Гречка по-купецькому
Гречана крупа — одна з моїх улюблених. З самого дитинства. Приготувати гречку можна по-різному: в якості гарніру з підливою, з молоком, запекти з м'ясом, нафарширувати млинці і так далі. Крім того, корисні властивості гречки і доступна ціна роблять її лідером серед круп. У цьому рецепті я пропоную приготувати гречку по-купецькому. Повинно бути, у свій час купцям готували гречану кашу саме за таким рецептом.
Щоб приготувати гречку по-купецькому нам знадобляться:
- Гречана крупа — 0,5 склянки
- Фарш м'ясний — 0,5 кг (курячий, свинячий, яловичий або домашній у співвідношенні 50/50 свинини і яловичини)
- Цибуля ріпчаста — 1 велика головка
- Морква — 2 шт.
- Томатна паста — 2 ст. ложки
- пісне Масло для смаження
- Сіль, перець — за смаком
- Часник — 1 зубок (інгредієнт необов'язковий, але надає пікантний смак гречці)
- Свіжа зелень
Як приготувати гречку по-купецькому
- Необхідно підготувати гречку — крупу перебрати (якщо необхідно), помити, обсушити. На сковороду налити 1 чайну ложку олії і просушити гречку в сковороді на середньому вогні 7−10 хвилин. Це потрібно зробити для того, щоб в нашій страві вона зберегла розсипчасті властивості і не розварилася, перетворившись в кашу.
- Цибуля ріжемо дрібно, обсмажуємо з 1 столовою ложкою олії до золотистого кольору на сковороді.
- Моркву тремо на крупній тертці, додаємо до цибулі, обсмажуємо 2−5 хвилин.
- Додаємо фарш до цибулі і моркви, ретельно перемішуємо, щоб фарш був не шматочками, а однорідною масою. Солимо, перчимо, трохи тушкуємо хвилин 5−7. В кінці додаємо томатну пасту, ретельно перемішуємо.
- Гречку висипаємо прямо поверх фаршу в сковороду, розрівнюємо і заливаємо водою, щоб вона покрила гречку повністю. Трохи підсолюємо. Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і залишаємо нудитися на 15−20 хвилин.
- Підготуємо часник і зелень, дрібно порубавши їх.
- Коли гречка буде готова, ввібравши в себе всю воду, висипаємо в сковороду часник і акуратно перемішуємо. Накриваємо кришкою, вимикаємо вогонь і залишаємо ще на 5 хвилин, щоб аромат часнику вбрався в блюдо. Можна злегка посипати страву зеленню.
І ось наша гречка по-купецькому готова. Подавайте на стіл її гарячою, посипавши зверху дрібно посіченою зеленню петрушки або кропу. Добре це блюдо йде з соліннями: помідорами, огірками або грибочками.
Ось так нескладно приготувати гречку по-купецькому. Виходить вона дуже смачною, розсипчастою і ароматною.
Приємного апетиту!
Готуйте з любов'ю, подавайте з душею!