Шоколадний кекс
велика Кількість рецептів кексів вражає, адже яких тільки варіантів немає: кекс на кефірі, кекс з горіхами, мармуровий кекс, кекс з родзинками. Я ж пропоную приготувати смачний шоколадний кекс з волоськими горішками, який має насичений смак шоколаду і легку горіхову нотку.
Інгредієнти для приготування шоколадного кексу
- Маргарин або масло вершкове — 1 пачка (200 г)
- Цукор — 1 склянка
- Яйце — 3 шт.
- Борошно — 1 склянку
- Какао-порошок — 4 ст. ложки
- Розпушувач для тіста — 1 пакетик
- Сіль — на кінчику ножа
- Ванілін — за смаком
- Волоські горіхи — 0,5 склянки
- Масло рослинне — для змащування форми
Процес приготування шоколадного кексу простий. З ним впорається навіть школяр, але все-таки є кілька особливостей. Про них — трохи нижче.
Як приготувати шоколадний кекс з волоськими горіхами:
- Отже, для початку включимо духовку. Температура 190 °C, режим верхній і нижній нагрів.
- Далі підготуємо волоські горішки для нашого кексу. Підсмажимо їх на сковорідці 5−7 хвилин на слабкому вогні, щоб вони підсохли і придбали приємний смак. Їх необхідно постійно помішувати, щоб не підгоріли з одного боку. Далі горіхи остуджуємо і подрібнюємо ножем або в блендері, не сильно дрібно. Щоб в кексі відчувалися шматочки.
- Тепер беремося за тісто. Маргарин необхідно заздалегідь дістати з холодильника, щоб він відтанув до кімнатної температури. Змішуємо Маргарин з цукром, додаємо 3 яйця. Я читав, що в тісто для шоколадного кексу необхідно додавати тільки жовтки, але на власному досвіді переконався, що ціле яйце нітрохи не гірше.
- Йдемо далі: додаємо сіль. Потім борошно, в яку ми додали пакетик розпушувача і ванілін. І, нарешті, щоб кекс вийшов дійсно шоколадним, ми додаємо у наше тісто 4 ст. ложки какао-порошку. Скажу чесно, пробував додавати і менше какао, і більше, але, на мій погляд, 4 ст. ложки на наведене кількість інгредієнтів є оптимальним. І за смаком, і за кольором, і по консистенції.
- Майже все готово. Залишилося додати волоські горіхи. До речі, якщо ви замішували тісто міксером, додати горішки можна вже після, в готове тісто, обережно перемішавши вручну ложкою. І ще невеликий рада, горішки необхідно виваляти в борошні, щоб вони не осіли на дно форми для випікання, а рівномірно розподілилися по всій масі нашого майбутнього шоколадного кексика.
- Змащуємо форму для випічки кексу рослинним маслом. Акуратно викладаємо тісто, рівномірно розподіляючи його по всій формі. І відправляємо в духовку на 40−45 хвилин. Чудовий аромат ванілі і шоколаду, з легкої горіховою ноткою почне наповнювати вашу кухню вже через 15−20 хвилин.
- Поки кекс печеться, ми приготували посипання у вигляді цукрової пудри. 2 ст. ложки цукру ми перетворили в пудру за допомогою кавомолки.
- І ось, наш шоколадний кекс готовий з шматочками волоських горіхів. Дістаємо його з духовки, виймаємо з форми і даємо охолонути. Що не вистачає нашому шоколадному кексу? Правильно — прикраси! Посипаємо його цукровою пудрою, прикрашаємо цілими горіхами, можна фруктами і шматочками м'яти.
Приємного апетиту і кулінарних успіхів!