Грецький соус дзадзікі (Цацики)
Грецька кухня славиться своїми овочевими стравами, листковим пирогами і пиріжками, м'якими сирами, великою кількістю оливок і смачного оливкового масла, різноманітними салатами і рибними стравами. Поряд з тим, що ця кухня корисна, вона в той же час і дуже калорійна. А вже як люблять греки всілякі соуси! Без них не обходиться жодне застілля - навіть найпростіший повсякденний обід.
Найчастіше для основи соусів в Греції використовують славнозвісний грецький йогурт. Його відмінність від інших видів полягає в тому, що він дуже густий по консистенції і набагато жирніше. І навіть якщо грецький йогурт в наших широтах дістати проблематично, вихід все одно є: візьміть простий несолодкий йогурт і підвісьте його на кілька годин в декількох шарах марлі. Так зайва сироватка стече, а йогурт вийде гущі і жирніше, що і потрібно для приготування грецьких страв.
Мабуть, найвідоміший грецький соус - це йогуртовий соус дзадзікі (або Цацики, як його ще називають). Крім йогурту в його склад входять огірки, масло і спеціальна приправа, яку можна замінити часником. Подавати його можна до всього: до м'яса, до риби, до овочів і навіть заправляти салати. Словом, цей соус - універсал: одночасно освіжаючий і пікантний.
складові
- 1 стакан густого йогурту без добавок
- 1 середнього розміру огірок
- 2 ст. ложки рослинної олії (краще оливкова або інше ароматне масло через брак оливкової)
- 1 ст. ложка білого винного оцту
- 1 ст. ложка приправи для Цацики (суміш гранульованого часнику, орегано, чебрецю і солі)
Рецепт соусу дзадзікі (Цацики)
Для приготування соусу натріть огірок на дуже дрібну тертку.
Ретельно відіжміть огірок, щоб позбутися від соку.
У йогурт додайте 1 столову ложку рослинної олії і винний оцет. Якщо у вас такого немає, замініть його лимонним соком. Перемішайте масу і додайте в неї натертий огірок.
Тепер додайте приправу. Втім, сухі спеції можна замінити часточкою часнику, пропущеної через прес. Врахуйте, що сухий і свіжий часник все ж відрізняються між собою за смаком.
Ретельно перемішайте соус. Можна дати Цацики настоятися протягом години в холодильнику.
Перекладіть готовий соус в соусник і полийте зверху рослинним маслом.