Абрикосове варення без кісточок - класичний рецепт
Абрикосове варення без кісточок, до складу якого входить лише цукор і абрикоси - це класичний смак, дуже просте приготування, мінімум клопоту і зимовий насолоду (адже варення ми закриваємо на зиму). Дуже смачним і ніжним варення виходить з домашніх абрикос, так як вони по-особливому соковиті, смачні і ароматні.
складові
- абрикоси - 1 кг
- білий цукор - 1 кг
Для приготування знадобляться:
- банки
- залізні кришки
- ключ для закочування банок
Як зварити абрикосове варення
1. У великій кількості води необхідно вимити абрикоси. Для зручності можна це зробити у відрі, а потім ще раз промити абрикоси в раковині через друшляк. Дочекайтеся щоб стекла вода.
2. Розбираємо абрикоси на половинки, кісточки викидаємо. Якщо фрукти тверді - скористайтеся невеликим гострим ножем, щоб вилучити кісточки. М'якоть з'єднуємо з цукром і залишаємо в просторій каструлі на кілька годин (хоча б на 3-4 години). Кількість цукру з даного рецептом дорівнює вазі абрикос, але за бажанням ви можете збільшити цю пропорцію, особливо, якщо у вас не дуже солодкі абрикоси.
3. Абрикосове варення вариться за 2 прийоми по 30-40 хвилин, це трохи довше, ніж варення зі смородини або малини. Вся справа в тому, що шкірка цього сонячного фрукта не так швидко розварюється, тому варення доводиться довше тримати на вогні. Варимо на повільному вогні, пінку обов'язково знімаємо ложкою (дерев'яної!).
Після того, як варення побувало на плиті 2 рази, ви можете вирішити - залишити його в такому вигляді (з шматочками абрикосів) або ж варити ще 1-2 рази (але вже по 20 хвилин), щоб всі шматочки фруктів перетворилися в однорідну суміш.
4. Закривати абрикосове варення слід тільки гарячим (найкраще киплячим). Стерилізовану гарячу банку тримайте однією рукою (в кухонної рукавичці, щоб не обпектися), а іншою рукою ополоником наливаєте варення. Швиденько накриваєте кришкою і закочує спеціальним ключем (автомат або напівавтомат). Не забудьте витерти банки від патьоків, інакше потім вони будуть липкими.
Найкраще відразу після закачування перевернути банки кришками вниз і добре їх укутати, наприклад, старою ковдрою. Приблизно на наступний день ви можете дістати варення з «норки» і перемістити його на поличку, де воно буде зберігатися близько двох років (бажано в прохолодному, сухому і темному місці).