Чак-чак у домашніх умовах

Чак-чак - це всіма улюблені східні солодощі, які готуються зі шматочків прісного тіста. Такий десерт навіть можна купити в магазині, але навіщо, якщо можна приготувати його в домашніх умовах. Спеціально для цього ми підібрали 10 хороших рецептів.
Класичний рецепт чак-чака по-татарськи в домашніх умовах
Татарський десерт чак-чак готується зі смаженого тіста, просоченого медом. Виходить він дуже солодким і ситним, просто тане в роті.

Інгредієнти
- Яйце куряче 4 шт.
- Сода харчова ½ ч.л.
- Сіль ½ ч.л.
- Цукор-пісок 1 ст.
- Мед 200 мл.
- Борошно пшеничне 400 гр.
- Олія рослинна для фритюру
Приготування
- Щоб приготувати чак-чак у домашніх умовах, розбийте в миску курячі яйця. Додайте сіль, соду і половину цукру. Збийте інгредієнти виделкою до утворення пишної піни.
- Далі в миску просійте пшеничне борошно і замісіть тісто. Оберніть його в харчову плівку і дайте відпочити 10-15 хвилин.
- Після цього тісто розділіть на 2-3 частини і скачайте зі шматків тонкі ковбаски.
- Ножем наріжте ковбаски шматочками по 1,5 сантиметра завширшки.
- У каструлю викладіть мед і всипте цукор, що залишився, перемішайте і доведіть масу до кипіння. Потім зменшіть вогонь і продовжуйте варити 7-10 хвилин.
- В іншу каструлю влийте рослинну олію і поставте її на вогонь. Опустіть у киплячу олію сітку для фритюру, викладіть невелику частину заготовок і смажте їх до готовності, періодично перемішуйте тісто. Потім, за допомогою сітки, витягніть готові кульки з олії та покладіть їх на паперові рушники. Так само вчиніть з усіма заготовками.
- Коли всі кульки будуть готові, перекладіть їх в об'ємну миску і залийте солодким сиропом, весь час перемішуйте вміст миски, щоб сироп рівномірно розподілився.
- Далі руками сформуйте з кульок гірку, полийте її сиропом, що залишився. Чак-чак готовий.
Смачного!
Дуже смачний татарський чак-чак із медом
Традиційні татарські солодощі, чак-чак, мають ні з чим незрівнянний смак. Цей десерт може спокійно простояти в шафі 2 тижні й анітрохи не зіпсуватися. Як приготувати цю диво-солодкість, ми розповімо в нашому рецепті.
Час готування: 120 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 2,5 ст.
- Яйця курячі - 3 шт.
- Молоко - 3 ст.л.
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 1 ч.л.
- Розпушувач для тіста - 1 ч.л.
- Для фритюру:
- Олія рослинна - 400 мл.
- Для сиропу:
- Цукор - 5 ст. л.л.
- Мед - 4 ст. л.л.
- Вода - 4 ч.л.
Процес приготування:
1. Просійте борошно з розпушувачем, додайте цукор і сіль, змішайте інгредієнти. Далі розбийте яйця і влийте молоко, замісіть тісто. Дайте тісту відпочити 10-15 хвилин.

2. Після цього, тісто розкачайте в дуже тонкий пласт і наріжте його смужками по 1,5 сантиметра завдовжки і 0,5 сантиметра завширшки.

3. У каструлю влийте рослинну олію, доведіть її до кипіння і смажте шматочки тіста у фритюрі до золотистого кольору.

4. Далі промокніть смужки від олії на паперових серветках.

5. Перекладіть заготовку в об'ємну ємність.

6. Приготуйте сироп. У каструлю всипте цукор, влийте воду і поставте на вогонь, варіть, поки цукор не розчиниться.

7. Після цього додайте мед, перемішайте і продовжуйте варити 5-10 хвилин на повільному вогні.

8. Отриманий сироп влийте до смажених смужок і добре перемішайте.

