Ткемалі з аличі на зиму

Зважаючи на широке застосування соусу ткемалі, ви просто зобов'язані навчитися його готувати. Це один із найпростіших способів перетворити вже звичну м'ясну або овочеву страву. Тим паче, якщо ви ще не знайшли застосування вдалому врожаю аличі. Вибирайте відповідний для вас рецепт і приступайте до приготування.
Класичний соус ткемалі з жовтої аличі
Для любителів гострих відчуттів вибір очевидний. Тут у рецепті цілий букет таких компонентів, які сприяють цьому. При цьому соус має досить яскравий колір і цікавий зовнішній вигляд, який привертає увагу.

Інгредієнти
- Алича 1 кг
- Часник 5 зубців.
- Цукор-пісок 4 ст.л.
- Сіль 1 ч.л.
- Коріандр 1 ч.л.
- Перець чорний горошок ½ ч. л.л.
- Перець чилі 1 шт.
- Вода 1 ст.
Приготування
- Як заготовити соус ткемалі з аличі на зиму? Ягоди перебираємо, на кілька хвилин замочуємо в холодній воді та ще раз промиваємо.
- Потім перекладаємо підготовлені ягоди в каструлю, заливаємо водою і відправляємо кип'ятитися на невеликому вогні.
- За 15 хвилин ягоди розм'якли, стали тріскатися і це означає, що їх пора знімати з вогню.
- Усю аличу пропускаємо через дрібне сито, щоб відокремити від м'якоті шкірку та кісточки.
- Переходимо до підготовки спецій. Насіння коріандру та чорного перцю перекладаємо в ступку й розтираємо. Перець чилі якомога дрібніше нарізаємо, а часник пропускаємо через прес або натираємо на дрібній тертці.
- У каструлю з м'якоттю та соком аличі всипаємо сіль із цукровим піском.
- Потім вмішуємо мелені спеції і варимо протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
- І на завершення, додаємо перець чилі з часником і варимо ще хвилин 10 до повної готовності. Цього часу має бути достатньо для того, щоб соус загус і набув потрібної консистенції.
- Після чого одразу ж розкладаємо його в стерильні банки, охолоджуємо і дегустуємо.
Приємного вам апетиту!
Грузинське ткемалі - найсмачніший рецепт на зиму
Назва цього рецепта говорить сама за себе, і ви можете в цьому легко переконатися. Неможливо ароматний, пряний і з гострими нотками соус не буває зайвим, як для святкової вечері, так і для повсякденного обіду. Особливо зверніть увагу на ідеальну консистенцію грузинського соусу, яка підходить до м'яса, закусок і супів.
Час готування: 55 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій - 15.
Інгредієнти:
- Алича - 1000 гр.
- Парасолька кропу - 1 шт.
- Хмелі-сунелі - 0,5 ч. л. л.
- Коріандр - 1 ч. л.
- Гвоздика - 0,5 ч. л.
- Перець чорний горошок - 5-6 шт.
- Перець духмяний горошок - 5-6 шт.
- Кінза - 25 гр.
- Трави запашні - 1 ч. л.
- Часник - 2-3 зуб.
- Сіль - за смаком.
- Цукор-пісок - за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку підготуємо ягоди. Аличу промиваємо і просушуємо.

2. Після чого заливаємо холодною водою і відправляємо каструлю з ягодами на вогонь. Як тільки ткемалі закипіли, зливаємо з них відвар, який знадобиться надалі. А ягоди протираємо через друшляк, щоб алича віддала всю свою м'якоть із соком.

3. Отриману однорідну масу відправляємо на невеликий вогонь, опускаємо в неї парасольку кропу і варимо до загусання, періодично вливаючи раніше відставлений відвар.

4. Паралельно з варінням соусу подрібнюємо в ступці гвоздику, перець, коріандр. Через 15 хвилин мелені спеції додаємо в киплячий соус, слідом за ними всипаємо цукровий пісок, сіль і запашні трави, добре перемішуємо і варимо ще хвилин 15-20.

