Майонез - покрокові рецепти приготування в домашніх умовах
Майонез став улюбленим інгредієнтом у багатьох господинь. Якщо раніше всі салати, борщі, тушковані блюда заправляли справжньою густою сметаною, то зараз чомусь багатьом стало здаватися смачніше і простіше використовувати саме цей соус.
І в даний час яких тільки варіантів не зустрінеш на прилавках магазинів. Готується цей продукт з оливковою олією, з маслом авокадо, на перепелиних яйцях, на одних жовтках. Зустрічаються навіть «легкі» низькокалорійні варіанти.
Так що можна вибрати який тільки побажаєш. Однак все частіше і частіше стали готувати цей соус в домашніх умовах.
Так наприклад, зовсім недавно довелося готувати для запізнілих гостей святкову вечерю. І в якийсь момент я виявила, що вдома немає ні майонезу, ні сметани. І тоді в пам'яті сплив рецепт домашнього майонезу, який готується в лічені хвилини, і набагато корисніше «нахіміченного» магазинного.
зміст:
- Класичний рецепт приготування домашнього майонезу
- Як приготувати майонез без яєць в блендері
- Домашній рецепт приготування соусу без яєць за 5 хвилин
- Готуємо майонез в блендері з оцтом
- Майонез приготований в домашніх умовах на жовтках
- Смачний рецепт на перепелиних яйцях
- Як приготувати майонез з сухою гірчицею в блендері
- Пісний майонез з борошна
- Скільки можна зберігати домашній майонез
Класичний рецепт приготування домашнього майонезу
Цей благородний соус готувати вдома дійсно легко і просто! Головне, щоб всі його компоненти були свіжими і кімнатної температури.
Розглянемо класичний варіант приготування базового домашнього продукту. Його можна приготувати і за допомогою звичайного віночка для збивання, але все ж для швидкості процесу рекомендується застосувати погружной блендер.
Нам знадобиться:
- Олія соняшникова - 150 мл.
- Яйце - 1 шт.
- Лимонний сік - 1 ст. л.
- Сіль, цукор - по 0,5 ч. Л.
приготування:
1. надколоти і розбити свіже яйце в високу ємність і відразу додати сіль з цукром.
Якщо захочеться отримати знаменитий присмак «Провансаль», то відразу додати 0,5 ч. Л. готової кашоподібною гірчиці - вона додасть нотку гіркоти.
2. Занурити блендер в ємність і ретельно збити вміст до отримання однорідної маси.
3. Продовжуючи збивати яєчну суміш, вводити тоненьким струменем маслечко, поки не вийде консистенція бажаної густоти.
Чим менше соняшникової олії налити, тим більше рідкої буде субстанція. Тому якщо ви любите насичений продукт, так щоб ложка стояла, додавайте все вказану кількість масла.
4. У загусла масу додати лимонний сік і продовжити збивання ще приблизно хвилину, щоб сік змішався з яєчно-масляним мусом до однорідного стану.
5. Перекласти отриманий продукт в скляну, щільно закупорюються посуд і охолодити.
І нехай такий майонез зберігається всього кілька днів, зате ви будете впевнені, що туди не намішано ніякі консерванти, стабілізатори або штучні барвники.
До того ж, коли Ви готуєте самі, у вас з'являється свобода творчого вираження. І ви можете додати різні приправи, прянощі та інші компоненти, які дозволять добитися неймовірно смачних і незвичайних смакових поєднань.
Як приготувати майонез без яєць в блендері
При відсутності термічної обробки яєць завжди існує ризик підхопити паличку сальмонели. У зв'язку з цим багато господині не ризикують готувати щось з сирими яйцями.
Однак виявляється, можна приготувати чудовий продукт і без яєць. І мало того, виходить він таким смачним, що вся сім'я із задоволенням уплітає його за обидві щоки!
Не вірите! Судіть самі!
Нам знадобиться:
- Молоко - 150 мл.
- Олія соняшникова - 300 мл.
- Гірчиця готова - 1 ст. л.
- Сік лимона - 3 ст. л.
- Сіль - неповна 1 ч. Л.
приготування:
1. У високій ємності перемішати масло з молоком.
Не забувайте, що абсолютно всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Якщо ж тільки що дістали їх з холодильника, то можна не отримати соус потрібної консистенції. Мало того, він може ще і расслоиться.
2. Акуратно всипати сіль і опустити гірчичну масу.
Якщо любите трохи кремово-оксамитовий присмак, то щіпка цукру не зашкодить. А гірчицю краще брати слабо гостру.
3. Опустити погружной блендер майже до самого дна і збивати до отримання однорідної емульсії.
4. Не перестаючи збивати, влити лимонний сік, який прямо на очах допоможе суміші загуснути до звичного нам стану.
Утворені півлітра приголомшливою і абсолютно нешкідливою улюбленої добавки приправи до страв можна зберігати в холодильнику в закритій банці майже тиждень.
