Дріжджове листкове тісто

Листкове дріжджове тісто - унікальний продукт, з якого можна приготувати як повноцінні страви на обід або вечерю, так і дуже смачну випічку на будь-який смак. Можна замішувати тісто самостійно або використовувати напівфабрикат - результат неодмінно порадує навіть не надто досвідченого кулінара.
Пиріг із листкового дріжджового тіста в духовці
Пиріг із капустою - легка в приготуванні страва, яку можна подавати на вечерю або до чаю. У начинку за бажання додають гриби та смажену цибульку, тоді випічка стає ще ароматнішою та смачнішою.

Інгредієнти
- Тісто листкове дріжджове 500 гр.
- Капуста білокачанна 500 гр.
- Яйце куряче 4 шт.
- Олія рослинна для смаження
- Сіль за смаком
- Пряні трави за смаком
Приготування
- Як приготувати дріжджове листкове тісто в домашніх умовах? Заморожене тісто покласти в теплому приміщенні на півгодини, щоб відтануло.
- Капусту нашаткувати тоненькими смужками і викласти в сковороду з олією. Смажити при середньому нагріванні, щоб овоч став м'яким. Додати сіль і пряні трави, добре перемішати.
- Яйця збити, додавши трохи солі, половинку жовтка відкласти для змащування поверхні пирога. Додати яйця до капусти і ще раз перемішати.
- Тісто розділити навпіл і розкачати, щоб товщина кожного шматка становила 0,5 см. Одну частину розподілити по змащеній маслом поверхні дека. Зверху помістити начинку і закрити другою частиною тіста, на якій потрібно зробити надрізи для виходу пари. Краї тіста гарненько защипнути, змастити поверхню жовтком і дати постояти в теплому приміщенні близько 10 хвилин.
- Помістити пиріг у духовку, увімкнену на 180 градусів. Для того щоб повністю приготуватися, виробу знадобиться 25-30 хвилин. Подавати теплим, розділивши на порційні шматочки, з чаєм або кавою.
Слойки з листкового дріжджового тіста в домашніх умовах
Простий рецепт смачних слойок із сиром до чаю. Випічка виходить розсипчастою, але при цьому соковитою, і готується досить швидко. Можна подавати для сімейного чаювання або дружніх посиденьок.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 8.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове заморожене - 500 гр.
- Яйце - 1 шт.
- Маса сирна - 500 гр.
- Борошно пшеничне - для розкочування тіста.
- Олія рослинна - 3 ст.л.
- Цукор-пісок - за смаком.
Процес приготування:
1. Тісто для розморожування залишаємо при кімнатній температурі на 20-30 хвилин.

2. Яйце збиваємо в окремій мисочці.

3. Поверхню для розкачування тіста присипати борошном і розкачати тісто до товщини в 3 мм.

4. Нарізати тісто на прямокутники. У середину кожного шматочка викласти солодку сирну масу, краї змастити попередньо збитим яйцем і щільно защипнути.

5. Випікати слойки, в розігрітій до 180 градусів духовці, близько 30 хвилин, за п'ять хвилин до кінця випічки змастити вироби яйцем. Коли слойки набудуть приємного золотистого відтінку, їх виймають із духовки та подають. Смачного!

Домашні булочки з листкового дріжджового тіста
Ароматні булочки з оригінальною посипкою припадуть до смаку кожному, а готувати їх досить просто. Вони вийдуть пишними і смачними, відмінно підходять в якості перекусу або вечірнього чаювання.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 6.
Інгредієнти:
Для крихти:
- Борошно пшеничне - 120 гр.
- Цукор-пісок - 150 гр.
- Масло вершкове - 100 гр.
- Яйце для змащування - 1 шт.
Для тіста:
- Борошно пшеничне - 500 гр.
- Дріжджі сухі - 6 гр.
- Цукор-пісок - 70 гр.
- Молоко - 200 мл
- Масло вершкове - 40 гр.
- Олія рослинна - 30 гр.
- Яйце - 1 шт.
- Сіль - 0,5 ч. л.л.
- Вода - 50 мл
Процес приготування:
1. Дріжджі всипати в теплу воду і дати постояти пару хвилин.

