Цвітна капуста, запечена в духовці під сирним соусом
Цвітна капуста - дуже багатоликий овоч. Вона володіє сильним, але в той же час дуже делікатним ароматом, який не переплутати ні з чим. За її особливий смак її або люблять, або уникають в будь-яких проявах. Але вмілі господині вже давно навчилися готувати її так майстерно, щоб підкреслити достоїнства, створюючи неймовірно смачні страви: ніжний вершковий крем-суп, капуста в хрусткому клярі, запіканки і пироги, а ще млинці, салати і навіть оладки! Поряд з цими стравами варто відзначити ще одне, не менш знамените і популярне - кольорова капуста, запечена в духовці з сирним соусом.
Цвітна капуста просто незвичайно поєднується з вершково-молочними продуктами: вони підкреслюють її смак, пом'якшують і збагачують. І родзинка цієї страви саме в сирному соусі - це ідеальний компаньйон для цвітної капусти. Рецепт цього соусу прийшов з американської кухні, де його використовують дуже часто з великою кількістю овочів, а також з макаронами. Згадайте хоча б знамениті і оспівані в багатьох фільмах «Макарони з сиром» - саме з таким соусом і готують це знамените блюдо.
Сирний соус можна приготувати заздалегідь і зберігати його в холодильнику. І ви в будь-який момент зможете приготувати кольорову капусту в духовці, всього лише полив овочі сиром і відправивши їх запікатися. Ситно і дуже смачно, як ви думаєте?
Інгредієнти (на 2 порції)
- половина великого качана цвітної капусти
- сіль і перець - за смаком
- 220 мл молока
- 80 грамів твердого сиру
- 20 грамів вершкового масла
- 1 ст. ложка борошна
Рецепт цвітної капусти, запеченої під сирним соусом
Процес приготування сирного соусу дуже сильно схожий з приготуванням соусу Бешамель. Відрізняються ці соуси тим, що в сирний, природно, додають набагато більше сиру, тоді як в деяких рецептах бешамель сиру немає зовсім.
Отже, в невеликому сотейнику розтопіть вершкове масло. Додайте до масла борошно.
Помішуючи масло з борошном, дайте їм трохи підрум'янитися - лише злегка.
Тонкою цівкою влийте злегка підігріте молоко в масло з борошном. У цей час необхідно віночком помішувати соус, інакше він стане грудкуватих. Саме на цьому етапі ви домагаєтеся того, щоб в подальшому соус був гладким.
Трохи проваріть соус, поки він не почне густіти. Молочна основа соусу не повинна стати щільною, як заварний крем, а лише злегка згуститися (можна порівняти ступінь густоти з молоком, в якому варився рис).
Натріть на дрібній тертці твердий сир і відправте його в сотейник з молочної основою. Перемішайте соус до розчинення сиру. Після додавання сиру соус загусне і стане злегка в'язким.
Приправте сирний соус сіллю і перцем за смаком.
Соус готовий, а тому переходите до обробки капусти.
Помийте і розберіть капусту на суцвіття.
Розкладіть її по порційних формам для запікання або в велику плоску форму вгору суцвіттями. Щедро полийте кольорову капусту сирним соусом.
Надішліть блюдо в духовку і запікайте його при 180 градусах 30-40 хвилин в залежності від вашої духовки і від того, наскільки рум'яної скоринки ви хочете отримати.
Подавати блюдо слід відразу ж.