5. За п'ять хвилин до готовності заправляємо ткемалі подрібненою кінзою і пропущеним через прес часником. Усе ретельно перемішуємо і знімаємо соус із вогню.

6. Розливаємо гарячий соус по стерилізованих банках і міцно закручуємо кришками. На цьому процес приготування завершено.

Смачного!
Грузинське ткемалі з червоної аличі
Ткемалі, в основі якого червона алича, володіє кисло-пряним смаком, неймовірно гарним темно-сливовим кольором і, на додаток до всього, може здивувати своїм незрівнянним ароматом, який ви відчуватимете впродовж усього процесу приготування.
Час готування: 60 хв.
Час приготування:35 хв.
Порцій - 15.
Інгредієнти:
- Алича червона - 1000 гр.
- Сіль - 1 ст. л.
- Цукор-пісок - 3 ст. л.
- Часник - 4-5 зубців.
- Перець чилі - за смаком.
- Хмелі-сунелі - за смаком.
- Зелень - за смаком.
Процес приготування:
1. Очищаємо перець чилі від насіння і розрізаємо на кілька частин.

2. Потім перекладаємо перець із часником у блендер і перебиваємо.

3. До них же всипаємо хмелі-сунелі і додаємо будь-яку зелень за смаком, весь вміст знову подрібнюємо до однорідності.

4. Переходимо до основного інгредієнта. Ягоди промиваємо і мнемо товкачем, щоб вони пустили сік.

5. Варимо ягоди у власному соку протягом 20 хвилин.

6. Після чого перекладаємо їх на друшляк із дрібним ситом і перетираємо, щоб відокремити кісточки зі шкіркою від м'якоті.

7. Однорідне пюре уварюємо протягом 10 хвилин на маленькому вогні, далі додаємо сіль, цукор і приготовану перцево-часникову пасту зі спеціями. Усе добре перемішуємо і продовжуємо варити ще хвилин 10-15.

8. У цей час стерилізуємо банки, які відразу ж наповнюємо гарячим соусом ткемалі з червоної аличі. Зберігати таку заготовку можна як у холодильнику, так і за кімнатної температури.

Бажаємо Смачного!
Смачний соус ткемалі з аличі та помідорів на зиму
Якщо вибирати рецепт за простотою приготування, то цей посідає лідируючу позицію. Ткемалі змінює свій смак залежно від того, які помідори ви оберете. Для балансу, краще використовувати соковиті та солодкі помідори, тоді соус вийде кисло-солодким і догодить абсолютно всім за столом.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20-25 хв.
Порцій - 10.
Інгредієнти:
- Алича - 500 гр.
- Помідори - 500 гр.
- Часник - 6 шт.
- Петрушка - 50 гр.
- Цукор-пісок - за смаком.
- Сіль - за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуємо всі необхідні інгредієнти, які знадобляться нам у процесі приготування.

2. З аличі видаляємо кісточки, нарізаємо часточками і додаємо до нарізаних помідорів.

3. Заливаємо помідори з аличею невеликою кількістю води і відправляємо варитися на маленькому вогні доти, доки вони не розм'якнуть.

4. Через 20 хвилин всипаємо до них роздавлений часник і довільно нарубану зелень. Варимо соус протягом п'яти хвилин.


5. Після чого знімаємо його з вогню і перебиваємо в чаші блендера до однорідності.

6. Потім однорідну масу перекладаємо в сито і перетираємо, щоб витягти максимальну кількість м'якоті та соку.

7. Томатно-аличеве пюре знову відправляємо на вогонь і варимо до загустіння, постійно помішуючи.

8. За п'ять хвилин до кінця приготування всипаємо в соус сіль і цукровий пісок, ретельно розмішуємо і вимикаємо вогонь.

9. Соус ткемалі в гарячому вигляді розкладаємо по стерильних банках і закупорюємо кришками. Зберігаємо або в прохолодному місці, або за кімнатної температури.

