Деруни в духовці з грибним соусом
Деруни, вони ж деруни, - знамениті оладки з натертої картоплі. Їх подають зі сметаною, грибами, м'ясом. Вони дуже ніжні на смак, а хороша порція дерунів цілком замінить ситний обід. Можливо, тому їх особливо люблять чоловіки.
Зазвичай деруни обсмажуються на сковороді, у великій кількості рослинного масла. Це робить їх м'якими і дуже рум'яними. Але всім відомо, що смажена картопля - один з найбільших ворогів для стрункої фігури, тому що в процесі приготування вона вбирає багато масла. Але є спосіб зробити це знамените блюдо набагато більш корисним, але не менш смачним - запекти картопляні деруни в духовці.
Приготовлені в духовці деруни виходять більш хрусткими. А щоб доповнити ніжний картопляний смак, подайте до дерунів соус-гарнір на основі печериць і сметани.
Інгредієнти для приготування 12 великих дерунів (4-6 порцій)
- 3 великі картоплини
- 1 яйце
- 1 ст. ложка борошна
- сіль, перець - за смаком
Для соусу:
- 500 грамів печериць
- 1 цибулина
- 3 ст. ложки сметани
- 1 ст. ложка вершкового масла
- 1 ч. Ложка борошна
Як приготувати деруни в духовці
Очистіть картопля, помийте його і натріть на крупній тертці. Робіть це дуже швидко, щоб картопля не почав темніти.
Потім відіжміть натертий картопля, щоб максимально прибрати рідина. Завдяки цьому тісто не буде водянистим, а самі деруни вийдуть більш хрусткими.
Покладіть картоплю в глибоку миску, посоліть і поперчіть його, а також додайте яйце.
Перемішайте, потім всипте борошно. Не потрібно додавати багато борошна - спільно з яйцем вона повинна тільки скріпити картопляні скибочки.
Гарненько вимісіть картопляне «тісто».
На деко, застелене пекарської папером і присипаний борошном, викладайте по 1 столовій ложці «тесту» і розрівнюйте його в плоский оладок товщиною не більше сантиметра.
Запікайте деруни в розігрітій духовці при температурі 190-200 градусів протягом 20 хвилин. За цей час картопля приготується, а самі деруни стануть рум'яними.
Приготування грибного соусу для дерунів
Поки запікаються деруни, зробіть грибний соус-гарнір. Гарненько промийте печериці (великі гриби можна очистити від шкірки), розріжте навпіл і тонко наріжте. Розтопіть на сковороді вершкове масло і обсмажуйте в ньому гриби на сильному вогні.
Очистіть цибулину і наріжте її дрібними кубиками. Коли вода, яка виділилася з грибів, впоратися, відправляйте в сковороду нарізану цибулю. Посоліть і поперчіть майбутній соус.
Обсмажуйте гриби, поки вони не стануть золотистими. Тепер прийшов час додати сметану.
Після додавання сметани всипте чайну ложку борошна, швидко перемішайте соус і вимкніть вогонь.
Завдяки борошні соус стане густим і оксамитовим.
Готові деруни викладіть на блюдо або порційні тарілки, зверху гіркою укладіть грибний соус.