Лимонний кекс на йогурті з цукровою помадкою
Добре приготовлений кекс - це завжди щось особливе: ніжна, м'яка, практично тане структура, легкий смак і надзвичайний аромат. Таким він виходить завдяки спеціальному методу приготування, суть якого полягає в ретельному збиванні м'якого вершкового масла до пишного стану. Це нагадує процес приготування масляного крему. Саме цей маленький секрет і є тим самим чарами, яке робить кекс кексом, а не простим пирогом. Але ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що можна зробити кекс ще ніжнішим: всього лише додайте в нього натуральний йогурт.
Як і всі кисломолочні продукти, йогурт діє на тісто благотворно, підсилює дію розпушувачів. Завдяки цьому випічка з йогуртом завжди виходить набагато більш ніжною, ніж, наприклад, на молоці.
Смак кексу на йогурті буде набагато більш ніжним і делікатним, придбає вершковий відтінок. Цей смак відмінно поєднується з ароматом цитрусових, а особливо - з лимоном. Додайте трохи цедри в тісто - і кекс перетвориться, стане десертом з яскравим смаком. А довершити десерт допоможе цукрова глазур - помадка.
складові
- 200 грамів пшеничного борошна
- 150 грамів йогурту без добавок
- 120 грамів цукру
- 100 грамів вершкового масла
- 1 яйце
- цедра 1 лимона
- 1,5 ч. Ложки розпушувача
- дрібка солі
- трохи лимонної цедри або кондитерських посипань для прикраси готового десерту
Для глазурі:
- 60 мл води
- 200 грамів цукру
Рецепт лимонного кексу на йогурті
Заздалегідь дістаньте з холодильника вершкове масло і яйце. Ці інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Розм'якшене масло змішайте з цукром.
Збийте інгредієнти міксером на невисокій швидкості до пишного стану.
На дрібній тертці натріть цедру лимона. Знімайте тільки жовту частину, намагаючись залишити поза увагою білу - вона може дати неприємну гірчинку.
Додайте цедру в збите масло, а також введіть туди яйце.
Злегка збийте масу.
Потім влийте йогурт і перемішайте.
Просійте в ємність з тістом борошно, а також додайте розпушувач і дрібку солі. Найкраще додавати борошно потроху, щоб краще контролювати процес, адже в залежності від її вологості, розміру яйця, жирності йогурту і вершкового масла, тісто може вийти гущі або рідині.
Ретельно перемішайте тісто, щоб воно вийшло гладким і ніжним. В результаті тісто для кексу на йогурті має бути схожим по консистенції на сметану.
Акуратно заповніть тестом форму для запікання. Якщо ви використовуєте металеву форму, змастіть її невеликою кількістю масла, щоб готовий кекс можна було витягти.
Випікайте лимонний кекс 40 хвилин при температурі 170 градусів. Готовність вироби перевірте зубочисткою - якщо проткнути кекс, вона повинна вийти сухою. Поверхня десерту повинна зарум'яниться.
Готовому кексу дайте постояти 5 хвилин у формі, а потім витягніть його і дайте повністю охолонути.
Як приготувати цукрову помадку
Поки остигає кекс, приготуйте помадку. Для цього змішайте цукор і воду в невеликому сотейнику.
Поставте ємність на вогонь, доведіть сироп до кипіння і варіть до проби на м'який кульку.
Щоб перевірити готовність сиропу, наберіть трохи в чайну ложку, опустіть ложку в стакан з холодною водою, а потім спробуйте зліпити з цього сиропу кулька - він повинен вийти м'яким і податливим.
Готовий сироп перелийте в інший посуд - так він швидше охолоне. Почніть збивати сироп на середній швидкості.
Поступово він почне густіти і світлішати. Коли сироп стане комковаться, помадка готова.
Зберіть помадку в кулю, укутайте в плівку і дайте полежати 10-15 хвилин.
Коли кекс повністю охолоне, трохи нагрійте помадку - вона стане текучої, але збереже світлий колір і кремову текстуру. Щедро полийте помадкою лимонний кекс.
Прикрасьте виріб лимонною цедрою або кондитерськими посипаннями.