Анчоуси по-катанійськи (Alici alla catanese)
Свіжі анчоуси можна приготувати ось таким чином: очищену рибу викласти на дно жароміцної форми, зверху - оливки, кедрові горішки, тоненькі скибочки лимона і шар сухарів. Усе це запікається в духовці до скоринки. І ще один момент - під час запікання анчоуси поливають апельсиновим соком. Так готують у Катанії (регіон Сицилія).
Для приготування вам знадобиться
- анчоуси (свіжі) - 500г
- лимон - 1 шт.
- апельсин - 1 шт.
- кедрові горішки - 30г
- оливки (зелені) - 30г
- петрушка (свіжа) - за смаком
- сухарі (перемелені) - за смаком
- оливкова олія - за смаком
- сіль - за смаком.
Рецепт
Ось наші красені анчоуси.
Для чищення необхідно спочатку видалити голову з нутрощами, промити і з боку животика акуратно дістати центральну кісточку, виходить ось так.
Коли всі анчоуси очищені, увімкнемо духовку на 180 С для розігріву і приступимо до решти інгредієнтів. Кедрові горішки, зелені оливки без кісточки, петрушку і я від себе додала трохи каперсів - нарізаємо дрібненько. Лимончик нарізаємо тонкими часточками.
Беремо форму для духовки, дно змащуємо оливковою олією, викладаємо шар анчоусів, солимо і посипаємо сумішшю з кедрових горішків і оливок.
Поверх викладаємо кружечки лимонів.
Потім робимо ще шар анчоусів, солимо, посипаємо сумішшю з кедрових горішків і оливок, присипаємо хлібними сухарями, поливаємо невеликою кількістю оливкової олії і відправляємо в уже розігріту духовку хвилин на 10.
Тим часом вичавлюємо сік з апельсина і після закінчення 10 хвилин поливаємо ним наші анчоуси. І повертаємо в духовку ще на хвилин 10-15, поки не підрум'яняться і сік трохи не випарується. У цей час аромат у кухні стоїть неймовірний. Ось вони й готові. Приємного!