Як приготувати збитень
Всім відомі лікувальні властивості меду. А взимку, коли застуда підступає з усіх боків, баночка ароматного солодкого меду стає незмінним супутником звичних чаювань. Мед взагалі здавна був одним з найцінніших ласощів і найбільш поширеним десертом у слов'ян. Славнозвісний гарячий напій, який готували ще до появи в наших краях чаю, робили саме на основі меду. Називається такий напій суботні.
Суботні - це гаряча суміш меду, води, прянощів, лимона. Погодьтеся, такий нектар - це джерело корисних елементів і сеанс ароматерапії в одному чані. Спробуйте і ви зварити суботні, адже приготувати його в домашніх умовах дуже просто і займе це у вас приблизно 15 хвилин. Процес приготування полягає в тому, що воду з медом кип'ятять разом зі спеціями, завдяки чому напій стає дуже пряним.
Інгредієнти (на 2 порції напою)
- 2 склянки води
- 3-4 ст. ложки меду
- 0,5 лимона
- 0,5 ч. Ложки кориці
- 0,5 ч. Ложки меленого імбиру
- 6 горошин чорного перцю
- 3 бутона гвоздики
- 3 коробочки кардамону
- 1 зірочка бадьяна
Рецепт приготування збитню
Влийте воду в невелику каструлю і Відведіть туди мед. Поставте каструлю на маленький вогонь.
Підготуйте всі спеції. Насправді, ви можете сміливо підбирати свої поєднання спецій. Головне, щоб вам сподобався результат. До речі, якщо ви відчули, що почали хворіти, додайте в суботні трохи свіжого імбиру - і у вас вийде справжнє антипростудні засоби.
Половинку лимона наріжте кружальцями.
Коли мед розчиниться у воді і суміш закипить, відправте в неї спеції і нарізаний лимон.
Тримайте суботні на маленькому вогні 10 хвилин. Коли напій буде готовий, процідіть його через сито і розлийте по чашках або склянках.
Подавайте суботні, доповнивши його скибочкою лимона і подавши в окремій піалі мед для любителів напоїв послаще.