Густе варення з вишні з кісточками на зиму - 9 простих і смачних рецептів
Ось уже і вишня достигла, а значить настав час готувати з неї варення. Тим більше, що рецептів його приготування більш ніж достатньо. Адже як відомо, готують таке смачне ласощі, як з кісточками, так і без них.
І звичайно, хто - то вважає за краще готувати його тільки з кісточками. Вважаючи, що саме вони дають солодкого ласощів той самий дивний смак і аромат. А хто - то готує без них, вважаючи такий варіант не тільки самим ніжним і смачним, але ще і більш корисним. Адже як відомо, кісточки містять синильну кислоту, і вважається, що при тривалому зберіганні вона може потрапляти в готовий продукт.
Як би там не було, думка у всіх різний, і воно може змінюватися по кілька разів у житті. А варення заготовляли, і будуть заготовляємо, кому як більше подобається.
Як відомо, не у всіх є вільний час, щоб не тільки заготовити солодке лакомсвто, та ще й кісточки дістати. Адже часу на це йде пристойно, сама знаю про це не з чуток. Сиджу за три - по чотири години щороку, і дістаю їх.
І тому найшвидший і простий спосіб - це залишити їх на своєму місці і готувати плоди саме в такому вигляді. Тим більше, що на якості готового продукту це сильно не відбивається. Пахуче вишневе задоволення зустрічатимуть на Ура в будь-якому вигляді.
А задоволення це можна отримати за допомогою найрізноманітніших рецептів - тут і швидкі способи, і більш повільні; і зовсім прості, і складніше; і з желатином, і з шоколадом, і з прянощами, і у власному соку. Яких тільки немає. Вибирай на будь-який смак!

А найголовніше Ви знайдете тут повний опис рецептів з відповідями на питання - як і скільки готувати, як зробити продукт густим і смачним, як його зберігати, а головне зберегти на зиму.
Складаючи сьогоднішню статтю, я постаралася врахувати найрізноманітніші побажання і смаки. Тому я сподіваюся, що кожен зможе знайти для себе рецепт за своїми уподобаннями.
зміст:
- Вишневе варення на зиму з кісточками
- Дуже простий рецепт варення «П'ятихвилинка»
- Вишня «П'ятихвилинка» з расстойкой
- «Желейне» ласощі з вишні з кісточками
- Простий і смачний рецепт в мультиварці
- Густе вишневе варення по-київськи
- Ароматні ласощі «Пряна вишня»
- Дуже смачна «Вишня в шоколаді»
- Густе і смачне варення з вишневим сиропом
Вишневе варення на зиму з кісточками
Нам знадобиться:
- вишня - 2 кг
- цукор - 1 кг
приготування:
1. Плоди перебрати, прибрати попсовані плоди і ретельно промити в декількох водах. Викласти в друшляк партіями і дати стекти воді. Або ж розкласти плоди на рушник.
Рушник використовуйте яке не шкода, на нього буде витікати сік, і відіпрати його буде складно.
2. Коли плоди обсохнуть, пересипати їх в посуд, в якій будете готувати.

3. Засипати їх цукром. Беремо цукру не в пропорції один до одного, як в абрикосовому і полуничному, а менше, рівно в половину.

Цієї кількості цілком вистачить, так як нашу заготовку на зиму ми будемо закручувати кришками. А за смаком воно вийде кисло - солодким, з природним смаків фруктів.
Хоча, при додаванні цукру потрібно враховувати, наскільки кислими є самі плоди, і діяти відповідно до цього. Зазвичай використовується пропорція на кілограм плодів - півкілограма цукру. Однак буває, що використовується пропорція один до одного. Або ж все проміжні значення між цими показниками.
4. Після того, як всипали цукор, перемішати вміст, щоб цукор проник всередину і вишня швидше дала сік.
Готувати наше ласощі ми будемо без води, у власному соку. Це дозволить отримати нам дуже густе варення.
Залишити суміш настоюватися годин на 6 - 8. За цей час вона пустить сік, на якому і будемо готувати далі.
5. Через належний час перевірити, чи достатньо соку. Якщо так, то можна поставити посуд з вмістом на повільний вогонь. Попередньо перемішати, щоб перемістити цукор, який зібрався на дні. Так він не пригорить при нагріванні.

