Часниковий соус Айолі з гірчицею
Ви коли-небудь пробували знаменитий французький соус Айолі? Навіть якщо ви відповісте негативно, швидше за все, ви все ж його пробували, бо Айолі - це часниковий майонез. І якщо багато «готують» Айолі, просто додавши часник в уже готовий, магазинний соус, то найсмачніший Айолі ви отримаєте, якщо приготуєте його з нуля. Думаєте, це складно? А ось і ні!
Класичний варіант приготування соусу Айолі - в ступці: спочатку часник ретельно перетирають з сіллю і перцем, а потім потроху вводять яйця і масло, отримуючи однорідну і гладку консистенцію. Погодьтеся, такий процес досить трудомісткий і тривалий, та й ступка є не у кожної господині. А ось за допомогою звичайного кухонного блендера Айолі можна приготувати всього за пару хвилин.
Дуже часто соус Айолі зустрічається в стравах кухні Середземномор'я. А яка кухня вважається однією з найсмачніших і в той же час корисних для здоров'я? Середземноморська, звичайно ж. У Айолі справжньою цінністю і суцільний користю є оливкова олія. Але якщо ви не любите це масло, приготуйте соус на основі будь-якого іншого рослинного масла.
Айолі часто подають до морепродуктів, особливо приготованим на грилі або сковороді. Але цей соус відмінно підходить і до різноманітних страв з м'яса або овочів.
складові
- 150 мл рослинного масла
- 1 яйце
- 2-3 зубчики часнику
- 3 ст. ложки лимонного соку
- 1 ч. Ложка гірчиці (цікавіше вийде, якщо ви візьмете цельнозерновую гірчицю)
- сіль і перець - за смаком
Як приготувати соус Айолі з часником і гірчицею
Краса цього рецепта в тому, що для нього використовують незбиране яйце. До того ж, соус абсолютно некапризну в приготуванні - яйце і масло можуть бути різної температури, не обов'язково кімнатної, що обов'язково, якщо готувати Айолі класичним способом.
У невелику глибоку ємність влийте масло і вбийте яйце.
Опустіть в посуд погружной блендер і включіть його на 30-40 секунд. Не використовуйте насадку з віночком - тут необхідно застосовувати саме блендер з ножами. Ви побачите, наскільки швидко яйце і масло емульгуючі.
Додайте в соус сіль і перець, а також гірчицю і лимонний сік.
Перемішайте соус до однорідності.
Подрібніть за допомогою преса або дрібної терки часник і додайте його в Айолі.
Перемішайте і приберіть соус в холодильник на 1-2 години, щоб він настоявся. Втім, можна подавати соус і відразу після приготування.