Львівський сирник з родзинками
Від усіх відомих нам різновидів сирників Львівський сирник відрізняється тим, що його запікають у духовці і вже готовий покривають шоколадною глазур'ю. Здавалося б, чому не сирна запіканка? Але ні, він зовсім інший - з легким тане смаком і дивовижною однорідною консистенцією, гладкою і ніжною, яка досягається тим, що сир протирають крізь сито. За бажанням, можна додати в якості начинки терту лимонну або апельсинову цедру, родзинки, горіхи, мак або кокосову стружку. Варіантів багато, тільки важливо не переборщити з добавками, щоб вони тільки відтіняли чудовий смак цього сирного десерту, але ні в якому разі не перебивали його.
складові
- 500г жирного 9% сиру
- 4 яйця
- 100г м'якого вершкового масла
- 200г цукру
- 1 ст.л. манки
- 50 г родзинок
- вершкове масло для змащування форми
- 2 ст.л. панірувальних сухарів
для глазурі:
- 30г вершкового масла
- 2 ст.л. цукру
- 2 ст.л. какао
- 3 ст.л. сметани
Рецепт Львівського сирника
Ретельно протріть сир крізь сито. Процес цей досить обтяжливий, але необхідний, інакше не вийде потрібної текстури - гладкою і однорідною.
Яйця розділіть на білки і жовтки. Жовтки змішайте з цукром і збийте до гладкої однорідної маси.
У білки додайте дрібку солі або пару кристалів лимонної кислоти і збийте їх до твердих піків.
У сир додайте манку, збиті з цукром жовтки і розм'якшене масло. Дуже добре все перемішайте (бажано навіть не перемішувати, а збити до однорідності).
Ізюм заздалегідь залийте окропом. Дайте йому так постояти хвилин п'ятнадцять, потім воду злийте, а родзинки обсушити. Додайте родзинки до сирної маси і перемішайте її ще раз.
В останню чергу додайте збиті білки і дуже акуратно вмішати їх в сирну масу.
Сирна маса повинна вийти пишна і повітряна, однорідна за своєю консистенцією, з рівномірним розподілом родзинок.
Форму для випічки змастіть маслом і посипте панірувальними сухарями. Форму не обов'язково використовувати хлібну, можна і будь-яку іншу, хоча так сирник виглядає симпатичніше, та й нарізати його буде зручніше.
Перекладіть сирну масу в підготовлену форму і розрівняйте.
Випікайте Львівський сирник в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці протягом години.
Остудіть сирник в формі, потім акуратно проведіть ножем уздовж її стінок і переверніть сирник на блюдо.
Для глазурі покладіть всі необхідні продукти в маленьку каструльку і поставте її на невеликий вогонь.
Готуйте глазур, постійно помішуючи її ложкою, поки вона не стане однорідною і блискучою.
Нанесіть шоколадну глазур на сирник, розрівнюючи її лопаткою.
Дайте глазурі охолонути і поставте сирник в холодильник. Витримайте його в холодильнику протягом п'яти годин або цілу ніч. Це необхідно, інакше Львівський сирник не набуде необхідну текстуру.