Аджика класична на зиму

Рецепт класичної аджики зародився в Абхазії. Вона вирізняється гостротою і незвичайним смаком, який полюбився господиням східно-європейської кухні. Тепер аджику готують у різних видах, доповнюючи та змінюючи традиційний рецепт: із зеленим перцем, помідорами і навіть яблуками.
Класичний рецепт аджики з помідорів і часнику
Пропонуємо вам приготувати чудову пряну закуску з ароматним запахом і пікантним смаком. Аджика відмінно підійде як доповнення до рибних і м'ясних кулінарних винаходів.

Інгредієнти
- Помідор 2 кг
- Перець болгарський 1 кг
- Олія соняшникова 130 мл.
- Сіль 1 ст.л.
- Часник 1 головка
- Перець чилі 2 шт.
- Оцет столовий 9% 130 мл.
- Цукор-пісок 130 гр.
- Приправа «Хмелі-Сунелі» 1 ст.л.
Приготування
- Як заготовити аджику за класичним рецептом на зиму? Необхідну кількість томатів, перцю чилі та болгарського перцю промиваємо в теплій воді. Щоб не чекати протягом довгого часу, поки стече волога, просочуємо їх рушником. Гострим ножем вирізаємо всі зайві деталі овочів: серцевину та «хвостики» з перцю, плодоніжки та місця їх кріплення в томатів. Нарізаємо перець і помідори шматочками і відправляємо в м'ясорубку. Подрібнюємо в кашку.
- Для варіння аджики вибираємо більш якісну каструлю з товстим дном і викладаємо в неї подрібнені овочі. Встановлюємо ємність на конфорку. Томимо масу на маленькому вогні.
- Через 40 хвилин додаємо в каструлю сипучі та рідкі інгредієнти: цукор, сіль, хміль-сунелі, оцет і олію. Усе перемішуємо і томимо під закритою кришкою 5 хвилин.
- Головку часнику позбавляємо лушпиння. Подрібнюємо часник способом, який більше підходить: ножем або за допомогою часничниці. Викладаємо його до овочів у каструлі та перемішуємо. Залишаємо на 5 хвилин.
- Підбираємо відповідні банки. Очищаємо їх содою і гарненько промиваємо. Потім стерилізуємо. Гарячу ароматну аджику розподіляємо по банках, які накриваємо кришками. Зберігаємо тару із закускою дном догори в укутаному вигляді кілька діб.
Смачного!
Аджика класична без варіння в домашніх умовах
Щоб приготувати аджику, необхідно вибирати більш соковиті та щільні помідори, можна навіть трохи перезрілі. Обов'язковою умовою в підготовці страви є додавання часнику та перцю.
Час готування - 3 год. 45 хв.
Час приготування - 40 хв.
Кількість порцій - 2.
Інгредієнти:
- Помідор - 1 кг.
- Перець болгарський солодкий - 300 гр.
- Перець червоний гострий - 60 гр.
- Часник - 1 головка.
- Оцет яблучний - 60 гр.
- Цукор - 100 гр.
- Сіль - 2-3 ч.л.
Процес приготування:
1. Необхідну кількість томатів промиваємо в проточній воді. Щоб видалити шкірку, потрібно залити томати окропом. Для цього вливаємо воду в чайник і доводимо до кипіння, а помідори перекладаємо у велику каструлю. Заливаємо томати окропом. Через кілька хвилин зливаємо гарячу воду в раковину і заливаємо томати холодною водою на 2-3 хвилини. Знімаємо шкірку і зрізаємо верхівки томатів.

2. Тепер займемося перцем і часником. Вимиваємо перець прохолодною водою і вирізаємо всі зайві частини - серцевину та «хвостики». Нарізаємо перець смужками вздовж, очищаємо часник і подрібнюємо його часточками.

3. Гострий перець промиваємо і відрізаємо тільки його верхівку з «хвостиком». Пропускаємо всі інгредієнти через м'ясорубку.

4. Всипаємо сіль і цукор у миску з подрібненими овочами. Вливаємо оцет і перемішуємо продукти. Даємо закусці настоятися близько трьох годин, щоб сіль і цукор розчинилися.

5. Для закачування аджики необхідно підібрати цілі банки, очистити їх і промити, а потім залишити на стерилізацію в духовці. Через 3 години розкладаємо аджику по банках і закатуємо ємності.

Смачного!
Суха абхазька аджика - справжній рецепт
Щоб аджика вийшла саме такою, якою славиться абхазька кухня, необхідно суворо дотримуватися всіх правил і пропорцій. У результаті вийде дуже смачна приправа до шашлику або супу.
Час готування - 15 хв.
Час приготування - 15 хв.
Кількість порцій - 1.
Інгредієнти:
- Перець гострий червоний мелений - 1,5 ст.л..
- Паприка - 70 гр.
- Хмелі-сунелі - 2 ст. л.
- Коріандр мелений - 4 ст.л.
- Насіння кропу сухе - 1 щіпка.
- Сіль - 2 ч.л.
- Вино червоне - 3 ст.л.
Процес приготування:
1. У невелику глибоку миску всипаємо гострий червоний перець. Слідом відправляємо насіння кропу та паприку. Перемішуємо сухі інгредієнти.

2. Всипаємо мелений коріандр, сіль і хмелі-сунелі. Знову перемішуємо інгредієнти (важливо не змішувати всі сухі приправи відразу, а робити це поступово).

3. Тепер аджику необхідно акуратно пересипати в ємність для зберігання і накрити кришкою.

4. Щоб розвести аджику, необхідно додати в неї трохи теплої чистої води або червоного вина. Стежимо за тим, щоб аджика не вийшла занадто рідкою.

. Злегка перемішуємо продукти і використовуємо аджику за призначенням: обмазуємо м'ясо перед відправленням у духовку, додаємо до супу або борщу, намазуємо на скибочку хліба для перекусу.

Смачного!
Гостра аджика з помідорів із перцем
За цим рецептом аджика виходить із легкою кислинкою, трохи гострою, дуже смачною та ароматною. Таку закуску використовують як самостійну страву або вприкуску з хлібом. Також аджикою добре приправляти м'ясо.
Час готування - 1 год.
Час приготування - 50 хв.
Кількість порцій - 4-5.
Інгредієнти:
- Помідори - 5 кг.
- Перець гострий зелений - 10 шт.
- Часник - 1 головка.
- Олія соняшникова - 100 мл.
- Оцет 70% - 1,5 ст.л.
- Сіль - 1,5 ст.л.
- Цукор - 1 ст.л.
Процес приготування:
1. Висипаємо помідори та перець у раковину. Промиваємо їх прохолодною водою поштучно. Залишаємо на час, щоб інгредієнти обсохли. Беремо головку часнику і видаляємо лушпиння. Обсохлі помідори розрізаємо на дві частини. Якщо томати великі, можна розділити їх ножем на чотири часточки. Зрізаємо місця кріплення плодоніжок. Викладаємо помідори в блендер і подрібнюємо до стану пюре.

2. Виливаємо томатну масу в каструлю, яку ставимо на конфорку. Вмикаємо плиту. Після того, як пюре закипить, варимо його додатково 10 хвилин. У нас є час, щоб дрібно нарізати часник, що ми й робимо.


3. Через 10 хвилин висипаємо подрібнений часник у каструлю з пюре. Акуратно перемішуємо масу. Нарізаємо гострий перець кільцями середньої товщини. Починаємо це робити від верхівки. Плодоніжку викидаємо.

4. Всипаємо в аджику сіль, вливаємо олію й оцет, висипаємо в каструлю нарізаний перець, доводимо вміст до кипіння і відразу ж вимикаємо плиту . Перемішуємо масу.

5. Банки і кришки для закачування аджики готуємо заздалегідь. Очищаємо їх за допомогою соди, промиваємо і стерилізуємо. Гарячу суміш розливаємо по банках і закатуємо. Зберігаємо банки в перевернутому вигляді близько двох діб, укутавши їх теплим пледом. Коли аджика охолоне, переносимо банки в комору.

