Морквяні маффіни на сироватці
Маффіни - це традиційна американська випічка. Їх легко впізнати за кексовой формі і високою пишною шапочці. На відміну від кексів, маффіни готуються набагато швидше і простіше, в них зовсім мало масла і подаються вони зазвичай теплими. Все це зробило маффіни хорошим варіантом для сніданку, адже на приготування тіста ви витратите від сили 10 хвилин, а дбають вони всього 20-25 хвилин. До того ж, нерідко в тісто для маффінів вводять всілякі корисні добавки, які зроблять ранок бадьорим і ситним. Наприклад, це можуть бути горіхи, родзинки, вівсяні пластівці, сухофрукти, ягоди.
Пропонуємо приготувати неймовірно корисний, «здоровий» варіант маффинов - з морквою. Морква відмінно підходить для десертів, адже вона солодка на смак. Пам'ятаєте знамените морквяний пиріг? Так ось морквяні маффіни - це своєрідна, більш корисна міні-версія такого пирога. В якості основи для приготування таких маффинов використовується суміш пшеничного білої, пшеничного цільнозерновий і вівсяної муки. Рідкі інгредієнти в рецепті - це сироватка і рослинне масло, а також яйце. Якщо ж ви хочете приготувати пісний варіант таких мафінів, сміливо замінюйте сироватку і яйце на соєве або горіхове молоко - вийде не гірше, будьте впевнені!
Інгредієнти (на 8 маффинов середнього розміру)
- 0,5 склянки натертої на дрібній тертці моркви
- 90 мл сироватки
- 80 грамів цукру
- 50 грамів пшеничного білого борошна
- 50 грамів пшеничного цільнозерновий борошна
- 50 грамів вівсяної муки
- 50 мл рослинного масла
- 1 маленьке яйце
- 1 ч. Ложка розпушувача
- дрібка солі
Рецепт морквяних маффинов на сироватці
Сироватку змішайте з рослинним маслом і щіпкою солі.
Додайте туди яйце і злегка збийте вінчиком або виделкою, щоб суміш стала однорідною.
В окремому посуді змішайте три види борошна, цукор і розпушувач.
Всипте сухі інгредієнти до рідких і швидко перемішайте. Довго вимішувати до однорідності не варто - невеликі грудочки цілком припустимі.
Моркву натріть на дрібній тертці. Для половини склянки повинно вистачити середньої за розміром моркви.
Додайте моркву в тісто і швидко перемішайте його.
Розподіліть тісто по формах для випічки. Ви можете випікати маффіни або в паперових тарталетках, або в силіконових, або змастивши металеву форму рослинним маслом. Якщо ви хочете стандартний по висоті маффин, заповнюйте форму на дві третини, а якщо високий - майже доверху.
Випікати морквяні маффіни потрібно при температурі 220 градусів протягом 20-25 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою.
Подавати морквяні маффіни слід теплими. Чудово буде подати до них трохи вершкового масла.