9. Викладіть смужки на плоске блюдо, надайте їм форму гірки. Залиште чак-чак при кімнатній температурі до повного охолодження сиропу. Десерт готовий.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування десерту чак-чак із горілкою
Ці незвичайні східні солодощі викликають повний захват. Готується вона просто, без особливих заморочок у рецепті. Щоб тісто було більш хрустким, до його складу зазвичай додають трохи горілки.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 400 гр.
- Яйця курячі - 4 шт.
- Горілка - 30 мл.
- Сіль - 1 щіпка.
- Мед - 250 мл.
- Цукор - 70 гр.
- Олія соняшникова - 500 мл.
Процес приготування:
1. Яйця збийте вінчиком. Попередньо охолодіть їх.

2. Далі додайте в миску просіяне борошно і дрібку солі, замісіть тісто. Влийте трохи горілки і продовжуйте вимішувати.

3. Тісто виходить м'яким, еластичним і не липне до рук.

4. Тісто розділіть на частини, скачайте з них тонкі джгутики, наріжте їх на частини по 1,5 сантиметра завдовжки.

5. У каструлю влийте рослинну олію, доведіть її до кипіння і просмажте в ній смужки з тіста.

6. Готові заготовки для чак-чака промокніть від олії на паперових рушниках.

7. У каструлю всипте цукор і влийте кілька чайних ложок води, доведіть суміш до кипіння, потім додайте мед, перемішайте. Зменшіть вогонь і продовжуйте варити сироп 5-7 хвилин. Обсмажене у фритюрі тісто, викладіть у миску, полийте сиропом і перемішайте.

8. Потім викладіть чак-чак на плоске блюдо, надайте йому форму конуса і дайте повністю охолонути. Смачного!
Як приготувати домашній чак-чак без додавання горілки
За цим рецептом ви зможете приготувати один із варіантів східного десерту чак-чака. З медом і без горілки цей торт просто тане в роті. За східною традицією такий десерт готували на весілля.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Цукор - 70 гр.
- Яйця курячі - 2 шт.
- Борошно пшеничне - 300 гр.
- Олія рослинна - 600 мл.
- Сіль - за смаком.
- Мед - 140 мл.
- Масло вершкове - 50 гр.
Процес приготування:
1. Розтопіть вершкове масло і остудіть його до кімнатної температури. У миску розбийте яйця і збийте їх вінчиком. Додайте сіль і половину цукру, знову перемішайте. Далі влийте розтоплене вершкове масло і додайте просіяне борошно. Замісіть м'яке і не липке тісто.

2. Тісто розкачайте дуже тонко і наріжте соломкою.

3. У каструлю влийте рослинну олію, доведіть її до кипіння й опустіть у неї заготовки з тіста. Смажте смужки до золотистого кольору.

4. Готові смужки з тіста промокніть на паперових рушниках і перекладіть у глибоку миску. У каструлю викладіть мед і решту цукру, постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння і зніміть з вогню. Сиропом залийте смужки з тіста і добре перемішайте.

5. Чак-чак викладіть на плоске блюдо і надайте форму гірки. Коли сироп повністю охолоне, можна знімати пробу з десерту.

Смачного!
Ніжний чак-чак, що тане в роті
Чак-чак, що тане в роті, - популярний медовий десерт татарської кухні. Він являє собою сформовану в невелику гірку соломку з прісного тіста, смажену у фритюрі, просочену солодким сиропом.
Час готування: 180 хв.
Час приготування: 90 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 3 ст.
- Яйця курячі - 2 шт.
- Жовток - 2 шт.
- Дріжджі сухі - 2 щіпки.
- Вода - за потребою.
- Сіль - 1 щіпка.
- Олія соняшникова - 2 ст.
- Для сиропу:
- Мед - 400 мл.
- Цукор - 130 гр.
Процес приготування:
1. Охолоджені курячі яйця та жовтки збийте до отримання пишної піни.

2. У збиті яйця додайте просіяне борошно в кілька етапів і замісіть тісто.