Домашній рецепт приготування соусу без яєць за 5 хвилин
А ви знаєте, що вегетаріанці теж люблять майонез? Так Так! Ви не помилилися! Але весь секрет у тому, що вони вживають спеціальний вегетаріанський або пісний рецепт, який можна навіть використовувати в Великий Піст.
Нам знадобиться:
- Оливкова олія - 50 мл.
- Олія соняшникова - 50 мл.
- Сік лимона - 2 ст. л.
- Гірчиця готова - 1 ч. Л.
- Цукор, сіль - по 0,5 ч. Л.
приготування:
1. Змішати соняшникова і оливкова олія в єдину суміш.
2. Готову гірчицю змішати з 1 ч. Л. скомбінованого масла і ретельно змішати віночком для збивання.
3. У цю суміш невеликими порціями ввести потихеньку частина масла і добре збити, щоб маса не розшарувалася.
Якщо відразу додавати масло у великій кількості, то емульсія з перших же кроків расслоиться і виправити це буде не можна!
4. Коли половина масла буде маленькими порціями влита, додати сік лимона і сіль з цукром. Продовжувати збивання.
Емульсія при введенні лимонного соку відразу ж почне біліти - не лякайтеся - так і задумано!
5. Поступово ввести все масло, що залишилося маленькими порціями, не припиняючи збивати вміст.
Оскільки основний секрет пісного майонезу полягає в методичному збиванні гірчиці з маслом, то його можна використовувати навіть при обмеженні харчування за медичними показаннями і під час дієт для схуднення.
Варто також зауважити, що такий соус виходить дуже густим, тому для полегшення його використання в салатних заправках коштує попередньо злегка розбавити кип'яченою водою.
Готуємо майонез в блендері з оцтом
От уже ніколи б не подумала, що цю смачну приправу до страв можна приготувати з додаванням оцту. Чомусь завжди здавалося, що яйце від кислоти обов'язково «завариться». Але одного разу спробувавши цей рецепт, тепер з впевнено можу сказати, що нічого подібного не станеться і смак від легкої кислинки тільки стане багатшим і пікантні.
Нам знадобиться:
- Оцет столовий - 1 ст. л.
- Яйце - 1 шт.
- Гірчиця - трохи менше 0,5 ч. Л.
- Олія - 150 гр.
- Цукор, сіль - за смаком.
приготування:
1. Розбити сире яйце у велику ємність. Маса при збиванні буде збільшуватися, і важливо, щоб для неї в ємності було місце.
2. До яйцю додати сіль з цукром і гірчицею.
3. Яєчну суміш збити за допомогою спеціальної насадки блендера на найбільшій швидкості, щоб вона загусла і стала лимонного однорідного кольору.
4. Продовжуючи збивати, додати тонку цівку соняшникової олії. Продовжувати збивання до освіти густого мусу.
5. Влити також тонюсенькой цівкою оцет, не перестаючи використовувати блендер.
6. Відправити отриману суміш на пів годинки охолодитися, щоб вона загусла. Після чого її можна подавати на стіл.
Продукт вийшов густим і апетитним.
Майонез приготований в домашніх умовах на жовтках
Найкрасивіший і ніжний колір виходить, якщо готувати майонез не з цілих яєць, а тільки з жовтків.
Нам знадобиться:
- Яєчний жовток - 2 шт.
- Олія соняшникова - 120 мл.
- Цукор, сіль, гірчиця - по 0,5 ч. Л.
приготування:
1. У широкий посуд покласти сіль з цукром, гірчицю і яєчні жовтки.
2. Добре їх збити міксерної насадкою у вигляді віночка на невеликому швидкісному режимі.
3. Не перестаючи збивати, по крапельок влити половину масла, щоб в результаті вийшла однорідна яєчно-масляна суміш.
4. Тепер можна вже влити тонким струменем залишки масла, постійно наглядаючи за тим, щоб суміш встигала зв'язуватися в однорідну консистенцію.
5. Як тільки з'явиться необхідна густота, влити сік лимона і ретельно перемішати міксером на середньому швидкісному режимі.
6. Викласти готову масу в щільно закривається посуд і поставити охолоджуватися.
Варто пам'ятати, що такий майонез з'їдати варто в перші ж пару днів, поки не зіпсувалися жовтки. Та й свіжим він здається набагато смачнішим!
Смачний рецепт на перепелиних яйцях
Останні роки все частіше люди вважають за краще покупні пластикові упаковки улюбленої приправи із зображенням яєць перепелиці. А чи є вони там в складі насправді - спірне питання.
А ось дуже багато мам вважають перепелині яйця набагато корисніше для організму підростаючого покоління. Та й самі діти із задоволенням їдять ці маленькі «плямисті Кокушка». Тому домашнє приготування з дітьми стане набагато цікавіше.
Нам знадобиться:
- Яйця перепелині - 11 шт.
- Цукор сіль, гірчиця - по 1/3 ч. Л.
- Сік лимона - 1 ч. Л.
- Олія соняшникова - 150 мл.
- Чорний мелений перець - 0,5 ч. Л.
приготування:
1. Розбити яйця і помістити їх в чашу блендера. Слідкуйте при цьому, щоб всередину не потрапляли шкарлупки.
