Паска - найсмачніший рецепт з покроковим описом
Паска - це російський обрядовий хліб, неодмінний атрибут великоднього столу, такий же, як і сирна паска. Його відмінною рисою є те, що печеться він із здобного тіста, часто з додаванням родзинок, сушеної журавлини і вишні. Він може мати великий або маленький розмір, але обов'язково повинен бути високим, так як є подобою великого квасного церковного хліба під назвою артос.
Артос освячується в перший день Пасхи після спеціальної молитви, і лунає віруючим в Світлу Суботу. Після закінчення пасхального богослужіння, їм розговляються після Великого посту.
Паски - це домашнє подобу артоса. Парафіяни приносять їх до церкви, щоб освятити, а вже потім, удома, глава сім'ї ділить їх для всіх членів сім'ї.

Як правило печуть їх не тільки для себе. Прийнято пригощати випічкою близьких родичів, і друзів, також, як і фарбованими великодніми яйцями. Ми завжди готуємо багато всякої випічки, і фарбуємо яйця декількома десятками. Адже треба пригостити всю рідню, віднести смачне частування на роботу, заїхати і привітати близьких друзів.
Тому свято виходить наповненим зустрічами, розмовами і частуваннями. Відвозиш из дома 3 - 4 паски і пару десятків яєць, і стільки ж привозиш назад. Ти пригощаєш, і тебе пригощають!
А щоб не вдарити обличчям в бруд, хочеться, щоб твоє частування було найсмачнішим. Сьогодні я хочу поділитися з Вами якраз таким смачним Великодніх частуванням. Паска по запропонованим рецептом виходить не просто смачним, а найсмачніше!
Найсмачніший паску
Нам знадобиться:
- борошно - 800 гр
- молоко - 300 мл
- вершкове масло 82,5% - 300 гр
- яйця - 5 шт + 1 шт
- дріжджі живі - 50 гр (або сухих - 3 ч. ложки)
- цукор - 1,5 - 2 склянки
- ванільний цукор - 1 пакетик
- родзинки - 150 гр (різного кольору)
- сушена журавлина або в'ялена вишня - 100 гр
- мигдальні пелюстки - 100 гр
- лимон - 1 шт
- сіль - щіпка
- рослинна олія
Знадобиться ще борошно, для посипання для подальшого замішування тіста, так що майте її під рукою.
приготування:
Заздалегідь дістати з холодильника вершкове масло і яйця. Масло нам знадобиться підтале, а яйця не повинні бути надмірно холодними.
1. Молоко налити в підходящу ємність і нагріти на водяній бані до теплого стану. За даним рецептом можна готувати, використовуючи звичайне молоко, а можна взяти і топлене, тоді паски будуть нагадувати ті, які ми їли в дитинстві у бабусі.

2. У тепле молоко всипати столову ложку цукру і ретельно перемішати до його повного розчинення. Можна для цього використовувати віночок, з ним вийде швидше.
3. Живі свіжі дріжджі розкришити руками в молоко.

Я люблю для такого роду випічки використовувати живі дріжджі. На мій погляд з ними тісто виходить особливо смачним. Тому рекомендую і Вам заздалегідь купити їх, якщо вирішите спекти хорошу смачну випічку.
Якщо все ж будете використовувати сухі дріжджі, то переконаєтеся, що вони свіжі, перевіривши дату терміну придатності.
Для того, щоб паски піднялися, а тісто вийшло ніжним і повітряним, обов'язково потрібні тільки свіжі дріжджі!
4. Перемішати молоко і дріжджі. Якщо на поверхні залишаться невеликі грудочки, то нічого страшного, в процесі подальшої роботи з тестом вони повністю розійдуться.
5. Приблизно 300 грамів борошна, тобто трохи менше половини, двічі просіяти через сито. Це також важливий етап, і ігнорувати його не треба. Під час просіювання частинки борошна насичуються киснем, і мука стає повітряної. А значить тісто буде краще підніматися.

З такого тіста виходять високі, повітряні та найсмачніші дріжджові вироби, і звичайно ж наші паски ні бути винятком.
6. Ретельно перемішати вміст за допомогою ложки. Потім прикрити опару серветкою або харчовою плівкою і поставити в тепле місце приблизно на годину.

Якщо прикрили миску харчовою плівкою, то зробіть в ній кілька проколів, щоб тісто дихало під час настоювання.
7. Підготувати сухофрукти. Основним компонентом, який найчастіше додається в тісто для пасок є родзинки, і тому ми також будемо додавати його.

