Варення з вишні без кісточок. 11 рецептів густого і смачного варення на зиму
Літо - найбагатша пора на різного роду ягоди і фрукти. І всі ми намагаємося не тільки наїстися ними досхочу, але також і заготовити їх побільше. Тому ми їх Мороз, сушимо, заготовляємо компоти і варення.
Уявляєте, як буде здорово відкрити баночку літніх ласощів холодним зимовим днем або ввечері, і попити з ним чайку, намазав його товстим шаром на окраєць чорного хліба. А хто - то любить ще й маслом спочатку помазати хлібець, а потім вже і солодкого додати. Причому накладати цю солодкість завжди з лишком, так, що капало воно і на руки, і на тарілку, якщо встигли підставити. Яке ж це задоволення!
А родом воно з самого дитинства. Напевно все любили так їсти. Адже солодощів стільки в магазинах не було, а варення готували завжди. Воно і було в ті часи найголовнішою дитячою радістю.
І особливим чином завжди шанувалося воно з вишні без кісточок - за його неймовірний аромат, багатий колір і чарівний смак. Воно було одним з найулюбленіших, яке ми, будучи дітьми, і намазували на хліб товстим шаром.

А наші бабусі використовували його в якості начинки для пирогів і пиріжків. Які прекрасні виходили пироги! А були б в ній кісточки, яка ж це була б начинка. Про таку і зуб можна було зламати.
Тому вибирали день, виходили на вулицю з тазом і фрктамі, озброювалися шпилькою, і години на 4 впадали в медитацію. Вишеньки в таз, а кісточки в миску. Вже потім стали з'являтися перші косточкоудалітелі. І коли хтось із сусідів ставав першим його володарем, після варіння свого вишневого ласощі, цей нехитрий прилад вже гуляв по всім сусідам.
Тоді готували один, максимум два варіанти з ягід і плодів одного сорту. Але зараз з'явилося просто неймовірна кількість смачних рецептів, де можна готувати за класичним способом і використовувати незвичайні, оригінальні варіанти.
Класичний спосіб включає в себе і «п'ятихвилинки», як з расстойкой, так і без неї, а оригінальні варіанти готуються з використанням шоколаду, кави, какао, прянощів, з додаванням інших ягід і фруктів.
І сьогодні ми будемо готувати наше ласощі різними способами, щоб кожен зміг вибрати для себе рецепт на свій смак.
зміст:
- Густе і смачне варення з вишні без кісточок
- Вишнева «П'ятихвилинка» без кісточок
- Дуже густа «П'ятихвилинка» з желатином
- Швидкий і простий спосіб зварити варення з желатином
- Густе і смачне варення з м'ятою і чорним чаєм
- Вишневе варення на зиму по-київськи
- «П'яна вишня» з кавою, какао і лікером
- «Вишня в шоколаді»
- Як приготувати варення в мультиварці
- Варення з вишні з апельсином
- Сухе цукатний варення з вишні без кісточок
- Як приготувати густе і смачне варення без кісточок на зиму
- Як швидко видалити кісточки з вишні
Густе і смачне варення з вишні без кісточок
Особисто я дуже люблю саме цей варіант, і щороку готую по ньому кілька баночок. Готовий продукт виходить густим і дуже смачним.
Нам знадобиться:
- вишня - 1 кг
- цукор - 1 кг
Я додаю цукор в цьому рецепті завжди саме в такій пропорції. Готове ласощі при цьому відмінно зберігається, не зацукровується і залишається смачним і густим протягом усього періоду зберігання.
приготування:
Цей спосіб приготування називається «з расстойкой». А назвою він зобов'язаний тому, що плоди ми спочатку нагріваємо разом з цукром до кипіння, а потім даємо можливість настоятися від 12 до 24 годин. І так три рази. Тобто час приготування варення за цим способом складе 2 - 3 дні.
Але це звичайно ж, не означає, що весь цей час ми будемо стояти біля плити. Варити вміст потрібно буде три рази по 5 хвилин. А весь інший час вишня буде насичуватися сиропом і власним соком. Такий спосіб я називаю «довга п'ятихвилинка»
1. Плоди перебрати, видалити пошкоджені і загнили плоди і плодоніжки. Промити в декількох водах, потім викласти на рушник або серветку, і дати стекти воді.

Сік забарвлює тканину, тому враховуйте це при обсушуванні плодів.
2. У варильний таз насипати трохи цукру, і почати видаляти кісточки прямо над цим тазом. Вишня дуже соковита і готуйтеся, що при чищенні цей сік буде прямо стікати в ємність.
Видалити кісточки можна буде за допомогою спеціального пристосування або шпильки. В кінці статті на цю тему можна буде подивитися відео.
3. Як тільки утворюється невеликий шар з чищених плодів, знову пересипати їх цукром. І так чергувати, поки не закінчиться одне і інше. Перемішати, щоб вона швидше пустила сік.

4. Залишити для настоювання і освіти більшої кількості соку на 3 - 4 години. Якщо немає часу, то можна перемішати ще через півгодини і відразу ж приступити до наступного етапу.