2. Розтоплене масло з'єднати з молоком кімнатної температури, сіллю, цукром, збитим яйцем, дріжджами і борошном. Замісити тісто і дати йому постояти, щоб збільшилося в об'ємі.

3. Для посипання змішати нарубане крихтою масло з цукром і борошном і перетерти.

4. Листкове тісто розкачати до товщини 5 мм, посипати крихтою, скласти навпіл і знову трохи розкачати. Ще раз посипати крихтою і знову скласти та розкачати. Після цього нарізати тісто смужками завширшки близько 8 см і завтовшки 1,5 см. Зверху ще присипати крихтою і розділити на квадрати. Викласти на деко і залишити, щоб трохи підійшли.

5. Змастити булочки яйцем, ще посипати крихтою і тримати в духовці за 180 градусів близько 25 хвилин. Подавати злегка остиглими. Смачного!

Сосиска в тісті з листкового дріжджового тіста
Сосиска в тісті - страва, яку обожнюють діти. А за цим рецептом вони й самі можуть його приготувати під контролем дорослих. Дехто використовує цей рецепт, щоб готувати тематичну страву для Геловіна - сосиски-мумії.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 10.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове заморожене - 250 гр.
- Яйце - 1 шт.
- Сосиски - 10 шт.
- Кунжут - для посипання.
Процес приготування:
1. Тісто потримати при кімнатній температурі, щоб розморозилося.

2. Розкачати його на рівній поверхні, присипаній борошном, і нарізати смужками завширшки 2-3 см.

3. Кожну сосиску обмотати смужкою тіста по спіралі.

4. Яйце збити і змастити ним тісто навколо сосисок. Посипати кожен виріб кунжутом.

5. Готувати сосиски в тісті в нагрітій до 180 градусів духовці близько 20 хвилин. Страва готова!

Піца з листкового дріжджового тіста в домашніх умовах
Ароматна домашня піца з двома видами сиру, зеленню і м'ясною нарізкою стане прикрасою столу і припаде до смаку всім домочадцям, а особливо - дітям. Готувати цю страву можна разом із дитиною: вона розкладе інгредієнти для начинки по тісту і стане справжнім піца-мейкером.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове - 1 уп.
- Шинка - 2 скибочки.
- Балик - 2-3 скибочки.
- Буженина - 2-3 скибочки.
- Соус томатний - 2 ст.л.
- Сир моцарела - 100 гр.
- Сир пармезан натертий - 1-2 ст.л.
- Цибуля зелена - 2 шт.
- Оливки - 8 шт.
- Олія оливкова - 2 ч. л.л.
- Базилік свіжий - за смаком.
- Петрушка свіжа - за смаком.
- Орегано мелений - за смаком.
Процес приготування:
1. Тісто розморозити, потримавши деякий час у теплому приміщенні, а потім розкачати, щоб воно покрило всю поверхню дека.
2. Скибочки балика, буженини та шинки нарізати тонкими смужками.

3. На тісто нанести тонкий шар томатного соусу.

4. Моцарелу ріжемо тонкими пластинами і розподіляємо по поверхні тіста. Посипати меленим орегано. Поверх сиру викласти м'ясні інгредієнти.

5. Зелену цибулю нарізати дуже дрібно, посипати нею піцу, а оливки - розділити навпіл або розподілити по тісту цілими. Зверху посипати тертим сиром і скропити оливковою олією.

6. Випікати піцу в розігрітій духовці 15-20 хвилин, потім розрізати на порції, посипати подрібненою зеленню і подавати.

Дуже смачні круасани з листкового дріжджового тіста
Круасани - класична випічка, яку вважають за краще подавати до сніданку. Готувати їх нескладно, але за правильного поєднання продуктів та їхніх пропорцій виходить ніжне всередині та хрустке зовні тісто.
Час готування:2 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 8.
Інгредієнти:
- Яйце - 2 шт.
- Вода - 1 ст.
- Дріжджі сухі - 2 ч.л.
- Цукор-пісок - 6 ст.л.
- Масло вершкове - 300 гр.
- Борошно пшеничне - 450-500 гр.
- Есенція ванільна - 1 ч.л.
Процес приготування:
1. Теплу воду змішати з дріжджами, ложкою цукрового піску та борошна. Накрити харчовою плівкою і потримати в теплому місці півгодини, щоб сформувати опару.

