» » Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках


Огірки, консервовані на зиму, є однією з найбільш затребуваних закусок з усіх заготовок, які ми щороку запасаем в великих кількостях. Саме з цієї причини, щороку з'являється все більше смачних і різноманітних рецептів. У продажу вже можна зустріти цілі книги, де дається більш сотні описів різних варіантів заготовок.

І незважаючи на те, що кожна господиня вже має свої фірмові варіанти приготування, все одно кожен раз хочеться приготувати що-небудь новеньке, щоб порадувати своїх близьких. Та й друзів здивувати, коли вони прийдуть в гості.

І ось таким нововведенням, як раз і можна вважати огірки з гірчицею. Зізнаюся чесно, я не знаю, як давно використовується такі способи заготовки взагалі. Сама я стала використовувати їх не так давно. Але незважаючи на це, така гостра закуска сподобалася в нашій родині, і навіть прижилася. Що дозволило мені з кожним новим сезоном розширювати її географію, додаючи в свою скарбничку все нові рецепти.

І сьогодні я хотіла б поділитися ними з Вами. Зазвичай я заготовлював в один день заготовку якимось одним із способів. Але так як вирішила написати статтю на цю тему, то вчора я законсервувала огірки з гірчицею п'ятьма різними способами. Щоб показати Вам весь процес в цілому, як в описі, так і в фотографіях. Я подумала, що завдяки цьому, Вам буде простіше вибрати найбільш вподобаний рецепт.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

У першій-ліпшій нагоді я постаралася використати різні методи, починаючи з того, що якісь з них готувалися зі стерилізацією, якісь без неї. Десь використовувалася суха гірчиця в порошку, десь в готовому вигляді, і в двох варіантах я використовувала насіння гірчиці.

Потрібно сказати, що у всіх, сьогодні запропонованих, рецептах, допускаються варіації. Ну, по-перше, в будь-якому з них можна використовувати ту гірчицю, яка є. По-друге, будь-який варіант можна готувати зі стерилізацією, або без неї. Важливо розуміти, що якщо стерилізувати заготовку Ви не хочете, то плоди потрібно все одно піддавати тепловій обробці. Для цього є кілька способів. І сьогодні я розповім, які вони існують.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

І Ви, завдяки отриманій інформації, зможете самі складати рецепти. А якщо не хочете витрачати на це час, то просто візьміть будь-який із запропонованих варіантів і готуйте по ньому. За всіма по ним, виходять дуже смачні закусочні огірочки, які зустрічаються на «Ура» на будь-якому столі - хоч на святковому, хоч на буденному.

Також з таких огірків виходять дуже смачні розсольники і солянки. І це є ще одним прекрасним стимулом, щоб заготовити їх в більшій кількості.

зміст:

  • Найсмачніший рецепт з гірчицею
  • Огірки, мариновані з насінням гірчиці
  • Огірки з насінням гірчиці і аспірином
  • Хрусткі огірочки на зиму з гірчичним порошком
  • Як заготовити огірки без додавання оцту
  • Квашені гострі огірки

Найсмачніший рецепт з гірчицею

Звичайно назвати цей рецепт найсмачнішим може і не зовсім правильно. Інші рецепти також не можна вважати менш вдалими. Але по-мою суб'єктивну думку, саме цей варіант заслуговує на те, щоб приготувати по ньому заготовку в першу чергу.

Цей рецепт передбачає стерилізацію. І використовувати для консервації я буду літрові банки.

На фото можна побачити, що у мене лежить велика кількість потрібних для консервування інгредієнтів. Нехай це не вводить Вас в оману. Всі ці компоненти приготовлені відразу для 5 різних варіантів. Я їх приготувала все відразу, щоб потім в метушні нічого не забути.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

А Ви беріть тільки ті з них, які потрібні для того чи іншого рецепта.

Нам знадобиться (на 2 літрові банки):

  • огірки
  • гірчиця готова - 3 ст. ложки
  • кріп - 4 парасольки
  • часник - 4 зубчики
  • лист хрону
  • лист вишні - 8 шт
  • перець чорний - 10 горошин
  • перець духмяний - 4 горошини
  • гвоздика - 4 бутончики
  • цукор - 0,5 склянки
  • оцет 9% - 0,5 склянки
  • сіль - 1 ст. ложка з невеликою гіркою
  • холодна вода - 3 склянки

приготування:

1. Огірки замочити в холодній воді. На літрову банку йде приблизно 9 - 10 невеликих за розміром плодів. А саме такі і найкраще використовувати для консервації. Можете попередньо помістити плоди в банку, щоб дізнатися, скільки їх знадобиться. Потім дістати і замочити.

