати желатин, залити його невеликою кількістю води і дати набрякнути близько 30 хв.

2. Рибу почистити, обполоснути холодною водою, покласти в каструлю і налити туди воду.

3. Почищену цибулю, не розрізаючи, покласти до горбуші, всипати дрібку солі та лавровий лист.

4. Поставити каструлю з вмістом на середній вогонь, після закипання варити ще 25-35 хвилин, після чого рибу дістати шумівкою, злегка остудити і вийняти з неї обережно всі кістки.

5. Бульйон процідити через марлю, складену в кілька шарів, або щільну чисту тканину, додати до нього білок яйця і знову поставити на вогонь. Як тільки білок згорнеться, ще раз пропустити бульйон крізь марлю і викласти в нього набряклу желатинову масу, розмішати.

6. Помиту зелену цибулю дрібно нашаткувати. Поламати горбушу на шматочки невеликого розміру, розкласти в оселедницею на деякій відстані один від одного, посипати шматочками зеленої цибулі і залити бульйоном.

7. По поверхні розкласти шматочки вареного яйця, прибрати страву в холодильник до її застигання (близько 4 годин).

8. Подавати з гірчицею або хріном.

Смачного!
Простий рецепт заливного зі щуки з желатином
Щука відмінно підходить для приготування заливного: вона добре тримає форму, не розварюється і має приємний аромат.
Час готування: 4 години 10 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Щука - 1200 г;
- Цибуля ріпчаста - 220 г;
- Перець духмяний - 4 шт.;
- Лист лавровий - 2 шт.;
- Гвоздика сушена - 5 бутонів;
- Желатин гранульований - 45 г;
- Вода - 3,8 л;
- Сіль - за смаком;
- Горошок зелений - для прикраси.
Процес приготування:
1. Якщо щука ціла, з головою, її потрібно вимити, почистити, відрізати голову, вирізати зябра і плавники.

2. Рибу випатрати і розрізати на шматки.

3. Цибулю можна помити і зняти лушпиння, а можна залишити з лушпинням і покласти в бульйон для більш насиченого золотистого кольору. Каструлю наповнити водою, надрізати цибулини хрест-навхрест, покласти їх у воду. Туди ж відправити перець, гвоздику і лавровий лист.

4. У каструлю покласти шматки риби, довести все до кипіння, зняти піну, вогонь зменшити до слабкого, додати сіль і варити близько півгодини або трохи менше, залежить від розміру шматків риби.

5. Готову щуку шумівкою виловити з бульйону і перекласти на блюдо.

6. Процідити частину бульйону і розчинити в ньому желатин. Залити рибу рідиною, що вийшла.

7. Прикрасити холодець зі щуки на свій смак: шматочками варених яєць, фігурками з варених овочів або гілочками вимитої зелені. Дуже красиво виходить, коли в желатиновій масі плавають горошини консервованого горошку.

Смачного!
Заливне з рибних консервів із желатином
Таке холодець можна по праву назвати ледачим або холодець «Хвилинка». Рибу самим варити не доведеться, страва готується з використанням рибних консервів і крабових паличок.
Час готування: 5 годин 30 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
- Консерви - 1 банка;
- Палички крабові - 250 г;
- Желатин, гранульований або листовий - 26 г;
- Вода - 780 мл;
- Сіль, спеції, прянощі - за смаком.
Процес приготування:
1. У великій каструлі закип'ятити воду, яку потрібно посолити (але пам'ятати, що консерви вже солоні) і додати улюблені приправи. Можна покласти горошини чорного та духмяного перцю, бутони сушеної гвоздики, хмелі-сунелі. Також смачно буде, якщо купити готову приправу для засолювання риби.

2. Всипати в киплячий бульйон відміряну кількість желатину і мішати до його розчинення. При цьому вогонь має бути слабкий.

3. Можна потримати на мінімальному вогні, постійно помішуючи, хвилин 5. Бульйон трохи охолодити.

4. У блюдо або форму викласти консерви: скумбрію, сардини, шпроти або будь-які інші консерви в олії. Розібрати їх на дрібніші шматочки, сам сік теж вилити на рибу. Якщо в маринаді плавають горошини перцю, їх потрібно прибрати.

5. Крабові палички почистити від целофану і порізати на колечка.

6. Викласти шар консерви з маслом, шар крабових паличок.

