Відкритий пиріг з вишнею
Найчастіше найсмачніші страви ще й найпростіші, коли в їх основі не так багато інгредієнтів, але кожен з них - найсмачніший, найсвіжіший. Саме так виходять непоказні на вигляд, але незабутні за смаком ласощі. Одним з таких ласощів є відкритий пиріг з вишнею. Цей пиріг - практично класика: ніжне, тонке, легке тісто в поєднанні з величезною кількістю соковитої начинки.
В основі вишневого пирога - рубане тісто, дуже легке в приготуванні, який виходить завжди і у всіх, а після випічки стає ніжним і розсипчастим. Головна умова для приготування рубленого тесту - це дуже холодне вершкове масло і швидкість роботи з ним.
Начинка в цьому рецепті відкритого пирога теж дуже проста в приготуванні. Спочатку готують густий сироп із застосуванням крохмалю, а потім в ньому прогрівають вишню. Ось і все етапи - подужає будь-який, чи не так? До слова, начинку можна готувати як зі свіжих вишень, так і з заморожених або консервованих.
Інгредієнти (для форми діаметром 20-22 см)
для тесту:
- 230 грамів борошна (по 115 грамів звичайного білого і цільнозерновий)
- 150 грамів холодного вершкового масла
- 75 мл сироватки
- дрібка солі
для начинки:
- 700-800 грамів вишні
- 150 грамів цукру
- 2 ч. Ложки лимонного соку
- 1 ч. Ложка меленої кориці
- 200 мл вишневого соку або води
- 3 ст. ложки крохмалю
Рецепт відкритого пирога з вишнею
Холодне вершкове масло наріжте великими шматками і відправте разом з борошном і сіллю в блендер. Подрібніть масло з борошном до стану крихти.
У цю крихту влийте сироватку і швидко замісіть м'яке тісто.
Загорніть вийшло рубане тісто в харчову плівку і відправте його в холодильник на час приготування начинки.
Вишні вимийте, переберіть і видаліть кісточки.
Цукор змішайте з корицею і лимонним соком в невеликій каструлі.
Влийте в цукор половину - дві третини вишневого соку або води і поставте ємність на вогонь.
В решту соку додайте крохмаль і розмішайте.
Коли сік з цукром і спеціями закипить, влийте туди крохмальну рідина і варіть сироп, помішуючи, до загустіння.
Додайте в сироп підготовлені вишні і прогрівайте начинку протягом хвилини, після чого приберіть її з вогню.
Холодне тісто розділіть на три частини. Одну третину відкладіть, а дві третини з'єднайте і розкачайте в пласт товщиною в 2-3 мм.
Покладіть тісто в форму для запікання, сформувавши бортики.
Покладіть всередину вишневу начинку, а з залишився тесту виріжте смужки тесту для створення красивої сіточки зверху.
Акуратно укладіть смужки тесту, закріпіть місце стиків смужок і підстави і зріжте зайве, щоб отримати рівний і акуратний край.
Випікайте пиріг 40 хвилин при температурі 190 градусів до легкого рум'яного кольору.
Подавати відкритий вишневий пиріг потрібно або відразу і весь, до останнього шматочка, або після повного охолодження. Вся справа в тому, що поки пиріг гарячий, начинка всередині досить рідка: якщо залишити надрізаний пиріг, сік частково витече. В охолодженому ж пирозі начинка загусає.
Вийде дуже смачно, якщо ви доповніть гарячий пиріг морозивом, а холодний - густий сметаною.