Картопляний гратен з беконом
Гратен - неймовірно смачна страва з вишуканим назвою. Воно дуже інтригує, чи не так? Таке блюдо можна і до святкового столу подати, а ось по простоті приготування воно цілком підійде і для буднів.
Незважаючи на всю свою простоту, гратен навряд чи зможе вам набриднути. Так, класичний гратен готується з тонко нарізаної картоплі, запеченого в вершках з рум'яною сирною скоринкою. Але цей базовий варіант ви можете доповнювати таким чином, що кожен раз блюдо буде звучати по новому. Наприклад, ми пропонуємо взяти за основу класичний рецепт грата з картоплі і додати трохи копченої грудинки або бекону, що додасть страві пікантності. В ряду популярних різновидів картопляного грата ви можете також зустріти варіанти з сирним соусом - гратен Дофінуа, а також з лососем, креветками, грибами. І завдяки такому розмаїттю, ця страва може бути як гарніром, так і виступати в якості основного.
Гратен - таке блюдо, яке дуже добре підходить як для подачі відразу після приготування, так і для того, щоб приготувати його заздалегідь. Більш того, ви можете навіть зробити його заздалегідь і заморозити прямо в формі! Таке блюдо завжди виручить вас, коли на підготовку зовсім немає часу або сил. З гратеном ви точно не залишитеся голодними - залишиться лише розморозити його і розігріти в мікрохвильовці чи духовці!
Готувати картопляний гратен можна як в порційних формах, так і в одній великій.
складові
- 750 грамів картоплі (6 картоплин)
- 250 мл вершків жирністю 20%
- 100 грамів твердого сиру
- 60 грамів копченої грудинки або бекону (за бажанням)
- 2 зубчики часнику
- 0,5 ч. Ложки мускатного горіха
- сіль, перець за смаком
Вихід готового продукту: 4 порції
Як приготувати картопляний гратен
Картопля очистіть від шкірки і наріжте пластинами завтовшки в 1-2 мм.
Наріжте невеликими шматочками копчену грудинку або бекон.
У порційні формочки (або одну велику) викладіть шар картоплі. Покладіть пару-трійку шматочків грудинки. Посоліть і поперчіть.
Вершки змішайте з нарізаним часником і мускатним горіхом. Доведіть суміш до кипіння - вершки прекрасно увберуть в себе аромати. Потім суміш необхідно процідити через сито.
Тепер влийте столову ложку ароматних вершків в форму з картоплею.
Твердий сир натріть на дрібній тертці.
Покладіть зовсім небагато сиру на шар картоплі.
Тепер повторюйте шари картоплі, грудинки, ароматних вершків і сиру до тих пір, поки форма не заповниться.
Зверху щедро посипте картоплю сиром.
Накрийте форму з картопляним гратеном фольгою і відправте в духовку, розігріту до 150 градусів. Готуйте протягом 40 хвилин, після чого температуру збільште до 200 градусів і запікайте страву ще 15 хвилин, прибравши фольгу. Сирна скоринка стане рум'яною, а картопля всередині - ніжним і м'яким.
Подавайте гратен, присипавши його свіжою зеленню.