5. Поставити на маленький вогонь і при помішуванні нагріти вміст, і потім домогтися розчинення цукру. Коли цукор вже не буде лежати на дні товстим шаром, а злегка розтопиться, вогонь можна буде додати до середнього. Перевірити це можна підчепивши його лопаткою з дна.

На всіх етапах прогрівання і розтоплення потрібно обов'язково перемішувати масу, щоб цукор не пригоріла. Однак, робити це акуратно, щоб не пошкодити цілісність ягід.
6. Дочекатися, поки сироп закипить. Потім струсити таз, щоб всі плоди виявилися в гарячому сиропі. Кипіння ненадовго припиниться, але зовсім скоро відновиться. Ось від цього часу і треба буде засікти рівно 5 хвилин.
7. А протягом цього часу знімати піну, що утворюється. Піну знімати обов'язково, так як без неї варення вийде більш якісним, і також важливо, що воно ще буде і краще зберігатися.

8. Після 5 хвилин кипіння, вогонь вимкнути, а таз з вмістом поставити в затишне місце, де б його не змогли дістати маленькі діти і тварини, щоб випадково не перекинули його на себе.
Після того, як сироп охолоне, прикрити його рушником. А для того, щоб воно не впало в таз, попередньо перекрийте його гратами з духовки.
9. Залишити настоюватися від 12 до 24 годин. Я залишаю на 24 години, щоб плоди найбільш повно змогли відпочити і насититися соком. Але 12 годинника також може бути досить, особливо, якщо Ви не маєте великою кількістю часу.
10. Через відведений час знову поставити вміст на вогонь і повторити процедуру - знову довести його до кипіння і варити 5 хвилин, знімаючи піну.

11. Знову поставити охолоджуватися і настоюватися ще на 12 - 24 годин.
12. І потім пставіть на вогонь в третій раз, знову 5 хвилин.
13. До третього разу ми повинні підготувати банки і кришки. Я використовую загвинчуються кришки, але можна взяти і ті, які закочуються закаточной машинкою.
Хоч одні, хоч інші, разом з банками слід добре промити і простерилізувати.
14. Кипляче ласощі розлити по банках і закупорити кришками. Перевернути їх, поставивши догори дном, накрити рушником і дати охолонути.

15. Потім зберігати в темному, прохолодному місці.
Варення виходить густим, з великою кількістю плодів і невеликим вмістом сиропу. Як я вже говорила, воно добре зберігається. Може зберігатися навіть більше року. Але при занадто тривалому зберіганні воно стає дуже густим і плоди кривляться, та й сироп стає більш темним.
Тому краще вжити його в перебігу року.
А протягом передбаченого періоду плоди залишаються цілими, чи не м'якими. Сироп густий, красивого рубінового кольору.

Не піддавайте фрукти тепловій обробці більш, ніж 5 хвилин за раз. Інакше воно втратить свій колір і стане надмірно густим темним. Воно повинно більше на варитися, а настоюватися, вишня за цей час повинна максимально просочитися сиропом.
А в цілому рецепт нескладний. Найважче і довгий в ньому - це видалити кісточки. А весь інший процес - так взагалі одне задоволення! Та й кісточки видаляти - це також приємне заняття, воно навіть де - то на кшталт медитації. Особливо під улюблену музику!
Вишнева «П'ятихвилинка» без кісточок
Як уже не раз зазначалося в інших статтях, «п'ятихвилинка» дуже популярний варіант варіння для багатьох фруктів і ягід. І коли ми готували вишню з кісточками, ми звичайно ж теж його використовували.
А сьогодні будемо готувати таке ж, але без кісточок.
Нам знадобиться:
- вишня без косточек- 1 кг
- цукор - 0,5 кг
В даному рецепті дається мінімальний витрата цукру на кілограм фруктів. Якщо Ви ласун, то можете цукор додати. Допускається пропорція ягід і цукру, як в цьому рецепті, так і один до одного (на кілограм фруктів, кілограм цукру), а також всі його проміжні варіанти.
У даній же пропорції продукт вийде кисло - солодким.
Вага плодів дається без кісточок.
приготування:
1. Вишню ретельно промити і дати стекти воді. Видалити кісточки і плодоніжки. Для видалення кісточок можна скористатися спеціальним пристосуванням для їх видалення, або ж, якщо такого у Вас немає, то скористайтеся звичайною шпилькою. В кінці статті буде представлено відео, де показано, як це робити.

Поки будете діставати кісточки, виділиться багато соку. Тому насипте трохи цукру на дно варильного таза, і потім пересипайте її їм у міру того, як будете очищати далі.
Нам потрібно, щоб цукор почав танути під впливом соку. Тому краще його насипати не після того, як все очистили, а до того, щоб сік відразу ж почав свою роботу.
2. Залишити таз на 3 - 4 години, щоб соку виділилося досить для подальшої варіння.
3. Після закінчення цього часу, поставити таз з усім вмістом на середній вогонь. Нагріти його до повного розтоплення цукру. При цьому обов'язково помішувати, і стежити, щоб він не пригоріла.

Зрозуміло, що якщо таке трапиться, то весь кінцевий продукт буде мати разом зі своїм незабутнім ароматом і горілий запах. Від нього вже буде ніяк не позбутися.
4. Як тільки сироп закипить, таз з вмістом струсити, щоб всі плоди «спокутувати» в сиропі. Кипіння ненадовго припиниться, але незабаром знову відновиться. Як тільки це відбудеться, пора засікти час.
Нам знадобиться рівно 5 хвилин, для того, щоб воно повністю зварилася. Протягом цього періоду можна ще пару раз «спокутувати» плоди, легенько струшуючи таз.
5. І за цей час потрібно ще встигнути зняти утворилася пінку.

6. До кінця варіння у нас вже повинні бути готові стерилізовані банки і кришки. Швиденько розлити варення по банкам, тут же закрити кришками і закатати їх.
Поки воно ще гаряче, воно рідке. Але нехай Вас це не лякає. Воно охолоне і стане густіше.
7. Банки перевернути догори дном і укутати рушником або пледом. Залишити в такому положенні до повного охолодження.

8. Потім знову перевернути вже в їх звичний стан і поставити на зберігання в темне прохолодне місце. У своєму будинку можна зберігати його в підвалі, а в квартирі - в коморі.
Такий варіант приготування гарний тим, що на саму підготовку йде зовсім небагато часу. А плоди зберігають максимальну кількість вітамінів і мікроелементів.
Звичайно довго доводиться видаляти кісточки, але зате яким ласощами можна буде пригощати взимку всіх своїх рідних і друзів!
Дуже густа «П'ятихвилинка» з желатином
Всі люблять густе варення. І багато хто вважає, що чим воно густіше, тим смачніше. І варіанти приготувати його в вигляді желе існують, причому досить прості. Можна просто уварювали сироп, таким рецептом я вже поділилася на прикладі смачного абрикосового ласощі.
Є ще й інший варіант, при якому можна просто додати під час варіння желатин. Ось цей варіант я і хочу запропонувати Вашій увазі.
Розрахунок інгредієнтів буде дано на 3 літри готового продукту. Якщо цього багато, то можна просто пропорційно зменшити їх кількість.
Нам знадобиться:
- вишня - 3 кг
- цукор - 1 кг
- желатин - 70 гр
- вода - 0,5 літра
З такою кількістю цукру варення вийде кисло - солодким. Якщо любите послаще, то цукор можна додати. Інший раз запитують, чи можна використовувати на кілограм вишні 400 гр цукру. Можна, можливо. І цей рецепт передбачає навіть його меншу кількість.

приготування:
1. Плоди перебрати, видалити пошкоджені плоди і плодоніжки. Потім ретельно промити в декількох водах і дати стекти воді.
2. Видалити кісточки за допомогою спеціального пристосування, шпильки або шпильки. Робити це краще відразу ж над тазом, в якому і будемо готувати в подальшому.
На дно цього тазу відразу ж всипати трохи цукру, щоб утворюється сік швидше розтопив його.
У міру того, як вишня в тазу буде додаватися, її також необхідно пересипати цукром. Таким чином, поки очистимо її всю, в тазу вже утвориться достатня кількість соку.
3. Замочити желатин в холодній воді і залишити набухати приблизно хвилин на 30 - 40, відповідно до інструкції на упаковці. Тим часом, вона пустить ще більше соку.
4. Через 30 -40 хвилин вміст в тазу акуратно перемістити ложкою, щоб зрушити цукор з дна. Поставити таз на маленький вогонь і періодично переміщаючи цукор в тазу, дочекатися, поки маса не стане рідкою. Це означає, що цукор розтопився.
Вогонь можна додати до середнього. І при помішуванні довести всю масу до кипіння.
5. Паралельно з цим поставити набряклий желатин на маленький вогонь і при помішуванні довести його до рідкого стану.
6. Як тільки варення закипить, засікти час. Нам знадобиться 5 хвилин. При цьому не забуваємо помішувати. Піну, що утворюється при цьому потрібно знімати.

7. Через належний час влити в таз тонкою цівкою желатин при безперервному помішуванні.
Знову довести до кипіння і тут же вимкнути.
8. У нас вже повинні бути готові простерилізовані банки і кришки. У гарячому вигляді розлити варення в банки і закрутити їх кришками. Поставити їх догори дном і прикрити пледом. Залишити до повного охолодження.