7. Залити трохи охолодженим жельованим бульйоном заготовку і прибрати в холодильник до повного застигання, це десь 5-5,5 годин.

8. Подавати до столу з гарячою вареною картоплею.

Смачного!
Смачне заливне з червоної риби з желатином
Заливне з червоної риби виходить не найдешевшим за собівартістю, проте жирні кислоти омега-3, якими багата риба, роблять цю страву дуже корисною.
Час готування: 3 години 10 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Філе лосося - 220 г;
- Голова, хвіст, плавники - від 1 риби;
- Цибуля ріпчаста - 1 головка;
- Морква - 1 шт.;
- Желатин - 2 ст. л.;
- Сіль - 1 ч. л. л.;
- Приправи - за смаком;
- Чорний перець горошком - 6 шт.;
- Лимон - 3 кружечки;
- Кріп і петрушка - по 2 гілочки.
Процес приготування:
1. Рибну голову з супового набору перемити в холодній воді, покласти в каструлю і залити водою. Води має бути стільки, щоб над рибою її було на 2 пальці. Додати сіль, прянощі. При бажанні можна також додати лавровий лист. Поставити каструлю на сильний вогонь і дочекатися закипання.

2. Вогонь зменшити до слабкого, до голови додати очищену цілу головку цибулі та моркву. Філе помити і теж покласти в каструлю. Варити на мінімальному вогні 35-40 хв. із закритою кришкою (можна залишити маленьку щілину).

3. Під час варіння бульйону додати до желатину воду за інструкцією на пакуванні, перемішати і дати набрякнути.

4. Зварену і злегка охолоджену рибу розібрати на невеликі шматочки, прибрати кістки та інше. Цибулю можна викидати, а ось моркву можна пустити на прикрасу для заливного.

5. На блюді або оселедницею розкласти шматочки філе, квіти з моркви, шматочки лимона і маленькі гілочки митої зелені.

6. У гарячий бульйон викласти набряклий желатин, перемішати до його розчинення. Пропустити бульйон через дрібне сито, щоб сторонні фракції залишилися в ньому. Залити рибу на блюді процідженим бульйоном.

7. Поставити заливне в холодильник для застигання. Зазвичай на це вистачає близько 2 годин.

Смачного!
Як зробити заливне з риби минтай із желатином
Для заливного краще вибирати морську, а не річкову рибу: час метушні з кістками сильно скоротиться. Чудово з такою роллю впорається минтай. Ця недорога риба дає змогу приготувати смачне холодець, при цьому її м'ясо дуже ніжне і не має яскраво-вираженого рибного смаку.
Час готування: 2 години 45 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Свіжий минтай - 550 г;
- Цибуля ріпчаста - 1 головка;
- Морква - 1 шт.;
- Окріп - 800 мл;
- Желатин - 1 ст. л.;
- Лавровий лист - 1 шт.;
- Приправи, сіль - за смаком;
- Ягоди чорної смородини - 35 г.
Процес приготування:
1. Мінтай замочити на 30 хв. у холодній воді. Потім почистити від луски, відрізати ножицями хвіст і плавники (викидати не потрібно, зібрати плавники і луску окремо). З минтая випотрошити нутрощі.

2. Порізати тушку риби на шматочки приблизно 1 см завтовшки.

3. У каструлю влити воду, закип'ятити. Додати нарізану кружечками очищену моркву, четвертинки ріпчастої цибулі без лушпиння. Всипати сіль, приправи, покласти горошини чорного і запашного перцю та лавровий лист.

4. Желатин розвести водою за інструкцією на упаковці.

5. Плавники, хвіст і луску покласти на марлю, складену в 4 шари, зав'язати все у вигляді мішечка й опустити в бульйон. Варити на помірному вогні, не забуваючи знімати піну. Це допоможе отримати міцний бульйон, який не помутніє під час варіння.

6. Коли морква наполовину готова, акуратно покладіть в окріп рибні шматочки. Варити 5 хв., після чого перекласти шумівкою в тарілку.

7. Із моркви вирізати прикраси, ягоди помити, обрізати ножицями хвостики та прокип'ятити їх протягом 30 секунд.

8. Обережно пінцетом дістати зі шматків риби хребет і кістки з боків. Викласти шматочки минтая на оселедниці. Поверх розкласти моркву з чорною смородиною.

9. Мішечок з лускою варити в бульйоні ще 20 хв., потім викинути.

