Кекс «Свердловський» по ГОСТу
Кекс «Свердловський» з родзинками, мабуть, самий незвичайний з усіх ГОСТІВСЬКА кексів часів СРСР. Його було легко впізнати за незвичною ромбовидної формі, в нього обов'язково додавали десертне вино і згущене молоко, а поверхня не присипали цукровою пудрою, а глазуровані цукровим сиропом! Такий кекс, приготований в суворій відповідності з радянськими стандартами, ще можна зустріти в продажу в Єкатеринбурзі та інших містах Свердловської області. Хоча доведеться уважно вивчати склад, адже зараз все частіше зустрічаються відступи від вихідної рецептури. Тому щоб гарантовано отримати той самий смак знаменитого кексу, найкраще приготувати його в домашніх умовах по ГОСТІВСЬКА рецептом. А для жителів інших регіонів це і зовсім майже єдина можливість познайомитися з справжнім «Свердловским».
складові
- борошно пшеничне - 200 г
- вершкове масло (маргарин) - 130 г
- цукор - 110 г
- згущене молоко - 85 г
- ванільний цукор - 0,5 пакетика
- розпушувач - 0,5 ч.л.
- родзинки темний без кісточок - 130 г
- курячі яйця - 115 г (буде достатньо двох великих яєць)
- солодке десертне вино (мускат, кагор) - 1 ст.л.
для сиропу:
- цукор - 60 г
- вода - 25 г
Зверніть увагу на склад згущеного молока, воно повинно бути без рослинних домішок. Перевагу краще віддати якісного продукту, зробленому по ГОСТу.
За приписом ГОСТу кекс пекли на маргарині, ми ж радимо використовувати вершкове масло, адже сьогодні маргарин високої якості знайти практично неможливо.
Бажано використовувати круглу форму діаметром 16-20 см. Спочатку для випічки «Свердловського» була розроблена спеціальна Ромбоподібна форма, але ГОСТом допускається і кругла. Хоча форма кексу - це саме те, де можна трохи відступити від стандартів і скористатися тими варіантами, що є під рукою.
Як приготувати кекс «Свердловський»
Важливий момент: всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Тому потрібно заздалегідь дістати з холодильника не тільки масло, щоб воно встигло розм'якшити, але і яйця, а також згущене молоко.
Коли масло стало досить м'яким, можна приступати до приготування кексового тесту. Спочатку за допомогою міксера 5-10 хвилин збиваємо розм'якшене масло. Продовжуючи його збивати, додаємо невеликими порціями цукор і ванільний цукор і збиваємо отриману суміш протягом ще 5-7 хвилин.
У суміш з цукру і масла вливаємо тонкою цівкою згущене молоко, не припиняючи збивання міксером. Якщо цукор при збиванні масла не розтанув, то після додавання згущеного молока суміш стає трохи рідині і цукор починає активно розчинятися.
Після згущеного молока додаємо в суміш яйця. Їх потрібно додати по одному, продовжуючи роботу віночком. Суміш доводимо до стану повітряного і пишної маси.
Переходимо до замісу тіста: просіваємо борошно і підсипає її разом з розпушувачем в тісто. Як тільки борошно втрутиться в масляну суміш, перемішування припинити.
Ізюм попередньо необхідно промити і обов'язково повністю просушити, щоб не було зайвих крапель води в тесті. Тільки після цього його можна додати в масу. Вливаємо до родзинок столову ложку солодкого десертного вина і перемішуємо тісто ложкою або лопаткою.
Тісто перекладаємо в круглу форму, змащену будь-яким маслом або прокладену пергаментним папером. Духовку попередньо потрібно нагріти до 170-ти градусів. Форму з кексовую тестом ставимо в гарячу духовку на середній рівень.
Випікається кекс «Свердловський» приблизно від 1 години до 1 години 10 хвилин при 170-ти градусах, але якщо ви будете використовувати форму-кексніцу з отвором в середині або довгасту прямокутну, час випікання зменшиться. Спостерігайте за станом кексу і якщо ви побачите зверху рум'яної скоринки, а дерев'яна шпажка при цьому вийде з тіста сухою - кекс можна виймати.
Гарячого кексу даємо охолонути на решітці.
Залишилося приготувати сироп для глазурування. Зазвичай таку цукрову глазурування раніше робили для того, щоб кекси довго не черствіли і зберігали товарний вид до покупки.
Змішуємо в сотейнику або ковші цукор і воду, ставимо на сильний вогонь. Чекаємо, коли суміш закипить і цукор розчиниться, після цього кип'ятимо 1 хвилину.
Даємо готовому сиропу трохи охолонути (приблизно 6-7 хвилин), а потім промазуємо їм верхівку кексу за допомогою пензлика.
Коли сироп застигне, можна пригощатися смачним кексом.