Так як воно готувалося всього 5 хвилин, то така процедура для нього обов'язкове. Під пледом, при повільному охолодженні, продукт пройде стерилізацію і буде краще зберігатися.
9. Потім знову перевернути, вже в їх звичний стан і поставити на зберігання в прохолодне темне місце.
Зберігати його можна до року в своєму будинку в підвалі, а в квартирі - в коморі.
Швидкий і простий спосіб зварити варення з желатином
А цей рецепт я пропоную Вам не шанувати, а подивитися. Варення за цим рецептом також готується з желатином, але цей спосіб більш швидкий. По ньому не треба замочувати желатин заздалегідь, все готується швидко і відразу.
Зізнаюся чесно, більш швидкого рецепта приготування ласощів подібного роду я не знаю.
Давайте будемо дивитися, що, так як.
Як бачите, все плоди залишилися целенькая. І хоча зараз сироп ще і виглядає рідкуватим, але це лише від того, що варення ще гаряче. А ось тільки воно охолоне, так відразу ж стане густим, як ми і хотіли.
За цим же принципом можна готувати його з желфікс або пектином.
Густе і смачне варення з м'ятою і чорним чаєм
А цей рецепт дуже незвичайний і цікавий. Причому він цікавий і своїм складом, і своїм смаком. Такого приголомшливого смаку і аромату Ви ще не пробували.
Я знайшла цей рецепт в одному з жіночих журналів, і тепер готую по ньому щороку.
Нам знадобиться:
- вишня без кісточок - 1 кг
- цукор - 1 кг
- сік лимона - 1 ст. ложка
- чай з бергамотом - 10 ст. ложок
- м'ята - 3 - 4 листочка
приготування:
1. Вишню перебрати, видалити зіпсовані плоди і плодоніжки. Гарненько промити в декількох змінних водах. Потім видалити кісточки одним з відомих способів.
Після їх видалення відразу ж скласти очищені плоди в варильний таз. Вона почне виділяти сік, на якому і будемо готувати наше ласощі далі.
2. В процесі чищення пересипати плоди цукром шарами, для кращого і швидкого його розчинення.

3. Заварити досить міцний годину з бергамотом, дати йому гарненько настоятися протягом 10 - 15 хвилин.
4. Потім вилити його в таз, а також додати лимонний сік. Який же чай без лимона ?!
Все акуратно перемішати, щоб цукор максимально зміг розчинитися. Так як чай гарячий, то цей процес буде відбуватися досить швидко.
5. Поставити таз на невеликий вогонь, і при помішуванні нагріти вміст. Чим більше воно буде грітися, тим швидше розтопиться весь цукор, і з'явиться достатня кількість сиропу для подальшої варіння.
6. Дочекатися, поки закипить сироп і засікти час.
Варити 20 - 25 хвилин при помішуванні на дуже повільному вогні. Слідкуйте, щоб нічого не пригорає, а для цього помішуйте частіше.
7. За 5 хвилин до готовності додати промиті і обсушені листочки м'яти.
8. Підготувати простерилізовані банки і кришки.
9. Потім дістати листочки м'яти і розлити його гарячим в банки. Тут же закатати металевими кришками за допомогою закаточной машинки.

10. Перевернути банки і поставити їх на кришку, щільно укутати пледом або великим рушником. Залишити на добу до повного охолодження.
11. Потім знову перевернути і поставити в темне прохолодне місце для зберігання.
Ось пишу зараз цей рецепт і жваво уявляю собі той аромат, який поширюється по всьому будинку під час приготування цих ласощів.
А смак у такого варення виходить просто незабутнім. Він одночасно і ніжний, і злегка пікантний, не нудотний, а приємний кисло - солодкий. Обов'язково спробуйте приготувати такі ласощі на зиму, будете пригощати ним своїх близьких людей і гостей.
Вишневе варення на зиму по-київськи
Цей рецепт відрізняється від інших тим, що з ним доведеться повозитися більше, ніж з іншими. А як же інакше, справжні кулінарні витвори вимагають до себе уваги і часу.
Давайте запасемося тим і іншим, і приготуємо справжнісіньке дивовижне вишневе задоволення!

