Дієтичні котлети без м'яса: домашні рецепти смачних котлет
Продовжуючи тему здорового харчування, представляю вашій увазі дієтичні рецепти смачних, котлет без м'яса. Соковиті, рум'яні котлети - по-справжньому культова страва домашньої кухні. Класична «м'ясна» версія цієї страви має чимало відданих шанувальників, однак є і ті, кому відверто набридає харчуватися по одній і тій же схемі - тіло і душа вимагає розвантаження і гастрономічних змін
Дієтичну або пісну їжу можна приготувати будь-яку. Це можуть бути супи - перші страви, паски на Великдень і звичайно котлети. Взагалі, пропоную внести корективи в звичне меню і навчитися готувати абсолютно в несподіваному виконанні!
Домашні горохові котлети
Легкі дієтичні котлетки з гороху неодмінно сподобаються вегетаріанцям і прихильникам здорового харчування.
Складові:
• Пшеничне борошно (п'ятдесят грамів) • Свіжа зелень (три гілочки) • Горох (триста грамів) • ріпчаста цибулина (одна штука) • Сухарі для панірування (двісті грамів) • Часник (два зубчики) • Рослинна олія (шістдесят мілілітрів) • Яйце (одна штука)
Як приготувати вдома горохові котлети:
1. Почніть з підготовки основного інгредієнта: висипте горох у велику миску і залийте водою. Розмішавши, залиште набухати на всю ніч: в подальшому розм'якшити крупу буде набагато легше піддавати термообробці.
2. Процідіть і промийте горох під струменем води - обов'язково кілька разів поспіль. Викладіть в каструльку, налийте чисту воду і киньте трохи солі. Відразу покладіть рослинне масло в обсязі однієї столової ложки.
3. Варити горох потрібно на помірному вогні, до тих пір, поки рідина не дійде до кипіння. Час від часу розмішуйте вміст каструлі (прикривати посуд кришкою не слід) і пильно стежте за тим, щоб вода не втекла: своєчасно знімайте піну.
4. Дочекавшись кипіння, зменшіть потужність вогню і залиште горох варитися до готовності в максимально повільному режимі.
5. Переконавшись, що рідини в каструльці майже не залишилося, а сама крупа відмінно розварилася, залиште посуд з плити. Якщо горохова каша вийшла не надто однорідної, її доведеться пом'яти толкушкой або розтерти блендером. Потім гороху треба злегка охолонути.
6. Очистіть цибулину і часникові часточки. Лук наріжте дрібними кубиками, часник найкраще продавити в пресі.
7. Підігрійте соняшникову олію в сковороді. Повільно обсмажте цибулька і часничок до «позолоти», в процесі підсипте до них сіль і перець.
8. Об'єднайте остигле горохове пюре з одним яйцем, а також пряної цибульний-часниковою сумішшю. За бажанням додайте ще трохи солі і спецій. добре розмішайте.
9. Підсипте борошно і попередньо нарубану зелень. Змішавши, оцініть густоту консистенції: якщо буде потрібно, можна покласти додаткову порцію борошна.
10. З отриманої котлетної маси зліпити акуратні кругляши
Щоб фарш не прилипав, змочіть руки і формувальну ложку холодною водою.
Щедро обваляйте в мелених сухарях.
11. Обсмажувати котлетки треба відразу ж, на рослинному маслі і в режимі середньої потужності вогню. Коли знизу утворюється позолочена скоринка, переверніть і підсмажте з іншого боку. Готові вироби розміщуйте на паперовому рушнику, тим самим позбавляючи від зайвого жиру.
Горохові котлети краще подати зі сметанним соусом (сметана + зелень + часник).
Смачні котлети з картопляного пюре в духовці
Якщо в холодильнику знайдуться залишки вчорашнього пюре, їх можна практично «утилізувати»: переведіть гарнір в розряд основних страв, і втратив актуальність продукт вже точно не пропаде даремно!
Складові:
• Пюре з картоплі (півкілограма) • Рослинна олія (30 мілілітрів) • Мелені спеції (на смак кулінара) • Пшеничне борошно (близько 70 грамів + кілька ложок для панірування) • Куряче яйце (одна штука)
Приготування картопляних котлет:
1. Підготуйте картопляний фарш, підмісивши яйце до картопляного пюре. Посоліть і поперчіть на свій смак, потім додайте 4-5 ложок просіяного борошна (в залежності від одержуваної консистенції).