Смачного!
Як правильно приготувати гостру зелену аджику
Для закачування аджики найкраще обирати невелику за розміром тару, оскільки закуска виходить вельми гострою - її не будеш їсти у великій кількості. Аджика чудово поєднується з будь-якими видами м'яса, рибними шедеврами та овочевими запіканками.
Час готування - 2 год. 30 хв.
Час приготування - 1 год.
Кількість порцій - 1-2.
Інгредієнти:
- Перець зелений гіркий - 500 гр.
- Часник - 1 головка.
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 1 ст.л.
- Оцет столовий 9% - 80 мл.
- Хмелі-сунелі - 1 ч. л. л.
- Коріандр мелений - 1 ч.л.
Процес приготування:
1. Щоб розпочати приготування аджики, потрібно спочатку підготувати всі інгредієнти, що входять до складу страви. Почнемо з часнику. Знімаємо із зубчиків лушпиння та плівки.

2. Підбираємо найміцніші та найякісніші стручки перцю. Відправляємо їх у друшляк і гарненько вичищаємо від бруду під струменем води. Потім викладаємо зелений перець на паперові рушники, розкладені на робочому столі заздалегідь.

3. Оскільки перець дуже гострий, краще вдягнути рукавички, перш ніж почати його різати. Спочатку видаляємо плодоніжку, а потім розрізаємо стручок на частини. Ставимо миску під горлечко м'ясорубки і приступаємо до процесу подрібнення перцю. Робимо те ж саме з часником. Додаємо сіль, цукор, коріандр, хмелі-сунелі та оцет. Перемішуємо інгредієнти. Залишаємо масу на пару годин.

4. Поки аджика настоюється, є час підготувати банки для закачування. Очищаємо тару содою, попередньо насипавши її на губку для миття посуду, ретельно промиваємо і стерилізуємо. Даємо банкам із кришками трохи обсохнути.

5. Викладаємо аджику в банки, які відразу ж накриваємо кришками та закручуємо. Ставимо банки на зберігання в холодильник.

Смачного!
Простий і дуже смачний рецепт домашньої аджики з хроном
Готувати таку аджику досить просто. У результаті виходить смачна, пікантна закуска до будь-якої основної страви. Найчастіше аджику з хріном готують із томатами та часником, як у сирому, так і вареному вигляді.
Час готування - 1 год.
Час приготування - 55 хв.
Кількість порцій - 4-5.
Інгредієнти:
- Корінь хрону - 55 гр.
- Сіль - 90 гр.
- Помідор - 5 кг.
- Перець гострий - 2 шт.
- Перець болгарський солодкий - 720 гр.
- Часник - 4 зубчики.
Процес приготування:
1. Для початку нам потрібно взяти головку часнику і відокремити від неї чотири зубчики. Прибираємо лушпиння з часникових зубків. Нарізаємо часник невеликими шматочками.

2. Промиваємо перець гострий і болгарський, томати та корінь хрону. Коли інгредієнти обсохнуть, позбавляємо обидва види перцю від зайвих деталей і нарізаємо їх шматочками середнього розміру.

3. Тепер обрізаємо верхній шар кореня хрону і нарізаємо помідори часточками. Видаляємо плодоніжки та місця їх кріплення. Відправляємо продукти в блендер і подрібнюємо до стану густої кашки.

4. Перекладаємо масу в окрему ємність і всипаємо в неї сіль. Перемішуємо аджику. Тепер необхідно очистити і промити тару для закуски.

5. Коли цей етап буде пройдено, стерилізуємо банки і даємо їм охолонути, розподіляємо аджику по ємностях. Накриваємо банки кришками і залишаємо на зберігання в холодильнику.

Смачного!
Аджика з волоським горіхом у домашніх умовах
Рецепт просто обожнюють багато господинь, тому готують його в різних варіаціях досить часто. Аджика виходить ароматною, з незвичайним і виразним смаком. Закуску завжди подають на стіл разом із гарніром, для подачі як самостійної страви вона не підійде - занадто гостра.
Час готування - 3 дні. 1 ч. 5 хв.
Час приготування - 50 хв.
Кількість порцій - 2.
Інгредієнти:
- Перець гострий - 500 гр.
- Горіх волоський - 100 гр.
- Сіль - 3 ст.л.
- Зелень - 400 гр.
- Насіння коріандру - 1 ст.л.
- Часник - 100 гр.
Процес приготування:
1. У процесі приготування аджики ми матимемо справу з гострим перцем. З цієї причини для обробки стручків варто скористатися рукавичками, надітими на руки. Ставимо сковорідку на конфорку і нагріваємо її на невеликому вогні. Потім всипаємо в ємність волоські горіхи і висушуємо їх. Видаляємо зайве лушпиння.