Нам знадобиться:
- вишня - 10 склянок
- цукор - 10 склянок
- вишневий сік - 1 стакан
приготування:
1. Плоди перебрати, видалити плодоніжки і пошкоджені, або подзьобати птахами плоди. Потім ретельно їх промити і дати стекти воді.
2. Користуючись одним з відомих способів очистити їх від кісточок. Для початку нам потрібна буде вишня, з якої ми вичавимо сік. Для цього її можна пюрировать за допомогою блендера і потім віджати сік через марлю. А якщо є соковижималка, то скористатися нею.
Як вже зазначалося вище нам знадобиться стакан соку.
3. Очистити всі 10 склянок.
4. У варильний таз викласти стакан вишні, засипати її склянкою цукрового піску і залити все це склянкою соку. Акуратно, щоб не пом'яти плоди, перемішати.
5. Поставити на дуже повільний вогонь і при помішуванні розтопити цукор і довести масу до кипіння. Кип'ятити, при невеликому кипінні 5 хвилин.
6. Потім знову всипати по склянці вишні і цукру. І знову дочекатися, поки все закипить, і варити 5 хвилин.
7. Таким чином, поступово всипати все 10 склянок вишні і цукру, кожен раз доводячи вміст до кипіння, і піддаючи його варінні протягом 5 хвилин. Коли рідини утворюється достатня кількість і Ви будете переконані, що весь цукор розтопився, вогонь можна додати до середнього.
8. Після останньої, десятої порції, коли маса знову закипить і повариться 5 хвилин, тут же розкласти вміст в простерилізовані банки. Закрутити металевими кришками.
9. Баночки перевернути і щільно укутати. Дати охолонути в такому стані, можна залишити їх на добу. Потім знову перевернути в їх нормальне положення і прибрати на зберігання в прохолодне темне місце.
«П'яна вишня» з кавою, какао і лікером
А цей рецепт ще більш оригінальний, ніж два попередніх. Тобто це такий варіант для справжніх гурманів, або цінителів незвичайного у смакову плані ласощі. Зараз, побачивши склад інгредієнтів, Ви дуже здивуєтеся.
До речі, цей варіант приготування також відомий під іншою назвою, і зветься «Шварцвальдська». Два таких гучних назви зобов'язують зварити таке ж «звучне» ласощі. Чим ми зараз і займемося!
Нам знадобиться:
- вишня без кісточок - 1 кг
- цукор - 0,5 кг
- вишневий лікер - 50 мл
- какао - 4 ст. ложки
- кава розчинна - 4 ст. ложки
- желатин - 10 гр
- лимонна кислота - 1/3 ч. ложки
приготування:
Особливістю приготування цього варіанту є не тільки оригінальний склад інгредієнтів, а також і те, що на відміну від попередніх рецептів, воно буде в своєму кінцевому вигляді мати не цілі плоди, а подрібнені. Однак, це буде не пюре. Швидше це буде конфітюр.
А то, до якої міри Ви їх захочете подрібнити, залежить повністю від Вас.
1. Вишню перебрати, видалити плодоніжки і ретельно промити. Дати стекти воді і видалити кісточку одним із способів.
2. Складати очищені плоди відразу ж в таз і пересипати її цукром пошарово, щоб швидше виділився сік. Можна дати їй можливість постояти 3 - 4 години і пустити ще більше соку, а цукор при цьому почне потихеньку танути.
Але якщо часу немає, то можна просто перемішати весь вміст і дати постояти лише 30 хвилин.
3. І в тому, і в іншому випадку, перед тим, як поставити варильну ємність на вогонь, додати розчинну каву і какао. Ще раз перемішати, щоб сипучі продукти рівномірно розподілилися по всьому сиропу.
4. Поставити на маленький вогонь і при помішуванні розтопити цукор. Стежити, щоб нічого не пригоріло.
5. Після того, як весь цукор розчиниться, довести до кипіння, але не кип'ятити. Зняти з вогню і подрібнити масу блендером до потрібного стану. Але бажано, щоб залишилися цілком відчутні шматочки.
Якраз такі ласощі буде дуже зручно намазувати на хліб.

6. Знову поставте варення на плиту, і знову доведіть його до кипіння при частому помішуванні. Після закипання витримати на плиті всього 3 хвилини.
7. Влити лікер, гарненько перемішати. Знову дочекатися закипання і тут же розкласти в гарячому вигляді в простерилізовані банки. Закрити металевими кришками щільно і герметично.
8. Банки поставити на кришку, перевернувши їх, і укутати пледом, подоткнув його з усіх боків.
9. У процесі повільного охолодження під пледом, буде йти процес стерилізації. Це дозволить краще зберегтися варення в зимовий період.
10. Потім поставити їх на зберігання в темне прохолодне місце, перевернувши і поставивши їх вже в звичне для них положення.
Напевно, Ви вже можете собі уявити що це вийшло за вишневе задоволення! Дуже смачне, ароматне і дуже оригінальне. Обов'язково приготуйте його на пробу! Хоча б пару баночок. Я впевнена, що Вам сподобається!
«Вишня в шоколаді»
Скажіть будь ласка, ну хто з нас відмовився б від такої смакоти, як вишня, та ще й в шоколаді? А Ви знаєте, що таке смачне ласощі можна заготовити і на зиму?

Давайте сьогодні приготуємо його всі разом.
Нам знадобиться:
- вишня без кісточок - 500 гр
- шоколад - 100 гр (плитка)
- цукор - 150 гр
- ванільний цукор - 10 гр
- лимонний сік - 1 ст. ложка
- вода - 100 мл
приготування:
1. Плоди перебрати, видалити пошкоджені плоди і плодоніжки. Промити в проточній воді і видалити кісточки. Складати очищені плоди відразу ж в варильну посуд.
Хочу зазначити, що вишні нам потрібно саме 500 гр, і її вага вже повинен бути кісточок.
2. Засипати їх цукром. Додати воду і ванільний цукор. З лимона вичавити сік і влити його в загальну масу. Потім все акуратно перемішати, намагаючись не м'яти плоди.
3. Поставити таз або каструлю з вмістом на невеликий вогонь і при частому помішуванні довести до кипіння.

4. Після закипання витримати на вогні 25 хвилин, щоб випарувалася зайва рідина.
5. Шоколад розділити на часточки покласти його в таз. Гарненько перемішати до його повного розчинення. Довести до кипіння і варити 1 хвилину.