2. Висипати борошно для панірування на плоске блюдо. Сформуйте котлети з ретельно розмішати картопляної маси, після чого як слід обваляйте.
3. Розігрійте духовку до двох сотень градусів. Помістіть запаніровані вироби на промаслений лист.
4. Перед тим як відправити блюдо в піч, змастіть котлети рослинним маслом. Процес випікання вкладеться в двадцять хвилин, після закінчення перших десяти вироби слід вправно перевернути на інший бік.
Картопляні котлетки подають зі сметанно-грибним соусом, попередньо присипавши зеленню.
Пісні гречані котлети без м'яса
Гречані котлети гарні і як самостійне блюдо, і як ситне доповнення до м'яса. Але раз постимо, то просто приготуємо з даного рецептом.
Складові:
• Курячі яйця (три штуки), можна замінити на картоплю (3 середніх) • Цибулина (одна головка) • Суха гречана крупа (200 грам) • Мелені сухарі (для панірування) • Морква (1 штука) • Борошно (15 грамів без урахування панірування) • Зелень (невеликий пучок) • Сіль і прянощі (додаються за смаком)
Як готуються котлети з гречки:
1. Відваріть крупу до повної готовності в злегка підсоленій воді.
2. Тим часом очистіть і дрібно наріжте цибулю. Пасеруйте на рослинному маслі протягом двох хвилин, потім викладіть попередньо натерту морквину.
3. Трохи пізніше об'єднайте вміст сковороди з відвареної гречкою. Підмісіть трохи борошна і вбийте одне яйце (в період посту його замінить ложка крохмалю або манної крупи, розмоченого у воді, або ж натерта сира картопля, взята в тій же кількості).
4. Подрібніть промиту і обсушену зелень. Змішайте з фаршем, заодно киньте сіль і улюблені спеції - наприклад, це можуть бути розмарин, чорний перець і мускатний горіх.
5. Змайструєте котлети бажаної величини. Для обвалювання знадобляться 3 миски: одну наповніть борошном, в іншу розбийте пару яєць і влийте трохи молока (можна води), ну а третю займе сухарна крихта, злегка присолену і присмачена перцем.
6. Обваляйте вироби в такій черговості: спершу борошно, потім яйця і, нарешті, сухарі.
7. Обсмажте котлети з гречки на рослинному маслі. На одну сторону відводиться хвилинки дві-три.
Коли закінчиться піст або ваша дієта, можна приготувати гречаники з м'ясом. Це дуже смачно і незвично.
Дієтичні кукурудзяні котлети з грибами
Котлети з кукурудзяної каші - не просто смачне, але і досить економічне блюдо.
Складові:
• Свіжі печериці (4 штуки) • Мелена паприка (1 столова ложка) • Курячий жовток (1 штука) • Рослинна олія (80 мілілітрів) • Сіль (додається за смаком) • Вода (500 мілілітрів) • Вершкове масло (50 грам) • Борошно (30 грамів + півсклянки для панірування) • Велика цибулина (1 штука)
Як зробити смачні кукурудзяні котлети:
1. Зваріть і остудіть кукурудзяну кашу. При наявності можна використовувати вже готову - так само, як і вчорашнє пюре для картопляних котлет.
2. Введіть яєчний жовток, а потім присолите фарш на свій смак. Прянощі і часник додаються за бажанням.
3. Вимийте і дрібно нарубати гриби.
4. Очистіть ріпчасту цибулю. Його необхідно подрібнити таким же чином, як і печериці, потім викладіть обидва компонента в кашу.
5. Підсипте трохи борошна. Котлетна маса повинна бути в міру крутий.
6. Зліпити вироби довільної форми і величини.
7. Замість панірувальних борошна допустимо взяти мелені сухарі або суху манку. Змішайте обраний інгредієнт з порошком паприки.
8. Для обсмажування з'єднайте олію з вершковим. Як тільки вироби зарум'яняться з нижньої сторони, переверніть їх на інший бік. В ході процесу підтримуйте малий вогонь.
Відкриваю супер секрет обсмажування, практично всього. Смажте на трьох оліях: соняшниковій рафінованій, нерафінованій і вершковому. Як говориться - «Відчуйте різницю»!