Так як паска у нас святковий, то для того, щоб підкреслити значимість події, я пропоную взяти три різних сорти - білий, коричневий і чорний, кожного сорту по 50 гр. Але можна також використовувати тільки один сорт родзинок.
А також можна взяти сушену журавлину або в'ялену вишню без кісточок. З такими компонентами паску вийде по - справжньому святковим.
Але взагалі, Ви можете використовувати будь-які сухофрукти, які вважаєте за потрібне. Будь-яка випічка, процес чисто індивідуальний, і у кожної господині можливо є свої переваги.
8. Вибрані сухофрукти потрібно промити і залити гарячою водою, дати їм трохи постояти. Вони набухнуть і стануть смачніше. Час замочування залежить від твердості самих сухофруктів.
Так, для родзинок і журавлини з вишнею буде достатньо 10 - 20 хвилин. А якщо захочете додати шматочки кураги, то їх треба витримувати приблизно 1 годину.
9. Також в паски додають і горіхи. Але щоб готові вироби буквально танули в роті, з горіхів треба зняти шкірку. Тому їх слід замочити в гарячій воді на дві хвилини, потім зняти шкірку і подрібнити, розрізаючи на шматочки потрібного розміру.
Але якщо не хочете з цим возитися, то можна заздалегідь купити мигдальні пелюстки. Вони тоненькі, вже без шкірки, і паски з їх використанням буде просто ніжними.
10. У миску розбити 5 яєць, додати цукор, що залишився і пакетик ванільного цукру.

Збити за допомогою міксера протягом 5 хвилин. За цей час суміш повинна біліть, а цукор повністю розчиниться. До того ж маса повинна злегка збільшитися в обсязі.

Яйця збиваємо з цукром тоді, коли вже готова опара, тому перш ніж почати збивати, перевірте її. Опара повинна збільшитися в обсязі приблизно в два рази, до того ж вона повинна бути живою і насиченою дрібними бульбашками повітря.
Чим краще піднімається опара, тим легше і ніжніше буде готова випічка.

11. Додати опару в солодку яєчну масу, туди ж перекласти вже підтале до цього часу вершкове масло. Я вже багато писала про те, що масло найкраще використовувати 82,5% жирності, масло меншої жирності по суті є маргарином, тобто рослинним трансжирів низької якості.

Якщо масло не встигло підтанути, то можна зігріти його в мікрохвильовці протягом 1 хвилини. Робити це, звичайно, не бажано, але вже якщо більше ніяк, то скористайтеся цим способом.

Масу ретельно перемішати.
12. Решта 500 гр борошна просіяти в миску, знову два рази. Поки відставити убік.

13. У підготовлену Опарний масу поступово додавати борошно і перемішувати. Можна заважати ложкою з довгою ручкою, а якщо є комбайн, то можна заважати спеціальною насадкою для тіста.

Важливо борошно всипати не відразу, а додавати її невеликими порціями. Тоді ж додати і щіпку солі.
Як правило, в будь-яку випічку, навіть солодку, слід додавати трохи солі. Так тісто стане багатшим і насиченим за смаком.
14. Готове тісто повинно вийти досить рідким і еластичним, але борошно більше додавати не треба. Якщо замішуєте тісто за допомогою ложки, то можливо це буде зробити важко в самому кінці замішування. В цьому випадку можна змочити руки рослинним маслом і замісити його руками.

15. Велику миску змастити олією і перекласти в нього отримане тісто. Прикрити його серветкою, або рушником, можна знову ж закрити його харчовою плівкою, в якій зробити кілька розрізів ножем.

Залишити на годину в теплому місці, за цей час тісто відпочине і підніметься.
Якщо в будинку холодно, і важко знайти тепле місце, то можна скористатися таким прийомом. Духовку поставити на розігрів на 3 - 4 хвилини, потім її вимкнути і поставити в неї миску з тестом, прикривши її серветкою. Спочатку перевірте температуру в духовці рукою, вона повинна бути теплою, але не гарячою.
16. Сухофрукти відкинути на друшляк, і дати стекти воді. Потім викласти їх на паперові рушники і дати полежати, щоб вся вода, що залишилася вбралася. За необхідності прикрити ними верхню частину і промокнути. Води на них залишитися не повинно.