6. Тут же розкласти по простерилизованнимбанкам і закатати кришками.
7. Баночки перевернути, поставивши їх на кришки. Зверху накрити пледом. Залишити до повного охолодження.
8. Потім знову перевернути і поставити в прохолодне і темне місце. Зберігається таке частування добре, але як правило недовго. Зазвичай воно з'їдається в перший же місяць поле приготування.
Тому зваріть його на пробу в цій пробної партії. Щоб встигнути зварити ще й другу партію, яку вже зможете залишити на зиму.
Як приготувати варення в мультиварці
Цим рецептом я вже ділилася з Вами в минулій статті, де ми також готували кілька варіантів вишневого варення. Хочу також додати його і в цю статтю через те, що в мультиварці в даний час готують багато і часто.
І також часто запитують, як приготувати те, чи іншу страву саме в цій диво - каструлі.
Тому рецепт буде доречний і тут. Єдине, враховуйте, що варення з нього готується з кісточками, а тема нашої сьогоднішньої статті дещо інша.
Але це не біда, тим більше, що рецепт один - хоч як його готуй.
Ось таке гарне вийшло частування. Любо - дорого дивитися. Так що готуйте його і таким способом, якщо маєте мультиварку і любите в ній готувати.
Варення з вишні з апельсином
Самим дивовижним чином можна змінити смак знайомого варення, додавши в нього всього один апельсин. Вже знайоме всім ласощі набуває абсолютно нові смакові нотки. Що може дуже порадувати його любителів.

Нам знадобиться:
- вишня - 5 склянок
- цукор - 5 склянок
- апельсин - 1 шт
- вода - 3 ст. ложки
приготування:
1. Плоди перебрати, ретельно промити і обсушити. Потім видалити кісточки одним з відомих способів.

В даному рецепті можна вимірювати вишню склянками, як з кісточками, так і без них. У другому випадку варення вийде менш солодким.
2. Пересипати плоди цукром і влити воду. Перемішати, намагаючись не сильно м'яти плоди. Можна, звичайно залишити їх години на 2 - 3, щоб вони сама пустили сік.
Але якщо немає вільного часу і бажання чекати, то можна відразу ж поставити вміст на невеликий вогонь. І розтоплюючи потихеньку цукор, сік почне виділятися самостійно.

У цей час від варильного таза краще надовго не відходити, і частіше перемішувати його вміст, щоб цукор не пригоріла.
3. Довести до кипіння.
З цього моменту у нас є два шляхи приготування.
- Витримати його 1о хвилин на маленькому вогні. Потім прибрати таз з плити і залишити настоюватися 2 - 3 години. Потім варити ще по 10 хвилин 2 рази. В цілому вийде 3 рази. А хтось варить і до чотирьох разів.
- Другий варіант вимагає більше часу. Слід довести вміст до кипіння і варити 5 хвилин. Потім дати вистоятися 12 годин. І потім готувати ще 2 рази по 5 хвилин з інтервалом в 12 годин.
4. І в тому, і в іншому випадку перед останньою варінням нам потрібно буде додати апельсин.
Мені зустрічалися рецепти, де його просто різали кубиками разом з цедрою, і так додавали. Мене цей спосіб не влаштовує, так як в варення потрапляють перегородки від апельсина, а також біла частина, яка перебуває між м'якоттю і цедрою. Вона гірка і дає небажаний присмак.
Я роблю по - іншому. І зараз розповім як. Цедру з апельсина я натираю на дрібній тертці. При цьому натирати потрібно тільки помаранчеву частину. Білу частину потрібно очистити, звільнивши від неї апельсин. І знову у нас є вибір з двох різних варіантів.
- Видавити з апельсина сік і додати тільки його. Це більш швидкий спосіб.
- І довший спосіб вимагає, щоб з апельсина були видалені всі перегородки і кісточки, і вже потім м'якоть можна нарізати невеликими кубиками.
Вибирайте той спосіб, який Вам сподобався більше. По-великому рахунку на смак лакоства це сильно не позначиться. Хіба що при виборі другого варіанту воно буде трохи гущі, та й то - зовсім небагато.
5. Перед тим, як поставити його варитися в третій раз додайте цедру і сік, або м'якоть апельсина і перемішайте вміст.
6. Далі потрібно довести вміст вручений посуду знову до кипіння. І варити ще 5 - 7 хвилин. Протягом цього часу, знімати піну, що утворюється.

Щоб це було легше зробити, таз можна легенько обертати і струшувати. Піна буде накопичуватися в центрі і ви знищите піну з легкістю.
7. Також до третього разу нам треба мати простерилізовані банки і кришки. Тому що в них потрібно буде розлити варення гарячим. Тут же закрити їх кришками і закатати або закриття кришками.
8. Баночки перевернути і накрити теплим пледом. Дати їм можливість повністю охолонути. Потім знову перевернути і поставити на зберігання в прохолодне темне місце.
Коли готуєш з апельсином, наприклад з кавуновим корочками, то ніхто навіть здогадатися не може з чого воно приготовлено.