Рецепт печінкових котлет в домашніх умовах
Ніжні котлети з печінки нагадують звичайні м'ясні, однак користі організму приносять в рази більше і вони цілком вписуються в категорію дієтичного харчування. Приготувати їх вдома просто і швидко.
Складові:
• Черствий хліб (250 грамів) • Ріпчасту цибулю (1 головка) • Яловича або куряча печінка (400 грамів) • Молоко (200 мілілітрів) • Сіль і спеції (на смак кулінара) • Куряче яйце (1 штука) • Вівсяні пластівці дрібного помелу (30 грамів)
Приготування котлет з печінки:
1. Обріжте корочку з черствою буханки. Наріжте хліб великими скибочками і залийте молоком в глибокому контейнері. Залиште до набрякання.
2. Розітріть печінку блендером або проверніть в м'ясорубці: потрібно добитися повної однорідності (попередньо зніміть всю плівку з продукту).
3. Наріжте очищену цибулину четвертинками. Викладіть до фаршу, супроводжуючи сіллю і прянощами. Також вбийте одне яйце.
4. Подрібніть масу за допомогою блендера. Приєднайте віджатий хліб, а також вівсяну крупу. добре розмішайте.
5. Прикрийте ємність рушником і залиште на чверть години: за цей час вівсянка злегка розбухне.
6. Коли фарш помітно загусне, можна приступати до обсмажуванні (встановіть помірний вогонь). Викладайте масу столовою ложкою в розігріте рослинне масло.
7. Готові котлети слід трохи загасити - буквально три-чотири хвилини. Додайте воду прямо в сковороду: вона повинна доходити приблизно до середини виробів.
8. Коли рідина випарується, печінкові биточки можна викладати на блюдо. Покладіть хліба зі сметаною і зеленню.
Можливо з печінки приготувати більш святкове блюдо - це печінковий торт. Подивіться рецепти, приготуйте. Отримайте масу смакових задоволень.
Рецепт манних котлет під ягідним соусом
Десертні котлети з манки до душі навіть тим, хто категорично не переносить смак молочної каші.
Складові:
• Вода (250 мілілітрів + 1,5 літра для киселю) • Цукровий пісок (90 грамів) • Манна крупа (1 склянка) • Борошно (45 грамів) • Сіль (половинка чайної ложки) • Молоко (250 мілілітрів) • Куряче яйце (1 штука) • Ягоди журавлини (7-8 жмень) • Крохмаль (30 грам)
Приготування манних котлет:
1. Зваріть густу манну кашу - в ній не повинно бути грудочок. Для цього перелийте молоко і воду в емальовану каструльку, після закипання зменшіть вогонь до мінімуму. Підсипте сіль і столову ложку цукру, потім потроху вводите крупу при постійному помішуванні. Процес приготування займе хвилинки три, пізніше каші треба буде «дійти» під кришкою протягом 10 хвилин.
2. Поки манка остигає, можна зайнятися киселем. Викладіть промиті ягоди в киплячу воду, знову доведіть до кипіння і проваріть одну хвилину. Прикрийте ємність кришкою і залиште настоятися.
3. Залийте крохмаль охолодженої водою. Через десять хвилин після вимкнення журавлину можна перетирати через дрібне сито.
4. Поверніть каструлю з ягідної масою на плиту. Підсолодіть на свій смак, потім поступово додайте крохмаль. Коли кисіль закипить, вогонь можна виключати.
5. Підготуйте фарш з остигнула манки, курячого яйця і борошна (остання додається по консистенції).
6. Для панірування можна взяти манну крупу, борошно або дрібну сухарну крихту. Буде потрібно близько 20-30 грамів.
7. Сформуйте і щедро обваляйте манні котлетки. Обсмажте з двох сторін на рослинній олії, підтримуючи середній вогонь.
Рум'яні вироби подаються в парі з теплим журавлинним киселем.
У висновку, можна сказати. Якщо урізноманітнити своє харчування, такими дієтичними рецептами, можна істотно почистити свій організм від шлаків, скинути кілька кіло і відчути себе на кілька років молодше. Навіть якщо не вийде істотно знизити вагу, не варто засмучуватися. Самі такі котлети, просто гідні того, щоб їх приготували і з'їли. Вже точно буде корисно, а найголовніше смачно!