Спочатку соку буде небагато, але в процесі нагрівання, його стає з кожною хвилиною все більше і більше. Масу потрібно помішувати, щоб нічого не прилипало до дна, намагатися при цьому не м'яти наші плоди. Особливо часто слід це робити, поки цукор ще не почав розчинятися, і не утворився сироп.
6. Дочекатися поки маса закипить, дати їй покипіти 3 хвилини і вимкнути вогонь. Вміст акуратно перемішати, і залишити настоюватися на 6 годин.

Щогодини масу акуратно перемішувати, щоб плоди рівномірно просочилися власним соком.
7. Через відведений час знову поставити таз з вмістом на вогонь. Видно, що сироп став яскравим і насиченим, плоди злегка зменшилися в розмірі, віддавши в нього свій сік, і як би тепер купаються в ньому.
8. Знову довести вміст до кипіння, і готувати при помішуванні ще 5 хвилин.

9. Потім знову зняти з вогню і поставити настоюватися ще на 6 годин.

10. І потім ще раз довести до кипіння, гоовіть при помішуванні 5 хвилин. Знімати піну.
Розлити варення в простерилізовані банки, закрити ошпарені і обсушеними кришками. Загорнути його кришками за допомогою закаточной машинки, або закриття загвинчуються.

Перевернути банки. Це дозволить не окислюватися кришці під час зберігання. Залишити в такому вигляді до повного охолодження.
11. Потім знову перевернути банки в їх звичний стан і поставити на зберігання в темне прохолодне місце.
Зберігати його бажано не більше року. Кісточки вишні містять синильну кислоту, і зберігати таку продукцію довго не бажано.
Приготоване таким способом воно дуже популярно. У народі таке приготування називають - «з расстойкой». Тобто коли інгредієнти наполягають, даючи можливість максимально насититися соком основному компоненту, в даному випадку вишні.

Даний спосіб дозволяє зберегти основний компонент в цілому вигляді на весь термін зберігання, а також просто довго зберігати його без втрати якості.
Тому варіантів і варіацій способів »з расстойкой» багато, і деякі з них ми будемо розглядати сьогодні ще.
Дуже простий рецепт варення «П'ятихвилинка»
Ми вже готували за подібним рецептом його з полуниці і абрикосів, а тепер приготуємо і з вишнею. Основна перевага цього способу полягає в тому, що готується все дуже швидко і просто, всього за один прийом. І якраз цей факт і робить цей рецепт одним з найулюбленіших і затребуваних.
Нам знадобиться:
- вишня - 1 кг
- цукор - 600 гр
приготування:
1. Плоди перебрати і помити, видалити плодоніжки, попсовані і подзьобати птахами плоди. Дати стекти воді, виклавши плоди в друшляк або на рушник.

2. Засипати вміст цукром, перемішати, давши можливість проникнути цукру вниз. Залишити настоюватися на 5 - 6 годин. За цей час повинен утворитися сік.

3. Ще раз перемішати вміст і якщо соку вже досить для початку варіння, то ставимо таз на маленький вогонь. Спочатку соку трошки, але при нагріванні і розтоплюванні цукру його стає все більше і більше.
Протягом часу, поки йде нагрів, масу треба постійно помішувати, щоб цукор не пригоріла. Якщо це станеться, то варення придбає горілий запах, і він звичайно ж переб'є натуральний аромат, та й смак буде безповоротно втрачено. Тому стежте за цим моментом обов'язково.
Коли сиропу стане побільше, вогонь можна додати до середнього. В цьому випадку весь процес піде швидше.
4. На поверхні почне з'являтися піна, її треба знімати.

