Густе і дуже смачне варення з абрикосів на зиму
Сьогодні знову готувала варення з абрикосів. Хоча вже в ряд стоять численні баночки з цим солодким ласощами, але зупинитися неможливо. Стільки багато смачних рецептів, за якими неодмінно хочеться зробити заготовки на зиму. Тому йдеш на ринок, бачиш абрикоси, і не можеш встояти, купуєш зайвий кілограм, щоб заготовити ще пару баночок.
Зате взимку як здорово буде - і такі ласощі є, і таке! Можна буде кожен день балувати себе, своїх близьких і друзів різними смаками. Буквально на днях готувала абрикоси по королівському рецептом з волоськими горіхами. Прийшли гості, побачили на столі мої баночки, які навіть не встигла поставити на зберігання, і давай питати, що, так як. Відкрила одну з них і пригостила гостей, сподобалося навіть тим, хто не дуже любить солодке.
Попросили рецепт. Я їм адресу блогу написала, адже рецептів смачного варення вже багато написано, так що нехай вибирають.
А сьогодні ще одним рецептом хочу поділитися. По ньому воно виходить смачним - пресмачний, бурштинового кольору, з легкою кислинкою, густе, з «цілими» половинками абрикосів. Його навіть готувати приємно, не те що з чаєм пити.)
У його приготуванні є кілька маленьких секретів, завдяки яким солодкі ласощі якраз і набуває все свої чудові якості. Вони насправді - маленькі. І начебто готуєш варення, як зазвичай, але результат завжди радує особливо.
Перевагою даного рецепта є ще й те, що з ним не треба довго возитися. Не треба залишати все складові настоюватися до появи соку, не треба готувати 2 - 3 дні і чекати повного охолодження. Від початку приготування і до самого кінця витратите не більш години свого часу. І не дивіться, що рецепт великий. Просто я постаралася написати все якомога докладніше. щоб в процесі приготування не виникали питання.
Ну що, приступимо!
Варення з абрикосів без кісточок з лимоном
Цей рецепт має варіації, які можна застосувати в залежності від смакових уподобань. Під час опису я постараюся це врахувати і розповісти, що вийде в тому, чи іншому випадку.
Нам знадобиться:
- абрикоси - 1 кг
- цукор - 1 кг
- лимон - 1/3 частина (або лимонна кислота - 0, 5 ч. ложки)
- вода - 250 мл
приготування:
Відразу зазначу, що від того, якою мірою стиглості будуть Ваші плоди, буде залежати зовнішній вигляд Вашого солодкого частування. Якщо плоди тверді, злегка недозрілі, то вони залишаться цілими, чи не помнуться і не втратять своєї форми. Якщо плоди будуть сильно стиглими, то вони злегка розваряться. Вийде дуже густий варіант з втратили форму половинками.
Якщо плоди будуть середнього ступеня стиглості, то форма їх злегка постраждає, але все половинки збережуться. І абрикоси не розвариться. Сироп ж вийде дуже густим.
Я вибираю останній варіант, так як хочу, щоб зберігся ще й характерний абрикосовий аромат. У недозрілих плодів такий аромат буде відсутній, або бути присутнім але зовсім трохи - трохи.
Коли купуєте ягоди або фрукти, завжди купуйте трохи більше, ніж потрібно мати за рецептом. Тому що, при відборі частина ягід або фруктів може бути відбраковано. Це, звичайно, умовний вираз, і по суті це зовсім не брак. Просто окремі плоди можуть бути злегка пом'ятими, побитими, і саме для приготування, їх краще не використовувати. Але ось з'їсти їх цілком можна і навіть потрібно!
1. Абрикоси перебрати і помити. Пом'яті плоди прибрати в сторону. Намагатися також брати плоди однакового розміру. Інакше різного розміру плід будуть нерівномірно варитися, і одні залишаться цілими, а інші разварятся.
Дати стекти воді, зайва вода нам не потрібна, щоб сироп не вдався дуже рідким.
У рецепті вказано, що потрібен кілограм абрикосів. Тут є один нюанс. Якщо любите солодкі різновиди, то беріть кілограм абрикосів разом з кісточками.
Якщо ж хочете, щоб воно не було сильно солодким, то спочатку видаліть кісточки, а потім відміряйте, щоб був кілограм. Саме так я і роблю, беру кілограм очищених абрикосів без кісточки і кілограм цукру.
2. Розрізати плоди по борозенці і видалити кісточку. При покупці слід перевірити чи добре вона відділяється. Є окремі сорти і особливо стиглі екземпляри, де кісточку можна дістати тільки з м'якоттю. Цим самим, при чищенні, ми спочатку порушимо цілісність абрикоса і замість варення в кінцевому підсумку, вийде джем.
