Шаньги з картоплею: покроковий рецепт з прісного дріжджового тіста
Шанежки - так ласкаво називають у нас на Уралі ці круглі відкриті пиріжки з картоплею. Коли ми в 70-х роках переїхали жити в цей регіон Росії, я вперше їх спробувала. Пригощала ними нас наша сусідка. Її онуки дуже любили таку випічку, і бабуся готувала їх мало не кожні вихідні. Я пам'ятаю, що вони так сподобалися мені, що я тут же попросила розповісти, як їх готувати.
А бабуся сказала мені, що готувати їх дуже і дуже просто. Головне, вміти заводити хороше дріжджове тісто і не шкодувати начинки. Я записала рецепт. І хоча в той час мені було зовсім небагато років, при першому ж зручному випадку, я взялася за такий важкий для мене справа, як дріжджове тісто. І перші свої шаньги я спекла якраз тоді, коли вчилася ще в школі.
Вже потім я дізналася, що піч їх можна на різному тесті - на кислому, на прісному, на опарі з картопляного відвару і на різному іншому.
Але ось рецепт, яким я хочу сьогодні поділитися, був в моїй скарбничці найпершим. Напевно тому і до цього дня він є найулюбленішим.
Картопляні шаньги з прісного дріжджового тіста
Нам знадобиться (на 22 - 23 штуки):
- борошно - 4 склянки
- вода - 1,5 склянки
- рослинне масло - 2 - 3 ст. ложки
- дріжджі свіжі - 50 гр
- цукор - 1 ст. ложка
- сіль - 1,5 ч. ложки
Для начинки:
- картопля - 1 кг
- молоко - 0,5 склянки
- яйце - 4 шт
- вершкове масло - 50 гр
- сіль за смаком
Інший раз в начинку додають ще й обсмажену на сковорідці на олії дрібно нарізану цибулю. Тому можете включити в рецепт і його. Але найчастіше готують тільки картопляне пюре.
Ви можете спробувати приготувати по - різному, тоді зможете самі визначитися, що Вам більше припаде до смаку.
приготування:
Як видно зі складу інгредієнтів, всі продукти використовуються найпростіші. А також тісто готується без використання яєць і молока, тісто з такого складу продуктів називається прісним. І з нього добре піч випічку в пост. А також, коли дуже любиш шанежки, але одужувати при цьому не хочеш.
Випічка з такого тесту виходить не такою пишною, як із здобного, але за смаком нітрохи не гірше. Свіжоспечена випічка м'яка і смачна. На наступний день, пиріжки можна розігрівати в мікрохвильовці, випічка не зачерствіє і не буде жорсткою.
Правда перевірити це буває практично неможливо, так як все з'їдається практично прямо з печі.
1. Для початку нам треба приготувати опару. Готується вона традиційно, як і завжди при приготуванні дріжджового тіста.
Стакан злегка теплої води вилити в підходящу миску і розкришити в неї свіжі дріжджі. Чим вони свіже, тим швидше буде підніматися опара і тісто. Можна використовувати і сухі дріжджі, в цьому випадку не завжди потрібно готувати опару. Зазвичай на пакетику буває написано, як використовувати ті чи інші їх різновиди.
Я готую на свіжих дріжджах, як мене колись - то і вчили.
Не використовуйте для приготування опари занадто гарячу воду. У такій воді можуть загинути всі живі дріжджі і опара не підніметься.
2. Також насипати в суміш столову ложку цукру і дві - три столові ложки борошна. Перемішати. Якщо заважає важко, то можна використовувати для перемішування віночок. В цьому випадку всі размешается швидко і легко.
3. Поставити опару в тепле місце хвилин на 15 - 20, якщо дріжджі свіжі, то за цей час вона збільшиться в об'ємі в два - три рази.
Вже через дві - три хвилини на поверхні почнуть з'являтися бульбашки. Дріжджі почнуть «прокидатися» і опара стане живою. А через 15 - 20 хвилин на поверхні з'явиться »жива шапочка».
4. А поки підходить опара нам потрібно буде просіяти борошно для замісу. Краще навіть це зробити два рази.
При цій процедурі частинки борошна краще насичуються киснем і випічка виходить більш пишною і смачною. Часу це займає зовсім небагато, зате вироби з такого тіста смачніше в рази.