2. Яйця розтерти з 4 ст. л.л. цукру, додати ванільну есенцію, вершкове масло і готову опару, добре розмішати і замішувати тісто, поступово додаючи просіяне борошно. Готове тісто покласти під плівку при кімнатній температурі, щоб підходило, на годину або більше.

3. Коли тісто підійде, його обминають і охолоджують у холодильнику протягом 20 хвилин.
4. Далі потрібно його розкачати завтовшки 2-3 см і розкласти по ньому вершкове масло, щоб воно займало 2/3 поверхні тіста, і присипати цукром.

5. Тісто скласти втричі: частина без масла має бути загорнута всередину. Тісто розкачати, потім скласти вчетверо і знову розкачати завтовшки 1,5 см. Нарізати тісто трикутниками та надати круасанам відповідної форми.

6. Заготовки викладають на деко, змащують яйцем і дають трохи постояти в теплі, а потім випікають при 180 градусах, поки круасани не підрум'яняться.

Торт «Наполеон» із готового листкового дріжджового тіста
Улюблений десерт багатьох дорослих і дітей можна приготувати в домашніх умовах із готового листкового тіста. Важливо правильно поєднати інгредієнти для крему, оскільки саме крем є головним секретом хорошого «Наполеона».
Час готування:50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 3 ст.л.
- Яйця - 3 шт.
- Молоко - 1 л.
- Масло вершкове - 40 гр.
- Цукор-пісок - 1 ст.
- Вершки - 300 мл
- Цукор ванільний - 1 уп.
- Тісто листкове дріжджове - 1 уп. (1 кг.)
Процес приготування:
1. Тісто дістати з упаковки і дати йому розморозитися, вершкове масло залишити при кімнатній температурі, а духовку увімкнути на 190 градусів.

2. Тісто, що розморозилося, нарізають на 4 рівні частини, проколюють виделкою по всій поверхні і випікають на деку до 20 хвилин, поки коржі не стануть золотистими. Перед тим, як наносити на коржі крем, потрібно їх охолодити.

3. Для приготування французького крему потрібно влити молоко в сотейник, всипати туди ж цукор і довести до кипіння, помішуючи, щоб він розчинився. Після закипання молока нагрівання плити зменшити і продовжувати тримати сотейник на вогні.

4. В окремій мисці збити яйця і додати до них борошно, а після того, як вийде однорідна маса, акуратно вмішати туди гаряче молоко з цукром. Помішувати, поки крем не стане киселеподібним. Отриману суміш знову поставити нагріватися і готувати крем, щоб він загус. Зняти масу з плити, вмішати туди масло.

5. Вершки збити окремо й акуратно з'єднати трохи остиглий крем із вершками. Дати йому охолонути.

6. На відповідній тарілці укладаємо коржі, промазуючи кремом рівномірно, включно з краями. Зверху присипати розкришеним коржем і дати торту просочитися протягом кількох годин. Насолоджуйтеся!

Штрудель із яблуками з листкового дріжджового тіста
Штрудель - оригінальні ласощі з яблуками, родзинками та горіхами з листкового тіста. Солодка начинка з корицею і цукром не залишить байдужими гостей або домочадців, їсти можна з будь-яким гарячим або холодним напоєм.
Час готування:35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 4.
Інгредієнти:
- Тісто дріжджове листкове - 400 гр.
- Яблуко - 4 шт.
- Горіхи волоські подрібнені - 4 ст.л.
- Сік лимона - 2 ст.л.
- Цукор-пісок - 5 ст.л.
- Кориця - 1 ч.л.
- Масло вершкове - 4 ст.л.
- Жовток - 1 шт.
- Молоко - 4 ст.л.
- Пластівці мигдалю - 3 ст.л.
- Родзинки - 0,5 ст.
- Пудра цукрова - для подачі.
- Морозиво пломбір - для подачі.
Процес приготування:
1. Тісто залишити при кімнатній температурі, щоб воно повністю розморозилося.