Тут же здогадуються всі по характерному вигляду і кольору плодів. Але ось смак завжди бентежить, тому що він змінений у порівнянні зі звичним класичним.
І якщо Ви любителю міняти смак давно звичних страв, то раджу Вам знайти рецепт «Пряна вишня» в одній з моїх статей на цю тем. Знайти його не складе труднощів, просто перейдіть за посиланням і загляньте в зміст. Єдине, що там рецепт дан для вишні з кісточками, але він однаковий і в тому випадку, якщо їх ми захочемо видалити.
Сухе цукатний варення з вишні без кісточок
Це варення можна готувати як з кісточками, так і без них. Оскільки тема нашої сьогоднішньої статті відправляє нас до другого варіанту, то так і будемо готувати.
Але без будь-яких змін рецепта можна готувати по ньому і вишню з кісточками.
Нам знадобиться:
- вишня - 1 кг
- цукор - 1, 2 кг
- лимон - 0, 5 шт (невеликий)
- вода - 1 стакан (250 мл)
приготування:
Рецепт дуже простий і думаю, що кожен захоче приготувати по ньому хоча б пробну партію. Тому що цукати з різних фруктів і ягід - улюблені ласощі і частування до чаю. Чудова і корисна альтернатива цукеркам.

1. Плоди перебрати, промити і дати стекти воді. Потім видалити кісточки.
2. Приготувати цукровий сироп. Для цього перемішати цукор з водою і поставити отриману масу на дуже маленький вогонь. При безперервному помішуванні почати розтоплювати цукор.
Для того, щоб цей процес відбувався швидше, можна додати в цукор не холодну, а гарячу воду.
У будь-якому випадку, від плити в цей час відходити не можна ні на хвилинку, щоб цукор не пригоріла. Потрібно постійно перемішувати густу цукрову суміш, ретельно переміщаючи її від самого дна.
3. У міру нагрівання маса буде стає все рідшими, і коли вона закипить, можна опустити в неї очищені від кісточки плоди.
Кипіння тут же припиниться, і це зрозуміло, тепер потрібно нагріти саму вишню. А для початку її слід «спокутувати» в сиропі, можна перемішати дерев'яною лопаткою або ложкою, а можна просто струсити.
4. Дочекатися, поки сироп закипить, дати йому покипіти 1 годину, при цьому періодично помішуючи і переміщаючи плоди, щоб їх нагрівання було рівномірним. Потім вимкнути вогонь і залишити содержмое настоюватися на 8 - 10 годин.
Якщо будете варити її з кісточками, то час варіння потрібно буде збільшити до 1,5 годин.
За час настоювання плоди наситяться власним соком і сиропом, що дозволить їм згодом стати дуже смачними.
5. Через відведений час викласти її в друшляк або на сито, і дати стекти всій рідини. Можна зливати її, викладаючи вишню невеликими партіями.
6. Наступним етапом її необхідно висушити. Зробити це можна в духовці при температурі 35 - 40 градусів, або ж в електросушарці при тій же температурі.

Для цього, вирізати лист пергаментного паперу за розміром форми, розкласти її за місцем і викласти на неї вишню. Потім сушити до готовності.

Готовий продукт при натисканні не повинен давати соку, разом з тим його структура повинна бути досить м'якою і еластичною.
7. Готові цукати пересипати цукром і розкласти в промиті і сухі банки. Зберігати в сухому місці.
Подавати до чаю, пригощаючи всіх своїх домашніх, друзів і гостей.
Як приготувати густе і смачне варення без кісточок на зиму
Сьогодні ми з Вами розглянули кілька цікавих рецептів приготування вишневого варення. Серед них були і класичні варіанти і оригінальні, які зустрічаються не так часто.
Але всіх їх об'єднує кілька загальних правил, завдяки яким воно не перетравиться і буде відмінно зберігається взимку. Чи не втратить свій колір і не загусне.
Давайте ж ці маленькі секрети і правила розглянемо в окремому розділі.
- перед варінням все плоди слід ретельно перебрати. Видалити пошкоджені, засохлі подзьобати птахами. Деякі думають - «щоб не сказати, варення - все і так звариться». Не погоджуся з такими людьми. Звариться, та не так!
Пошкоджені плоди зморщаться і стануть жорстким. Потрапивши така вишенька разом з хорошою, то і доброго не распробуете.
- готувати можна з вишні різних сортів, але слід знати, що в залежності від сорту буде виходити той чи інший аромат і смак. В основному зараз багато хто воліє сорт «шпанка». Це досить великі, м'ясисті, рівні плоди з темної рубіновим забарвленням.
А найсмачніше і ароматні ласощі виходить зі звичайних садових сортів, часом навіть не мають своєї назви. На вигляд вона дрібніша, і яскравіша, що має, як правило, яскраво - червоний колір