Бажаємо Смачного!
Як приготувати соус з аличі з томатною пастою
Що тільки не придумаєш, щоб зробити соус неповторним. Томатна паста впливає на консистенцію соусу найкращим чином, роблячи її в міру рідкою і в міру густою, чого важко досягти з додаванням інших інгредієнтів. А для багатства смаку ми вибираємо традиційну хмелі-сунелі та сушену м'яту.
Час готування: 80-90 хв.
Час приготування:50-55 хв.
Порцій - 20.
Інгредієнти:
- Алича жовта - 2500 гр.
- Перець чилі - 3 шт.
- Часник - 10-12 зуб.
- Цукор-пісок - 2 ст. л.
- Сіль - 4 ч. л.
- Хмелі-сунелі - 4 ст. л. л.
- М'ята сушена - 100 гр.
- Паста томатна - 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Промиту аличу заливаємо невеликою кількістю холодної води і відправляємо варитися на маленькому вогні протягом 20 хвилин з моменту закипання.

2. За цей час алича потріскалася і пустила свій сік, трохи переминаємо її ложкою і варимо ще хвилин 15.

3. Паралельно з цим займемося приготуванням заправки. Очищений перець чилі кладемо в блендер і подрібнюємо до більш дрібних частинок.

4. Потім додаємо до перцю сушену м'яту і ще раз перебиваємо разом із перцем. Подрібнені спеції відставляємо до наступного використання.

5. Рухаємося далі. Перекладаємо в чашу блендера очищені зубчики часнику і додаємо 4 чайні ложки солі. Усе подрібнюємо до однорідності та перекладаємо в окрему ємність.

6. Перевіряємо готовність аличі. Зливаємо з неї відвар в окрему каструлю. А аличу охолоджуємо.

7. Після чого з аличі видаляємо кісточки.

8. Потім м'якоть аличі разом зі шкіркою перекладаємо в блендер і подрібнюємо до однорідності.

9. Отримане пюре перекладаємо в каструлю.

10. Додаємо в нього суху приправу з м'яти та перцю чилі.

11. Далі вмішуємо часник і томатну пасту. Усе варимо на невеликому вогні 5 хвилин, постійно помішуючи.

12. На завершення додаємо хмелі-сунелі, цукровий пісок і заливаємо парою черпаків відвару. Уварюємо соус на тихому вогні хвилин 20 до загустіння, постійно помішуючи. Також на цьому етапі пробуємо і регулюємо смакові якості.

13. Готовий гарячий соус розливаємо в підготовлені банки, накриваємо кришками та охолоджуємо до кімнатної температури. На цьому приготування завершено.

Бажаємо Смачного!
Домашній соус ткемалі з аличі в мультиварці
Скориставшись хоч один раз мультиваркою, ви більше не зможете зупинитися. Адже за допомогою програм, що налаштовуються, соус добре увариться до потрібної консистенції, гарантовано не підгорить і збереже ваші нерви, а ви водночас зможете насолодитися процесом приготування та ароматами, що виходять від нього.
Час готування: 80 хв.
Час приготування:45 хв.
Порцій - 20.
Інгредієнти:
- Алича жовта - 1000 гр.
- Перець чилі - 1 шт.
- Хмелі-сунелі - 1 ст. л.
- Коріандр мелений - 1 ст. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Цукор-пісок - 3 ч.л.
- Часник - 4-5 зуб.
- Кріп - 1 пучок.
- М'ята лимонна - 1 пучок.
- Базилік - 1 пучок.
Процес приготування:
1. Насамперед підготуємо банки, щоб надалі відразу наповнювати їх соусом. Для цього налаштовуємо режим «Пар» і стерилізуємо банки протягом 10 хвилин.

2. Паралельно з цим промиваємо ягоди і злегка просушуємо. Після чого в чашу мультиварки наливаємо 100 мл води, опускаємо промиті ягоди і готуємо в режимі «Тушкування» протягом 30 хвилин.

3. Через цей час перевіряємо стан наших ягід. По ідеї вони повинні полопатися, щоб м'якоть легко відставала від шкірки.

4. Після чого розм'якшені ягоди перетираємо через дрібне сито, щоб не допустити потрапляння кісточок зі шкіркою в соус.

5. Однорідну масу, що нагадує за консистенцією пюре, знову повертаємо в чашу мультиварки і доводимо до кипіння в режимі «Пар». Після чого припиняємо роботу мультиварки.