Замочувати їх потрібно обов'язково. Причому навіть якщо Ви їх тільки що зібрали з грядки. Це дозволить зробити їх хрусткими, а шкірку ніжною і приємною на смак.

Замочувати їх можна, лише на годину - це як раз тоді, коли зібрали їх щойно з грядки, і до 4 годин, якщо вони зібрані напередодні. Або коли куплені в магазині, або ринку, і взагалі невідомо, коли зібрані.

Якщо замочують плоди на кілька годин, то буде краще, якщо Ви будете міняти в них воду щогодини.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

У мене їх замочимо багато, це на все сьогоднішні рецепти. Ви замочіть стільки, скільки знадобиться Вам. До речі, консервувати можна і в дволітрові, і трилітрові банки. Просто потрібно перерахувати кількість інгредієнтів.

2. А поки у нас є вільний час, можна помити і простерилізувати банки. Мити їх найкраще за допомогою звичайної харчової соди. Вона не тільки прекрасно справляється з будь-брудом, але ще і дезінфікує ємність. Після миття, баночки потрібно простерилізувати. Це можна зробити декількома різними способами

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

  • на пару, як це роблю я, за допомогою спеціального пристосування - насадки на каструлю.
  • в духовці. Цей спосіб особливо хороший, коли використовуєш відразу багато банок.
  • в мікрохвильовці. При використанні цього способу не забудьте налити в банку трохи води, щоб вона не лопнула при нагріванні.

Також необхідно помити кришки. Для консервації я використовую тільки металеві кришки під закачування. Хоча може бути можна скористатися і загвинчуються. Кришки до речі, потрібно не тільки помити, але також і прокип'ятити.

Стерилізація посуду дуже важлива в будь-якому процесі заготівлі продуктів на зиму. І ігнорувати її ні в якому разі не можна!

Після того, як банки простерилізувати, виставити їх на рушник денцем вниз. Нехай вони остигають і сохнуть.

3. Тим часом підійшов час зливати воду з замочених плодів. Їх «хрусткость» можна перевірити, з'ївши один екземпляр - він повинен бути хрустким. Це означає, що і наша закусочка буде також хрусткою. Але ж ми ще використовували для цього не всі секретні механізми.

4. Плоди помити і зрізати кінчики з двох сторін. Це допоможе їм краще просолитися. А також з них краще вийде повітря, що дасть в подальшому кращу гарантію їх збереження.

Спробуйте шматочок шкірки з боку попки, щоб випадково не попався який-небудь гіркий екземпляр і не зіпсував нам весь смак. Хоча з маленькими огірочками таке зустрічається вкрай рідко.

Помити всю зелень. А краще її помити і обдати окропом. Не завадить.

5. Готові плоди скласти в миску, щоб стекла зайва вода.

6. Тим часом, банки охололи і можна почати їх наповнення. Відразу ж в обидві банки по черзі скласти зелень - по парасольці кропу, по невеликому шматочку листа хрону, по два листки вишні. Вниз покласти перець і бутончики гвоздики.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Можна звичайно обходитися в рецептах з використанням гірчиці і без листя хрону, так як і той і інший відповідають за те, щоб не утворювалася цвіль. Але ми додамо небагато. Листочки хрону, також як і вишні, допомагають надовго зберегти заготовку хрусткою.

7. Викласти огірки. Перший шар - вертикально, в рядок, щоб стояли, як солдати в строю. Для цього підберіть їх все однакові на зріст і бажано розміру. Наповнювати банку потрібно якомога щільніше, ми консервуємо НЕ розсіл. Це по-перше, а по-друге, щільно викладені плоди виходять більш хрусткими.

Розсолу мало, огірків багато - ось секрет успіху!

8. У серединку, після першого шару викласти порізаний на часточки або пластини часник. Багато додавати його не треба. Його велика кількість розм'якшує овочі, це потрібно знати!