3. У процесі замісу, додайте трохи крижаної води і продовжуйте заміс. Потім всипте швидкодіючі дріжджі та сіль.

4. Тісто слід вимішувати не менше 10 хвилин, щоб воно було еластичним і не липким. Потім оберніть його в харчову плівку і приберіть у холодильник на півгодини.

5. Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на 4 частини. Кожен шматок розкачайте в тонкий пласт.

6. Потім тісто наріжте тонкими смужками по 1,5-2 сантиметри в довжину.

7. У каструлю влийте рослинну олію, закип'ятіть її та опустіть у каструлю заготовки з тіста. Готуйте їх у фритюрі до золотистого кольору.

8. Готове тісто перекладіть на паперову серветку, щоб стік зайвий жир.

9. У каструлю викладіть мед і всипте цукор. Постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння.

10. Гарячим сиропом залийте золотисті смужки тіста і добре перемішайте.

11. Викладіть чак-чак на плоску тарілку, надайте заготівлі форму гірки і трохи утрамбуйте її. Коли сироп повністю охолоне, чак-чак можна подавати на стіл.

Смачного!
Неймовірно смачний і простий чак-чак зі згущеним молоком
Це трохи простіший варіант смачного татарського десерту чак-чака. Замість медового сиропу, тісто будемо заливати згущеним молоком. Ці солодощі подають на свято для частування дорогих гостей.
Час готування: 120 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 250 гр.
- Яйця курячі - 2 шт.
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 0,2 ч. л.л.
- Вода - 65 мл.
- Масло вершкове - 15 гр.
- Олія рослинна - 250 мл.
- Молоко згущене - 1 банка.
Процес приготування:
1. Яйця збийте з цукром до побіління.

2. Потім додайте в миску просіяне борошно, перемішайте.

3. Розтопіть вершкове масло, додайте його в тісто, також влийте воду і добре перемішайте. Вимісіть тісто руками і помістіть його в холодильник на 20-30 хвилин.

4. Робочу поверхню просипте борошном. Тісто розділіть на кілька частин і тонко розкачайте їх.

5. Тісто розріжте тонкими смужками.

6. У каструлі розігрійте рослинну олію та обсмажте на ній смужки з тіста до золотистого кольору.

7. Обсмажені смужки промокніть від олії на паперових серветках, потім перекладіть їх у миску і полийте згущеним молоком.

8. Просочені згущеним молоком шматочки тіста викладіть на плоске блюдо і сформуйте торт. Десерт можна їсти відразу.

Смачного!
Швидкий рецепт приготування чак-чака на сковороді
Чак-чак, приготований самостійно в домашніх умовах, набагато смачніший за покупний. Хоч і доведеться трохи повозитися з тістом, але смачний десерт точно того вартий. Таку страву навіть можна подати на свято.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Яйця курячі - 4 шт.
- Борошно пшеничне - 350 гр.
- Сіль - за смаком.
- Сода харчова - 2 щіпки.
- Мед - 1 ст.
- Цукор - 1 ст.
- Олія - для фритюру.
Процес приготування:
1. Борошно просійте в миску, додайте сіль, соду і яйця. Замісіть тісто і приберіть його в холодильник на 15-20 хвилин.

2. Тісто дуже тонко розкачайте і наріжте дрібними смужками.

3. На сковороду влийте рослинну олію і порціями, обсмажуйте тісто до золотистого кольору.

4. Тісто перекладіть на паперові рушники, щоб скло масло.

5. У каструлю викладіть мед і цукор, зваріть сироп і залийте ним тісто. Добре перемішайте вміст миски, викладіть чак-чак на плоске блюдо і дайте йому повністю охолонути.

Смачного!
Пісний чак-чак без додавання яєць
Смачні східні ласощі чак-чак виходять дуже ситними і калорійними. Навіть у Піст можна приготувати цю смакоту без яєць, з додаванням горіхів і сухофруктів.
Час готування: 80 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Борошно - 500 гр.
- Цукор - 1 ч.л.
- Сіль - 0,5 ч.л.
- Вода - 250 мл.
- Горіхи - 150 гр.
- Родзинки - 150 гр.
- Олія пісна - 500 мл.
- Для сиропу:
- Вода - 100 мл.
- Цукор - 200 гр.
- Мед - 200 мл.
Процес приготування:
1. Змішайте в мисці борошно, сіль, цукор і воду. У вас має вийти м'яке та еластичне тісто. Оберніть його в харчову плівку і залиште на півгодини.

2. Горіхи підсушіть на сухій сковороді. Родзинки промийте і просушіть на паперових рушниках.

3. Тісто розділіть на 4 частини.

4. Кожну частину тонко розкачайте і наріжте соломкою.

5. Тісто обсмажте до золотистого кольору на пісній олії. Потім готове тісто промокніть від олії, на паперових рушниках.

6. У каструлю викладіть мед, всипте цукор і влийте воду, варіть сироп 5 хвилин, постійно помішуючи.

7. Змішайте тісто, горіхи та родзинки, залийте суміш медовим сиропом, перемішайте.

8. Складіть чак-чак у форму і дочекайтеся, поки він повністю охолоне. Після цього ним можна пригощати гостей.

Смачного!
Як приготувати смачний чак-чак по-татарськи з коньяком
У приготуванні чак-чака немає нічого складного. На відміну від інших домашніх тортів, він готується без випічки з невеликої кількості доступних інгредієнтів. Завдяки медовому просоченню, чак-чак просто тане в роті.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 16.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 0,5 кг.
- Яйця курячі - 5 шт.
- Цукор - 1/3 ст. л.
- Коньяк - 1 ст.л.
- Мед натуральний - 1,5 ст.
- Олія рослинна - 700 мл.
Процес приготування:
1. Курячі яйця збийте міксером. У збиті яйця додайте коньяк, перемішайте.

2. У миску просійте борошно, замісіть тісто.

3. Вимішуйте тісто доти, доки воно не стане однорідним і не перестане липнути до рук.

4. Потім розділіть тісто на невеликі частини, скручуйте з них тонкі джгути і розрізайте їх на смужки.

5. У каструлю влийте рослинну олію, розігрійте її та смажте тісто у фритюрі до золотистого кольору.

6. Готове тісто промокніть на паперових серветках.

7. Змішайте мед і цукор, поставте суміш на повільний вогонь або парову баню, підігрійте її та доведіть до однорідності.

8. Медовим сиропом залийте тісто і перемішайте. Викладіть чак-чак на плоску тарілку у формі гірки. Коли сироп повністю охолоне, чак-чак можна подавати на стіл.

Смачного!
Ніжний чак-чак із розпушувачем у домашніх умовах
Чак-чак - дивовижна східна страва, яку за традицією готують на великі свята. Але його приготування настільки просте, що його легко можна приготувати для чаювання з близькими подругами буквально за півтори години.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 300-450 гр.
- Яйця курячі - 3 шт.
- Розпушувач для тіста - 0,5 ч.л.
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 1 щіпка.
- Олія рослинна - 250 мл.
- Для сиропу:
- Мед - 120 мл.
- Цукор - 100 гр.
Процес приготування:
1. У миску розбийте курячі яйця та збийте їх вінчиком до однорідної маси.

2. Потім додайте цукор і розпушувач, продовжуйте збивати. Далі просійте в миску борошно і замісіть тісто.

3. Потім тісто дуже тонко розкачайте і наріжте дрібними смужками.

4. У каструлю влийте рослинну олію, підігрійте її та обсмажте в ній тісто до золотистого кольору.

5. Приготуйте медовий сироп. У каструлю влийте мед і всипте цукор. Поставте каструлю на вогонь і варіть сироп кілька хвилин, поки цукор повністю не розчиниться.

6. Готове тісто перекладіть у миску і залийте його медовим сиропом, змішайте.

7. Чак-чак викладіть на плоску тарілку, надайте торту форму гірки. Дайте чак-чаку повністю охолонути і десерт готовий.

Смачного!