Королівське варення з абрикосів з кісточками: смачні рецепти на зиму
В одній з попередніх статей ми вже багато говорили про приготування одного з найсмачніших ласощів - про абрикосовому варення. Після виходу статті, читачі блогу написали коментарі та зазначили в них, що це їх улюблені ласощі, ще з дитинства. А також написали, що їм найбільше сподобався варіант з ядерця. І вони хотіли б приготувати саме його.
І як раз для любителів такого смачного і ароматного частування існує ще один рецепт - королівський! Чому він так називається? Та тому, що готується таке ласощі не зовсім просто. Воно вимагає часу, і не тільки на саме приготування, але і на підготовку.
Плоди виходять цілими, і з сюрпризом всередині. І як Ви вже напевно здогадалися, всередині знаходиться розколота кісточка від горішка, інакше ядерце. А можна покласти в серединку і інший сюрприз у вигляді кедрового або волоського очищеного горіха.
У деяких людей я зустрічала упереджене ставлення до ядерця від абрикосів, вони вважають їх шкідливими для здоров'я, так як ті містять синильну кислоту. А на мій погляд, нічого страшного не відбувається, якщо разом з плодом з'їсти один горішок. Навіть навпаки, в такому випадку горіхи дуже корисні. Так як крім тієї самої кислоти містять в собі масу корисних речовин.
Але для скептиків я все ж сьогодні хотіла б запропонувати рецепт без використання ядерець. А замість них використовувати волоські горіхи.
Обидва рецепта - і з рідними ядерця, і з волоським горіхом схожі як дві краплі води, є лише маленьке розбіжність в способі оформлення зовнішнього вигляду плода. Про це я неодмінно розповім.
І опишу обидва варіанти. Але другий рецепт буде більш докладним. Це тому, що саме по ньому я готувала варення для сьогоднішньої статті.
Королівське варення з абрикосів з кісточками
Нам знадобиться:
- абрикоси - 1 кг
- цукор - 1 кг
- вода - 300 мл
Плоди для приготування повинні бути досить щільними і навіть злегка недозрілими, але не сильно, інакше ми втратимо їх смак і аромат.
Сахара можна взяти і менше. Якщо не дуже любите солодке, то візьміть 800 грам.
приготування:
1. Плоди помити і дати стекти воді. Дістати кісточку. Якщо є китайські палички, то використовуємо їх, а якщо ні, то скористатися можна олівцем. Щоб процес протікав гігієнічно, його потрібно обмотати харчовою плівкою. Протикаючи одним або іншим інструментом в місці кріплення плодоніжки, акуратно виштовхнути кісточку. Це допоможе зберегти плід в цілому вигляді. У нього буде мінімум пошкоджень і це дозволить залишитися йому лишитися неушкодженим і в процесі приготування.
Наколоти плоди зубочисткою в декількох місцях. Це допоможе краще проникнути сиропу всередину і залишити шкірку цілою і неушкодженою.
2. розколоти кісточки і витягти з них ядерця.
3. Вкласти ядерце в кожен абрикос, прямо через отвір в ньому. Можна вкласти і два ядерця, якщо дозволяє місце.
4. Приготувати сироп. Так як плоди ми різати не будемо, як в рецептах, де ми готували варення на зиму часточками або половинками, то і соку вони нам не дадуть. Тому сироп в цьому випадку обов'язковий.
Для його приготування в таз або каструлю, бажано з товстим дном, всипати потрібну кількість цукру і залити її водою. Поставити на середній вогонь і при періодичному помішуванні розтопити весь цукор. Стежити при цьому, щоб він не пригоріла.
5. Після того, як суміш закипіла, прокип'ятити сироп протягом 5 хвилин.
6. Акуратно, по одному опустити в нього плоди. І злегка струсити вміст, щоб верх також був покритий сиропом.
Взагалі, під час всього приготування найкраще, якщо вміст Ви будете якраз струшувати або обертати по колу, а не перемішувати.
7. Довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімального і прогріти 5 хвилин. Після чого тут же вимкнути вогонь і прибрати посуд з плити. Поставити її остигати і настоюватися на 10 - 12 годин. Можна прикрити рушником.
8. Через відведений час знову поставити посуд з вмістом на вогонь і дочекатися закипання. Прогрівати на повільному вогні 5 хвилин. Струснути кілька разів, щоб плоди рівномірно прогрілися.
Під час прогріву буде утворюватися піна. Її необхідно знімати.
9. Потім знову вимкнути вогонь і залишити для охолодження і настоювання на 10 - 12 годин.
10. Третій раз - це останній раз варіння. Поставити посуд з вмістом на вогонь і довести до кипіння. Тут же зменшити вогонь і готувати 20 - 25 хвилин при мінімальному кипінні. Плоди повинні більше прогріватися, ніж варитися.
Зауважу, що можна застосувати і меншу кількість часу, але так як використовуємо цілі абрикоси, то для вірності прогріти їх краще довше.
У процесі останньої стадії вміст посуду слід кілька разів легенько струснути або покрутити з боку в бік.
11. До цього етапу у нас повинні бути готові простерилізовані і обсушені банки і кришки. І далі є два варіанти:
- дати варення можливість охолонути і в такому вигляді розкласти його по банкам і закрити кришками.
- розлити його в гарячому вигляді, навіть без виключення вогню під тазом.
Перший варіант дає можливість краще зберегти плоди цілими.
Другий варіант дає кращу стерильність. І як правило, я завжди зупиняюся саме на ньому. У цьому випадку наше ласощі буде краще зберігатися.
Як доповнення, при приготуванні варення, в нього додається смородинові або вишневе листя. Вони не тільки дають додаткові нотки смаку, але ще і зберігають плоди від перетравлення, залишаючи їх цілими і неушкодженими. Якщо захочете це зробити, то додайте на кілограм три листа смородини, або 6 листочків вишні.
В кінці приготування листочки потрібно витягнути, вони вже в ньому не потрібні, так як все що могли, вони вже віддали.
12. Банки з вмістом закрити кришками, можна закатати їх за допомогою закаточной машинки, а можна закрити закручуються кришками. Варення довго насичується і довго готувався, тому зберігатися воно буде добре в будь-якому випадку.
Якщо будете їх закручувати за допомогою машинки, то розливайте готовий продукт в банки гарячим.
Перевернути і поставити під ковдру до повного охолодження.
13. Потім перевернути в їх звичний стан. Зберігати в прохолодному темному місці.
Ми живемо в своєму будинку, і я зберігаю їх у підпіллі. Зберігається воно, також як і всі інші різновиди, просто прекрасно. Нічого не зацукровується, і тим більше не кисне.
Але якщо підпілля у Вас немає, то зберігати можна в темній коморі, або на крайній випадок в холодильнику.
Абрикоси по-королівськи з волоськими горіхами
Нам знадобиться:
- абрикоси - 1 кг
- цукор - 1 кг
- горіхи волоські - половинки по числу абрикосів
- вода - 300 мл
- листя вишні - 6 шт
- або смородини - 3 шт
Можете брати і інше кількість інгредієнтів. Я беру саме стільки, бо заготовлюю абрикоси різними способами, і якщо брати більшу кількість, то з'їсти всі сорти за сезон буде не реально.
З даної кількості продуктів виходить приблизно літр готового продукту.
І ще хочу сказати кілька слів щодо цукру. З кілограма, запропонованого за рецептом виходить досить солодкий продукт, тому його кількість можна зменшити до 800 гр.
Особливо, якщо Ви будете закручувати заготовки металевими кришками за допомогою закаточной машинки.
приготування:
Для приготування нам знадобляться міцні, можливо навіть не до кінця дозрілі плоди. При натисканні на поверхню вона повинна бути злегка пружною і досить жорсткою.
Пишу про це, тому що зіткнулася з проблемою. Мені привезли надмірно стиглі плоди, яких не повинно бути при приготуванні даного виду заготовки. Ну що ж, буду готувати з них, не відкладати ж всю затію. Заодно і подивлюся, що вийде.