Залишена піна не дозволить добре і довго зберігатися продукту, тому знімати її треба обов'язково!
5. Дочекатися закипання і гарненько перемішати. Якщо кипіння припинилося, то дочекатися, поки знову закипить, і тільки після цього засікати час. Часу до закінчення приготування нам знадобиться 5 - 7 хвилин, в залежності від розміру плодів.
Під час кипіння продовжуйте знімати пінку.
6. До моменту завершення приготування у нас повинні бути напоготові простерилізовані і обсушені банки і кришки.
7. Швидко розлити в них варення прямо по самий край, щоб повітря не потрапив усередину. При накриванні кришкою буде добре, якщо навіть частина сиропу трохи виллється.
8. Також швидко закрутити банки і перевернути, поставивши їх на кришки. Щільно накрити теплою ковдрою, подоткнув його з усіх боків. У такому положенні процес стерилізації триватиме.
Прибрати ковдру слід лише через добу. Однак, банки нехай ще постоять в перевернутому стані день - два.
9. Тільки після цього їх перевернути і поставити на зберігання в прохолодне темне місце.

Як бачите, все дуже швидко. Крім того, що інгредієнти будуть настоюватися 4 - 5 годин, з самим приготуванням можна впоратися за 30 - 40 хвилин.
Вишня «П'ятихвилинка» з расстойкой
Так як вишню сьогодні ми варимо з кісточками, то я підстраховувати і готую його не 5 хвилин, а 3 рази по 5 хвилин. І воно у мене виходить ніби і п'ятихвилинка, але «з расстойкой» в 10 - 12 годин.
Нам знадобиться:
- вишня - 2 кг
- цукор - 1,5 кг
приготування:
Не можна сказати, що цей рецепт дуже швидкий, також, як не можна сказати і протилежне. На його приготування піде трохи більше часу, ніж в попередньому варіанті, якщо не брати до уваги, що вміст буде наполягати і насичуватися соком.
Будемо його готувати також без води. Це дозволить отримати його в кінцевому підсумку досить густим і дуже красивим.
1. Плоди перебрати і видалити пошкоджені. Якщо на них залишилася плодоніжка, її також прибрати. Потім їх помити і дати стекти воді.

Пересипати в таз.
2. Засипати вміст цукром. Я беру його 1,5 кг, так як сьогодні у мене вишня не надто солодка, але можна взяти цукру і трохи менше, наприклад 1 - 1,2 кг. Це ще залежить від того, наскільки солодке Ви любите варення.
3. Перемішати вміст і залишити настоюватися годин на 6, а точніше до появи соку. Вона повинна дати сік, на якому і будемо готувати наше рубінове ласощі.
4. Через 5 - 6 годин злегка нахиляє таз і дивимося з'явився сік. Його буде досить навіть зі стакан. З'явився і добре, значить пора приступити до приготування.
5. Перемішати вміст і поставити таз на маленький вогонь. Періодично помішувати, стежити, щоб цукор не накопичився на дні і не почав пригорати. Наше завдання розтопити його, і в поєднанні з утворюється від нагрівання соком, отримати сироп.
В цьому сиропі і будемо витримувати плоди.
6. Коли цукор практично весь розчиниться, а соку стане багато, вогонь можна додати до середнього, вже не боячись, що що - то пригорить. Але все одно помішувати вміст.
Почне з'являтися піна, її треба знімати. Але поки без особливого ентузіазму, дрібні острівці нехай залишаються. Впораємося з ними пізніше.

7. Як тільки сироп закипить засікти 5 хвилин, дати йому покипіти цей час і відразу ж прибрати з вогню.
8. Поставити настоюватися на 10 - 12 годин.
9. Коли час вийде, знову поставити на вогонь, довести до кипіння і готувати рівно 5 хвилин, прибираючи піну. Потім прибрати з вогню і дати вистоятися 10 - 12 годин.
10. Через 10 - 12 годин всю процедуру повторити в точності так само, як вже робили.

11. Заздалегідь простерилізувати і просушити банки і кришки. Гарячий продукт розлити по банках і закрутити кришки. Намагайтеся наповнювати банки до самого краю, щоб в банку не залишилося повітря.
Я зазвичай для такого варанта використовую самозакручівающіеся кришки. Готувалося варення досить довго і зберігатися буде прекрасно.
12. Перевернути банки, поставивши їх на кришки, дати охолонути в такому положенні. Потім перевернути і поставити на зберігання в темне прохолодне місце.

За цим рецептом я люблю готувати як з кісточками, так і без них. Це цілком надійний спосіб, завдяки йому варення виходить густим і смачним. А ще воно добре зберігається, що також важливо.
«Желейне» ласощі з вишні з кісточками
Такий варіант також можна готувати як з кісточками, так і без них.
Нам знадобиться (на 3 літри):
- вишня - 3 кг
- цукор - 1 кг
- желатин - 70 гр
- вода - 0,5 літра
приготування:
1. Плоди перебрати, прибрати всі пошкоджені і плодоніжки. Потім добре промити плоди і дати стекти воді. Перекласти в таз або каструлю.
2. Засипати її цукром, перемішати і залишити настоюватися до утворення соку. На це може знадобитися 3 - 4 години.
3. Желатин розвести водою і залишити настоюватися відповідно до інструкції на упаковці. Розрахуйте час, щоб він був готовий безпосередньо перед початком нашої заготовки.

4. Як тільки з'явився сік, при перемішуванні Ви побачите, що його утворилося вже досить, поставте таз з вмістом на вогонь.
При помішуванні, розтопіть весь цукор. Соку стане утворюватися все більше, перемішувати ж треба, поки весь цукор не розчиниться.
5. Поставити на вогонь желатин, який на той час уже набряк, і також при помішуванні тримати його на маленькому вогні до розчинення.
6. Після того, як закипить сироп, варити вміст 7 - 8 хвилин. Потім влити тонкою цівкою розчинений желатин при безперервному помішуванні. Все перемішати, і як закипить, тут же вимкнути вогонь.
7. Розлити гарячим у простерилізовані банки і закупорити кришками.
8. Зберігати в темному прохолодному місці.

Поки варення гаряче, воно ще рідкуватий. Але коли охолоне, буде густим, красивим і смачним.
Простий і смачний рецепт в мультиварці
Багато готують зараз варення в мультиварці. Це швидко, зручно, і тому цей спосіб дуже популярний. І швидше за все ті, у кого вже така диво - каструлю куплена давно, вже пристосувалися, і вміють готує в ній абсолютно все.
Але ось ті, у кого вона з'явилася зовсім недавно, швидше за все відчувають часом складності. І виникають питання, на які хотілося б знайти відповідь. Я і сама стикалася з подібними питаннями, коли у мене тільки з'явилася ця чудо-каструля. Так що там говорити, я і підійти то до неї не знала як.
Тому цей рецепт для тих, хто тільки почав освоювати її. І тому, щоб питань не виникало, я вирішила зробити цю главу не у вигляді опису, а включити в статтю відео.
У ньому можна все уважно подивитися, і побачити куди і на які кнопочки натискати.
Як бачите, все досить просто! А також розказано, як вирішити питання, якщо вишня не дала соку. Це питання, до речі, задають досить часто. І ось він відповідь!
Я думаю, що подивившись цей докладний рецепт, питань у Вас вже не залишилося і Ви сміливо можете починати готувати в мультиварці смачне ароматне вишневе частування.
Густе вишневе варення по-київськи
Особливістю даного рецепта є те, що воно буде готуватися у вишневому соку з м'якоттю, тобто у власному соку. І це дозволить йому стати дуже густим і неймовірно смачним.
Його приготування вимагає часу і зібраності, тому запасайтеся одним, і іншим, а також готуйте вишню і цукор. І приступимо до приготування.
Нам знадобиться:
- вишня - 10 склянок
- цукор - 10 склянок
- вишневий сік з м'якоттю - 1 стакан (1,5 склянки плодів)
приготування:
Взагалі, в класичному виконанні за цим рецептом кісточки слід видаляти. Але у нас сьогодні інша тема, і тому готувати ми його будемо принципово з кісточками.
1. Плоди перебрати, видалити пошкоджені і плодоніжки. Ретельно промити і просушити.

2. Півтора стаканаплодов очистити від кісточок і пробити блендером в пюре.
3. У таз всипати стакан вишні, вилити сік і додати склянку цукру.
4. Довести до кипіння при частому помішуванні. Після закипання готувати 5 хвилин.
5. Потім знову додати склянку плодів і стакан цукру. Довести до кипіння і знову гріти 5 хвилин.
6. І так, через кожні 5 хвилин кипіння, поступово додавати по склянці одного і іншого. Всього вийде 10 закладок з проміжками в 5 хвилин після закипання.

7. Після останньої п'ятихвилинної варіння викласти готовий продукт в простерилізовані банки. Закрити простерилізованих кришками і закрутити.
Спочатку варення буде рідкуватим, але постоявши, воно загусне.
8. Перевернути банки, поставивши їх на кришки і щільно укутати ковдрою. Залишити в такому вигляді до повного охолодження.
9. Потім перевернути назад і прибрати їх на зберігання в темне прохолодне місце.

Точно також Ви можете приготувати смачне частування і без кісточок.
Ароматні ласощі «Пряна вишня»
Якщо Ви любите східні прянощі, то Вам точно сподобається цей рецепт. Тому що варення з нього виходить просто з божественним ароматом, кольором, ну і з таким же смаком, звичайно!
Нам знадобиться:
- вишня - 2,5 кг
- цукор - 1,25 кг
- кориця - 2 палички
- гвоздика - 2 бутона
- кардамон - 5 коробочок
- бадьян - 3 зірочки
приготування:
1. Плоди перебрати, видалити пошкоджені і ретельно помити. Дати стекти воді.
2. Пересипати їх в таз або товстостінну каструлю і засипати цукром. Перемішати вміст, щоб цукор перемішався з плодами. Залишити на 5 - 6 годин для настоювання і виділення соку.
3. Перевірити, чи з'явився сік, після чого поставити на маленький вогонь і почати прогрів, помішуючи досить часто. Стежити, щоб цукор не залежувався на дні і не пригорає.
4. Розтопити таким чином цукор повністю, разом з цим сироп нагріється і закипить. Під час всього процесу при утворенні піни знімати її. Як закипить, кип'ятити всього 1 хвилину, потім відразу ж зняти з вогню.
5. Залишити до повного охолодження години на 3 - 4.
6. Всі прянощі скласти в марлевий мішечок, або в ситечко для заварювання чаю, або в спеціальний пластиковий контейнер з дірочками, призначений якраз для таких цілей.
Така процедура дозволить дістати згодом все прянощі без втрат, коли вони нам уже в варення не знадобляться. Не те, доведеться потім їх довго там вишукувати.
7. Поставити таз знову на вогонь, покласти в нього підготовлені прянощі. Довести до кипіння, і готувати всього 2 хвилини. Не забувати при цьому знімати піну.
8. Прибрати з вогню і дати охолонути 3 - 4 години. Потім повторити процедуру ще двічі, загальна кількість варок має скласти 4.
9. Після закипання і прогрівання вмісту в останній раз, дістати прянощі, а готове ласощі розлити в простерилізовані банки, закрити такими ж кришками.
10. Поставити на кришку і залишити в такому вигляді до повного охолодження. Можна прикрити рушником.
11. Потім поставити на зберігання в темне, і добре, якщо і прохолодне місце. Взагалі таку заготовку на зиму можна зберігати і при кімнатній температурі.