2. Відразу можна додати цукор з сіллю, гірчицею і лимонним соком.
3. Збити яєчну суміш на максимальному режимі півхвилини. Повинна вийти пишна маса.
4. Влити олію і ретельно збити до густоти.
Для того, щоб прибрати присмак соняшника, можна готувати з комбінації соняшниково-оливкового масла, причому друге повинно міститися не більше чверті від всього обсягу масла.
5. Додати дрібку меленого перцю і перемішати на мінімальному швидкісному режимі.
6. Охолодити хвилин 30 і можна їсти.
Правда ж смак трохи відрізняється від майонезу, приготованого на курячих яйцях?
Як приготувати майонез з сухою гірчицею в блендері
Здебільшого в рецепти входить вже готова гірчиця. А якщо такий в холодильнику не спостерігається? Хорошим рішенням буде використання звичайного сухого гірчичного порошку.
Нам знадобиться:
- Яйце куряче - 1 шт.
- Сіль, цукор - по 0,5 ч. Л.
- Порошок гірчичний - 1 ч. Л.
- Яблучний оцет - 2 ч. Л.
- Олія соняшникова - 150 мл.
- Оливкова олія - 150 мл.
приготування:
1. Змішати в окремій великій гуртку обидва масла.
2. Розбити в Блендерна чашку яйце.
3. Покласти туди ж гірчичний порошок з сіллю і цукром.
4. На середньому швидкісному режимі збити до стану піни.
5. Продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити комбінацію масел.
6. Додати яблучний оцет і збивати до загустіння.
Замість яблучного оцту можна використовувати як винний, так і білий рисовий оцет. Але не варто ним зловживати - використовуйте його з розрахунку максимум 1 ч. Л. на одне яйце.
7. Перекласти в ємність для зберігання і відправити в холодильник.
Завдяки поєднанню яблучного оцту і порошку гірчиці, смак виходить дуже близьким до промислового «Провансаль».
Пісний майонез з борошна
Ще один цікавий рецепт знайшовся, коли хотілося чогось смачненького на Пісну тиждень. Дивно, але факт - чудову заправку до салатів можна зробити за допомогою ... муки!
Нам знадобиться:
- Борошно - 1 склянка.
- Оливкова олія - 8 ст. л.
- Сік лимона - 3 ст. л.
- Готова гірчиця - 3 ст. л.
- Сіль - 2 ч. Л.
- Цукор - 2 ст. л.
- Вода - 3 склянки
приготування:
1. Насипати борошно в каструльку і долити 0,5 склянки води.
2. Ретельно розмішати, щоб вийшла однорідна сметанообразная кашка.
Обов'язково дивіться, щоб не залишалося борошняних грудочок, інакше смак буде зіпсований безповоротно
3. Влити воду, що залишилася, добре перемішуючи.
4. Закип'ятити борошняну масу до перших бульбашок, а потім зняти з плити і поставити охолоджуватися.
5. У ємність налити масло. Додати гірчицю з цукром, сіллю і соком лимона.
6. Ретельно переміщати і збивати до утворення повітряного мусу.
7. Не перестаючи збивання, додавати по частинах в борошняну масу.
8. Продовжувати збивати до необхідної консистенції.
9. Перекласти вийшов пісний майонез в чистий посуд і закрити щільною кришкою, щоб не потрапляло повітря.
Смак виходить досить своєрідний, дуже схожий на американський магазинний для вегетаріанців, але ідеально поєднується з овочами в салатик.
Скільки можна зберігати домашній майонез
Багато хто сумнівається в доцільності зберігання домашніх майонезів в холодильниках. Ще б пак - адже наявність сирих яєчних жовтків робить приготований соус дуже швидко псуються.
Найкращий варіант - приготувати, охолодити і відразу вжити.
Але що робити, якщо зробили занадто багато і за раз не з'їсте?
Санітарними нормами допустимо зберігати приготовлену емульсію в чистій, щільно закривається скляному посуді при температурі 4 - 7 ˚С, з максимальною вологістю 75%.
Зберігати навіть при дотриманні цих умов можна всього 3-7 днів.
- Мінімальний термін рекомендований при наявності в продукті великої кількості яєць.
- Середній термін 5 - 6 днів рекомендується при наявності в складі сметани або молока.
- А максимальний термін зберігання допустимо тільки тим домашнім соусів, які не містять попередніх компонентів і приготовлені з гірчицею.
Так що, у нас є прекрасна і недорога альтернатива магазинному майонезу, яку ми можемо легко приготувати вдома з того, що в більшості випадків є під рукою.
А якщо ще на останньому етапі приготування додати тертого сиру, солоних огірочків, часничку або подрібненої зелені, то це вже буде повноцінний ресторанний соус, який з такою майстерністю готують шеф-кухаря.
Тепер, коли Ви знаєте як готувати цей часом незамінний продукт, Ви завжди з легкістю зможете це зробити.
Приємного Вам апетиту і корисних здорових заправок до ваших кулінарним творінь!