Профітролі з лимонним кремом
Профітролі - це дуже миле і повітряне частування. Навіть самі прискіпливі до калорій дівчата не зможуть встояти! Легка основа з заварного тіста і м'яка начинка з лимонного курдів і вершків, легкість яких настільки добре поєднується разом, що виходить ідеальний крем. І цей вершково-лимонний крем стане в нагоді не тільки в якості начинки для профитролей, він відмінно буде перешаровуються ніжні бісквітні коржі і заповнювати вафельні трубочки, та й просто гарний поверх панна котто або простий грінки!
Робота над профітролямі з лимонним кремом буде складатися з трьох етапів - це випікання основи з заварного тіста, варення курдів і збивання крему. Потім нам тільки належить все це «одружити»!
складові
для профитролей:
- 125 г води
- 50 г вершкового масла
- 1 щіпка солі
- 100 г пшеничного борошна в / с
- 2 яйця (близько 100 г)
для лимонного курдів:
- 1 лимон (5 г цедри, 40 г соку)
- 50 г цукру
- 15 г вершкового масла
для крему:
- 1 ст.л. з верхом сирного сиру
- 70 мл холодних вершків 35% (для збивання)
Рецепт профитролей з заварного тіста
У сотейник влити воду, додати сіль і покласти холодне масло, поставити на вогонь і довести до кипіння. Всипати борошно всю і швидко замішати тісто лопаткою до однорідності, таким чином, заваривши тісто. Тісто буде збиратися в єдиний ком.
Зняти тісто з вогню і вимішувати його кілька хвилин, поки воно не охолоне до теплого стану. Потім в тісто вбити яйця - по одному, кожен раз вимішуючи тісто до однорідності і гладкості. У підсумку вийде блискуче і повітряне заварне тісто. Його консистенція буде трохи щільніше, ніж у тесту для кексів або бісквітного, але не така щільна, як у тесту для пряників.
Остигнуло тісто перекласти в корнет з насадкою «велике коло» або перекласти в щільний новий поліетиленовий пакет на кут, закриття і відрізати невеликий кінчик для виходу тесту.
Відсадити на деко порції тесту завбільшки з волоський горіх і відправити в розігріту до 170 градусів духовку на 25-30 хвилин. Духовку не відкривати і не грюкати її дверцятами! Це дуже ніжне і чутливе тісто, воно вимагає до себе дбайливого ставлення. Через 20 хвилин можна акуратно перевірити рум'яність профитролей, трохи відкривши дверцята духовки і потім акуратно її закрити.
Рум'яні заварні кульки дістати з духовки і дати повністю охолонути.
Як приготувати лимонний крем для профитролей
З лимона зняти цедру на тертці, знімаючи тільки жовту частину. Це важливо, біла гірка частина шкурки нам не потрібна, вона може надати курдів гіркий присмак і зіпсувати його! Цедру перекласти в сотейник. Лимон розрізати навпіл і віджати сік в сотейник до цедрі. Додати туди ж цукор і розмішати. Виделкою трохи збити яйце і додати до лимону з цукром, розмішати. Відставити і дати настоятися 30 хвилин.
Через півгодини можна доробити крем для начинки. Вміст сотейника з цукром, цедрою, лимонним соком і яйцями процідити через сито в інший сотейник. Цей етап обов'язковий! Необхідно прибрати з крему цедру і зв'язуючі елементи яєчного білка, інакше крем не буде м'яким і однорідним і в ньому будуть потрапляти грубі білі пластівці.
Поставити проціджений крем на вогонь, додати вершкове масло і варити, помішуючи, на слабкому вогні до загусання, хвилини 3-4.
Зняти вийшов курд з вогню і дати охолонути. Взагалі, варто відзначити, що вийшов курд вже сам по собі відмінний крем. Його додають в сиркові десерти і торти і навіть просто намазують на хліб за сніданком. Спробуйте, не пошкодуєте!
Але в цей раз завдання стоїть інша, тому лимонний курд - лише основа крему. Друга частина крему - вершково-сирна, для неї вершки необхідно збити з сирним сиром. Холодні (!) Вершки вилити в стакан для збивання і на максимальній швидкості збити їх до міцних піків, на це піде хвилини 4 або 5. Додати до вершків сирний сир і знову збити до гладкості і однорідності.
Додати курд, ще раз збити крем. Перекласти крем в корнет з насадкою «коло малий» або знову скористатися целофановим пакетом. Тільки куточок зрізати потрібно дуже невеликий, оскільки далі доведеться зайнятися практично ювелірної роботою.
Необхідно начинити профітролі лимонним кремом. Найпростіший спосіб - зробити в денці дірочку коктейльної трубочкою і через неї наповнити тістечко. Пристосувавшись, ви помітите, що робиться це дуже легко і швидко.
Готові тістечка скласти на піднос або тарілку і обов'язково охолодити перед подачею хоча б протягом години. Подавати профитроли до чаю або до кави.