2. З яблук зняти шкірку і видалити серцевину, нарізати дрібним рівним кубиком і скропити соком лимона, щоб не потемніли.

3. Родзинки залити окропом на хвилину і злити воду. З'єднати його з горіхами і яблуками, всипати цукор, корицю і розтоплене масло. Гарненько перемішати начинку.

4. Тісто розділити на дві половинки і розкачати. На кожну з частин в середину викласти половину начинки, залишивши близько 3 см з краю порожнім.

5. Згорнути тісто з начинкою рулетом і укласти швом вниз на змащене жиром деко. Змастити поверхню штруделя вершковим маслом, зробити на тісті надрізи і ще раз змастити випічку сумішшю яєчного жовтка з молоком.

6. Тримати штрудель у духовці на 180 градусах 25 хвилин. За 10 хвилин до закінчення готування посипати випічку пластівцями мигдалю і продовжувати випікати. Готовий виріб подавати, присипавши цукровою пудрою, з кулькою морозива.

Простий і смачний рулет із маком із листкового дріжджового тіста
Соковитий маковий рулет на дріжджовому листковому тісті - смачні ласощі, які сподобаються усім членам сім'ї. Готується десерт досить просто, і його можна подавати як десерт на святковий стіл.
Час готування:45 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове дріжджове - 500 гр.
- Мак - 200 гр.
- Мед - 5 ст.л.
- Борошно - 1 ст.л.
- Цукор ванільний - 1 уп.
- Молоко - 50 гр.
- Яйце (жовток) - 1 шт.
Процес приготування:
1. Мак промити і розтерти в ступці або подрібнити в комбайні, додати борошно.

2. Молоко закип'ятити і залити ним підготовлену суміш із борошна і маку. Додати туди ж ванільний цукор і мед, перемішати.

3. Тісто розкачати до товщини в 3 мм в одному напрямку, щоб воно під час випікання зберегло шаруватість.

4. По всьому периметру тіста з інтервалом від країв у 1,5 см розкладається макова начинка. Після цього тісто акуратно згортається в рулет так, щоб начинка не вилізла, а рулет водночас був щільним і не розповзався.

5. Помістити заготовку швом донизу на папір для випічки, який кладуть на деко, і змастити поверхню рулету яйцем. Готувати десерт у духовці на 170 градусах близько 35 хвилин. Подавати, розрізавши на порції, до чаю або прохолодних напоїв.

Хачапурі з сиром із листкового дріжджового тіста в духовці
Хачапурі - популярна грузинська страва, яка відома і улюблена в усьому світі. Поєднання листкового тіста з сиром і свіжою зеленню - універсальний продукт для того, щоб перекусити в будь-який час доби. Готується нескладно і підійде навіть для частування дітей.
Час готування:35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій - 6.
Інгредієнти:
- Сир адигейський - 250 гр.
- Яйце - 1 шт.
- Тісто листкове дріжджове - 1 уп.
- Зелень свіжа - 1 пучок.
- Сир твердий - 100 гр.
- Масло вершкове - 60 гр.
Процес приготування:
1. Тісто викласти на рівну поверхню і дати розморозитися при кімнатній температурі.

2. Сир і підморожене вершкове масло натерти на тертці.
3. Зелень порубати якомога дрібніше.

4. У глибокій мисці змішати сир, масло і зелень, додати туди ж білок свіжого яйця.

5. У форму, змащену олією, викласти тісто і сформувати по периметру бортики висотою 1,5-2 см. По всій поверхні тіста розподілити начинку, а зверху накрити другим шаром тіста. Краї потрібно гарненько защипнути.

6. Нарізати заготовку на порції ножем для піци та змастити жовтком. Готувати за 180 градусів у духовці доти, доки не з'явиться рум'яна скоринка. Зазвичай на це потрібно близько 25 хвилин. Подавати хачапурі краще теплим, щоб сир усередині був розтекшимся.