2. Вибираємо більші зубчики часнику і позбавляємо їх лушпиння. Вимиваємо гострий перець за допомогою друшляка в струмені проточної води. Можна обтерти його паперовим рушником і приступити до обробки. Насіння перцю не видаляємо, тільки плодоніжку. Нарізаємо перець шматочками.

3. Встановлюємо м'ясорубку і пропускаємо через неї коріандр, часник, перець і горіхи. Зливаємо зайвий сік, який виділився з перцю, в раковину. Знову подрібнюємо кашку через м'ясорубку, щоб маса стала більш однорідною.

4. Беремо будь-яку зелень і вимиваємо її. Чекаємо, поки вона обсохне, і дрібно нарізаємо. Додаємо крихту із зелені в аджику разом із сіллю. Перемішуємо і даємо настоятися близько трьох діб.

5. Цілі банки очищаємо і промиваємо так, щоб не залишалося соди на внутрішніх стінках. Стерилізуємо чисту тару. Через три дні розкладаємо аджику по банках і накриваємо кришками ємності. Зберігаємо в холодильнику.

Смачного!
Як приготувати аджику з яблуками на зиму в банках
У цьому рецепті одну з головних ролей відіграють яблука. Для аджики найкраще вибирати більш щільні плоди з кислинкою. Ще одна корисна порада: шкірку яблук можна не обрізати, однак буде краще, якщо ви це зробите.
Час готування - 3 год. 30 хв.
Час приготування - 50 хв.
Кількість порцій - 1-2.
Інгредієнти:
- Яблуко - 5 шт.
- Помідор - 2,5 кг.
- Морква - 2 шт.
- Перець гострий - 100 гр.
- Часник - 150 гр.
- Перець болгарський солодкий - 3-4 шт.
- Сіль - 1 ст.л.
Процес приготування:
1. Щоб приготувати смачну й ароматну аджику, нам знадобиться очистити та подрібнити інгредієнти. Спочатку вимиваємо всі продукти, крім солі та часнику. Обрізаємо яблучну шкірку і розрізаємо кожен плід, щоб можна було вирізати серцевину.

2. Моркву очищаємо від верхнього шару гострим ножем. Потім ретельно обполіскуємо її у воді, позбавляючи від залишків бруду, і беремося до обробки інших інгредієнтів.

3. Солодкий перець розрізаємо на дві половинки і видаляємо в кожній насіння разом із плівками. Нарізаємо перець невеликими шматочками. Те ж саме робимо і з томатами: вирізаємо плодоніжку і подрібнюємо.

4. Яблука та моркву натираємо на тертці, перець і помідори перемелюємо в чаші блендера. Викладаємо подрібнені продукти в каструлю. На середньому вогні доводимо овочі та яблука до кипіння. Даємо масі охолонути в умовах кімнатної температури. Повторюємо процедуру 3 рази. Коли закуска закипатиме вчетверте й востаннє, залишаємо її нудитися на плиті ще 30 хвилин.

5. У перервах між варінням і охолодженням маси, підготуємо гострий перець і часник, які також будемо додавати в аджику. Видаляємо плодоніжку та насіння перцю. Часник очищаємо від лушпиння. Пропускаємо перець і часник через м'ясорубку. Викладаємо суміш у каструлю і солимо. Томимо 30 хвилин.

6. За півгодини ми встигнемо підготувати банки. Спочатку очищаємо їх і промиваємо, а потім стерилізуємо. Коли аджика буде повністю готова, розподіляємо її по банках і закатуємо. Спочатку даємо їй охолонути під теплим пледом пару діб, а потім переносимо в прохолодне місце на зберігання.

Смачного!