6. У цей час підготуємо всі необхідні спеції і трави. Часник обов'язково пропускаємо через прес, перець чилі подрібнюємо довільним чином, підготовлену зелень якомога дрібніше нарубуємо.

7. Усі підготовлені спеції та подрібнені компоненти по черзі вмішуємо в соус, зокрема не забуваємо про сіль і цукровий пісок. Все старанно перемішуємо.

8. Готовий і злегка остиглий соус розливаємо в підготовлені банки, закатуємо кришками і відправляємо на зберігання в холодильник. На цьому приготування соусу завершено.

Бажаємо Смачного!
Як заготовити ткемалі з аличі та яблук у банках на зиму
Ткемалі з аличі та яблук має менш щільну консистенцію, але неймовірно ніжну і гладку текстуру, якою може похвалитися далеко не кожен грузинський соус.
Час готування: 50 хв.
Час приготування:25 хв.
Порцій - 15.
Інгредієнти:
- Алича жовта - 1000 гр.
- Яблука зелені - 5-6 шт.
- Цукор-пісок - 1 ч. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі - 2-3 ч. л. л.
- Перець гострий мелений - 0,5 ч. л. л.
- Часник - 3-5 зуб.
- Кінза - 1 пучок.
- Вода - 70 мл.
Процес приготування:
1. Всю аличу перебираємо, промиваємо і заливаємо водою, щоб вона повністю була покрита. Відправляємо її на невеликий вогонь і варимо з моменту закипання близько 10 хвилин.

2. Після закінчення цього часу відкидаємо розм'якшену аличу на друшляк і ретельно перетираємо, позбуваючись шкірки та кісточок. Робимо це можливим будь-яким підходящим способом.

3. Переходимо до підготовки зелені та спецій. Пучок свіжої кінзи промиваємо і досить довільно нарубуємо. Також подрібнюємо часник і перемішуємо всі сипучі спеції разом.

4. На даному етапі займемося підготовкою яблук. Краще брати зелені. Плоди промиваємо, нарізаємо і перебиваємо в блендері до стану пюре.

5. Перетерту аличу ставимо на тихий вогонь, додаємо трохи води і часник.

6. Слідом викладаємо пюре з яблук і подрібнені спеції.

7. А на завершення опускаємо подрібнену кінзу. Усе добре перемішуємо і варимо на цьому ж вогні протягом 10-12 хвилин до повної готовності.

8. Після чого готовий соус у гарячому вигляді одразу розливаємо по банках і відправляємо на зберігання.

Бажаємо Смачного!
Ткемалі з аличі з хмелі-сунелі
Уся родзинка ткемалі полягає в доданих спеціях. Саме хмелі-сунелі робить соус таким унікальним і неймовірно пряним, запашним і з пікантними нотками в смаку.
Час готування: 80 хв.
Час приготування:45 хв.
Порцій - 15-20.
Інгредієнти:
- Алича жовта - 1000 гр.
- Перець гострий - 1,5 ч. л. л.
- Хмелі-сунелі - 2-2,5 ч. л. л.
- Сіль - 1 ст. л.
- Цукор-пісок - 2 ст. л.
- Часник - 4-5 зуб.
Процес приготування:
1. Плоди аличі промиваємо, перекладаємо в глибоку каструлю і розминаємо до стану пюре.

2. Після чого варимо аличу протягом 15-20 хвилин, не забуваючи в процесі помішувати, щоб уникнути пригорання.

3. Через цей час пропускаємо гарячу аличу через дрібне сито, щоб позбутися шкірки та кісточок.

4. В однорідну масу всипаємо хмелі-сунелі, сіль із цукровим піском і пропущений через прес часник. Усе старанно перемішуємо і знову кип'ятимо на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин.

5. Після закінчення цього часу розливаємо ткемалі в гарячому вигляді по стерилізованих банках і щільно закупорюємо кришками.

6. Ткемалі охолоджуємо до кімнатної температури і переміщуємо в темне місце з нижчою температурою, призначене для зберігання заготовок на зиму.

Бажаємо вам Смачного!