Морський язик із соусом нантюа
Морський язик - риба жирних сортів, яка потребує додаткового «оформлення» під час готування. Подібний сорт риби вимагає використовувати багато спецій для аромату, додавати лимон для балансу смаку. Цей рецепт приготування морського язика з соусом нантюа якраз відповідає всім вимогам. Риба поєднується з будь-яким гарніром. Жирний із пікантним смаком соус нантюа доповнить прісну рибу, зробить її смак шляхетним і цікавим.
Для приготування язика вам знадобиться
- філе морського язика
- кукурудзяна олія - 1 ст.л.
- сіль, білий і чорний перець (мелений) - за смаком
- лимон - 2 часточки для соусу нантюа:
- вершкове масло - 30г
- зелена цибуля (біла частина) - 50г
- креветки або крабові палички - 50г
- коньяк для фламбування - 35 мл
- бульйон (рибний або курячий) - 100 мл
- чебрець - 5г
- помідори чері (мариновані або свіжі) - 5 шт.
- чилі - 3-5г
- сметана - 50 мл
- сіль, куркума, чорний перець (мелений), імбир - по 2 г
Рецепт язика
У класичному рецепті для приготування соусу нантюа використовуються очищені від нутрощів креветки разом із панцирами. Їх можна замінити крабовими паличками.
Розтопити масло, додати крупно порізану цибулю, тушкувати 1 хвилину. Додати до цибулі з олією креветки або крабові палички (дрібно нарізані). Обсмажувати 3 хвилини.
Влити коньяк і відразу підпалити. Почекати поки вигорять алкогольні пари, влити бульйон, випарувати рідину наполовину. Додати спеції, сіль, томати. Тушкувати під прочиненою кришкою 20-30 хвилин. Дивитися, щоб не википів бульйон. Якщо рідини стало мало, але до кінця готування залишається час, можна закінчити термічну обробку раніше. Додати вершки, варити 8 хвилин.
Масу зі сковороди процідити через сито, енергійно розминаючи інгредієнти ложкою. Зібрати рідину в окрему ємність, макуху викинути. Готовий соус процідити ще раз.
Підготувати продукти для приготування риби.
Взяти целофановий пакет, покласти туди філе морського язика. Спеції, сіль змішати з олією, влити в пакет із рибою. Щільно зав'язати упаковку, рівномірно розподіливши маринад по пакету.
Влити в каструлю 1.5 літрів води, покласти пакет із рибою, поставити варити на 35 хвилин (на середньому вогні). За цей час вода встигне закипіти, і риба встигне зваритися повністю. По готовності вийняти рибне філе з пакета.
На тарілку влити соус нантюа, у центр покласти морський язик, прикрасити листочками петрушки. Для надання пікантного смаку рибній страві можна покласти зверху гірку песто (пропущених через блендер горіхів, трав і твердого сиру). Приємної трапези!