Французький соус вінегрет - готуємо самі
Приготувати французький соус вінегрет не складе абсолютно ніяких труднощів, оскільки ця салатна заправка містить мінімальну кількість інгредієнтів. Зазвичай ми його готуємо самі безпосередньо в той момент, коли потрібно застосувати в блюдо. Для приготування соусу вінегрет потрібно взяти якісне рослинне масло. краще, якщо це буде оливкова олія, віджате способом холодного преса. Даний продукт збагатить соус вінегрет незабутнім вишуканим смаком.
Також в статті наведені варіації цієї заправки з впровадженням в неї незвичайних і оригінальних інгредієнтів. Радимо спробувати і вибрати відповідний вид для вашої кулінарії.
Класичний спосіб приготування
Спосіб приготування за класичним рецептом соусу вінегрет описаний далі - уважно його вивчіть.
Рослинна олія, оцет, сіль і перець - ось і все, що вам потрібно. Щоб отримати класичний соус вінегрет, масло і оцет не так просто поєднати, але коли вони правильно змішані, то перетворюються в гладкий островатий соус, ідеальну заправку до свіжого салату, паровим овочам або до риби на грилі.
Інгредієнти:
- 3 ст. л. оцту (наприклад, червоного або білого винного, яблучного або бальзамічного)
- 1/4 ч. Л. солі
- 1/4 ч. Л. діжонськой гірчиці, за бажанням
- 1/4 склянки (180 мл) оливкової олії «екстра вірджин»
- 1/8 ч. Л. свежемолотого чорного перцю
Віночок є класичним інструментом для перетворення інгредієнтів в емульсію, але не єдиним. Для приготування за рецептом соусу вінегрет ви можете використовувати вилку, ручний міксер або міні-комбайн, або навіть просто енергійно збовтати інгредієнти в щільно закритій банці або пляшці.
- Змішайте оцет і сіль. Поставте миску середніх розмірів на складене вологе кухонний рушник, щоб вона не рухалася. Збийте оцет із сіллю до розчинення солі. Сіль додають раніше масла, тому що вона легше розчиняється в чистому оцті.
- Додайте гірчицю. Якщо ви використовуєте гірчицю, збийте її з сумішшю оцту з сіллю. Крім додавання аромату, гірчиця діє як емульгатор, що допомагає стабілізувати і з'єднати оливкову олію і оцет.
- Повільно додайте олію. Швидко збиваючи круговими рухами, поступово влийте оливкову олію. У міру збивання інгредієнти будуть перетворюватися в емульсію і поступово густіти.
- Додайте сіль і перець. Додайте перець. Спробуйте готовий соус вінегрет і за бажанням додайте більше солі. Якщо ви використовуєте вінегрет із зеленню, занурте шматочок зелені в заправку, щоб зрозуміти, як вони поєднуються. Зелень буває гіркою або пряної і може зажадати коригування приправ.
- Використовуйте або збережіть соус вінегрет. Відразу ж використовуйте соус вінегрет або зберігайте його не більше 5 днів. При охолодженні оливкова олія застигне, але постоявши при кімнатній температурі 30-40 хвилин, відтане.
Різні варіанти соусу вінегрет
Спробуйте різні варіанти заправки соус вінегрет, які додадуть вишуканості вашим блюдам.
Соус вінегрет в блендері. Леза блендера розбивають масло на більш дрібні крапельки, ніж це робить віночок, надаючи соусу ідеально однорідну і густу консистенцію. Помістіть в блендер оцет, сіль і гірчицю (якщо використовуєте). Збивайте до змішування. При включеному блендері дуже тонкою цівкою поступово додайте оливкову олію через отвір в кришці. приправте перцем.
Малиновий соус вінегрет зі смаком волоського горіха. Дотримуйтесь основному рецепту соусу вінегрету, але замініть червоний винний оцет малиновим оцтом, а оливкове масло - маслом волоського горіха. Використовуйте як заправку для зеленого салату з обсмаженими волоськими горіхами.
Лимонний соус вінегрет з шалот. Дотримуйтесь базового рецептом соусу вінегрету, але замініть червоний винний оцет лимонним соком. Збийте терту цедру 1 лимона і 1 ст. л. подрібненого цибулі-шалот з готовим вінегретом. Використовуйте як заправку для салату з морепродуктами.
Апельсиновий соус вінегрет з тархуном. У маленькій каструлі з який не вступає в реакцію матеріалу на сильному вогні уварити наполовину 1 стакан (240 мл) свіжовичавленого апельсинового соку. У мисці збийте разом випарений сік, 3 ст. л. бальзамічного оцту, 1/4 ч. л. діжонськой гірчиці і 1/4 ч. л. солі. Збиваючи, поступово введіть 1/4 склянки (60 мл) оливкової олії «екстра вірджин». Змішайте з 2 ч. Л. дрібно нарізаних листочків тархуна і додайте сіль і перець.
Цей соус підходить для курки, креветок, приготовленої на пару спаржі або артишоків.
Соус вінегрет з рокфором і волоськими горіхами. У мисці збийте 3 ст. л. хересного оцту і 14 ч. л. солі. Збиваючи, поступово введіть 180 мл олії волоського горіха. Змішайте з 90 г раскрошенного сиру рокфор і половиною подрібненої цибулини шалот. Перевірте на сіль і перець. Цей вінегрет чудовий з салатами, що містять печену буряк.
Азіатський соус вінегрет. Очистіть 1 великий шматок свіжого імбиру. Використовуючи сторону з великими отворами на багатосторонній тертці, натріть 1/4 склянки (30 г) імбиру в маленьку миску. Візьміть натертий імбир в руку і вичавіть з нього сік в миску.
У вас повинно вийти приблизно 1 ст. л. імбирного соку. Віджатий імбир не знадобиться. У мисці збийте імбирний сік, 3 ст. л. білого рисового оцту і 1 ст. л. світлого соєвого соусу. Збиваючи, поступово введіть 2/3 склянки (150 мл) рапсового або соєвого масла і 1 ст. л. темного кунжутного масла. Перевірте на сіль і перець. Використовуйте цей вінегрет із зеленню з гірчинкою або з салатом з нашаткованої пекінської капусти з морквою.