Карамельний хлібний пудинг
Хлібні пудинги - це відмінний варіант корисної і неймовірно смачною утилізації черствого хліба або, що ще краще, здобної солодкої випічки. Наприклад, якщо після Пасхи у вас залишилося багато пасок, то не поспішайте відправляти їх в духовку на сухарі.
По-особливому смачним виходить хлібний пудинг, якщо заливка для нього буде приготовлена на основі ароматної і солодкої карамелі.
Ці ласощі найкраще підійде для сніданку, весь воно досить калорійне. До того ж, його дуже зручно приготувати з вечора, уклавши хліб в форму і залив яєчно-молочною сумішшю. За ніч хліб просочиться, а на ранок вам потрібно буде тільки лише відправити хлібний пудинг в духовку на півгодини, а після - насолоджуватися солодким і смачним блюдом.
Інгредієнти (на 4 порції)
- 200 грамів черствого хліба або здобної випічки
- 100 грамів цукру
- 1 ст. ложка води
- 130 мл вершків жирністю 20%
- 200-220 мл молока
- 2 яйця
- ванільний екстракт або пара столових ложок бренді, коньяку, рому або будь-якого іншого ароматного лікеру за бажанням
Як приготувати хлібний пудинг
Черствий хліб або булку порвіть шматочками розміром близько 4 см і покладіть у форму для запікання. Не варто утрамбовувати хліб щільно, але він не повинен лежати занадто вільно - постарайтеся, щоб у вас вийшла золота середина.
Тепер потрібно приготувати заливку. Для початку необхідно зробити карамель. Для цього цукор і воду відправте в невеликий сотейник і поставте на вогонь.
На середньому вогні доведіть масу до кипіння і варіть сироп, поки він не придбає бурштиновий колір.
Зменшивши вогонь, влийте в карамель вершки і молоко. Робіть це дуже акуратно, тому що карамель в цей момент неймовірно гаряча і почне сильно вирувати і кипіти, а тому можна обпектися. Будьте уважні.
Розмішайте соус, щоб карамель рівномірно розчинилася в молоці з вершками. Влийте ванільний екстракт або алкоголь, щоб заливка стала ще більш запашної.
Окремо збийте 2 яйця, щоб білок і жовток рівномірно з'єдналися.
Зніміть карамельну масу з вогню і тонкою цівкою влийте в неї яйця, безперервно помішуючи віночком, щоб яйця заварилися рівномірно. Заливка зовсім трохи загусне.
Вилийте карамельну заливку на шматочки хліба в формі. Робіть це так, щоб не залишалося сухих частин хліба.
Потім дайте пудингу 15 хвилин постояти і просочитися рідиною краще. Цим часом нагрійте до 180 градусів духовку.
Запікайте пудинг 30 хвилин, після чого його можна відразу ж подавати на стіл.