Картопля по-французьки
Рецепт картоплі по французьки, перевірений роками. Завжди виходить смачно і красиво. Підходить для будь-якого торжества, так як є дуже ситним, з великою кількістю порцій. Часто плутають м'ясо по-французьки і картопля по-французьки. Це все-таки різні страви. У цьому рецепті мова піде саме про картоплі по-французьки. Про деякі тонкощі приготування смачної картоплі по-французьки я розповім в самому рецепті.
Щоб приготувати справжній картопля по-французьки ми візьмемо
- Картопля — 8−10 шт. (близько 1 кг)
- М'ясо — 0,5 кг (можна використовувати свинину, я використовую індичку)
- Сир — 200 г (перевіреним варіантом є «Сулугуні», але можна будь-який інший середньої твердості)
- Масло вершкове — 30 г
- Цибуля зелена — перо
- Часник — 1 зубчик
- Вершки рідкі 10−15% — 0,5 склянки (можна використовувати негусту сметану)
- Сіль, перець — за смаком
- Ароматні трави і спеції
- Гілочка розмарину або чебрецю
Приготувати картоплю по-французьки не складно, просто слідуйте по кроках рецепта
- Відразу почнемо з невеличкого секрету. Один французький кухар розповів про це в одній з передач і тепер я з успіхом ним користуюся. Щоб картопля вийшов смачним необхідно натерти форму, в якій ви будете готувати страву, часточкою часнику, а потім змастити вершковим маслом. Це додасть страві смачним аромат. Запах часнику не буде відчуватися зовсім, але на загальний смак вплине. Спробуйте. Часник не викидайте — його ми подрібнити і додамо в нарізане м'ясо в кроці 2.
- Тепер підготуємо м'ясо. Я використовую для картоплі по-французьки індичку, так як за смаком вона мені дуже подобається. Можна також використовувати свинину. Я відбиваю м'ясо перед нарізкою — це робить його ніжним і воно просто тане в роті. При отбивании я розміщую м'ясо в пакет, щоб бризки не летіли навколо. Після цього, ріжу на невеликі кубики, солю, перчу, додаю ароматні трави і подрібнений часник. Все перемішую і залишаю на 5−10 хвилин, щоб м'ясо промокло.
- Далі я викладаю м'ясо першим нижнім шаром у форму для запікання. Кришу зелене пір'ячко цибулі і додаю до м'яса.
- Настав час головного інгредієнта — картоплі. Чистимо його. Подрібнюємо картопля будь-яким доступним способом, щоб вийшли такі тонкі стружки. Можете робити це за допомогою кухонного комбайна і спеціальної насадки, або на тертці з допомогою леза для нарізування стружкою. Готову картоплю солимо. перчимо, додаємо пряні трави і розкладаємо зверху м'яса рівним товстим шаром.
- Тепер підготуємо вершки. Я злегка їх присаливаю (буквально щіпку), додаю ароматні трави, розмішую і вливаю в нашу форму для запікання. Вершки з'єднають всі компоненти і зроблять смак картоплі вершковим, ніжним і по-справжньому французьким
- Розігріваємо духовку до 200 °C. Залишився останній компонент. Найважливіший для багатьох французьких страв — сир. Його трьом на тертці і додаємо зверху на картоплю. Прикрашаємо нашу страву гілочкою розмарину або чебрецю і відправляємо в духовку на 40−45 хвилин.
- І ось наш картопля по-французьки готовий. Ароматний і красивий — нікого не залишить байдужим.
Гарнір до картоплі не потрібно, а ось різнокольорові помідори черрі будуть в самий раз!
Готуйте з любов'ю, їжте із задоволенням!