- плоди слід очистити від листя, гілок і плодоніжок
- вишню необхідно ретельно промити в декількох водах, а потім дати їй обсохнути
- очистити її від кісточок можна кількома різними способами. У наступному розділі Вам буде запропоновано відео, де можна буде подивитися як то зробити самими простим способами
- при чищенні кісточок шкіра рук забарвиться соком і стане темною. Через пару днів вона звичайно ж відмиється, але якщо Вам завтра на роботу, то з такими руками не підеш. Або ж доведеться робити манікюр і очищати шкіру рук, або ж просто перед чищенням можна одягнути рукавички
Рукавички потрібно мати для такої справи латексні. Вони, як друга шкіра, і чистити кісточки в них буде набагато зручніше, ніж в гумових. До того ж вони не дадуть жодного стороннього запаху. А ось гумові - можуть нам запах зіпсувати
- кількість цукру при варінні того чи іншого способу варіюється, і може братися на кілограм плодів від 500 грам до 1,5 кілограмів. З великою кількістю цукру варення краще і довше зберігається, але воно також і солодший.
- готувати її слід у власному соку або в сиропі. Для отримання власного соку її пересипають цукром і дають можливість настоятися протягом від мінімальних 3 - 4 годин до максимальних 10 - 12 годин. Протягом цього часу або струшують, або перемішують
- для отримання сиропу до складу компонентів рецепта включається вода. Чим її менше, тим густіше вийде варення. Тому де - то ми додавали всього кілька ложок, де - то 1 стакан. І це на кілограм плодів. Але не більше того
- коли готуєте сироп, цукор з водою необхідно весь час заважати, щоб маса не пригоріла. Інакше готовий продукт придбає горілий запах, який не можна буде вже нічим перебити. І неодмінно втратить свій рубіновий колір і вийде з коричневим відтінком
- в залежності від рецепту, варення готується різну кількість часу. При короткій тепловій обробці зберігається більшу кількість вітамінів і мікроелементів. Але його складніше зберігати, і його потрібно обов'язково герметично закупорювати кришками, або ж зберігати в холодильнику

- мінімальний час варіння вишневого ласощі після закипання 5 - 7 хвилин
- під час перемішування користуйтеся дерев'яною лопаткою або ложкою. При використанні металевих ложок відбувається не бажаний процес окислення
- під час варіння будь-якого варення завжди утворюється піна і її бажано знімати. Це необхідно для кращого збереження смаку десерту, і зокрема для кращого зберігання взагалі
- якщо Ви готуєте «п'ятихвилинку», то піну потрібно встигнути зняти за ці 5 хвилин варіння. Якщо ж готуєте з «расстойкой», тобто даєте можливість варення настоюватися від 10 до 12 годин, а часом і до 24, то зняття піни можна залишити на останню варіння
До того ж, чим довше нагріваєш, тим менше піни залишається на поверхні
- щоб піну було зручніше зняти, покрутіть варильний таз з боку в бік, або ж легенько струсіть його. Піна збереться в центрі тазу і зняти її буде набагато легше

- іноді потрібно визначити готовність варення, і робиться це досить просто. Якщо капнути краплю сиропу на блюдце, вона не повинна розтікатися, а так і залишитися в своєму незмінному вигляді. А ми ще капали крапельку на нігтик, і якщо вона трималася, як гудзик, то значить процес варіння можна було завершувати
- перетравлювати не додержували бажано, при цьому воно набуває коричневий колір, втрачає свої корисні властивості і аромат. Правильно приготовлений продукт повинен мати природний рожево - рубіновий колір, не бути надмірно густим і мати свій рідний запах (якщо, звичайно Ви не додавала прянощі, какао і кави)
- розливати його слід тільки в простерилізовані, бажано обсушені банки і закручувати металевими кришками

- іноді запитують «навіщо перевертати банки, і ставити їх на кришку?» Для цього є дві причини - перша - це перевірити герметичність банки. Якщо погано закрутили кришку, то варення почне підтікати. А друга причина - не дати окислиться кришок під час зберігання
Це основні правила і маленькі секрети, які дозволять Вам завжди варити тільки найсмачніше солодке вишневе ласощі. Який би рецепт Ви для цього не вибрали.
Як швидко видалити кісточки з вишні
Сьогодні все рецепти у нас починалися зі слів, що вишню необхідно перебрати, помити і видалити кісточки. Але не все, швидше за все знають як це зробити.
Існують спеціальні пристосування для цього. Є ручні косточкоудалітелі на пружинці, їх можна придбати в господарських магазинах.

Існують навіть спеціальні механістичні пристосування, в які засинаєш вишню, і натискаючи на спеціальний важіль, кісточки видаляються, а плоди падають в контейнер.
Але що робити, якщо під рукою немає ні того, ні іншого. Спосіб є, і не один.
Ну, по - перше, напевно у кожного в будинку є Чеснокодавилка. Так ось, практично в них у всіх є спеціальне пристосування для видалення кісточок.
Але якщо і такого атрибута кухонного начиння у Вас не знайшлося, то можна чистити кісточки шпилькою, шпилькою і навіть скріпкою. І ка це зробити подивіться будь ласка відео матеріал.
Думаю, що якщо у Вас ще й були сумніви, як же готувати - з кісточками, або без них, то зараз, дізнавшись, що витягти її не складає особливих труднощів, Ви все ж зважитеся на варення без кісточок.
Тим більше, що вважається, що при тривалому зберіганні вона виділяє синильну кислоту. Не знаю точно, так це насправді, в якій кількості вона виділяється і наскільки великої шкоди це завдає здоров'ю. Знаю точно лише одне.
Готували такі ласощі споконвіку різними способами. І я ще не знаю жодної людини, який би поскаржився на присутність кісточок в варення.
Готуйте, як хочеться. Головне, робіть це з душею і любов'ю, і тоді навіть синильна кислота в кісточках виявиться ліками.
Смачного!