9. У нас залишилося ще достатньо місця для того, щоб заповнити його невеликими за розміром плодами. Тому вже не ставимо їх, а маємо горизонтально. Стільки, скільки поміститься. Можна розрізати їх і на дві половинки, але краще вибрати найменші і заповнити ними місце, що залишилося.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

10. Зверху викласти ще два листочка вишні, невеликий шматочок листа хрону і по парасольці кропу. Прикрити металевою кришкою.

11. Приготувати маринад. Для цього в каструлю влити необхідну кількість води. Якщо банки заповнили досить щільно, то цієї води вистачить рівно на дві літрові ємності.

Поставити її на вогонь.

12. Викласти в воду гірчицю.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Можна використовувати вже готову розведену гірчицю. А можна і ось таку, де і гірчиця, і насіння. Називається вона чомусь «Баварська». Що напевно додасть «ваги» нашої заготівлі).

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Розмішати вміст. Гірчиця поки плаває у вигляді грудочок, але коли вода закипить, грудочки повністю розчиняться.

13. Покласти в маринад необхідну кількість солі і цукру. Довести до кипіння.

Не використовуйте для соління йодовану сіль. Вона викликає процеси бродіння. А нам цього ох як не потрібно!

14. Влити оцет і знову перемішати. Кипіння ненадовго припиниться, але незабаром маринад знову закипить. Якщо до цього часу в ньому ще залишилися грудочки, то їх можна розмішати за допомогою віночка.

15. Після закипання, дати злегка побурліть на середньому вогні без інтенсивного кипіння 2 хвилини, після чого розлити маринад по банках. Ще не до самого краю. Як бачите, маринад вийшов мутнуватим. Це через гірчиці. Він таким і залишиться на весь час зберігання, але нехай Вас це не бентежить. Це просто такий маринад.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

16. У каструлю великого обсягу налити теплу воду, вистелити дно серветкою або рушником, і поставити в неї банки з вмістом. Долити маринад під саме горло і закрити металевою кришкою.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Долити води стільки, щоб вона дійшла до плечей банки.

Не ставте банки з гарячим вмістом в холодну воду. Також як і ємності з холодним вмістом - в гарячу воду. І в тому, і в іншому випадку, скло може лопнути, і вся заготівля буде зіпсована. Тепла вода і в одному випадку, і в іншому - найоптимальніший варіант.

17. Довести воду в каструлі до кипіння. Воно повинно бути помірно інтенсивним, щоб вода не заливалася під кришку з одного боку, і щоб кипіння все ж присутнє.

18. Стерилізувати вміст після закипання води в каструлі слід 7 - 8 хвилин. Після чого дістати по одній банці і закриття кришки за допомогою закаточной машинки.

19. Перевернути ємності з вмістом, поставивши їх на кришки. Ретельно укрити ковдрою. Це продовжить процес стерилізації ще на добу. Протягом цього часу, огірочки будуть дуже повільно остигати, що відмінно позначиться на їх смакові якості і на зберіганні.

Дуже добре ставити багато банок під одну ковдру. Остигати такі заготовки будуть щонайменше 24 години. Сьогодні я розкрила свої заготовки, пройшло вже більше доби, а вони все ще залишалися теплими.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

20. Після охолодження, банки перевернути в їх звичний стан і поставити в темне прохолодне місце для зберігання.

Щоб гарненько Просолов і насититися маринадом, заготівлях потрібно буде вистоятися не менше місяця. І тільки після цього можна буде пригощатися і пригощати своїх близьких.

Усі наступні рецепти будуть описувати тільки сам процес приготування. Без опису - навіщо це потрібно робити. Тому, читайте разом з ними обов'язково і перший варіант. Щоб розуміти, що, навіщо і чому Ви робите.

Огірки, мариновані з насінням гірчиці

За цим рецептом я пропоную приготувати консервовані огірки з гірчицею без стерилізації. Готувати будемо також в літрових банках. Але при бажанні банки можна взяти будь-якого розміру. Тільки при цьому потрібно буде змінити пропорції приготування маринаду.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Нам знадобиться (на літрову банку):

  • огірки
  • насіння гірчиці - 1 - 1,5 ч. ложки
  • часник - 2 зубчики
  • лист хрону
  • лист смородини - 3 шт
  • лист вишні - 3 шт
  • естрагон - гілочка
  • кріп
  • перець духмяний - 2 горошини
  • перець чорний - 5 горошин
  • перець гострий стручковий - за бажанням
  • гвоздика - 2 шт

Для маринаду (на 1 літр води):

  • сіль - 1 ст. ложка з гіркою
  • цукор - 2 с. ложки
  • оцтова есенція 70% - неповна чайна ложка

Літра маринаду приблизно вистачить на дві щільно заповнених літрових банки. Тому враховуйте це під час приготування.

