Хачапурі по-аджарський (човники з сиром і яйцем)
Славнозвісне блюдо грузинської кухні - хачапурі - це коржі з сиром. Здається, їх люблять усі, адже їх родзинка в простоті, чистоті смаку. Хачапурі можуть бути такими різними! Найефектніші - це аджарські хачапурі. Їх легко впізнати серед інших хачапурі: їм надають форму човники, фарширують дуже великою кількістю сиру, а в самому кінці випікання додають вершкове масло і яйце, яке лише схоплюється зверху, а жовток, який залишається рідким, грає роль своєрідного соусу.
Хачапурі по-аджарський - це просто вибух насиченого вершково-сирного смаку, адже сиру використовують дуже багато, тому будьте готові до того, що страва це дуже калорійне і поживне. Сир для приготування аджарського хачапурі вибирають легкоплавкий, з великим відсотком вмісту жиру. Іноді сир замінюють сиром. Завдяки цьому начинка виходить неймовірно ніжною, але врахуйте, що подавати хачапурі потрібно тільки-тільки з духовки.
Для основи готують просте дріжджове тісто, тому що його функція - це лише надання форми хачапурі. Тому для приготування тіста вам знадобляться лише борошно, вода, трохи цукру і дріжджів. Для замісу тіста краще вибрати міксер зі спіральними насадками, кухонний комбайн або хлібопіч, тому що воно виходить досить м'яким.
Інгредієнти (на 4 великих хачапурі)
- 250 грамів пшеничного борошна
- 250 грамів сиру
- 170 мл води
- 40 грамів вершкового масла
- 4 яйця
- 4 грами сухих дріжджів
- щіпка цукру
Як приготувати хачапурі по-аджарський
Для приготування дріжджового тіста змішайте борошно, сухі дріжджі і цукор в глибокій мисці або чаші комбайна.
Вилийте в борошно воду, підігрів її до кімнатної температури.
Вимішайте тісто ложкою, щоб воно увібрало всю відведену йому борошно. Як видно, тісто виходить липким.
Далі для замісу використовуйте міксер або комбайн. Місіть тісто 5-6 хвилин, поки воно не стане гладким, більш пластичним і менш липким.
Зберіть тісто в кулю.
Накрийте його плівкою або чистим рушником і поставте в тепле місце для підйому.
Коли тісто виросте вдвічі, обомніте його, випустивши зайве повітря, а потім розділіть на 4 частини. Кожну частину подкатайте в кулю.
Тоненько розкачати кожну частину в коржик. Її товщина повинна бути близько 2 мм.
Сир натріть на крупній тертці і покладіть його на кожен коржик щедрим шаром.
Загорніть краї коржі з двох сторін, утворюючи «борту» човники.
Потім з'єднайте краю, щоб завершити формування. Готові хачапурі покладіть на деко, застелене пергаментом і присипаний борошном.
Випікайте вироби при температурі 220 градусів до рум'яного кольору. Потім в центр кожного хачапурі покладіть по шматочку вершкового масла. Робити це потрібно швидко.
Зверху акуратно розбийте по яйцю, стежачи за тим, щоб воно не розтеклося.
Поставте хачапурі в духовку ще на 5-7 хвилин, щоб яйця схопилися.
Подавайте ароматні хачапурі по-аджарський відразу ж після приготування - поки вони ще гарячі, а сир всередині м'який і ніжний.