Рецепт паски з маком на Великдень
Паска - це традиційна випічка на Великдень, незмінний атрибут святкового столу. Якщо ви вирішили зробити його самостійно, вам стане в нагоді рецепт паски на Великдень, що розповідає, як правильно приготувати дріжджове тісто, як спекти паску в духовці і як прикрасити його цукровою глазур'ю.
складові
Для опари:
- 2/3 склянки молока
- 1 ч.л. цукру
- 30 г дріжджів сирих спресованих
- 1/3 склянки борошна
Для тесту:
- 3 яєчних жовтки
- 2 з половиною склянки борошна
- 1/2 склянки цукру
- 3 ст.л вершкового масла
- 1/2 склянки макових зерен
- 1/2 ч.л. солі
- ванільний екстракт до смаку
Для глазурі:
- 1 яєчний білок
- склянка цукрової пудри
Як спекти паску
1. Спочатку готуємо опару. Молоко подогреем, але не вище 40 градусів. Додамо в молоко дріжджі і 1/2 ч.л. цукру. Розчинний в молоці дріжджі і цукор і додамо 1/3 склянки борошна. Ставимо опару в тепле місце, поки не утвориться пишна піна (на це знадобиться близько тридцяти хвилин).
2. У каструлю кладемо яєчні жовтки, цукор, сіль і ванілін, перемішуємо і розтираємо всю масу до білого.
3. Розігріваємо масло до рідкого стану і вливаємо в каструлю. Збиваємо до однорідної рідкуватий маси.
4. Готуємо тісто для паски. В отриману суміш масла і жовтків перекладаємо опару і ретельно перемішуємо. Підсумкова маса вийде рідкої консистенції, приблизно такий, яку має тісто для випічки млинців.
5. Всипати в опару 2 склянки борошна, знову ретельно перемішати.
6. В результаті повинно вийти м'яке і липке тісто, яке нескладно перемішувати ложкою. Якщо яйця були великорозмірними, то доведеться додати трохи борошна (десь до півсклянки). Тісто необхідно ретельно місити приблизно 10 хвилин. Від часу і ретельності замісу залежить наскільки добре підійде тісто. Готове тісто сформувати в кулю, можна обмазати рослинним маслом, можна накрити рушником, оберігаючи від висушування.
7. Поставити тісто в тепле місце і почекати його підйому. Тісто має збільшитися в обсязі більш ніж в 2 рази.
8. Потім тісто повернути на стіл, обмять і додати в тісто мак.
9. Тісто знову виставити в тепле місце і почекати збільшення його обсягу знову мінімум в 2 рази.
10. Підготуємо форму: вимазувати стінки і дно маслом, обсипаємо борошном. На дно форми покладемо гурток пергаменту для випічки і викладемо туди тісто. Форму потрібно заповнювати не більше ніж на 1/3 її об'єму.
11. Потрібно почекати, щоб тісто в формі підійшло. Потім потрібно розігріти духовку до 180 градусів, поставити в духовку форму з тестом приблизно хвилин на 20. Час випікання скорегувати в залежності від розмірів форми.
12. Готуємо глазур для прикраси паски. Потрібно змішати один білок з однією склянкою цукрової пудри і розтерти до отримання однорідної маси.
13. Викладаємо паски на піднос або на блюдо.
14. обливають глазур'ю. Додатково можна прикрасити паску різнобарвною присипкою і маком.