Чебуреки домашні
Цей рецепт чебуреків мені розповіла мама. Перевірені часом, зі смачним тестом, соковиті і рум'яні. Всього кілька секретів (одним з яких, наприклад, є додавання в тісто горілки) і у нас виходять чудові домашні чебуреки. Впевнений, що і у вас вийде!
Для приготування домашніх чебуреків нам знадобляться:
- Фарш м'ясний — 0,5 кг (50/50 м'яса яловичини і свинини або просто 100% свинячий)
- Цибуля — 1 головка
- Яйце — 1 шт.
- Вода — 1 склянку
- пісне Масло — 2 ст. ложки (для тіста)
- Горілка — 1 ст. ложка (щоб тісто не вбирала зайвий жир)
- Сіль — 0,5 ч. ложки
- Борошно — 3 склянки
- Сіль, цукор — за смаком
- пісне Масло — для смаження
Як приготувати чебуреки домашні
- Спочатку приготуємо тісто. Взобьем яйця з 0,5 ч. ложки солі, додамо воду, олію, горілку, борошно і замісимо тісто. Тісто на чебуреки повинне вийти еластичним, трохи крутіше, ніж на пельмені. Залишаємо тісто хвилин на 40, щоб розійшлося, для цього можна покласти його в пакет або накрити чашку, в якій заводили тісто на чебуреки, рушником.
- Підготуємо фарш. Якщо ми самі готуємо м'ясний фарш, додаємо половину цибулини при перекручуванні м'яса через м'ясорубку. А якщо використовуємо готовий — покрошим дрібно цибулю і додати у фарш. Далі фарш солимо, перчимо, додаємо улюблені спеції і 3 ст. човни води, щоб фарш був соковитим.
- Заздалегідь приготуємо ще половину цибулини, яку ми дрібно порізали і трохи посолили. Акуратно ложкою подавим цибулю з сіллю. Цю кашку ми будемо додавати в чебуреки, щоб вони всередині були соковитими. Це один з секретів приготування домашніх чебуреків моєї мами.
- готове Тісто, фарш готовий, залишилося приготувати ще дещо: склянка з водою (краще кип'яченою) і кулінарної пензликом. Це необхідно, щоб надійно скріпити краї чебурека.
- Беремо чверть тіста, ділимо його на шість частин — це наші майбутні чебуреки. Кожну частину тіста розкочуємо качалкою, в центр кладемо 1,5−2 ст. ложки фаршу, а зверху кашку з цибулі. Ту частину тесту, до якої будемо згортати чебурек, змащуємо водою за допомогою кисті. Акуратно вирівнюємо краю, притискаємо їх і придавлюємо за допомогою вилки від чебурека до країв. Повторюємо таку послідовність для кожного чебуречка.
- Смажити чебуреки найзручніше парами — по дві штуки в сковорідці. Наливаємо достатню кількість олії, розігріваємо до легкого диму. Смажимо наші домашні чебуреки на середньому вогні по 4−6 хвилин з кожного боку до рум'яної хрусткої скоринки. Важливо, щоб вогонь був несильним, краще смажити довше, щоб просмажене м'ясо, інакше тісто чебурека почне горіти, а м'ясо не прожариться.
- Готові чебуреки я складаю у велику каструлю з кришкою, щоб вони стали м'якими, але при цьому залишалися теплим для подачі. Якщо ж ви любите хрусткі чебуреки — просто не закривайте кришку.
Ось так нескладно приготувати чебуреки будинку. Головне — натхнення, адже я люблю готувати!
Приємного апетиту!
Готуйте з ретельністю, подавайте з душею!