Дуже рекомендую приготувати хоча б трохи такого ласощі. У ньому все на висоті - і смак, і колір, і запах! Просто казка «Тисяча і одна ніч».
Дуже смачна «Вишня в шоколаді»
Ну треба ж, до чого дійшла народна любов, вже і варення Вам, і шоколад - просто подвійне задоволення!
Обов'язково приготуйте таку смакоту на пробу. Даю інгредієнти в зменшеному розмірі, як раз для того, щоб розкуштувати.
Нам знадобиться:
- вишня - 500 гр
- цукор - 150 гр
- ваніль - 0,5 стручка
- шоколад темний - 100 гр (плитка)
- лимонний сік - 1 ст. ложка
- вода - 100 мл
приготування:
1. Плоди перебрати, видалити все зайве, і ретельно промити їх. Потім обсушити, розклавши їх на рушник.
2. У тазу змішати цукор з водою і лимонним соком. Всипати в нього вишню і гарненько струснути, або перемішати.
3. Поставити на маленький вогонь і безперервно помішуючи розтопити весь цукор.
4. Довести до кипіння, покласти половину стручка ванілі або можна замінити його ванільним цукром. Замінити звичайно складно, натуральну ваніль все ж цукор не замінити. Але все одно, не відкладати ж в сторону рецепт, тому замінюємо сміливо, ванільний аромат ми все одно отримаємо.
5. Після того, як сироп закипить, знімати піну. Готувати 30 хвилин, періодично помішуючи, щоб всі плоди варилися рівномірно і просочувалися їм з усіх боків.
6. Шоколад поламати на шматочки. Після закінчення 30 хвилин, покласти його в загальну масу. При помішуванні дати йому можливість повністю розтопиться. Через хвилину, або дві вимкнути вогонь. Прибрати стручок ванілі.
7. Відразу ж розкласти в простерилізовані банки і закрити простерилізованих кришками. Закрутити і поставити на зберігання.

Звичайно, довго такі ласощі зберігатися не буде. Занадто великий буде спокуса спробувати його. А як почнете пробувати, так відразу ж і з'їсте. Ну може на два рази вистачить.
Зате наступного разу зваріть побільше!)
Густе і смачне варення з вишневим сиропом
А ось ще один дуже цікавий рецепт, за яким виходить відмінне вишневе ласощі. А щоб Ви не втомилися читати його, я хочу запропонувати Вам для перегляду відео.
У ньому Ви зможете не тільки познайомитися з новим варіантом приготування смачного частування, але ще і підглянути деякі нюанси приготування вишневого ласощі взагалі.
Погоджуся, що доведеться повозитися з цим такого ласощі, але це того варто. До того ж, чим більше Ваші руки намагаються, тим більше любові Ви вкладаєте в кінцевий результат. І тому таке варення можна вважати не тільки ласощами до чаю, але і ліками, хоча б від поганого настрою.
Я сподіваюся, що рецепт Вам сподобався, і Ви захочете приготувати по ньому.
А також сподіваюся, що Вам сподобалися і інші рецепти. І Ви змогли з усього цього багатства вибрати найбільш вподобаний. Адже це дійсно і є справжнісіньке багатство. Його довгий час збирали люди, і передавали з рук в руки. Перш за все передавали мами і бабусі, потім передавали подруги, сусіди і товариші по службі.
Так і дійшли рецепти до наших днів. І сподіваюся, що продовжать свою ходу і далі. Тому віддаю їх сьогодні тільки в хороші руки))). І також сподіваюся, що Ви ними також поділіться зі своїми друзями. Адже це так просто зробити в даний час. Буквально одним натисненням кнопки).
Заготовлюйте варення і нехай воно у Вас буде найсмачнішим, найароматнішим, і найкориснішим!
Смачного!