3. Банки і кришки помити содою або миючим засобом і поставити стерилізувати. Я стерилізують над парою. А можна зробити це в духовці або мікрохвильовій печі. Поки будемо займатися цим, банки будемо міняти в міру їх прогрівання і нагрівання. Прогріті стерилізовані банки стають гарячими і руками до них торкатися гаряче. Знімайте їх за допомогою рушники.
Нам знадобиться 3 підлогу літрові банки.
Кришки же можна залити водою і прокип'ятити після закипання 10 хвилин.
Потім банки виставити на рушник, поставивши їх на шийку, щоб стекла вода і в них нічого не потрапило. Кришки можна також викласти на рушник.
4. У варильний таз всипати цукор і влити воду. Перемішати. Цукрова маса вийшла досить рідкої і можна не боятися, що вона пригорить. Тому сміливо ставимо таз на середній вогонь і постійно помішуючи, нагріваємо вміст.
5. Нагрівати його слід до стану, коли велика частина цукрових кристалів розтопиться, а на поверхні сиропу з'являться невеликі пухирці. Це означає, що суміш ось - ось готова закипіти.
6. І це говорить про те, що пора опускати абрикоси в сироп. Їх потрібно опустити туди все відразу, тобто пересипати. Робіть це акуратно, намагайтеся тримати миску з плодами якнайнижче у поверхні гарячої солодкої маси. Інакше плоди плюхнутися вниз, і гарячі бризки можуть сильно обпекти. Цукрова суміш в нагрітому стані дуже небезпечна і може викликати опік.
7. Видавити лимонний сік в столову ложку. Нам буде потрібна 1 столова ложка. Але це я стільки додаю, так як хочу, щоб варення у мене вийшло кисло - солодким з легким лимонним смаком і ароматом.
Якщо Ви ласун, то можете додати тільки чайну ложку соку. В цьому випадку, кислоти буде менше, і більше будуть переважати солодкі нотки.
Якщо лимона у Вас під рукою не виявилося, то можна додати половину чайної ложки лимонної кислоти.
Сік лимона і лимонна кислота не тільки додають смак і аромат, але також не дозволяють зацукровують готовому продукту під час всього терміну зберігання.
8. Відразу ж приготувати два рушники, взяти з їх допомогою таз в руки, і струсити вміст. Можна трохи покрутити його з боку в бік. Нам потрібно, щоб всі плоди швидко вкрилися цукровим сиропом, причому одночасно. І цього можна досягти тільки таким шляхом.
Цю процедуру також виконуйте акуратно і не обпечіться.
9. Вона тепер буде нашим основним дією протягом усіх 15 хвилин приготування. Саме стільки, будемо прогрівати плоди в сиропі. Поки вміст закипає, обертаємо таз і «купаємо» плоди кожні дві хвилини. Чекаємо поки закипить.
Коли з одного з бочків таза з'являться легкі бульбашки, вважайте, що це якраз і закипіло. Бурхливого кипіння, протягом усіх 15 хвилин цього процесу, бути не повинно.
10. Мало того, як тільки на поверхні знову з'являються лише легкі «бульки», тут же беремо таз за допомогою рушників і легенько струшуємо і обертаємо його. Не старайтеся, сильно не трусіть, інакше помнете плоди. Саме з цієї ж причини, не користуйтеся ложкою.
Таким чином, ця дія доведеться виконувати щохвилини, півтори, тобто тоді, коли кипіння знову починається.
Нам не потрібно допустити, щоб варення кипіло, воно повинно лише грітися. Кипіння порушить цілісність плодів. Тому тримайте мінімальний вогонь, а обертанням, і потряхиванием таза прохолоджуйте вміст.
Також ця процедура дає можливість плодам рівномірно насичуватися сиропом, а саме з усіх боків.
Тобто, на протязі всього періоду приготування в 15 хвилин, від плити не відлучатися ні на хвилинку. Це найважливіший етап. І ми допомагаємо абрикосів зваритися, але не втратити своєї форми і зовнішнього вигляду.
Під час всього процесу приготування буде з'являтися піна, знімайте її в міру можливості. Тільки дуже акуратно, плоди нагрілися і дуже чутливі до дотиків. Намагайтеся знімати її краєчком ложки, не торкаючись плодів. І без фанатизму. Всю піну прибрати не намагайтеся. Ще буде час.
11. Через 15 хвилин акуратно перекласти готові плоди в банки. Я люблю густе варення з великою кількістю плодів, тому розкладаю половинки абрикосів в дві підлогу літрові банки. Виходить практично до самого верху.
Перекладайте половинки плодів за допомогою шумівки, намагайтеся, щоб в банку потрапило мінімальну кількість сиропу. Якщо у Вас є воронка з широкою шийкою, то краще користуватися нею.
У мене вийде дві банки з абрикосами і одна з сиропом. Сироп я спеціально готую окремо. З його допомогою дуже добре згодом промащувати коржі для тортів. Або ж подавати його з млинцями, оладками або сирниками.
