Готуємо лечо з кабачків на зиму: пікантне, з грибами або стручкової квасолею
Кабачки завжди відрізняються великою врожайністю. Тому перед власниками городів і дачних ділянок часто постає питання, що ж робити з цим добром. Одні відвозять соковиті овочі на ринок, де без праці продають їх. Інші - роздають родичам і друзям. А треті, які знають секрети смачних заготовок, готують лечо з кабачків на зиму. Баночки з такою консервацією відмінно зберігаються в погребі і протягом всієї зими доповнюють улюблені страви, нагадуючи про сонячне літо і ароматну осінь.
Покрокові рецепти лечо з кабачків
Важко сказати, чи існує класичний рецепт лечо з кабачків. Але те, що рецептів цієї заготовки багато, це факт. Крім кабачків, незмінними складовими страви є солодкий перець і томати (або томатна паста). Що ж стосується всіх інших добавок, то в страву можна додавати різні овочі і спеції на свій смак.
З цибулею, часником і гострим перцем
Яскрава закуска з пікантним смаком чудово поєднується з м'ясними та рибними стравами, відвареною картоплею, макаронами.
Складові:
- 2 кг кабачків;
- 1 кг томатів;
- 500 г солодкого перцю;
- 300 г ріпчастої цибулі;
- 10 зубчиків часнику;
- 1 стручок гострого перцю;
- 100 мл соняшникової олії;
- 30 г цукру;
- 10 г солі;
- 4 літри води;
- 3 бутончика сушеної гвоздики;
- 3 лаврові листки;
- 1 ч. Л. меленої паприки.
приготування:
- Гострим ножем або Овочечистка очистіть кабачки від шкірки.
Щоб зняти шкірку тонкі шаром, використовуйте гострий ніж або Овочечистка
- Розріжте овочі уздовж і за допомогою ложки вийміть пухку серцевину з насінням.
Якщо овочі молоді, дрібне насіння можна не видаляти
- Підготуйте інші овочі. Помідори опустіть на 2 хвилини в окріп і очистіть від шкірки, солодкий і гострий перець - від насіння і плодоніжок, часник і цибулю - від лушпиння.
Свіжі овочі відмінно доповнюють ніжний смак кабачків
- Наріжте томати, перець, цибулю і часник невеликими шматочками, потім подрібніть в кашку, використовуючи блендер або м'ясорубку.
Для подрібнення овочів підходить блендер, м'ясорубка або кухонний комбайн
- Банки і кришки прокип'ятіть у воді або простерилизуйте будь-яким іншим зручним для вас способом.
- У велику каструлю перелийте воду, додайте пару пучок солі.
- Кабачки наріжте кубиками зі стороною близько 2 см, порційно відваріть в киплячій воді, опускаючи шумовку з невеликою кількістю овочів в окріп на 2 хвилини.
Бланшируйте кабачки в киплячій воді не більше 2 хвилин
- Розкладіть кабачки в підготовлену раніше скляну тару і накрийте кришками.
- Овочеве пюре перелийте в каструлю, всипте сіль і цукор, паприку, лавровий лист і гвоздику.
В овочеву заливку для лечо можна додати будь-які спеції на свій смак
- Отриману суміш доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть протягом 5 хвилин.
- Розлийте киплячу заливку в банки з кабачками так, щоб рідина покривала овочі, а баночки були заповнені до плічок.
Овочева заливка повинна повністю покривати кабачки в банку
- Накрийте заготовки кришками і помістіть їх в заздалегідь вистеленную шматком бавовняної тканини каструлю.
- Налийте в каструлю гарячу воду (не вище рівня плічок банок) і кип'ятіть банки на маленькому вогні протягом 15 хвилин.
- Через чверть години банки витягніть, закатати і остудити, перевернувши вниз кришками.
Чи не перевертайте банки в початкове положення раніше. ніж вони охолонуть
- Готову закуску зберігайте при температурі від 2 до 12 градусів. Для того щоб підвищити можливу температуру і терміни зберігання заготовки, в готову овочеву заливку для кабачків рекомендується додати 9% -й столовий оцет. В даному випадку кислота береться з витрати 1 ч. Л. оцту на банку обсягом 500 мл.
Лечо з кабачків з гострим перцем можна зберігати в холодильнику, коморі або погребі
Відео: лечо з кабачків
З печерицями
Рецепт, яким я хочу поділитися нижче, розповіла моя сусідка. Повертаючись з дачі, вона завжди привозить з собою кілька десятків баночок з різноманітною консервацією, зробленої протягом вихідних днів. Мою увагу привернули заготовки, де крім апетитних овочів чітко проглядалися скибочки улюблених печериць. Виявляється, з ароматними грибочками можна приготувати навіть лечо з кабачків.