приготування:

1. Огірочки замочити в холодній воді на годину, два або три, в залежності від того, коли вони зібрані. Після замочування їх слід добре вимити, зрізати кінчики і викласти в миску, щоб стекла зайва вода.

2. Банки і кришки ретельно помити і простерилізувати. Потім поставити на рушник шийкою вниз, щоб стекла вся вода.

3. На дно кожної ємності викласти по гілочці і парасольці кропу, по два листа вишні і смородини, гілочку естрагону і лист хрону. Звичайно не весь, а лише його невелику частину. Приблизно сантиметрів 5 в ширину.

Замість листя хрону можна використовувати і корінь хрону. Для цього його потрібно очистити і порізати тоненькою соломкою.

4. Викласти на дно суміш перців. Для гостроти можна додати червоний гострий стручковий перець, маленький шматочок в сантиметр завтовшки. Але це за бажанням.

Я завжди його додаю, мені подобається той смак, який він дає. Але сьогодні у нас рецепт з горчичкой, тому дивіться самі. Можете додати, але лише зовсім небагато.

5. Виставити перший ряд огірків. Пам'ятаємо, що виставляти їх краще вертикально. Так вони не тільки щільно встануть, але ще і краще замаринується.

6. Другим шаром викласти залишилася зелень і часник, який попередньо порізати на дольки або пластини.

7. Потім менші за розміром плоди. Вони в банку вже швидше за все але встануть, тому розміщуємо їх горизонтально. Заповнюємо ємність, як можна щільніше.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

8. Таким же чином заповнюємо всі баночки, які приготували.

9. Закип'ятити воду. Залити окропом вміст під саме горло і щільно прикрити кришками. Залишити настоюватися на 10 хвилин. Після чого воду злити. Для цього є спеціальна пластмасова кришка з дірочками.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Тут є два варіанти. Цю ж воду можна використовувати і далі, зливаючи її в каструлю. Потім давати їй можливість знову закипіти, і заливати потім заново.

А можна кожен раз використовувати нову воду. Для отримання більш світлого розсолу використовується другий варіант. А для більш насиченого смаку - перший варіант. Тому вибирайте самі, який з них Ви будете використовувати.

10. Після того, як злили воду, нам знову буде потрібен окріп (по одному з варіантів), який ми знову повинні залити в банку. Знову накрити кришкою і залишити ще на 10 хвилин.

По закінчення цього часу знову воду злити. А в банку насипати насіння гірчиці. Досить чайної ложки, але якщо любите погостріше, то додайте півтори ложечки на літрову банку.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

11. Якщо кожен раз використовуєте свіжу воду, то можна зайнятися маринадом. Для цього закип'ятити воду і всипати в неї сіль і цукор.

Якщо воду використовуєте вторинну, то дочекатися 10 хвилин, поки в ній стоять огірки. Потім злити її в каструлю і додати туди сіль і цукор.

І в тому, і в іншому випадку дочекатися закипання. І потім залити вміст банок. Чи не доливаючи до самого верху, додати оцтову есенцію, як видно з рецепту її потрібно неповну чайну ложку. Тобто не повну, і не половинку, а десь по-серединці.

12. Потім долити маринад до самого верху і прикрити кришкою. При цьому добре, якщо навіть частина маринаду трохи виллється. Дати постояти 2 - 3 хвилини, щоб вийшло повітря, якщо такий ще залишився. Кришку для цього відкривати вже не треба! Він і так вийде, якщо залишився.

Однак подивіться, якщо в банку видно бульбашки повітря, обхопіть її руками з двох сторін (використовуйте для цього рушник) і легенько повращайте з боку в бік. Щоб допомогти бульбашок піднятися догори. Буває, що вони застрягають між плодами, навіть незважаючи на те, що бульбашки.

13. Банку закриття металевою кришкою і поставити під теплу ковдру або рушник в перевернутому стані. Залишити в такому вигляді до повного охолодження. Це приблизно на добу.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

14. Потім знову перевернути і прибрати на зберігання. Як і іншу консервацію, її потрібно зберігати в темному прохолодному місці.