Ми залишаємо їх на серветці, щоб вони підсушити остаточно.

17. Підсушені сухофрукти посипати борошном і перемішати. У такому вигляді їх легше буде ввести в борошно.

Потім додати подрібнені горіхи, або мигдальні пелюстки. Знову перемішати.

З лимона зняти цедру, тільки її жовту частину, і додати до сухофруктів і горіхів. Цедра дасть прекрасний лимонний аромат і смак свіжості. Буде дуже смачно і ароматно! Все ретельно змішати.
18. Через годину перевірити тісто. Воно повинно піднятися на той час і збільшитися в об'ємі в два рази.
19. Рясно змастити руки рослинним маслом і обминути тісто з усіх боків. Тісто не густе, тому без масла буде липнути до рук.

Рясно присипати стіл борошном, викласти на нього тісто. Присипати борошном верхню частину і обминути ще раз. Руки при цьому змащувати маслом. Потім додати сухофрукти з горіхами і цедрою. Знову присипати борошном і замісити тісто до рівномірного розподілу в ньому сухофруктів.

Тісто також не сильно густе, але так і треба.
20. Знову викласти його в миску, прикрити серветкою і знову поставити в тепле місце на годину.
21. Приготувати форми для тесту. Є спеціальні чавунні форми, є паперові одноразові форми, а є невеликі високі роз'ємні форми. Користуйтеся тієї, яка є у Вас.
Форму рясно змастити з внутрішньої частини вершковим маслом. Якщо форма не паперова, то слід вирізати з пергаментного паперу кола для денця і вкласти їх туди. Так паску легше буде дістати по готовності.
Потім злегка присипати їх борошном, після чого форму перевернути, щоб зайва борошно висипалася.
22. Після закінчення години, робочий стіл рясно присипати борошном і викласти на нього тісто. Присипавши його мукою і зверху, вимісити ще раз. Руки змащувати маслом для легкості вимішування. Можна додавати ще борошна, але не робити тісто надмірно густим. Готове тісто не повинно при цьому липнути до рук.
Потім розділити тісто на рівні частини. Це для великих форм. Якщо у Вас маленькі форми, то просто орієнтуйтеся по тому, що при закладанні тесту в форму, воно повинно заповнити її приблизно на 1/3 частину, або половину.

23. Кожну з частин обминути руками, змазаними в маслі і сформувати гладкий кулю, особливо в його верхній частині. Тісто не повинно при цьому липнути до рук. Так вийде рівний красивий верхній шар, на який буде добре викладати глазур.
Якщо на поверхні тесту видно плоди родзинок або журавлини, то їх треба прибрати вниз або всередину, щоб під час запікання вони не підсмажилися. Можна проткнути тісто в декількох місцях, щоб вийшли гази.
24. Таким чином заповнити всі наявні форми. Прикрити їх рушником і залишити на 40 хвилин. Тісто має за цей час знову піднятися.

25. Через 30 хвилин включити духовку. Нам знадобиться температура 180 градусів.
26. Час, що залишився яйце розмішати за допомогою вилки. Змастити верх пасок яєчної сумішшю, використовувати для цього силіконову лопатку.
Можна цей етап і пропустити, особливо, якщо Ви будете згодом покривати верх глазур'ю.
27. Поставити форми в духовку. Випікати в залежності від розмірів форми від 35 хвилин до години. Якщо форми для випічки великі, то випікати потрібно 45 - 60 хвилин, тому, приблизно через 25 хвилин, треба буде прикрити їх пергаментним папером або фольгою.
Під час випічки не відчинити дверцята духовки, не допускайте протягів і різких звуків.
Готові паски повинні бути рум'яними зверху і пропечений всередині. Пропеклися вони, чи ні, можна дізнатися, проткнув їх довгою шпажкою або заубочісткой.
28. Готові вироби вийняти з духовки, і дати їм постояти у формі 5 - 7 хвилин, після чого дістати. Діставатися вони повинні досить легко.
Останнім часом багато хто став випікати в спеціальних паперових формах. Виймати вироби з таких не потрібно, і виглядають вони дуже красиво.
29. На стіл постелити велике м'яке рушник, потім чисту бавовняну тканину і викласти на них паски, поклавши їх на бочок. Через кожні 5 - 7 хвилин, перекочувати їх, щоб рівномірно остудити, і разом з тим не пом'яти боки. І так, поки вони не охолонуть. На це піде приблизно 30 хвилин.

