Картопляні деруни з грибами і черемшею
Мабуть, рецептів дерунів не менш, ніж рецептів оладок або млинців. Ну хіба що солодких немає, але зате з різними несолодкими добавками - хоч греблю гати і на будь-який смак. В їх основі - терту картоплю, як сирої, так і варений. А картопля, як відомо, чудово поєднується з багатьма продуктами, так що в деруни додають і сир, і всілякі овочі, і зелень, і м'ясо, і спеції. Роблять тісто з добавками або печуть деруни як пиріжки - на шар картопляного тіста кладуть начинку і закривають зверху ще одним шаром тіста.
Картопляні деруни з грибами теж мають безліч варіацій. Додайте смажену цибулю - і смак дерунів буде м'яким, покладіть в тісто цибулю сирої - вони вийдуть злегка гострими. З кропом або часником вони будуть дуже ароматними, а селера дасть свій, специфічний смак. Деруни з картоплі можна готувати з різними грибами, навіть банальні печериці згодяться, але до кожним грибам потрібно підібрати свою приправу. У печериць вираженого смаку немає, тому молода черемша буде дуже до речі - вона і смаку додасть, і аромату, і гостроти.
складові
- картопля великий (сирої) - 3 бульби
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- свіжі шампіньйони - 250 гр.
- яйце - 1 шт.
- борошно пшеничне - 2 ст. л.
- черемша - невеликий пучок
- сіль за смаком
- мелений чорний перець - щіпка
- рослинне масло для смаження
Як приготувати картопляні деруни
1. Гриби ретельно промиваємо під струменем холодної води, ніжки підрізаємо. Якщо капелюшки потемніли, знімаємо плівку. Ріжемо гриби невеликими шматочками.
2. Лук можна нарізати як завгодно - пір'ям, півкільцями або дрібними кубиками.
3. У сковороді розігріваємо 2-3 ст. ложки олії. Спочатку викладаємо цибулю і обсмажуємо його до легкого рум'янцю (або до прозорості - як кому подобається).
4. Додаємо гриби. Вони відразу ж дадуть багато соку, і ось тут вогонь можна зробити сильніше, щоб сік швидше випарувати. Через кілька хвилин зменшуємо вогонь, обсмажуємо гриби до готовності разом з цибулькою. Не забуваємо посолити і поперчити. В цей же момент можна додати спеції - базилік, чебрець, чебрець. Перекладаємо гриби з цибулею в миску і займаємося картоплею.
5. Очищену картоплю натираємо на крупній тертці. Злегка віджимаємо від зайвої соку. Додаємо яйце, перемішуємо. Поки солити картоплю не потрібно.
6. Викладаємо в миску з картоплею обсмажені гриби з цибулею і дрібно нарізану черемшу. Розмішуємо картопляне «тісто» щоб гриби і зелень рівномірно розподілилися.
7. Додаємо борошно, змішуємо з картоплею. Солимо до смаку. Спочатку тісто буде досить крутим, але незабаром картопля почне віддавати сік, і тісто стане не таким щільним. Як тільки все перемішали, відразу ж починаємо смажити деруни.
8. Розігріваємо в сковороді досить масла (щоб воно трохи закривало деруни). Викладаємо по столовій ложці тесту на невеликій відстані. Робимо коржики не надто товстими, щоб деруни встигли і підсмажитися, і пропарити всередині. Підрум'янюємо низ.
9. Перевертаємо і підсмажуємо іншу сторону. Щоб деруни рівномірно пропарити, після того, як їх перевернули, накриваємо сковорідку кришкою. Через 2-3 хвилини кришку знімаємо, перекладаємо деруни на тарілку і обсмажуємо наступну порцію.
Подаємо картопляні деруни з грибами і черемшею гарячими, разом зі сметаною або кефіром.