Як бачите, огірочки вийшли дуже красивими. Вони мають приємний оливковий колір, прозорий розсіл і дуже смачні.

Відмінною особливістю цього способу є те, що ми не стерилізували продукцію. Але як Ви встигли помітити, вона пройшла трикратну обробку окропом. Два перших рази ми витримували в немплоди по 10 хвилин. А в третій раз залишили банки під «шубою» практично на добу. Завдяки цьому, а також консервантів у вигляді цукру, солі і оцтової есенції, вони виходять не тільки смачними, а й добре зберігаються. Що, погодьтеся, грає в процесі консервування далеко не останню роль.

Якщо за першим рецептом ми заготовляли їх зі стерилізацією, а другий без неї (але в другому варіанті ми тричі заливали заготовку окропом), то в наступному рецепті буде взагалі все по-іншому. Це ще один спосіб без стерилізації, і без заливки окропу в банки. Цікаво ?! Тоді читайте рецепт. І беріть спосіб на замітку. Таким чином можна обробляти їх і для інших способів заготовки.

Огірки з насінням гірчиці і аспірином

Буду консервувати цим способом в дволітрових банках. Але знову ж таки нагадаю, що літраж ємності значення не має. Ви можете маринувати в будь по обсяги по банки.

Також особливістю даного способу є те, що в якості консерванту крім солі, цукру і оцту, я використовую таблетку аспірину. Я вже ділилася рецептом, де використовую аспірин в заготовках на зиму. І ось ще один рецепт.

Нам знадобиться (на дволітрову банку):

  • огірки
  • насіння гірчиці - 1,5 ч. ложки
  • цибуля ріпчаста - 2 шт
  • часник - 3 зубчики
  • суміш зелені і листя - будь-які (кріп, петрушка, лист хрону, вишні, смородини)
  • перець духмяний - 4 горошини
  • перець чорний горошком - 6 - 8 шт
  • перець гострий стручковий - за смаком і бажанням
  • гвоздика - 3 бутончика

Для маринаду на 1 літр води:

  • сіль - 2 ст. ложки
  • цукор - 1,5 ст. ложки
  • оцтова есенція - 1 ч. ложка (не зовсім повна)
  • аспірин - 1 таблетка

приготування:

1. Як я вже сказала, в цьому рецепті у нас буде використовуватися інший спосіб обробки основного компонента. На це зверніть особливу увагу. Але для початку, як завжди, нам потрібно на годину, два, або три - замочити плоди в холодній воді. Час залежить від того, коли зібраний урожай.

2. Потім зрізати кінчики з двох сторін і скласти підготовлені плоди в більшу ємність. Закип'ятити воду і залити плоди окропом. Накрити кришкою. Залишити в такому стані до тих пір, поки вони повністю не охолонуть. Ну або можна дочекатися, щоб вода стала трохи теплою. Кришку в цей час бажано не відкривати, щоб плоди встигли гарненько пропарити.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

За цей час їх колір зміниться зі звичайного на приємний оливковий.

3. Банки і кришки помити і простерилізувати.

4. Підготувати всі інгредієнти, щоб все було під рукою. Зелень і листя помити і обшпарити окропом.

5. На дно банки викласти зелень - бажано, щоб це був шматочок листа хрону, лист смородини, пара листочків вишні, і обов'язково гілочка, або пара парасольок кропу. Але всю не викладаю, трохи залиште для того, щоб викласти ще в серединку або в самому кінці.

Також відразу покласти в банку суміш перців і бутончики гвоздики.

6. Коли огірки дійдуть до потрібного стану, тобто повністю охолонуть, злити з них воду. Але не виливати її, а злити в каструлю. Цією водою будемо заливати вміст банки.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

7. Викласти плоди в банку, намагаючись заповнити її дуже щільно. Коли заповнили банку наполовину, викласти цибулю, нарізану часточками або кільцями. А також в проміжки між огірочками покласти нарізану пластинами часник.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

8. Потім продовжити наповнювати банку плодами. Вниз викладайте екземпляри побільше, а зверху - трохи менше. Причому першим шаром викладайте їх вертикально, а другим, як вийде.