Така процедура не дозволить впасти тесту при охолодженні, і паски залишаться високим і красивими.
30. Після закінчення відведеного часу, паски поставити, як годиться і накрити їх рушником, закутавши з усіх боків. Для вірності, можна зверху обмотати ще і харчовою плівкою.
Це потрібно зробити, щоб вони не підсихали.
31. Залишити їх в такому вигляді на ніч.
32. Потім прикрасити глазур'ю, викласти на тарілку з фарбованими яйцями і подавати на стіл.

Пригощати своїх домочадців і гостей!
Тісто у паски вийшло м'яким, повітряним і дуже ніжним. Аромат ванілі з цедрою лимона розбурхують смак, а сам смак такий, що з'ївши шматочок, мимоволі відразу ж любиш за наступним.

А по суті і не могло вийти інакше. Адже стільки любові, ніжності і доброти ми вклали в його виготовлення!
Як приготувати цукрову глазур, яка не кришиться
Нам знадобиться для глазурі:
- цукор - 1 склянка
- желатин - 1 ч. ложка
- вода холодна - 0, 5 склянки
приготування:
1. Одну чайну ложку желатину всипати в миску і замочити двома столовими ложками холодної води. Дати постояти 5 хвилин, щоб желатин розійшовся і набряк.

2. Приготувати цукровий сироп. Для цього в цукор додати 4 столові ложки води. Поставити на маленький вогонь, і помішувати суміш до повного розчинення цукру.

3. Потім додати в суміш набряклий желатин.

4. Тут же збити суміш міксером. Баритися в даному випадку не можна, інакше суміш швидко застигне.
5. Збивати суміш слід до загустіння і до зміни кольору на білий. На це знадобиться приблизно 2 - 3 хвилини.

6. Тепер важливо вчасно нанести суміш на паски. Занадто гарячу суміш наносити не можна, так як вона вся стече вниз, не встигнувши зачепитися. А якщо дати їй охолонути, то її буде вже не завдати, так як вона загусне. Тому суміш треба наносити злегка теплу, спробувати, якщо при викладанні вона не розтікається, значить саме час!

7. Прикрасити верх фарбованим пшоном, або будь-якими іншими прикрасами, які зараз удосталь продаються в магазинах

8. Подати до столу і їсти з задоволенням.
Глазур, приготована таким способом не кришиться при нарізці. Вона не осиплеться, коли Ви будете розрізати паску на частини.
Це у нас рецепт глазурі без використання яєць. А наступний рецепт білкової глазурі.
Як приготувати білкову глазур
Я зустрічала кілька рецептів приготування білкової глазурі. Природно і якість її відрізняється один від одного. Одна міцніше тримається на пасках, інша швидко опадає.
Готуючись до цієї статті, я шукала в інтернеті відео з хорошим рецептом глазурі. І на очі мені попався ось такий чудовий варіант. Щоб Ви трохи розвіялися від написання, я пропоную подивитися відео.
Таку глазур можна використовувати для прикраси не тільки пасок, а й інших кондитерських виробів. Мені дуже сподобався цей рецепт і я думаю, що він полюбиться і Вам.
Свято Світлого Великодня - це найбільше свято для всіх християн. І тому зустрічають його завжди з радістю, з добром, готуючи смачні частування. І частування ці пари Весні, яка з кожним днем все більше зміцнюється в своїх правах. Вони такі ж яскраві, наповнені неймовірними ароматами і смаками.
Сьогоднішній рецепт паски насправді виходить дуже смачним. І не дивіться, що він вийшов великим. Це всього лише опис, а сам процес протікає набагато швидше.
Звичайно багато часу йде на підхід тесту, але ж це так завжди буває з дріжджовими заготовками. Коли ми готували різдвяні пироги, це також займало чимало часу. Зате який результат! І вже точно такі паски ні в якому разі не можна порівняти з магазинними. Спечіть їх хоч раз, і Ви навіть дивитися не захочете на їх магазинні аналоги.
Так, і коли будете готувати, робіть це з бажанням, з любов'ю і добром! Це одні з основних інгредієнтів в приготуванні будь-якого смачного страви!
Готуйте паски і діліться своїми враженнями. Я буду рада коментарям і лайкам!
А я вітаю Вас з наступаючим світлим святом Великодня! І бажаю Вам добра, любові і лада! А також миру, щастя і процвітання!