Просіяти її можна відразу ж в миску, в якій і будемо замішувати тісто.
5. У решту теплу воду всипати сіль і перемішати до розчинення.
6. У борошні посередині зробити поглиблення і влити туди воду. Перемішати в кашку.
Потім влити підійшла до того часу опару. Вливати її потихеньку, відразу ж перемішуючи вміст ложкою або лопаткою, кому як зручніше.
Коли лопаткою і ложкою це стане робити важко, додати рослинне масло і почати замішувати тісто руками. Робити це краще в мисці, так як воно досить рідке.
7. Місити тісто до стану, поки воно не почне відходити від рук і не загусне. Однак сильно густим бути воно не повинно. На фото видно, яка в нього повинна бути консистенція. Місити потрібно хвилин 6 - 7.
Якщо тісто не вимішує і на Ваш погляд рідкувато, то підсипте ще пару ложок просіяного борошна. Але пам'ятайте, що тісто не повинно бути густим. Йому буде в цьому випадку важче підніматися.
8. Відскребіть тісто зі стінок, особливо якщо там залишилася борошно і втрутився все в тісто. Стінки повинні бути чистими. Це також буде сприяти гарному підйому.
9. Добре вимішати тісто залишити в мисці, накрити рушником або харчовою плівкою і поставити в тепле місце для підйому. Підніматися воно буде годину - півтора, знову ж таки в залежності від свіжості дріжджів і від температури в приміщенні.
10. Картоплю очистити, розрізати на половинки, щоб він швидше зварився, залити водою, і поставити варитися. Я завжди відварюю картоплю за принципом «нехай краще залишиться, ніж не вистачить». Тому запропонований у складі інгредієнтів 1 кг овочу приблизний.
Я люблю, коли начинки в пиріжках багато, причому в будь-яких пиріжках. І наші сьогоднішні пиріжки в цьому не виняток. І хоча буває, що для них готують досить рідку начинку і не викладають її, а як би наносять зверху. Я ж люблю готувати досить густу начинку, і викладаю її товстим шаром.
Коли вода закипить, її треба посолити за смаком. Щоб картопелька наша вийшла не водянистою, а смачною. Адже всім відомо, що чим смачніше начинка, тим смачніше будуть і пиріжки. До речі, у мене є ціла стаття, як приготувати смачну картопляне пюре за всіма правилами і канонами кулінарної науки. Заходьте, дивіться, запрошую.
А поки тісто підходить, а картопля вариться можна позайматися і якимись іншими цікавими справами.
11. З готової картоплі злити воду. А її ретельно розім'яти. Додати вершкове масло і тепле молоко. Якщо готуємо в пост, то ні те, ні інше не додаємо. А розминаємо картопельку з водичкою, в якій її і варили.
Також в пост не додаємо і яйця, обходимося без них.
Але сьогодні пост ми не тримаємо, тому додаємо 2 яйця і білок від третього. Жовток і ще одне яйце залишаємо для змазування виробів.
12. Все ретельно перемішуємо, щоб пюре вийшло однорідним, без грудок. У мене воно виходить не густим і не рідким. Знову ж таки, якщо вважаєте за краще начинку пожиже, то додайте в неї ще трохи молока, або картопляного відвару.
Спробуйте пюре, і якщо вважаєте, що солі недостатньо, то можна додати її на свій смак.
13. Але ось тісто наше вже норовить вистрибнути з миски.
Його треба втихомирити і обминути. І навіть можна злегка підмішування його, прямо в мисці. Воно, до речі, вже зовсім не липне до рук. Всі інгредієнти прекрасно розійшлися і розподілилися, а тісто стало слухняним і приємним на дотик - м'яким і еластичним.
Після того, як обминути його, знову накрийте рушником і знову поставте в тепле місце. Потрібно, щоб воно підійшло ще разок. На це може піти приблизно годину часу.
Знову займаємося своїми справами. Пюре остигає, а тісто підходить.
14. Деко вистелити папером для випічки і рясно змастити її маслом.
Якщо у Вас є два дека, то краще підготувати їх обидва. Тісто буде знову підніматися, вже з готовими виробами. І поки буде випікатися один лист з шаньги, другий на той час буде підходити.
