Імбирне печиво з глазур'ю
Традиція пекти імбирне печиво напередодні Нового року та Різдва прийшла до нас з Європи. Ароматна випічка, прикрашена візерунками різнобарвною глазурі, налаштовує на святковий лад, приносить атмосферу свята і атмосферу казки. У цьому рецепті я розповім, як спекти печиво з імбиром і розписати його цукровою глазур'ю. Не буду мучити і відразу перейду до справи.
Щоб приготувати імбирне печиво з глазур'ю, ми візьмемо:
- Яйце куряче — 2 шт.
- Борошно — 2,5 склянки
- Крохмаль — 0,5 склянки (картопляний або кукурудзяний — різниці немає)
- Масло вершкове — 0,5 пачки (100 г)
- Мед натуральний — 3 ст. ложки
- Цукор — 0,5 склянки (краще використовувати коричневий для аромату і виразного кольору печива)
- Розпушувач для тіста — 1 ч. ложка
- Ароматні прянощі: імбир, кориця, мелений мускатний горіх — по 1 ч. ложці кожного
- Какао-порошок — 1 ч. ложка
- Шафран натуральний — кілька ниточок
- Гвоздика — 5 бутончиків
- Сіль — 1 щіпка
- Для глазурі: Цукрова пудра — 1 склянка
- Сік лимона — 2 ч. ложки
- Вода — 1 ст. ложка
- Харчовий барвник, якщо хочете зробити глазур певного кольору
- Папір для випічки
- Кулінарний конверт (можна використовувати звичайний пакет для харчових продуктів)
Як приготувати імбирне печиво з глазур'ю
- Для початку трохи підготовчих дій. Бутони гвоздики необхідно подрібнити з ниточками шафрану в ступці або за допомогою кавомолки. Масло кімнатної температури ріжемо на невеликі шматочки і перетворюємо його за допомогою блендера в пасту. Починаючи з наступного кроку, все треба робити досить швидко, так як тісто буде танути, і ми його після замішування відправимо в холодильник.
- Тепер в чашці, де будемо замішувати тісто, просіваємо сухі інгредієнти: борошно, крохмаль (до речі, цей секретний інгредієнт потрібен, щоб наше імбирне печиво швидко не сохло і всередині залишалося м'яким тривалий час), щіпку солі, розпушувач, імбир, корицю, мускатний горіх, какао, гвоздику і шафран. Ретельно перемішуємо сухий силіконової або дерев'яною лопаткою, додаємо вершкове масло, яке ми перетворили в пасту.
- Далі додаємо яйця, цукор, мед, і замішуємо тісто. Воно виходить досить в'язке, але добре відходить від чашки. Колір, як ви бачите, насичений, ближче до коричневого.
- Тепер вже руками скачуємо тісто в кулю, потім ділимо навпіл. Кожну половинку тіста нашого імбирного печива, ми розгортаємо в пласт товщиною приблизно 1−1,5 см за допомогою качалки і поміщаємо в поліетиленовий пакет. Готові пласти відправляємо в морозильну камеру на 15−20 хвилин (температура -16.-18°С). Воно повинно схопитися і бути твердим (але податливим, не переморозим), щоб можна було вирізати фігурки наших новорічних печенюшек.
- Дістаємо один пласт тіста з холодильника, Розкачуємо товщиною в півсантиметра або трохи менше (печиво підніметься) і починаємо процес творчості. З допомогою фігурок вирізаємо з тіста красиві печива. Після розмітки тіста 2 варіанти: можна виймати фігурки з тіста, а можна, навпаки, прибирати зайве тісто, яке навколо фігурок, а печиво перекладати на лист, який ми покрили папером для випічки. Залишки тіста ретельно вимішуємо руками, знову скачуємо в кулю, розгортаємо в пласт, як у п. 4 і відправляємо в морозилку. А поки дістаємо другий пласт і продовжуємо вирізати фігурки. Повторюємо до тих пір, поки не використовуємо все тісто.
- У мене є і металеві та пластмасові форми для вирізання фігурок з тіста. На мій погляд, обидва варіанти гарні, хоча деякі кулінари воліють тільки металеві. У мене таких немає упереджень, і тому я використовував різні форми для більшої кількості фігурок: ялинки, їжачки, білочки, ведмедики, сердечка, зірочки і т. д. Все пішло в хід!
- Розігріваємо духовку до 180 °C (верхній і нижній нагрів) і відправляємо наш імбирне печиво в духовку на 8−10 хвилин. Печеться воно майже моментально. У мене вийшло 2 з невеликим листа печенюшек з усієї кількості тесту.
- І ось наше імбирне печиво готове. Даємо охолонути 5−7 хвилин і знімаємо з паперу, перекладаючи акуратно печиво остигати. Не один на одного, а неодмінно поруч. В принципі, якщо не плануєте прикрашати глазур'ю, на цьому можна зупинитися. Печиво можна зберігати в коробці 1,5−2 тижні. Воно прекрасно зберігає свої властивості. Якщо ж вирішили продовжити і зробити глазур, читайте далі
- Для отримання рівною, блискучою глазурі ми змішаємо в чашці цукрову пудру, сік лимона (3 ч. ложки) і 1 столову ложку води. Спочатку може здатися, що рідини замало на таку кількість пудри, але це відмінне поєднання, отримане досвідченим шляхом. Сік лимона додає приємну кислинку і блиск. Змішувати глазур краще з допомогою силіконової або дерев'яної лопатки. В кінці додати барвник, згідно інструкції.
- Тепер перекладаємо глазур для нашого імбирного печива в кулінарний пакет. Я використовую звичайний пакет для харчових продуктів. Роблю на верхній частині округлий зріз, а після наповнення пакету глазур'ю, на кінчику, звідки буде видавлюватися глазур, з допомогою ножиць роблю надріз в 1,5−2 мм
- А тепер починаємо творчий процес — покриття кожного імбирного печива цукровою глазур'ю. Тут відкривається справжній світ для польоту фантазії. Як розписувати печиво — вирішуйте самі. Можна залучити до цього процесу дітей і всю родину. Вийде і швидко, і різноманітно. У мене вийшло ось так:
І ось наше імбирне печиво з цукровою глазур'ю готово!
Аромат прянощів, імбиру, гвоздики, кориці, мускату, якими наповнився ваш будинок при приготуванні цього печива, допоможе створити святкову атмосферу і відчути наближення чогось незвичайного, майже казкового!
до Речі, імбирне печиво, прикрашене глазур'ю, це відмінний подарунок рідним, близьким, друзям, колегам по роботі і родичам. Упакуйте печиво в невеликі коробочки, перев'яжіть яскравими стрічками і даруєте. Упевнений, що багато оцінять вашу працю і смак цих ароматних смачних страв!
Приємного чаювання!
Готуйте з радістю, даруйте від усього серця!