Кефаль в молочному соусі, рецепт з покроковими фото
Власне кажучи, це може бути і не кефаль зовсім (з якою я недавно готувала вуха), а товстолобик, щука, лящ, хек, карась, окунь. Абсолютно будь-яка, як прісноводна, так і морська риба, що попалася вам на вудку або на грошові купюри. Даний спосіб приготування робить з пересічною рибки... ні, не золоту рибку, а дуже-дуже смачну :).
Моя мама любить «збагачувати» смак смаженої або приготованої на пару риби піджаркою з цибулі і моркви, я ж знайшла для себе молочний соус, в якому тушу будь-який вид риби.
Рецепт смаженої кефалі в молочному соусі
Що знадобиться для приготування смачної кефалі, так це:
- 0,5 кг свіжої кефалі;
- 1 стакан молока;
- пара цибулин;
- 100 грамів борошна;
- сіль;
- приправа для риби;
- рослинна олія для смаження.
Ясна річ, що спочатку я очищаю луску, вирізаю зябра і потрошу кефаль. Гарненько її промивши, сіллю всередині і зовні.
Обвалюю в борошні кожну рибку і укладаю на сковороду, в якій вже розігрілося пісне масло.
Смажу як зазвичай на середньому вогні до утворення рум'яної скоринки.
Другий бік рибки також повинен обсмажитися. Щоб зручно було перевертати кефаль, посмажила партію в два етапи.
Кефалі повинно бути стільки, щоб у підсумку вона щільно вляглася на дно сковорідки. Дрібні екземпляри смажимо цілком, великі нарізаємо скибочками.
Готую молочний соус для кефалі
Поки кефаль обсмажується, чищу і дрібно ріжу цибулю, перекладаю його в глибоку ємність, додаємо приправу і трохи солі.
Заливаю цибулю молоком, перемішую – соус готовий.
Коли присмажився вся риба, щільно укладаю її на сковорідку і рівномірно заливаю молочним соусом. Накриваю кришкою і тушу на повільному вогні 25 хвилин. За цей час м'ясо і цибулю напитаются молоком і приправою, цибулю розм'якшиться, а залишки молока в сковороді злегка загуснуть. Не заважаю вміст сковороди і не перевертаю.
Акуратно, з допомогою лопатки і столової ложки, щоб м'яка риба не розвалилася, перекладаю її у велику тарілку.
Зверху на кефаль викладаю цибулю, поливаю залишилися в сковорідці соусом. Завдяки молоку і спецій цибуля набуває своєрідний, дуже цікавий смак і з'їдається із задоволенням, тому його багато не буває. Власне, як і риби, приготовленої в молоці.
Кефаль, смажену в молочному соусі, відмінно доповнює картоплю, яким би він не був приготований.