9. Проміжки заповнити залишилися цибулею і часником. В серединку або в кінці викласти залишилася зелень.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

10. Відразу ж всипати зверху зерна гірчиці.

11. Таблетку аспірину стовкти в ложці і також всипати зверху.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

12. Відміряти необхідну кількість злитої води. Якщо у Вас для консервації буде підготовлена ​​дволітрова банку, яку дуже щільно заповнили плодами, то для неї знадобиться приблизно 1 літр води, відповідно на літрову банку - 0,5 літра води, а на трилітрову - 1,5 літра води.

Відповідно до цього і розраховуємо кількість необхідної води для приготування маринаду. Якщо злитої води не вистачило, то можете додати відсутню кількість звичайної.

13. Поставити воду в каструлі на вогонь і всипати в неї необхідну кількість солі і цукру.

Можна всипати сіль і цукор просто в банку. Це також є недопустимим. Але краще все ж прокип'ятити.

14. Коли розсіл закипить, залити його в банку, додавши неповну чайну ложку есенції. Налити воду необхідно до самого краю, щоб коли Ви накриє її кришкою, розсіл трохи перелився через нього.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

15. Дати постояти 5 хвилин, щоб вийшли бульбашки повітря. Кришку при цьому вже не відкривати. Якщо бульбашки скупчилися десь і не можуть знайти виходу, то злегка покрутіть банку з боку в бік. При цьому піднімати її не треба, обертайте прямо на столі. А для того, щоб не подряпати стіл, постеліть під банку серветку.

16. Закрутити кришку за допомогою закаточной машинки. І перевернувши банку, поставити її під рушник або ковдру до повного охолодження.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Зберігати в звичайному положенні в темному прохолодному приміщенні.

Багато моїх подруг запитують, навіщо класти в розсіл аспірин. Все дуже просто, аспірин - це кислота.

  • Вона дозволяє краще зберігати заготовки на зиму.
  • Огірки з його присутністю ніколи не розм'якшуються і залишаються завжди хрусткими.
  • З використанням аспірину можна додавати менше оцту або есенції, що дозволяє отримувати зовсім кислу продукцію.

До речі, я пробувала готувати по цьому ж рецепту і без аспірину. Вони також добре зберігаються, але оцту я додавала трохи більше. Тому вибір завжди є, і він залишається за Вами.

А зараз ще один рецепт.

Хрусткі огірочки на зиму з гірчичним порошком

З розведеною гірчицею і насінням заготовку ми вже готували. Тепер пропоную зробити це з гірчичним порошком.

Нам знадобиться (на літрову банку):

  • огірки
  • ріпчаста цибуля - 1 шт
  • болгарський перець - 1 шт
  • часник - 2 зубчики
  • суха гірчиця - 0,5 ч. ложки
  • зелень петрушки, кріп, естрагон, лист хрону

Для маринаду (на літр води):

  • сіль - 2 ст. ложки
  • цукор - 2 ст. ложки
  • оцтова есенція - неповна чайна ложка (трохи більше половини ложки)
  • перець чорний горошком - 5 шт
  • перець духмяний - 2 горошини
  • гвоздіка- 2 бутончики

приготування:

1. Огірки замочити в холодній воді на годину, два, або три, в залежності від того, коли вони зібрані. Потім ретельно промити в холодній воді і зрізати кінчики.

2. У вимиті і простерилізовані банки покласти частину зелені. У рецепті вказано ту зелень, яку використовувала я. Але можна замінювати компоненти, включаючи, наприклад листя вишні і смородини, або корінь хрону.

3. Цибулю порізати кільцями або півкільцями, і викласти частину на дно.

4. Заповнити банку плодами, вставляючи в вільні місця нарізаний пір'ям болгарський перець, лук і часник, який також можна порізати пластинами.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

5. Зверху покласти залишився лук і зелень.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Всипати зверху гірчицю.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

6. Приготувати маринад. Його розрахунок дається на літр води, або на дві літрові банки заготовок. Влити воду в каструлю і поставити її на вогонь. Додати всі компоненти, крім оцту, для приготування маринаду і довести до кипіння.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

7. Дати покипіти 2 - 3 хвилини, після чого залити його в банки. У кожну з них додати есенцію. Есенцію можна замінити на 9% оцет (його треба буде 80 мл). Його потрібно буде додати в маринад, коли закипить вода. І після другого кипіння вимкнути вогонь і залити маринадом вміст банок.