Ви можете вчинити так само, а можете рівномірно розкласти плоди в три банки. Трохи пізніше заллємо все сиропом.
А поки прикриємо банки стерилізованими кришками, щоб абрикоси швидко не охололи.
12. Тепер нам треба уварити сироп. Він ще злегка рідкуватий, хоча і красивий, а ми хочемо сьогодні приготувати саме густий варіант.
Тому ставимо його на вогонь, можна на середній. Тепер не страшно, що він буде кипіти. Як ми можемо бачити, він придбав гарний медово - бурштиновий колір. А запах на кухні стоїть просто божественний.
13. Уварити сироп можна до різних станів. Ми зробимо це до середнього. Як це визначити?
Я розповім, як це робила. Спочатку варила його на середньому вогні при періодичному помішуванні хвилин 17. Але у Вас може вийти і трохи інший час. Тут потрібно орієнтуватися не за часом, а за станом сиропу.
Готовність сиропу визначається таким чином. Якщо капнути краплю цукру на тарілку, і вона не розтечеться, то значить ми домоглися потрібної густоти.
Я ж ще дивлюся і за непрямими ознаками. Періодично помішують сироп шумівкою. А в проміжках між помішуванням, шумівка лежить, і сироп на ній швидко остигає.
Через дві хвилини після перемішування, сироп вже застиг і при нахилі шумівки вниз - не ллється. Він став схожим на желе. Значить він готовий.
Можна уварювати і ще сильніше, але тоді готовий продукт буде надмірно густим. А як ми знаємо, всюди особливо цінується «золота середина».
14. Під час приготування і перемішування все ще буде утворюватися піна. Ось якраз і час, щоб зняти її всю. Вона стала дуже густий і легко знімається, особливо коли накопичується з країв таза.
15. Сироп готовий. Беремо ополоник і прямо гарячим доливаємо його в банки по самий краєчок, що називається «під зав'язку». Відразу ж прикриваємо кришками. Даємо хвилинку - іншу постояти і закупорюють кришками за допомогою закаточной машинки.
На мій погляд, закриті таким чином банки будуть краще і довше зберігатися. Хоча, швидше за все, можна їх закручувати і кришками.
16. Як би ви не закрутили банки, після цього їх слід перевернути і накрити великим рушником або ковдрою. Важливо, щоб процес охолодження відбувався повільно.
По - перше, це ще і додаткова стерилізація банок.
А по - друге, при повільному охолодженні, плоди ще більше наситяться сиропом, а значить будуть краще зберігатися.
І є ще і по - третє, якщо погано закрутили банки, то сироп почне потихеньку сочиться крізь кришку. У цьому випадку вміст треба буде переварити, і закрити краще.
17. Нехай банки стоять в такому положенні добу. Потім приберіть ковдру, а банки не перевертайте ще два дні. Продовжуємо перевіряти надійність кришок.
18. І тільки після цього банки можна перевернути в їх звичайне положення і поставити на зберігання.
Вважається, що зберігати абрикосове ласощі слід не більше року. Напевно, адже у всього є свій термін зберігання. Але у мене воно і довше зберігалося. При цьому воно не втрачало своїх смакових якостей.
Для того, щоб зберігся колір, обов'язково зберігайте його в темному місці. А для надійності зберігання найкраще поставити банки в прохолодне місце. Ідеальне місце в своєму місці - це підвал, а в квартирі - комора.
З таким частуванням смачно пити чай, а також готувати пироги.
Так як плоди у нас залишилися цілими половинками, то ними можна прикрашати торти.
Абрикосове варення без кісточок «п'ятихвилинка»
Ми вже багато варили «пятімінуток», причому не тільки з абрикосів, але також і з інших ягід і фруктів. Але це такий популярний спосіб, що думаю, і цей рецепт без нього не обійдеться.
Тим більше, що він просто чудовий!
А щоб Вас не втомлювати ще одним описом, пропоную просто подивитися його.
Як бачите, способів приготування цього всіма улюблених ласощів просто величезна кількість. І найголовніший секрет успіху його приготування, я думаю в тому, щоб просто мати бажання його приготувати. А під час всього процесу, робити це з чудовим настроєм. Нікуди не поспішаючи, з почуттям, з толком, з розстановкою.
Ну, і звичайно е знати кілька рецептів і кілька маленьких секретів. І тільки в цьому випадку виходить найсмачніше варення з абрикосів!
А якщо Ви любите таке, то нижче я пропоную ще й інші варіанти з посиланнями, за якими Ви зможете знайти не менш цікаві рецепти.
- Варення з абрикосів - 7 рецептів без кісточок
- Варення з абрикосів без кісточок - 6 смачних рецептів на зиму
- Варення з абрикосів з кісточками - «Королівський рецепт»
Так що готуйте і їжте на здоров'я.
Смачного!