10. Бульйон процідити через дрібне сито, додати до нього набряклу желатинову масу і мішати, поки вона не розчиниться. Знову пропустити бульйон через сито.

11. Залити рибну заготовку бульйоном і дати постояти в холодильнику 2 години.

Смачного!
Простий і смачний рецепт заливного зі скумбрії
Скумбрія - дуже жирна риба, бульйон із неї виходить міцний, гарно желює сам по собі, проте для вірності додамо ще желатину. Риба має різкий характерний запах, тому її потрібно попередньо дуже добре відмочити та промити у воді.
Час готування: 2 години 40 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Скумбрія свіжоморожена - 1 шт.;
- Яйце куряче - 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- Морква - 0,5 шт.;
- Лимон - кілька кружечків;
- Зелень - 4 гілочки;
- Желатин гранульований - 10 г;
- Сіль, суміш перців горошком - за смаком;
- Лист лавровий - 1 шт.
Процес приготування:
1. Замочити скумбрію на годину в холодній воді, потім добре помити, ретельно вирізати плавники, зябра і відрізати голову, зрізати філе з хребта.

2. Желатин залити водою, як зазначено на пакетику. Залишити набухати.

3. Почищену цибулю, моркву, миту зелень залити водою і довести до кипіння. Голову і хвіст риби покласти до овочів і зменшити вогонь до мінімуму.

4. Протягом 15 хв. готувати бульйон на слабкому вогні, покласти в нього філе і продовжувати варити ще 20 хв., знімаючи піну.

5. Додати в каструлю лавровий лист, перець, сіль.

6. Яйце зварити круто і порізати на кружечки. Лимон вимити з милом і нарізати пластинками. Зелень вимити і розділити на гілочки. Моркву з бульйону також порізати на кружечки.

7. Готове філе дістати з води та розібрати на невеликі шматочки.

8. Бульйон кілька разів процідити, домагаючись максимальної прозорості.

9. Викласти до бульйону желатинову масу, знову нагріти, але не доводити до кипіння.

10. Скумбрію розкласти по невеликих тарілочках, зверху прикрасити шматочками моркви, яйця, лимона і зеленню. Залити все бульйоном і прибрати в холодильник застигати. Вийдуть окремі порції заливного.

Смачного!
Як приготувати заливну рибу з желатином і майонезом
Рибу для заливного можна вибрати на свій смак, крім оселедця, тут головною особливістю страви є використання майонезу. Виходить оригінально, красиво і смачно.
Час готування: 2 години 45 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Риба - 550 г;
- Майонез - 120 г;
- Желатин - 6 г;
- Бульйон рибний - 500 мл;
- Морква - 1 шт.;
- Лист лавровий - 2 шт.;
- Сіль, прянощі - за смаком;
- Лимон, варене яйце, перець солодкий, зелень, консервований горошок - для прикраси.
Процес приготування:
1. Рибу помити в холодній воді, почистити, порізати і відокремити філе. Відрізати хвіст і голову, вирізати зябра та плавники, зняти луску.

2. У каструлю налити води, скласти частини риби і варити після закипання на повільному вогні до готовності. Непридатні в їжу деталі варто викинути.

3. Желатин замочити у воді за інструкцією, залишити набухати.

4. Зварити яйце круто, почистити, порізати на часточки. Чисту моркву відварити, порізати на кубики. Лимон обдати окропом і нарізати тонкими сегментами. Болгарський перець помити і порізати кільцями.

5. Зварити овочі, додавши у воду лавровий лист, сіль і прянощі.

6. Рибу розділити на шматочки, попередньо охолодивши.

7. До рибного бульйону додати желатинову масу, прогріти, не доводячи до кипіння. Процідити через сито, поділити суміш на 2 рівні частини, до однієї з них додати овочевий бульйон.

8. Другу частину змішати з майонезом.

9. Рибу й овочі, яйце та інші продукти для прикраси викласти красиво на блюді.

10. Залити все желе на рибному бульйоні і прибрати в холодильник на 2 години.

11. Після закінчення зазначеного часу залити зверху частину желе з майонезом і знову прибрати в холодильник.

12. Коли заливне застигне, дістати його з холодильника, злегка прогріти стінки посуду звичайним феном, щоб краще відокремити страву від тарілки. Викласти заливне з риби на блюдо і подавати.

Смачного!