Тарт Татен з сирного тесту з хурмою
Тарт Татен - це французький пиріг-перевертиш. Цей пиріг сподобається всім, кому подобається карамельна випічка. Класичним варіантом начинки для нього є яблука. Ми ж пропонуємо приготувати зимовий варіант такого пирога - з хурмою. До речі, цей рецепт виручить вас, якщо вам попалася недозрілі, терпка хурма, тому що для цього Тарт Татена якраз-таки підійдуть щільні за структурою плоди, а від терпкості після випічки не залишиться і сліду. Ви здивуєтеся, наскільки Карамелізовані хурма смачна!
Найчастіше для приготування Тарт Татена готують рубане листкове тісто. Але і тут даний пиріг-перевертиш буде відрізнятися від свого «побратима», тому що для його основи використовується сирне рубане тісто. Воно виходить дуже ніжним, з легким молочним ароматом і ніжною сирною кислинкою.
складові
для приготування тіста:
- 300 грамів сиру
- 150 грамів вершкового масла
- 150 грамів борошна
- 1-3 ст. ложка холодної води
- 1 ч. Ложка цукру
- дрібка солі
Для начинки необхідні:
- 1 великий або 2 середніх щільних плоди хурми
- 2/3 склянки цукру
- 1/3 склянки води
- щіпка лимонної кислоти
Рецепт пирога-перевертні з хурмою
Сир подрібнити блендером або протріть через сито, щоб вийшла однорідна паста.
Перекладіть сир в блендер, додайте борошно, сіль і цукор. Перебити масу в крихту. Якщо у вас немає блендера, перетріть все вручну.
Потім додайте в цю крихту холодне вершкове масло і порубати ножем, поки частки масла не будуть розміром близько 5 мм. Не потрібно подрібнювати їх дрібніше, так як саме завдяки їм тісто буде мати шарувату структуру.
По 1 ст. ложці додавайте в тісто воду. Коли тісто збереться в кулю, загорніть його в плівку і відправте в холодильник на 30 хвилин.
Потім на густо присипаної борошном робочій поверхні розкачати тісто в пласт товщиною 7-8 мм.
Виріжте з цього пласта коло, діаметр якого буде на 2-3 см більше діаметру вашої форми для випічки. З тесту можна спекти печиво або рогалики.
Тепер прийшов час приготувати начинку. Спочатку необхідно зварити карамель. Для цього всипте цукор на сковороду і додайте до нього воду.
Доведіть масу до кипіння, додайте дрібку лимонної кислоти і готуйте на маленькому вогні, поки маса не зарум'яниться.
Цим часом хурму наріжте часточками.
Форму для випічки застеліть пекарської папером, вилийте в неї карамель, а зверху покладіть хурму.
Накрийте начинку тестом, трохи підвертаючи вниз краю, як би створюючи тарілочку.
Випікайте Тарт Татен з хурмою при температурі 200-210 градусів хвилин 20 до рум'яного кольору.
Після цього дістаньте форму з духовки і дайте пирога постояти 15 хвилин. За цей час карамель трохи загусне і заспокоїться. Потім переверніть пиріг на тарілку і зніміть папір.
Розріжте пиріг з хурмою на порційні шматки - і можна насолоджуватися смачним десертом!