15. Що Підійшло вдруге тісто обмять, промесіть.
Розділити на дві - три частини. Одну з частин розкачати в ковбаску і розрізати на брусочки, з яких скачати кульки. У діаметрі вони повинні бути сантиметрів 7.
17. З кульок сформувати коржі, можна розкачати їх качалкою, а можна розім'яти руками, вже прямо на деку. Дати їм трохи полежати, коли вони стануть рости в обсязі, то пальцями сформувати в серединці виїмку для начинку.
Можна сформувати виїмку і за допомогою металевої кришки. Накрутивши її на банку і поставивши на заготовку тіста, злегка натиснути. Щоб кришка не прилипала її треба змастити олією.
18. Заповнити виїмку картопляним пюре, залишивши зовсім маленькі бортики по краях. Я кладу начинки стільки, скільки влазить. Але знову ж таки нагадаю, що є рецепти, де пюре просто розмазують на поверхні заготовки. Спосіб вибирайте самі.
19. Включити духовку для розігріву і поставити деко де - небудь поблизу. У мене духовка нагрівається 15 хвилин, приблизно стільки ж часу буде потрібно, щоб заготовки збільшилися в об'ємі в два рази.
Нам потрібна буде температура 180 градусів.
20. Яйце і жовток збити за допомогою виделки. Піднялися заготовки акуратно НЕ натискаючи, змастити збитим яйцем. Користуватися для цього найкраще силіконової пензлем.
Змащуємо і вільні від начинки бортики і саму начинку. Розмиті відкриті пиріжки будуть в цьому випадку дуже рум'яними і красивими.
21. Поставити деко в духовку і випікати вироби 25 -30 хвилин в залежності від особливостей духовки.
Під час всього процесу випікання постарайтеся духовку не відкривати, щоб тісто не опало. Особливо важливі перші 10 - 15 хвилин.
Готові шаньги повинні зарум'яниться і стати гарними і апетитними.
22. Дістати деко з духовки і зняти готову випічку за допомогою лопатки. Попередньо ножем розрізати місця з'єднання. Вони злиплися і відламати їх буде складно, адже ми ж не хочемо, щоб вони поламалися.
23. Викласти готову випічку в велике блюдо і накрити рушником. Залишити на 10 хвилин, потім подавати з гарячим чаєм. Також хороша така випічка і з гарячим молоком.
Ось такі шаньги у нас вийшли. Рум'яні, красиві і апетитні! Чи не правда?! Вийшло їх рівно 23 штуки.
Всього готувала три дека. Так ось, поки пеклась наступна партія, ніхто з кухні йти не збирався. Нас було всього троє. Я думаю, що все наїлися вже з половини другої партії, але запах і вигляд пекущейся випічки просто прикував всіх до своїх місць.
В результаті, після вечірньої трапези на блюді залишилося лише чотири штуки. І так кожен раз. Тому враховуйте апетит своїх домашніх і кількість їдців.
Якщо все люблять випічку, то кількість інгредієнтів можна пропорційно збільшити. Якщо збільшуєте кількість борошна на один - два склянки, то кількість дріжджів можете залишити незмінним.
На фото, де готували опару, видно, як вона сильно піднялася, тому сили дріжджів вистачить і на збільшену порцію.
І повторюся, що замість води можете використовувати молоко. Також можна додати в тісто 1 - 2 яйця і вершкове масло. В цьому випадку тісто вийде вже здобним, а значить більш пишним і повітряним.
А можна готувати уральські шанежки і взагалі без дріжджів.
Шаньги без дріжджів за бабусиним рецептом
І ось якраз з такого тесту і наступний відео рецепт.
А взагалі в підготовлювану тісто можна додавати сметану, кефір, або сквашенное молоко. Шаньги готують ще й з кислого дріжджового тіста.
Рецепт вийшов великим і інформативним. Але не подумайте, що раз багато написано, значить важко буде приготувати. Просто хотілося більш детально зупинитися на всіх етапах приготування. А взагалі в приготуванні дріжджового тіста і нашої сьогоднішньої випічки немає абсолютно нічого складного.
Та й не забудьте ще один найголовніший інгредієнт - гарний настрій! Без нього нічого не вийде !!!
Смачного!