8. Так як ми попередньо НЕ обдавали вміст банок окропом, і не витримували в ньому наші огірочки, їх треба простерилізувати. Для цього набрати в каструлю теплу воду, вистелити дно серветкою і поставити в неї банки. Після того, як вода в каструлі закипить, засікти 10 хвилин.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Саме такий час нам знадобиться, щоб простерилізувати літрову ємність. Дволітрову стерилізуємо 20 хвилин, і трилітрову - 30 хвилин.

9. Після стерилізації банки потрібно акуратно дістати щипцями і закрутити кришками. Діставайте скляні ємності дуже обережно, щоб не впустити банку і не обпектися.

10. Як зазвичай банки перевернути догори дном і накрити рушником, залишити на добу остигати. Потім прибрати на зберігання.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Зберігати їх потрібно, як зазвичай, в прохолодному темному місці.

Як заготовити огірки без додавання оцту

А приготовані таким чином огірки потрібно буде зберігати в холодильнику. Так як готуються вони взагалі без оцту і заливаються звичайної холодною кип'яченою водою.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Нам знадобиться (на літрову банку):

  • огірки
  • гірчиця суха - 1 ст. ложка
  • зелень для консервації - кріп, петрушка, хрін, лист смородини і вишні
  • перець горошком - 5 шт
  • перець духмяний - 2 шт
  • гвоздика - 2 шт

Для розсолу на 1 літр води 2 ст. ложки солі і 1 цукру.

приготування:

1. Плоди замочити в холодній воді. Потім вимити і зрізати з двох сторін кінчики. Вимити всю зелень і листя.

2. В простерилізовані банки викласти на дно частина зелені і суміш перців і гвоздики. Потім щільно укласти огірки. Зверху покласти залишилася зелень.

3. У холодній кип'яченій воді зміщувати сіль і цукор і дати постояти, щоб вони розчинилися. Для цього періодично перемішувати вміст. Зробити це краще заздалегідь, так як кристали будуть розчинятися трохи довше, ніж в гарячій воді.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

4. Залити холодним розсолом. Зверху залишити трохи місця для гірчиці. Її всипати у вигляді шапочки, і не перемішуючи, відразу ж закрити пластмасовою або кришкою, що загвинчується. Прибрати в холодильник.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Через місяць огірочки готові. Зберігати весь цей час їх слід в холодильнику.

Квашені гострі огірки

А ось ще один з цікавих рецептів, на який варто звернути найпильнішу увагу. Огірки по тому рецепту не маринують, а заквашиваются. Процес цей не дуже швидкий, але цікавий. Також як і смак готової заготовки.

Спробуйте, може і у цього рецепта знайдуться свої шанувальники.

Як Ви зрозуміли, закваска відбувається за рахунок природного процесу бродіння. Таким способом раніше користувалися в селах, де ніяких закочувальних машинок і в помині не було. Правда тоді їх квасили таким чином без всякої гірчиці.

Але зараз способи заготовки з гірчицею дуже полюбилися в народі, і тому рецепт адаптували вже для нових переваг.

І на сьогодні це все рецепти. Всі вони різні, немає жодного схожого на інший. Скрізь використовуються різні попередні способи обробки огірків; різні методи консервування - зі стерилізацією, і без неї; різні способи зберігання; Та й гірчиця всюди використовується в її різних станах.

Огірки з гірчицею на зиму - 6 найсмачніших рецептів в банках

Я сподіваюся, що Вам сподобалися рецепти і Ви зможете вибрати який-небудь з них для себе. Я так заготовила огірочки по всім описаним способам. І мушу сказати, що це не зайняло дуже багато часу. Всі рецепти, якщо не брати до уваги останнього, дуже прості, і для їх реалізації не потрібно багато часу.

Діліться рецептами зі своїми друзями. Нехай і у них будуть смачні заготовки на зиму. А я на цьому з Вами прощаюся.

Вдалих Вам заготовок!

Радимо прочитати

Грузді, солоні в банках гарячим способом. Про те, як солити грузді на зиму в банках ...
В цьому році як - то не радують поїздки за грибами. Їздили вже кілька разів, і всі спроби були невдалими. І ось в одну з таких поїздок я натрапила на сімейку груздів. Стояли вони на галявині біленькі

0 комментариев

X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки