Яблучно-абрикосовий джем
Якщо у вас вдома утворилися поклади абрикосів і яблук, не дайте їм пропасти, приготуйте смачну зимову заготовку - ароматний яблучно-абрикосовий джем. Хороший джем з поєднання цих фруктів виходить за рахунок правильних пропорцій цукру. І ще один важливий момент: яблука потрібно вибирати соковиті, бажано солодкі, тоді джем буде дуже смачним. Яскравий і сонячний, джем з абрикосів і яблук прекрасно поєднується з прісною випічкою, а також підходить в якості начинки для домашніх пирогів і булочок.
складові
- абрикоси - 1 кг
- яблука - 500г
- цукор - 2 кг
В результаті у вас вийде 3-4 півлітрових банки джему.
Як приготувати джем з абрикосів і яблук
1. Яблука і абрикоси промиваємо під проточною водою, якщо яблука не вашого врожаю, їх краще всього обдати окропом і опустити потім в холодну воду, якщо збираєтеся використовувати їх з шкіркою. Прибираємо кісточки з абрикосів, вирізаємо серцевини з яблук, нарізаємо м'якоть часточками.
2. Відправляємо абрикоси і яблука в каструлю з товстим дном, щедро засипаємо цукром. Нехай ця фруктова суміш настоюється 4 години. За цей час в каструлі з'явиться досить багато фруктового соку, в якому встигне розчинитися частина цукру. Але можна поступити трохи по-іншому: скласти в каструлю фрукти і залити їх гарячим солодким сиропом (вода + цукор).
3. Можна варити джем. Ставимо каструлю на помірний вогонь, після закипання - відразу ж зменшуємо нагрів до мінімального. Варимо 30 хвилин, вимикаємо, даємо джему охолонути. Повторюємо дії по цій же схемі ще 2 рази. На третій раз ви побачите, що джем став густим, наваристим. Якщо при варінні ви помітили, що виділився сиропу замало, ви можете додати трохи води, але лише в тому випадку, коли його дійсно мало і він не покриває фрукти.
Закривайте джем з абрикосів і яблук гарячим, в чисті стерилізовані банки. Закочувати можна як залізними, так і пластмасовими кришками. Після закочування залишиться тільки тепліше укутати баночки, так вони повільно охолонуть, а значить, будуть довше зберігатися (до 2-х років).