Холодець з свинячих ніжок - рецепт без желатину з покроковими фото
наближаються новорічні Свята ж, куди ж без холодцю на святковому столі? Сьогодні розповім вам, як правильно зварити смачний холодець з свинячих ніжок, який добре застигає без желатину.
Я з дитинства дуже любила, коли бабуся варила холодець зимою на печі, а потім ми з нею перебирали цю величезну каструлю кісточок і мені вони здавалися такими смачними :) Ось і вчора, примітивши в магазині такі красиві свинячі ніжки, вирішила я наварити холодцю, у нас в сім'ї всі його люблять, так би мовити, репетиція перед святами.
Ніжки вибирайте такі, щоб вони були повненькі і не дуже великі, щоб помістилися в каструлю. Як завжди нижче я все розповім і покажу, як я варю холодець.
Інгредієнти для свинячого холодцю
Отже, щоб зварити холодець мені знадобилося:
свинячі ніжки - 4 шт. сіль, перець, лавровий лист, цибуля - 1 головка, часник - 5 зубчиків.
Рецепт смачного холодцю зі свинячих ніжок без желатину
Чим мені подобається варити холодець - нічого в цьому складного немає - потрібно просто залити свинячі ноги водою, поставити на маленький вогонь і забути про них на пару годин. Холодець можна варити на плиті, або в мультиварці, я в цей раз варила в мультиварці, але найчастіше варю його на газу.
Отже, спочатку промила свинячі ніжки і поклала їх в каструлю, де вони будуть варитися (якщо хочете отримати у холодець побільше м'яса можете кинути в каструлю ще курячу ніжку).
Залила водою так, щоб вона тільки покрила ніжки, запам'ятала цей рівень приблизно в каструлі. Справа в тому, що бабуся говорила, що воду в холодець доливати не можна, що він не застигне і вона лила відразу побільше води. Я доливаю трохи води, так як за три години кипіння хай і маленького, все одно вода випаровується, а відразу більше її налити не виходить, так як каструля невелика.
Тому я приблизно в середині готування доливаю воду. Але важливо не налити її надто багато, тобто не більше того рівня, який ви бачили на початку варіння, краще трохи менше, але не більше!
Воду відразу посолила, її потрібно злегка пересолити, так як частина солі ніжки вберуть. Відразу поклала в каструлю кілька штучок лаврового листа і штук 10 перцю горошку. Поставила варитися або в мультиварку в режим Суп (у мене це 55 хвилин), або на плиту.
Після першого закипання зняла піну.
Варити холодець треба з закритою кришкою години три-чотири на плиті на маленькому вогні, а якщо в мультиварці, то я три рази включала заново цей режим "Суп".
Через 2 години варіння закинула в каструлю очищену цибулину і долила трохи води. Ось такий виходить наваристий бульйон.
Щоб дізнатися готовий холодець чи ні, потрібно спробувати виделкою поколупати свинячі ніжки. М'ясо повинно ось так легко відходити від кістки, тобто ніжки прямо розвалюються. Плюс налийте трохи бульйону на дно тарілки і поставте її в холодильник, через 20 хвилин він повинен застигнути.
Плюс перевірте на клейковину між пальцями, якщо липне, то холодець готовий!
Далі найсмачніше для тих, хто любить обсмоктувати кісточки :) виловила свинячі ніжки в тазик і руками відділяю кісточки від м'яса. М'ясо розклала на дно формочок і контейнерів і після цього залила бульйоном (у нього натерла часник на дрібній тертці попередньо).
Гарячий холодець нічим не накривайте і в холодильник відразу не ставте. Нехай він постоїть ніч на столі, охолоне і вже перетвориться в холодець і тільки потім можна накривати контейнера і ховати готовий холодець в холодильник.
З гірчицею і чорним хлібом, ой як смачно :)
Порада: якщо не хочете, щоб у холодець був зверху застиглий жир, то треба прибрати цю жирний шар в той момент, коли холодець почне схоплюватися.
Якщо холодець не застиг, скільки додати желатину
Давайте я вам розповім, що робити, якщо холодець не застигає і в яких пропорціях в нього додається желатин. Таке іноді трапляється, якщо ви переборщили з водою.
Отже, спочатку потрібно вийняти м'ясо з бульйону і процідити рідину через марлю, якщо ви бачите в цьому необхідність. Потім зачерпніть трохи бульйону (1 склянка приблизно), нехай він трохи охолоне і засипте в нього желатин, приблизно 1 столову ложку на літр бульйону.
Після того, як желатин набухнул, вилийте його в невелику каструльку і нагрівайте до тих пір, поки всі желейні гранули не розчиняться. Пам'ятайте, що не можна доводити до кипіння желатин!
Як тільки весь желатин розчиниться, виливайте його в каструлю з бульйоном, перемішуйте і все - тепер ваш холодець точно застигне!
Цей рецепт відноситься до групи: Новий Рік 2017