1. Плоди помити і дати обсохнути. Потім зробити бічний надріз, не дуже довгий, але щоб з нього можна було легко дістати кісточку.
Чим менше надріз, тим целостнее залишиться плід під час приготування. Можна звичайно і виштовхнути кісточку за допомогою китайської палички, як в першому рецепті, але в таке маленьке отвір вставити горішок буде складно.
Хоча можна зробити і так, а в отвір вставити не половинку горіха, а дві четвертинки. Загалом, наша задача помістити горіх всередину, а спосіб можете вибрати із запропонованих, який захочете.
2. Також кожну абрікосінку слід наколоти зубочисткою в декількох місцях. Це дозволить сиропу краще проникнути в середину м'якоті, що в свою чергу закарамелізуется плід і збереже його цілим.
До того ж шкірочка НЕ полопаються.
3. Нам також знадобиться сироп. Приготувати його дуже просто. У таз всипати цукор, залити його водою і перемішати. Вийде рідка тягуча маса.
4. Поставити вміст на середній вогонь і при періодичному помішуванні, довести до кипіння. Вогонь зменшити і продовжити кип'ятіння ще 5 хвилин.
Чи не розчиненого цукру при цьому зовсім не повинно залишитися.
4. Акуратно, по одній абрікосінке опускаємо їх в сироп. Але баритися особливо не треба, бажано, щоб всі вони виявилися в сиропі швидко. Так як їх у мене всього один кілограм, то відбувається це в моєму випадку досить швидко.
Якщо ж Ви готуєте з більшої кількості, то є сенс викласти всі плоди в каструлю і залити їх все відразу киплячим сиропом. Таким чином він покриє їх своїм соком одночасно.
5. Додати в таз очищені ядерця і листя смородини або вишні.
6. Довести сироп до кипіння і тут же зменшити вогонь до мінімального. Прогрівати вміст 5 хвилин. Струсити або покрутити таз або каструлю один - два рази за варіння.
7. Потім вогонь вимкнути, а вміст поставити охолоджуватися і настоюватися.
І ось, відразу ж я побачила першу проблему. Від плодів стала відходити шкірка, не від усіх, а від кількох. Ось вони - стиглі плоди! Мені не хочеться, щоб вготовом продукті плоди були окремо, а шкірка окремо. Треба з цим - то робити. І перше, що прийшло мені в голову, це просто стягнути їх. Я спробувала, все прекрасно вийшло. Таким чином зняла шкірку з 5 абрикосів.
А якби плоди не були такими стиглими, то нічого такого б не сталося.
8. Струснути таз з вмістом, щоб сироп покрив повністю всю поверхню фруктів. І залишити в такому вигляді на 10 - 12 годин.
Зручно починати готувати таке варення з вечора, або з ранку. Прогріли з ранку - залишили до вечора. Прогріли з вечора-залишили до ранку. А потім і ще разок, уже вранці або ввечері.
9. Через відведений час, знову поставити таз на вогонь і довести до кипіння на середньому вогні. Потім вогонь зменшити до мінімального, і витримати на вогні 5 хвилин. Не забувати струшувати таз. При цьому плоди будуть повертатися і прогрів буде рівномірним.
Після закінчення часу таз зняти з вогню і залишити знову настоюватися, ще на 10 - 12 годин.
І ось яку картину я знову бачу. Знову кілька абрикосів захотіли скинути свою шкірку. Ну що ж, захотіли, значить не будемо цьому перешкоджати, і навіть допоможемо зробити це. Легенько потягнути за шкірку, вона легко і швидко виявляється в моїх руках.
Ну не викидати ж таку смакоту. За одним і спробувати можна, що ж там у мене виходить. Смачно, що й сказати!
До того ж я бачу, що ті, котрі з них, які скинули шкірку виглядають набагато позитивніше своїх побратимів в шкурках. Вони сильніше наситилися сиропом, при цьому зовнішній вигляд їх хороший. І перетворюватися в джем вони не збираються, на це немає навіть натяку.
Мабуть завтра, під час останньої варінні я зніму всі шкурки, якщо вийде не пошкодити їх.
10. Через 12 годин знову відстало кілька шкурок, я їх легко знімаю, пробую прибрати інші, в основному все знімаються відразу ж, проте кілька з них тримаються, мабуть вони були найбільш жорсткими з усієї партії. Мучити і віддирати насильно ми їх не будемо, хай готуються, як є.
11. На цей раз варити треба хвилин 20 - 25, періодично струшуючи вміст. Так як плоди знаходяться практично в цілому вигляді, на мій погляд, кількість часу на теплову обробку краще збільшити.
Хвилин через 10 від початку кипіння стала відставати шкірка ще у кількох плодів, і то добре, мені вже хочеться зняти її всю з усіх плодів. І до кінця приготування мені це вдається. Очищені плоди виглядають позитивно. Вони стали красивого медово - янтарного кольору, також як і сироп.
З білого, яким він був спочатку, він придбав також насичений медовий колір.
В кінці приготування необхідно витягти листя вишні або смородини, дивлячись що додавали.
12. До цього часу у нас вже повинні бути готові простерилізовані і обсушені банки і кришки. У них розкладаємо гаряче ласощі, або ж можна спочатку дати йому повністю охолонути і тільки потім розкласти по банках. Допускається і один, і другий варіанти.
Варення можна закрити за допомогою металевих кришок і закатати їх закаточной машинкою. В цьому випадку краще заливати його в банки гарячим.
Якщо ж закриваєте самозакручівающіміся кришками, то можна розлити його як в гарячому, так і в холодному вигляді.
13. Якщо розкладали продукт в гарячому вигляді, банки перевернути і остудити в такому положенні під ковдрою.
14. Потім знову перевернути, вже в звичне положення і поставити на зберігання в прохолодне, темне місце.
Ось в принципі і весь рецепт.
Можна лише додати, що є способи, при яких під час приготування додається сік лимона. У цього способу є як прихильники, так і противники.
Наприклад в минулій статті про абрикосове ласощі мені написали коментар, в якому вказали, що сік лимона сильно закисляет смак. Можливо так, а можливо і ні. Тут вже кому як більше подобається.
Я зберігаю готовий продукт в підпіллі, і ніколи лимонний сік в нього не додаю. Варення прекрасно зберігається і без кислоти, і ніколи не зацукровується.
Але у мене є подруги, які завжди додають кислоту під час приготування, і їх це цілком влаштовує. Для того, щоб визначитися Вам, додавати чи ні, потрібно спробувати зварити і так, і так. І потім залишити найбільш прийнятний варіант.
До речі, можна ядерця від горішків також додати під час першої варіння. Тоді частування вийде двічі королівським. Горішки будуть всередині і зовні.
Королівське варення з кісточками без варіння
А ось такий цікавий рецепт я знайшла на просторах інтернету. І він здивував мене тим, що в ньому солодкі ласощі готується взагалі без варіння плодів. Воно просто кілька разів заливається киплячим сиропом.
Цікавий рецепт. Раніше я ніколи так його не готувала. Ось вже дійсно, скільки господинь, стільки і рецептів.
Вирішила поділитися рецептом з Вами, може кого-небудь зацікавить подібний варіант.
Також в рецепті на 2 кг плодів береться всього 800 грамів цукру. Це також може бути цікаво, особливо для тих, хто не сильно любить солодке.
Взагалі я помітила, що чим більше люди люблять той чи інший продукт, тим більше існує на його основі рецептів. І абрикоси якраз до таких продуктів, а точніше фруктам і відносяться. Різних видів варення тільки скільки заготоавлівается. А адже ще готують з них і дуже смачні компоти, рецептів приготування яких також не один, і не два ...
Я сподіваюся, що і Ви любите ці ароматні і смачні плоди. І неодмінно захочете продовжити задоволення від літніх днинки, коли всіх фруктів просто в достатку. І звичайно ж, обов'язково заготовити їх на зиму. А також сподіваюся, що сьогоднішні рецепти Вам в цьому допоможуть.
Смачного!