Складові:
- 1 кабачок;
- 2 моркви;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 3-4 солодких перцю;
- 350 г печериць;
- 8-10 зубчиків часнику;
- 1 корінь селери;
- 4 ст. л. томатної пасти;
- 1/2 ч. Л. меленої паприки;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- чорний мелений перець і сіль - за смаком.
приготування:
- Очищений від лушпиння цибулю наріжте пір'ям або півкільцями.
Ріпчасту цибулю можна нарізати пір'ям, півкільцями або кубиками
- Печериці наріжте тонкими скибочками.
- Викладіть гриби в сковороду з розпеченим соняшниковою олією і обсмажують, поки не випарується рідина.
- Додайте до печериць ріпчасту цибулю, перемішайте і готуйте до м'якості овоча.
Гриби і цибулю слід обсмажувати до м'якості і легкого золотистого кольору
- Солодкий перець і корінь селери наріжте квадратиками, моркву - кружальцями або половинками гуртків.
Якщо використовувати перці різних кольорів, лечо вийде яскравіше
- Зубчики часнику дрібно порубати ножем.
- Кабачки наріжте невеликими кубиками.
Шкірку і великі насіння великих плодів слід видалити
- Селера залийте невеликою кількістю води і варіть протягом 2 хвилин.
- Викладіть до селері гриби з цибулею, морква, перець і кабачки, додайте розведену водою томатну пасту, мелену паприку, чорний мелений перець і сіль за смаком.
Томатну пасту для лечо розводять з водою в співвідношенні 1: 1
- Перемішайте інгредієнти, дайте масі закипіти і варіть на маленькому вогні протягом 10 хвилин.
Щоб овочі не підгоріли, періодично помішуйте овочеву масу
- Гарячу страву розкладіть в простерилізовані баночки, закрийте кришками і помістіть у велику каструлю.
Наповнюйте баночки овочевою сумішшю не до самого верху, а тільки по плечики
- Наповніть каструлю з заготовками гарячою водою, щоб банки з лечо були покриті рідиною на три чверті.
- Коли вода закипить, стерилізують закуску чверть години.
Кип'ятіть баночки з заготівлею на маленькому вогні 15 хвилин
- Засукайте банки, переверніть і остудіть.
Лечо з кабачків з печерицями можна подавати як доповнення до других страв або як самостійної закуски
З стручкової квасолею
Серед безлічі варіантів лечо з кабачків на зиму, рецепт зі стручкової квасолею є моїм улюбленим. Ідея приготування такої страви з'явилася спонтанно, коли в процесі заготовки лечо, на очі потрапила миска зібраної вранці квасолі в стручках. Я вирішила спробувати об'єднати два овоча в одній страві. Результат перевершив всі мої очікування, тому щороку я обов'язково запасаюся десятком баночок з цієї смакотою.
Складові:
- 2,5 кг кабачків;
- 10 солодких перців;
- 500 г стручкової квасолі;
- 0,5 л томатного соусу;
- 125 мл 9% -го оцту;
- 1 ст. цукру;
- 3 ст. л. солі;
- 1 ст. соняшникової олії;
- 1/2 ч. Л. меленого чилі.
приготування:
- Кабачки без шкірки і насіння наріжте кубиками зі стороною близько 2 см і перекладіть у великій таз для варіння.
- Додайте до овочів сіль і цукровий пісок, перемішайте все, залиште на півгодини.
Перемішані з цукром і сіллю кабачки виділять сік, який послужить основою для заливки лечо
- Солодкий перець очистіть від плодоніжок і насіння, наріжте невеликими квадратами.
Для приготування лечо підійдуть солодкі перці будь-яких розмірів і кольорів
- Квасоля промийте, обріжте жорсткі кінці стручків, наріжте шматочками завдовжки 2-3 см.
Стручки квасолі не повинні бути перезрілими і сухими
- Всипте в таз з кабачками червоний гострий перець.
Гострий перець додасть лечо пікантну нотку
- Влийте томатний соус.
Томатний соус можна замінити пюре зі свіжих помідорів
- Наступний крок - соняшникова олія.
Для заготовок на зиму найчастіше використовують рафіновану соняшникову олію
- Пересипьте в лечо солодкий перець і стручкову квасолю.
Варіть лечо в великому тазу, щоб не виникало проблем з перемішування страви в процесі варіння
- Періодично помішуючи, варіть закуску 30-40 хвилин.
- Влийте в таз з овочевою масою оцет, доведіть заготовку до кипіння і приберіть з вогню.
- Розкладіть лечо в простерилізовані баночки 0,5-1 л, закатати і переверніть.
- Залиште баночки до повного охолодження, потім проведіть для зберігання в комору.
Лечо з кабачків з квасолею можна вживати як в гарячому, так і в холодному вигляді
Відео: салат з кабачків з квасолею на зиму
А вам подобається лечо з кабачків на зиму? Як ви готуєте це блюдо? Обов'язково поділіться своїми рецептами в коментарях нижче. Смачного!