Йогуртова панна-котта з м'ятою
Десерт панна-котта - це дуже ніжне ласощі. Мабуть, за смаком і консистенції його можна порівняти хіба що зі знаменитим крем-брюле. Це й не дивно, адже обидва десерту готуються на основі жирних, кремових вершків, які і роблять ці ласощі таким благородними.
Найпоширеніший рецепт панна-коти включає в себе вершки, змішані з молоком і невеликою кількістю цукру, желатин, а також насіння натуральної ванілі. Якщо у вас припасений ароматний стручок ванілі для приготування якогось особливого страви, то це якраз той випадок.
Йогуртова панна-котта, яку ми пропонуємо вам приготувати - це не класичний рецепт. Йогурт в його складі творить чудеса: десерт стає ще ніжніше, легше, а в смаку з'являється дуже делікатна і невагома кислинка. М'ята ж зробить панна-котту освіжаючою і прекрасно доповнить фруктовий топпинг на основі соковитих апельсинів. Ви точно не зможете встояти перед таким десертом!
складові
для панна-котто:
- 1 стакан натурального йогурту без смакових добавок
- 1 стакан жирних вершків (33-34%)
- 1 стакан молока середньої жирності
- 2-3 ст. ложки цукру з ваніллю (точна кількість краще підбирати під свій смак)
- 15 грамів желатину (1 повна столова ложка)
- 2 гілочки свіжої м'яти
для начинки:
- 1 апельсин
- 1 стакан води
- 2 ст. ложки цукру
- 1 ч. Ложка крохмалю
Рецепт панна-котто з йогуртом
Желатин залийте половиною молока і дайте йому трохи набрякнути.
Час, що залишився молоко змішайте з вершками. Якщо ви не можете знайти пакетовані жирні вершки, не беріть вершки з меншим відсотком жирності. В такому випадку краще підійдуть сільські густі вершки, розведені трохи молоком.
Поставте молоко з вершками на маленький вогонь і додайте туди цукор з ваніллю. Можна взяти окремо цукор і насіння чверті стручка ванілі.
Обірвіть листя м'яти. Кілька листочків залиште для прикраси, а решта крупно порубати і додайте в гріються вершки.
Дайте інгредієнтів гарненько прогрітися разом.
Цим часом розпустіть желатин на невеликому вогні, постійно помішуючи.
Коли ви побачите, що вершки почнуть пузиритися, зніміть їх з вогню і влийте в суміш розчинений желатин.
Відставте посуд з вершками, щоб вони холоднішими - хвилин на 15. За цей час вершки додатково наситяться ароматами ванілі і м'яти.
Потім процідіть суміш.
Коли суміш охолоне до температури, при якій ви вже зможете спокійно до неї доторкнутися, можна вводити йогурт. Якщо ви це зробите, поки вершки гарячі, йогурт згорнеться.
Додавши йогурт, гарненько перемішайте рідину, щоб не залишилося жодної грудочки. Після цього розлийте панна-котту по маленьким формам і відправте її в холодильник для застигання. Зазвичай для цього достатньо 3-4 годин.
приготування начинки
Для того, щоб приготувати апельсиновий топпинг, очистіть апельсин. Зробіть це за допомогою ножа, зрізуючи шкірку разом з білою перетинкою.
З залишилася шкірки зніміть 0,5 ч. Ложки цедри за допомогою маленької терки.
Потім з очищеного апельсина виріжте часточки, щоб також позбавити їх від перетинок. Ви отримаєте апельсинове філе, якщо можна так його назвати.
На сковороду влийте половину води, всипте цукор і додайте цедру. Дайте сиропу закипіти, після чого в другій половині води розведіть крохмаль і влийте його в сироп, безперервно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
Доведіть масу до загустіння. Вона не повинна бути сильно густий - по консистенції вона повинна нагадувати рідкий кисіль.
Вирізані з апельсина часточки розріжте на 2-3 частини.
Зніміть сковороду з вогню і додайте в неї часточки апельсина. Все добре перемішайте. Топпінг готовий.
Перед подачею формочку з застиглої пана кота на 20-30 секунд опустіть в гарячу воду і переверніть її на тарілку.
Зверху панна-котту полийте топінгом, прикрасьте тертої цедрою і рубаною м'ятою.