» » Картопляний гратен з беконом

Картопляний гратен з беконом


Гратен з картоплі

Гратен - неймовірно смачна страва з вишуканим назвою. Воно дуже інтригує, чи не так? Таке блюдо можна і до святкового столу подати, а ось по простоті приготування воно цілком підійде і для буднів.

Незважаючи на всю свою простоту, гратен навряд чи зможе вам набриднути. Так, класичний гратен готується з тонко нарізаної картоплі, запеченого в вершках з рум'яною сирною скоринкою. Але цей базовий варіант ви можете доповнювати таким чином, що кожен раз блюдо буде звучати по новому. Наприклад, ми пропонуємо взяти за основу класичний рецепт грата з картоплі і додати трохи копченої грудинки або бекону, що додасть страві пікантності. В ряду популярних різновидів картопляного грата ви можете також зустріти варіанти з сирним соусом - гратен Дофінуа, а також з лососем, креветками, грибами. І завдяки такому розмаїттю, ця страва може бути як гарніром, так і виступати в якості основного.

Гратен - таке блюдо, яке дуже добре підходить як для подачі відразу після приготування, так і для того, щоб приготувати його заздалегідь. Більш того, ви можете навіть зробити його заздалегідь і заморозити прямо в формі! Таке блюдо завжди виручить вас, коли на підготовку зовсім немає часу або сил. З гратеном ви точно не залишитеся голодними - залишиться лише розморозити його і розігріти в мікрохвильовці чи духовці!

Готувати картопляний гратен можна як в порційних формах, так і в одній великій.

складові

  • 750 грамів картоплі (6 картоплин)
  • 250 мл вершків жирністю 20%
  • 100 грамів твердого сиру
  • 60 грамів копченої грудинки або бекону (за бажанням)
  • 2 зубчики часнику
  • 0,5 ч. Ложки мускатного горіха
  • сіль, перець за смаком

Вихід готового продукту: 4 порції

Загрузка...

Як приготувати картопляний гратен

Картопля очистіть від шкірки і наріжте пластинами завтовшки в 1-2 мм.

Нарізаємо картопля тонкими пластинами

Наріжте невеликими шматочками копчену грудинку або бекон.

нарізаємо грудинку

У порційні формочки (або одну велику) викладіть шар картоплі. Покладіть пару-трійку шматочків грудинки. Посоліть і поперчіть.

У форми укладаємо шар картоплі і грудинку

Вершки змішайте з нарізаним часником і мускатним горіхом. Доведіть суміш до кипіння - вершки прекрасно увберуть в себе аромати. Потім суміш необхідно процідити через сито.

Змішуємо вершки з часником і мускатним горіхом

Тепер влийте столову ложку ароматних вершків в форму з картоплею.

Додаємо ложку проціджений вершків

Твердий сир натріть на дрібній тертці.

Дрібно натираємо сир

Покладіть зовсім небагато сиру на шар картоплі.

Додаємо трохи сиру

Тепер повторюйте шари картоплі, грудинки, ароматних вершків і сиру до тих пір, поки форма не заповниться.

Зверху щедро посипте картоплю сиром.

Посипаємо гратен сиром

Накрийте форму з картопляним гратеном фольгою і відправте в духовку, розігріту до 150 градусів. Готуйте протягом 40 хвилин, після чого температуру збільште до 200 градусів і запікайте страву ще 15 хвилин, прибравши фольгу. Сирна скоринка стане рум'яною, а картопля всередині - ніжним і м'яким.

Картопляний гратен з беконом

Подавайте гратен, присипавши його свіжою зеленню.

Радимо прочитати

0 комментариев

X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки